Šta je novo?

AMD X870 ploce

• Like
Reagovanja: Wuk
pogledao detaljno X670E vs X870E, jedina razlika je USB 4.0 (neke X670E ga imaju) i WiFi 7. PCI-e 5.0 imaju i X670E. Suštinski - ništa :cool:

pogledao detaljno X670E vs X870E, jedina razlika je USB 4.0 (neke X670E ga imaju) i WiFi 7. PCI-e 5.0 imaju i X670E. Suštinski - ništa :cool:
Apsolutno se slažem. Ali sam jednom dobrom ortaku i samom sebi rekao da ću menjati matičnu kad počnu da stavljaju bele konektore...
Kad budu stavljali i bele konektore, umesto crnih, onda ću da menjam svoju matičnu. :)
A onda me je Gigabyte zeznuo i uradio upravo to. A da ne budem neko ko ne drži reč, čekam da mi stigne Aorus X870E Pro ICE pa ću onda prodavati moju ASUS Rog Strix X670E-A. Ova Aorusova je baš belja u odnosu na moju. :) :)
Aorus.pngAsus.png

koliko si pljusnuo za nju? vidim da se vrti oko 350$

Ubedljivo najteža matična ploča koju sam ikada držao u rukama.
Ali ujedno i najlepša koju sam video uživo.

Još samo da se nakanim da je namestim. Kad pomislim da treba da rasklopim kompletan računar, izduvam prašinu, očistim sve, pa sve to opet nazad na mesto uz ponovno izluđivanje sa kabliranjem...

Prilozi

• 001.jpg
    001.jpg
    138.3 KB · Pregleda: 77
  • 002.jpg
    002.jpg
    136.9 KB · Pregleda: 95
  • 003.jpg
    003.jpg
    153.6 KB · Pregleda: 129
Pa, Asus ipak ima najbolje RGB kontrole od svih, a što se toga tiče Gigabyte nije mnogo odmakao od Fusion 2.0 samo što sad softver mnogo bolje izgleda. I veoma je pregledan, mada ima malo opcija.
X870 odnosu na X670 nema nekog osetnog napretka u radu, osim što se EXPO profili, odnosto "učenje DDR5 memorije", poprilično brže učitava. Baš kao i Asusov BIOS i na Aorusu ima toliko mogućnosti da me je glava zabolela od čitanja. I, moram to da kažem, Gigabyte BIOS funkcioniše kako ga podesiš, za razliku od Asusovog gde neke sitnice nikako nisu mogle da ostanu onako kako sam podesio, a tiču se osvetljenja i nisu previše bitne. Naravno, morala je da padne reinstalacija Windows-a i iako moj Corsair RAM i Lexar NM620 SSD nisu zvanično podržani na sajtu Gigabyte-a, i jedno i drugo funkcioniše besprekorno i nisam imao ni najmanjeg problema tokom sklapanja. A, bar meni, izgleda baš cool ovako zabeljeno. :)

Prilozi

• 002.jpg
    002.jpg
    160.2 KB · Pregleda: 116
  • 003.jpg
    003.jpg
    226.8 KB · Pregleda: 91
X870 treba da nosi naziv B850...... uopste mi se ne svidjaju cene istih i sta AMD pokusava da progura... treba da uzmem 9950x3d i stvarno se mislim dal cu uzet iste ili ici na starije chipsetove, pre svega ne daju mi se te pare

Kupuješ najskuplji AMD procesor da bi ga stavio na jeftinu, krš ploču???

Za 9950x(3D) ti stvarno treba x ploča, bilo to 670 ili 870 da ne razmišljaš o VRM-u. Što se čipseta tiče , isti je odnos između x870 i x850 kao i između x670 i b650, samo gledaš po tome šta to od mogučnosti odgovara za tvoje pare. U praksi se to svodi na broj i verzije PCIe iz čipseta.

Ploce su uglavnom iste, samo se gura USB4, WIFI7 i brzi ram, ali i paprena cena.
Jedino dobro iz svega sto mozda mogu da poguraju postojece ploce sa cenom na dole, pre svega B650E, i X670/X670E ploce.

B650 ploca ce svakako biti i dalje najbolja kupovina za prosecnog korisnika/gamera.

Koliko vidim, ploče su sve više "sve ostalo" osim ploče. Meni je sve teže da ispratim trend i tehnologije. Na sreću nadam se ću još dve - tri godine moći da iscedim konfiguraciju iz "moje mašine"

B850 jesu jeftine, ali nisu krš. To što nisu premium ne znači da ne valjaju. Mnoge komponente koje se nalaze na x870e nikad ne budu iskorišćene od strane korisnika, pa čemu onda bacanje para?
Pa, nije baš u potpunosti tako.

Ne znam kakva će biti situacija sa B850, ali u prošloj generaciji sam uzeo X670E isključivo zbog toga što B650 nije mogao da podrži moja 4 NVME SSD-a. X670 je samo dva B650 čipa. Broj PCIe linija i priključaka je više futureproof nego na "slabijem" modelu. Ni moja sadašnja X870E nije ništa po performansama bolja od X670E. Ali, opšta stabilnost, unapređenje "treniranja" DDR5 memorije i veća podrška iste, olakšane instalacije uređaja, pogotovo SSD-ova, kao i "futureproof" dodaci u vidu USB4/displayport ili WiFi 7 uz ekstra lako priključivanje antene ipak nije za bacanje.
Od prvog dana kada sam kupovao svoj prvi PC držim se onoga što mi je tada rekao čovek koji se njima bavio od zore Spektruma ZX - "Najbitnija stvar na svakom kompjuteru je dobra ploča i dobro napajanje. Sve ostalo je manje bitno." I dan danas se toga držim. Zato mi je veoma čudno to da neko kupuje najmoćniji X3D procesor da bi ga stavio na jeftinu ploču. To je kao kada bi otišao na more u jeftini hotel u sobi u kojoj je samo stari TV, umesto u sobu od četiri Zvezdice sa kablovskom, WiFi, džakuzijem, klimom... Jer i jedna i druga su sobe i imaju krevete.
Znam, glupo poređenje, ali mi bolje ne pada na pamet... :)

Nije baš tako, nekima na moru je bitno more i baš ih briga za sobu (matičnu ploču).

Tako je i sa kompjuterom, ne koriste ga svi za isto, pa te džiža bižda ultra features na ploči ne trebaju, samo su overkill, dodatni trošak koji ničemu ne služi...

Eto mene ne zanima ni broj pcie linija, ni podrška za xy nvme diskova, ni wifi 6,7, bukvalno mi trebaju samo što brži CPU i RAM (što više, što bržeg).

Najjeftinija ploča mi isto radi posao kao i najskuplja, jer ona stoji u mašini u rack ormanu, nema povezan ni monitor, ni grafičku, bukvalno mi treba samo brzi CPU koji će da opslužuje korisnike baze podataka. Nekome drugome će to biti mašina za proxmox recimo, tako da generalno sto ljudi sto različitih primena, svako ploču prema svojim potrebama

Naravno, sto ljudi - sto ćudi. Svako koristi računar na sebi dovoljan način i za svoje potrebe. Nekima su potrebne te džidža bidže.
Ja sam naveo svoje i da meni LIČNO znači to da imam podršku za 4 NVME SSD, da mi za rad znači WiFI 7 hotspot za laptop na WiFI-ju, da mi znači brže "treniranje" DDR 5 RAM-a znači prilikom podizanja i restartovanja kompjutera, a ni USB 4 nije na odmet kad malo padnu cene USB 4 flešovima.

Šta se sigurno zna o B850 čipovima ? Da li će biti isti odnos kao X670/B650 po broju PCIe linija, samo deuge generacije ? Evo kod mene na b650, 5 komada NVMe diskova,3 na ploči i 2 u PCIe adapteru. jedina razlika je PCIe verzija gde su sve povezane za čipset v3.0 a ona na CPU v5.0.

Poslednja izmena od urednika:
Eto mene ne zanima ni broj pcie linija, ni podrška za xy nvme diskova, ni wifi 6,7, bukvalno mi trebaju samo što brži CPU i RAM (što više, što bržeg).

Ja sam bukvalno na ovo i mislio. Ko je bacio fokus na RAM, CPU i GPU njega ništa dalje ne zanima, dodatni broj USB4 portova ili ostalo što si naveo. Sve u skladu s potrebama.

Koliko vidim, ploče su sve više "sve ostalo" osim ploče. Meni je sve teže da ispratim trend i tehnologije. Na sreću nadam se ću još dve - tri godine moći da iscedim konfiguraciju iz "moje mašine"
Најновије x870 имају ниже температуре у раду од ранијих серија.
Мени је то велики плус. Чак су и оне од 320 евра доста добре и квалитетне (нпр Asrock)
Nije baš tako, nekima na moru je bitno more i baš ih briga za sobu (matičnu ploču).

Tako je i sa kompjuterom, ne koriste ga svi za isto, pa te džiža bižda ultra features na ploči ne trebaju, samo su overkill, dodatni trošak koji ničemu ne služi...

Najjeftinija ploča mi isto radi posao kao i najskuplja, jer ona stoji u mašini u rack ormanu, nema povezan ni monitor, ni grafičku, bukvalno mi treba samo brzi CPU koji će da opslužuje korisnike baze podataka. Nekome drugome će to biti mašina za proxmox recimo, tako da generalno sto ljudi sto različitih primena, svako ploču prema svojim potrebama
6000 mhz евентуално 6400 је sweet spot.
Можеш да радиш на 7200mhz са новим плочама али процесори немају никакве користи од 7200.

Најновије x870 имају ниже температуре у раду од ранијих серија.
Мени је то велики плус. Чак су и оне од 320 евра доста добре и квалитетне (нпр Asrock)

6000 mhz евентуално 6400 је sweet spot.
Можеш да радиш на 7200mhz са новим плочама али процесори немају никакве користи од 7200.

7200 MT/s u 1:1 modu nije moguce, nema takvog bina. Najvisi binovi su 6600 i 6800 MT/s u 1:1 modu. Sve ostalo je 2:1, a 2:1 se ne isplati, jedino ako mozes bar 7800 ili 8000+. Onda mogu da matchuju 6400 / 6600 1:1.

6000, 6200, 6400, 6600 1:1 je vecinom vremena bolja opcija nego 7600 / 8000 za igrice. Ovo je za single CCD cipove, dual ccd ima mnogo vise benefita od 2:1 naspram single ccd.

AKO planiras da ides u 2:1 mod minimum bar 7800 MT/s ili pozeljno 8000 MT/s ili vise od toga, tu ce prvestveno biti limitacija maticna ploca.

Generalno neki ljudi vise gledaju 8000 MT/s kao korist u smislu da ce im trebati manje vSOC-a i samim tim ce imati manje idle voltaze sto je nekima bitnije, takodje manja SOC voltaza pomaze ka stabilizovanju FCLK-a, ali za brzine poput 8000 MT/s i jace imaju vise uticaja kvalitet maticne ploce. Za brzine u 1:1 najvisi uticaj ima IMC generalno.

Izvor i jos informacije mozes pronaci ovde:

7200 MT/s u 1:1 modu nije moguce, nema takvog bina. Najvisi binovi su 6600 i 6800 MT/s u 1:1 modu. Sve ostalo je 2:1, a 2:1 se ne isplati, jedino ako mozes bar 7800 ili 8000+. Onda mogu da matchuju 6400 / 6600 1:1.

6000, 6200, 6400, 6600 1:1 je vecinom vremena bolja opcija nego 7600 / 8000 za igrice. Ovo je za single CCD cipove, dual ccd ima mnogo vise benefita od 2:1 naspram single ccd.

AKO planiras da ides u 2:1 mod minimum bar 7800 MT/s ili pozeljno 8000 MT/s ili vise od toga, tu ce prvestveno biti limitacija maticna ploca.

Generalno neki ljudi vise gledaju 8000 MT/s kao korist u smislu da ce im trebati manje vSOC-a i samim tim ce imati manje idle voltaze sto je nekima bitnije, takodje manja SOC voltaza pomaze ka stabilizovanju FCLK-a, ali za brzine poput 8000 MT/s i jace imaju vise uticaja kvalitet maticne ploce. Za brzine u 1:1 najvisi uticaj ima IMC generalno.

Izvor i jos informacije mozes pronaci ovde:

Screenshot_20241226_203556_Stargon.jpg

Ja to sve razumem, AMD je izabrao 6000 zato jer je to sto manje vise vecina procesora moze da pokrece [XMP-om], naravno ima i stvarno losih primeraka mozda 10-20% koji ne mogu 6000 nego moraju 5600 ili 5200. Naravno ako je veci kapacitet od 32gb. Npr sansa da mozes 6000 sa 128 ili 192gb je dosta manja naspram 32 ili 64gb.

A sto se tice svega ostalog, 6200, 6400 i 6600 ce uvek biti bolji naspram 6000 u bilo kojem softveru ili igrici. Razlika na X3D cipove ce biti manja, na non X3D razlika ce biti veca kada se ram tunira.

A za 2:1 i 1:1 mod, to automatski maticna ploca stavi na defaultu 2:1 kada stavis iznad 6000, pa cak se nekada desi i da stavi 2:1 na 6000. Ali ako si imalo u toku znas da nikada niko normalan nece da pokrece 6000, 6200 ili 6600 u 2:1, nego u 1:1 [Koliko njihov bin moze, to zavisi od procesora do procesora], a brzine iznad 7000 kao sto je 7800 i 8000+ u 2:1.

Mozes i sam da testiras pa da mi javis od sintetickih benchmarkova, pa do real-world igrica itd. Ja vec znam odgovor.

Ja to sve razumem, AMD je izabrao 6000 zato jer je to sto manje vise vecina procesora moze da pokrece [XMP-om], naravno ima i stvarno losih primeraka mozda 10-20% koji ne mogu 6000 nego moraju 5600 ili 5200. Naravno ako je veci kapacitet od 32gb. Npr sansa da mozes 6000 sa 128 ili 192gb je dosta manja naspram 32 ili 64gb.

A sto se tice svega ostalog, 6200, 6400 i 6600 ce uvek biti bolji naspram 6000 u bilo kojem softveru ili igrici.
На игре највише утиче плоча, процесор и графичка карта.
Разлике постоје од игре до игре али су генерално (везано за брзину ddr меморије) занемарљиве, барем када су брзине преко 6000 mhz у питању.

Naravno, sto ljudi - sto ćudi. Svako koristi računar na sebi dovoljan način i za svoje potrebe. Nekima su potrebne te džidža bidže.
Ja sam naveo svoje i da meni LIČNO znači to da imam podršku za 4 NVME SSD, da mi za rad znači WiFI 7 hotspot za laptop na WiFI-ju, da mi znači brže "treniranje" DDR 5 RAM-a znači prilikom podizanja i restartovanja kompjutera, a ni USB 4 nije na odmet kad malo padnu cene USB 4 flešovima.
Znaci mi Wifi 7 hotspot i brze treniranje memorije. Koji cope znaci, svaki ciga svoga konja hvali, ali ti ga pretera.
На игре највише утиче плоча, процесор и графичка карта.
Разлике постоје од игре до игре али су генерално (везано за брзину ddr меморије) занемарљиве, барем када су брзине преко 6000 mhz у питању.
Da, bas ploca utice na igre, zato su maltene izumrli grafikoni video igara u review-ovima ploca, jer one mnogo uticu na igru.

Jel pratio neko onaj fijasko sa ASRock pločama u kombinaciji sa 9800X3D? Gotovo da ne prođe dan a da se ne javi neki novi korisnik ASRock ploče (x870e Taichi i Phantom Gaming Nova WiFi) koji prijavljuje da je CPU mrtav, uz slike oštećenog socketa. Bukvalno se vidi da je izgoreo kod par pinova. Ali ima slučajeva gde je sve vizuelno netankuto, ali nema znakova života. Navodno je trenutno rešenje soc undervolt, između 1.1v-1.3v, i ne dozvoliti ploči da baci više od 1.4V. Ali ni AMD ni ASRock se ne oglašavaju pa se ljudi sami snalaze kako stignu. Desilo se isto i na par MSI Tomahawk ploča (x870 i x870e).

Nova Wifi mi je bila favorit za kupovinu, ali sada sam na holdu.

Znaci mi Wifi 7 hotspot i brze treniranje memorije. Koji cope znaci, svaki ciga svoga konja hvali, ali ti ga pretera.
Čak sam i naglasio LIČNO, što je samo moja stvar, da to odgovara mojim LIČNIM potrebama i zahtevima i da je normalno da se ljudi ne slažu sa tim.

Jel pratio neko onaj fijasko sa ASRock pločama u kombinaciji sa 9800X3D? Gotovo da ne prođe dan a da se ne javi neki novi korisnik ASRock ploče (x870e Taichi i Phantom Gaming Nova WiFi) koji prijavljuje da je CPU mrtav, uz slike oštećenog socketa. Bukvalno se vidi da je izgoreo kod par pinova. Ali ima slučajeva gde je sve vizuelno netankuto, ali nema znakova života. Navodno je trenutno rešenje soc undervolt, između 1.1v-1.3v, i ne dozvoliti ploči da baci više od 1.4V. Ali ni AMD ni ASRock se ne oglašavaju pa se ljudi sami snalaze kako stignu. Desilo se isto i na par MSI Tomahawk ploča (x870 i x870e).

Nova Wifi mi je bila favorit za kupovinu, ali sada sam na holdu.
Asrock je добра фирма али има неке пропусте да не кварим тему.
Ако сам добро испратио MSI се огласио. Поједини корисници су погрешно ставили процесор, чини ми се.
Пукла је по једна Gigabyte, Msi и сл, а велики број Asrock плоча.
Мени је већи проблем да јављају да Asrock плоча цркне после месец дана рада без оверклока (самo RAM)
Da, bas ploca utice na igre, zato su maltene izumrli grafikoni video igara u review-ovima ploca, jer one mnogo uticu na igru.
Утиче у смислу да је везана за DDR меморију.
Плоча утиче у смислу да добијеш 20 фрејмова више на бољим плочама.
Слажем се да је то за неког тражење длаке у јајету, али коме значи, резултат постоји..

Vrh Dno