Šta je novo?

AMD X870 ploce

no shared lanes je ono što je meni zapalo za oko, ali nije vredno rizika s obzirom koja je učestalost crkavanja. Takođe, undervolt ne pomaže, možeš da prelistaš ASRock sub pa da se i sam uveriš.
To se desava sa serijom 9000 samo ili? Tvoje prepruka je dakle da se to ne uzima, MIslim na ASRock x870e?

U vezi HWiNFO očitavanja naglih skokova napona:

@DarthVader
Nema konkretnog zaključka (uzroka i rešenja) osim da problem postoji i dalje, da je težak za reprodukovanje (GN poslednji video) i da AMD i AsRock navodno i dalje istražuju (TYC poslednji video na ovu temu). Imaš linkove ka ovim videima par postova ranije, u ovoj temi.

Ja sam kupio moj komp u decembru '24. Ispratio sam Dogzilla-ine savete i preko toga uradio PBO2 OC procesora i manuelno zategao latencije RAM-a (takt nisam dirao) i sve napone (primarno smanjio vSOC). Trenutno sam na poslednjoj verziji BIOS-a. Mrtvih procesora ima i na pločama drugih proizvođača ali je AsRock najzastupljeniji.

Kod Taichi X870E ploče obrati pažnju da x16 PCIe slotovi dele 16 PCIe linija do procesora. Ako koristiš samo GPU u primarnom slotu, GPU će imati svih 16 linija na raspolaganju. Ako u drugi PCIe slot dodaš bilo koju karticu (zvučnu, video capture card ili nešto treće; čak i x1 PCIe karticu) primarni (GPU) i sekundarni slot će dobiti po 8 PCIe linija. Obrati na ovo pažnju.
Ako ti treba samo što više m.2 NVMe slotova i samo GPU od PCIe kartica, onda nemaš gore opisanu problematiku.

U vezi HWiNFO očitavanja naglih skokova napona:

@DarthVader
Nema konkretnog zaključka (uzroka i rešenja) osim da problem postoji i dalje, da je težak za reprodukovanje (GN poslednji video) i da AMD i AsRock navodno i dalje istražuju (TYC poslednji video na ovu temu). Imaš linkove ka ovim videima par postova ranije, u ovoj temi.

Ja sam kupio moj komp u decembru '24. Ispratio sam Dogzilla-ine savete i preko toga uradio PBO2 OC procesora i manuelno zategao latencije RAM-a (takt nisam dirao) i sve napone (primarno smanjio vSOC). Trenutno sam na poslednjoj verziji BIOS-a. Mrtvih procesora ima i na pločama drugih proizvođača ali je AsRock najzastupljeniji.

Kod Taichi X870E ploče obrati pažnju da x16 PCIe slotovi dele 16 PCIe linija do procesora. Ako koristiš samo GPU u primarnom slotu, GPU će imati svih 16 linija na raspolaganju. Ako u drugi PCIe slot dodaš bilo koju karticu (zvučnu, video capture card ili nešto treće; čak i x1 PCIe karticu) primarni (GPU) i sekundarni slot će dobiti po 8 PCIe linija. Obrati na ovo pažnju.
Ako ti treba samo što više m.2 NVMe slotova i samo GPU od PCIe kartica, onda nemaš gore opisanu problematiku.

Samo jedan GPU ide tu hocu da mi radi x16 i da mi m.2 rade u punoj briozni. U slotove ne ubadam nista sem rama i GPU-a. Zvucne su mi sve externe.
Ne. Evo post od danas, 7800X3D je u pitanju.

B850 takođe nisu izuzete.

Pa ovo ispade da sta god da kupim ne valja. Nisam ni razamtrao B850 ne zanima me nista sem x870e

Samo se drži podalje od ASrocka i mirna glava. Kad budu ustanovili šta je problem (na konto ovoga što je @5xeVo pisao, da ne ponavljam), biće druga priča. Do tada posmatraj iz distance i spremi kokice, show se nastavlja, pitanje je samo koliko će sezona biti :)

Samo se drži podalje od ASrocka i mirna glava. Kad budu ustanovili šta je problem (na konto ovoga što je @5xeVo pisao, da ne ponavljam), biće druga priča. Do tada posmatraj iz distance i spremi kokice, show se nastavlja, pitanje je samo koliko će sezona biti :)
Jedino da kupim MSI Carbon ne vidim sta drugo u to cenvnom rangu. Razmatrao sam i onu GA x870e Aorus pro ali ona je osakacena. Kada bi stavio 4x .m2 GPu bi radio na x8. a gledao sam i Biostar X870E Valkyrie (deluje ok ali...).

Poslednja izmena:
Privlačna cena ASrock ploča je razlog zašto se toliko ljudi zaletelo da ih kupi, a Taichi i Nova nemaju shared lanes. Meni je malo falilo da se opečem na Novu, ali nije je bilo kod nas u trenutku kada sam hteo da je uzmem. Par dana kasnije je krenulo ludilo sa mrtvim procesorima tako da sam pukom srećom izbegao udicu.

U slučaju da ti treba samo jedan M.2 slot i jedan PCIe, onda si uredan sa većinom modela u tom cenovnom rangu. U suprotnom ti treba još ~100€.

Poslednja izmena:
Ili pecaj X670 ploče koje nisu optetećene tim lane sharing glupostima u letu Gospodnjem 2025...

Privlačna cena ASrock ploča je razlog zašto se toliko ljudi zaletelo da ih kupi, a Taichi i Nova nemaju shared lanes. Meni je malo falilo da se opečem na Novu, ali nije je bilo kod nas u trenutku kada sam hteo da je uzmem. Par dana kasnije je krenulo ludilo sa mrtvim procesorima tako da sam pukom srećom izbegao udicu.

U slučaju da ti treba samo jedan M.2 slot i jedan PCIe, onda si uredan sa većinom modela u tom cenovnom rangu. U suprotnom ti treba još ~100€.
Drugar ima tu Novu i gura 9950x3d nikakav problem, mada je on naravno obarao SoC voltazu kao i sve ostalo mislikm na napone. Malo sam gledao jedina razlika je sto Asrock iz nekih razloga ima SOc dinamicki napon, i nakon nekog vremena desavalo se da procesor ne radi sa dve memorije, tj ne rade oba kanala memorije, ili crkne skroz. Najverovatnije je razlog crkavanje memorjiskog kontrolera u procesoru. Ko zna sada tacno, mada se to desavalo i sa drugim prozvoidjacima. Malo je nejasno zasto onda AMD prihvata RMA ako su sigurni da nije do njih.

Razmatrao sam i onu GA x870e Aorus pro ali ona je osakacena. Kada bi stavio 4x .m2 GPu bi radio na x8...
Da ti kaže neko ko ima Aorus Pro - Kad sam je uzeo imao sam 4 SSD-a. Koristio tako par meseci dok mi nije crkao jedan SSD. Koristio tako nekih 15ak dana dok nisam nabavio još jedan i opet 4 SSD-a. O, da, grafika radi u 8X režimu, ali ja nisam primetio ni najmanju razliku. Možda mi RDR2 sada radi umesto 130 FPS na samo 127 FPS i zbog toga bi trebao da se rešim jednog SSD-a, ali još uvek nisam prolupao, pa mi je dobra ploča sa odličnim BIOS-om ipak bitnija stvar od par frejmova... :)
Malo sarkazma iz dobre namere. Inače, koliko znam, na bilo koju matičnu ploču da staviš 4 SSD-a (ako nije Threadripper) grafika će raditi u x8 modu, jer toliki broj raspoloživih "linija" kontrolišu procesor i čipset. Osim ako neka matična ima dodatni kontroler, ali ja za to ne znam.

Da ti kaže neko ko ima Aorus Pro - Kad sam je uzeo imao sam 4 SSD-a. Koristio tako par meseci dok mi nije crkao jedan SSD. Koristio tako nekih 15ak dana dok nisam nabavio još jedan i opet 4 SSD-a. O, da, grafika radi u 8X režimu, ali ja nisam primetio ni najmanju razliku. Možda mi RDR2 sada radi umesto 130 FPS na samo 127 FPS i zbog toga bi trebao da se rešim jednog SSD-a, ali još uvek nisam prolupao, pa mi je dobra ploča sa odličnim BIOS-om ipak bitnija stvar od par frejmova... :)
Malo sarkazma iz dobre namere. Inače, koliko znam, na bilo koju matičnu ploču da staviš 4 SSD-a (ako nije Threadripper) grafika će raditi u x8 modu, jer toliki broj raspoloživih "linija" kontrolišu procesor i čipset. Osim ako neka matična ima dodatni kontroler, ali ja za to ne znam.
Imam trenutno x570 Taichi i 4 m2. i grafika radi najnormlanije na x16. Kao SSDovi m2 na punim brzinama nema ojadjivanja linija. Inace ploca lepo izgleda.

Drugar ima tu Novu i gura 9950x3d nikakav problem, mada je on naravno obarao SoC voltazu kao i sve ostalo mislikm na napone.

Samo da se razumemo, posedovanje bilo koje ploče ne znači po automatizmu mrtav CPU, ali verovatnoća da se desi je ogromna, mnogo veća na bilo kom drugom brendu.

To što je odrađen undervolt ne znači da je bezbedan jer ima ljudi kojima je sve na defaultu od prvog dana pa sve radi okej. Zato i jeste misterija šta je uzrok jer nema šablona, jedino je zajedničko to što je ASRock. A nekima crkne posle 24 sata, nekima posle par meseci, nekima posle godinu dana. Sad je na tebi da li voliš da se kockaš ili ne.

Uostalom prelistaj sub ako si dokon, uverićeš se i sam. Postoji čak i megathread gde je lik vodio statistiku. Horor podaci.

Nazad
Vrh Dno