U vezi HWiNFO očitavanja naglih skokova napona:
@DarthVader
Nema konkretnog zaključka (uzroka i rešenja) osim da problem postoji i dalje, da je težak za reprodukovanje (GN poslednji video) i da AMD i AsRock navodno i dalje istražuju (TYC poslednji video na ovu temu). Imaš linkove ka ovim videima par postova ranije, u ovoj temi.
Ja sam kupio moj komp u decembru '24. Ispratio sam Dogzilla-ine savete i preko toga uradio PBO2 OC procesora i manuelno zategao latencije RAM-a (takt nisam dirao) i sve napone (primarno smanjio vSOC). Trenutno sam na poslednjoj verziji BIOS-a. Mrtvih procesora ima i na pločama drugih proizvođača ali je AsRock najzastupljeniji.
Kod Taichi X870E ploče obrati pažnju da x16 PCIe slotovi dele 16 PCIe linija do procesora. Ako koristiš samo GPU u primarnom slotu, GPU će imati svih 16 linija na raspolaganju. Ako u drugi PCIe slot dodaš bilo koju karticu (zvučnu, video capture card ili nešto treće; čak i x1 PCIe karticu) primarni (GPU) i sekundarni slot će dobiti po 8 PCIe linija. Obrati na ovo pažnju.
Ako ti treba samo što više m.2 NVMe slotova i samo GPU od PCIe kartica, onda nemaš gore opisanu problematiku.