Apsolutno se slažem. Ali sam jednom dobrom ortaku i samom sebi rekao da ću menjati matičnu kad počnu da stavljaju bele konektore...pogledao detaljno X670E vs X870E, jedina razlika je USB 4.0 (neke X670E ga imaju) i WiFi 7. PCI-e 5.0 imaju i X670E. Suštinski - ništa![]()
A onda me je Gigabyte zeznuo i uradio upravo to. A da ne budem neko ko ne drži reč, čekam da mi stigne Aorus X870E Pro ICE pa ću onda prodavati moju ASUS Rog Strix X670E-A. Ova Aorusova je baš belja u odnosu na moju.Kad budu stavljali i bele konektore, umesto crnih, onda ću da menjam svoju matičnu.![]()
Ploce su uglavnom iste, samo se gura USB4, WIFI7 i brzi ram, ali i paprena cena.
Jedino dobro iz svega sto mozda mogu da poguraju postojece ploce sa cenom na dole, pre svega B650E, i X670/X670E ploce.
B650 ploca ce svakako biti i dalje najbolja kupovina za prosecnog korisnika/gamera.
Pa, nije baš u potpunosti tako.B850 jesu jeftine, ali nisu krš. To što nisu premium ne znači da ne valjaju. Mnoge komponente koje se nalaze na x870e nikad ne budu iskorišćene od strane korisnika, pa čemu onda bacanje para?
Eto mene ne zanima ni broj pcie linija, ni podrška za xy nvme diskova, ni wifi 6,7, bukvalno mi trebaju samo što brži CPU i RAM (što više, što bržeg).
Најновије x870 имају ниже температуре у раду од ранијих серија.Koliko vidim, ploče su sve više "sve ostalo" osim ploče. Meni je sve teže da ispratim trend i tehnologije. Na sreću nadam se ću još dve - tri godine moći da iscedim konfiguraciju iz "moje mašine"
6000 mhz евентуално 6400 је sweet spot.Nije baš tako, nekima na moru je bitno more i baš ih briga za sobu (matičnu ploču).
Tako je i sa kompjuterom, ne koriste ga svi za isto, pa te džiža bižda ultra features na ploči ne trebaju, samo su overkill, dodatni trošak koji ničemu ne služi...
Eto mene ne zanima ni broj pcie linija, ni podrška za xy nvme diskova, ni wifi 6,7, bukvalno mi trebaju samo što brži CPU i RAM (što više, što bržeg).
Najjeftinija ploča mi isto radi posao kao i najskuplja, jer ona stoji u mašini u rack ormanu, nema povezan ni monitor, ni grafičku, bukvalno mi treba samo brzi CPU koji će da opslužuje korisnike baze podataka. Nekome drugome će to biti mašina za proxmox recimo, tako da generalno sto ljudi sto različitih primena, svako ploču prema svojim potrebama
Најновије x870 имају ниже температуре у раду од ранијих серија.
Мени је то велики плус. Чак су и оне од 320 евра доста добре и квалитетне (нпр Asrock)
6000 mhz евентуално 6400 је sweet spot.
Можеш да радиш на 7200mhz са новим плочама али процесори немају никакве користи од 7200.
7200 MT/s u 1:1 modu nije moguce, nema takvog bina. Najvisi binovi su 6600 i 6800 MT/s u 1:1 modu. Sve ostalo je 2:1, a 2:1 se ne isplati, jedino ako mozes bar 7800 ili 8000+. Onda mogu da matchuju 6400 / 6600 1:1.
6000, 6200, 6400, 6600 1:1 je vecinom vremena bolja opcija nego 7600 / 8000 za igrice. Ovo je za single CCD cipove, dual ccd ima mnogo vise benefita od 2:1 naspram single ccd.
AKO planiras da ides u 2:1 mod minimum bar 7800 MT/s ili pozeljno 8000 MT/s ili vise od toga, tu ce prvestveno biti limitacija maticna ploca.
Generalno neki ljudi vise gledaju 8000 MT/s kao korist u smislu da ce im trebati manje vSOC-a i samim tim ce imati manje idle voltaze sto je nekima bitnije, takodje manja SOC voltaza pomaze ka stabilizovanju FCLK-a, ali za brzine poput 8000 MT/s i jace imaju vise uticaja kvalitet maticne ploce. Za brzine u 1:1 najvisi uticaj ima IMC generalno.
Izvor i jos informacije mozes pronaci ovde:
На игре највише утиче плоча, процесор и графичка карта.Ja to sve razumem, AMD je izabrao 6000 zato jer je to sto manje vise vecina procesora moze da pokrece [XMP-om], naravno ima i stvarno losih primeraka mozda 10-20% koji ne mogu 6000 nego moraju 5600 ili 5200. Naravno ako je veci kapacitet od 32gb. Npr sansa da mozes 6000 sa 128 ili 192gb je dosta manja naspram 32 ili 64gb.
A sto se tice svega ostalog, 6200, 6400 i 6600 ce uvek biti bolji naspram 6000 u bilo kojem softveru ili igrici.
Znaci mi Wifi 7 hotspot i brze treniranje memorije. Koji cope znaci, svaki ciga svoga konja hvali, ali ti ga pretera.Naravno, sto ljudi - sto ćudi. Svako koristi računar na sebi dovoljan način i za svoje potrebe. Nekima su potrebne te džidža bidže.
Ja sam naveo svoje i da meni LIČNO znači to da imam podršku za 4 NVME SSD, da mi za rad znači WiFI 7 hotspot za laptop na WiFI-ju, da mi znači brže "treniranje" DDR 5 RAM-a znači prilikom podizanja i restartovanja kompjutera, a ni USB 4 nije na odmet kad malo padnu cene USB 4 flešovima.
Da, bas ploca utice na igre, zato su maltene izumrli grafikoni video igara u review-ovima ploca, jer one mnogo uticu na igru.На игре највише утиче плоча, процесор и графичка карта.
Разлике постоје од игре до игре али су генерално (везано за брзину ddr меморије) занемарљиве, барем када су брзине преко 6000 mhz у питању.
![]()
DDR5 Memory Performance Scaling with AMD Zen 5
Our AMD Zen 5 Memory Scaling Review examines six different DDR5 memory speeds, including DDR5-8000, DDR5-6400 1:1, DDR5-6400 CL28 and others. We looked into how these speeds impact performance in gaming at four resolutions and a wide range of application workloads.www.techpowerup.com
Čak sam i naglasio LIČNO, što je samo moja stvar, da to odgovara mojim LIČNIM potrebama i zahtevima i da je normalno da se ljudi ne slažu sa tim.Znaci mi Wifi 7 hotspot i brze treniranje memorije. Koji cope znaci, svaki ciga svoga konja hvali, ali ti ga pretera.
Asrock je добра фирма али има неке пропусте да не кварим тему.Jel pratio neko onaj fijasko sa ASRock pločama u kombinaciji sa 9800X3D? Gotovo da ne prođe dan a da se ne javi neki novi korisnik ASRock ploče (x870e Taichi i Phantom Gaming Nova WiFi) koji prijavljuje da je CPU mrtav, uz slike oštećenog socketa. Bukvalno se vidi da je izgoreo kod par pinova. Ali ima slučajeva gde je sve vizuelno netankuto, ali nema znakova života. Navodno je trenutno rešenje soc undervolt, između 1.1v-1.3v, i ne dozvoliti ploči da baci više od 1.4V. Ali ni AMD ni ASRock se ne oglašavaju pa se ljudi sami snalaze kako stignu. Desilo se isto i na par MSI Tomahawk ploča (x870 i x870e).
Nova Wifi mi je bila favorit za kupovinu, ali sada sam na holdu.
Утиче у смислу да је везана за DDR меморију.Da, bas ploca utice na igre, zato su maltene izumrli grafikoni video igara u review-ovima ploca, jer one mnogo uticu na igru.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari