Šta je novo?

AMD X870 ploce

Поједини корисници су погрешно ставили процесор, чини ми се.

Tačno, to je GamerNexus pokrio lepo. Ali ovo sa ASRock pločama je skroz druga stvar. Sve radi i odjednom ne radi, to je vrlo zabrinjavajuće. Verovatno sledi novi BIOS koji će to da sredi, ali još nema zvaničnog saopštenja.

Tačno, to je GamerNexus pokrio lepo. Ali ovo sa ASRock pločama je skroz druga stvar. Sve radi i odjednom ne radi, to je vrlo zabrinjavajuće. Verovatno sledi novi BIOS koji će to da sredi, ali još nema zvaničnog saopštenja.
Over 40 reports have been made so far, with 32 of them on ASRock's boards.

Šteta, od cele te postave najviše mi se sviđa B850 Steel Legend...

Znači Ryzen 9000 crkava na svakoj ploči na kojoj može da radi, a X3D posebno...
To što je najviše crkavalo na x870 i b850 je verovatno što je sa tim pločama najviše uparivano, najnovija generacija procesora sa najnovijim čipsetom, obično ljudi ne menjaju generaciju za generaciju zbog 10% bržeg procesora, već preskoče koju gen.
Ali zabrinjava što je mahom Asrock u pitanju...
Na svim ovim pločama rade ryzen 7000 i ne crkavaju. Samo da ne bude samouništenje kao kod intela sa 14th gen.

Znači Ryzen 9000 crkava na svakoj ploči na kojoj može da radi, a X3D posebno...
To što je najviše crkavalo na x870 i b850 je verovatno što je sa tim pločama najviše uparivano, najnovija generacija procesora sa najnovijim čipsetom, obično ljudi ne menjaju generaciju za generaciju zbog 10% bržeg procesora, već preskoče koju gen.
Ali zabrinjava što je mahom Asrock u pitanju...
Na svim ovim pločama rade ryzen 7000 i ne crkavaju. Samo da ne bude samouništenje kao kod intela sa 14th gen.
Asrock je izbacio bios koji bi navodno trebao da resi taj problem, ponovo, ovo je dosta mali broj ljudi naspram kolicinu prodanih procesora.
Flashovao sam B650M HDV sa zadnjom verzijom biosa i radi sve ok, video sam isto par komentara kako nemaju problema sa novom verzijom biosa, naravno ko zeli da ne rizikuje onda neka ostane na 3.10 ili 3.08 verziju i tjt.
Stvar je u tome sto ljudi kojima se desio takav incident oni pisu i zale se sto je totalno normalno, a na stotine hiljade ostalih kojima radi ok ne pisu, kada bi pisali i onima kojima radi zatrpalo bi se i videlo da tih 40-50 slucajeva je mnogo malo, naravno jako lose ako sam ja ili ti medju njima.. Naravno zato postoji RMA/Reklamacija u slucaju da se desi tako nesto.
Da imas "peace in mind" stavi 1.20v soc ili 1.25v soc umesto da ti bude na auto. Kada upalis XMP profil ti manuelno stavi SOC, nemoj auto i to bi trebalo da smanji sansu da se cip "fry-a", 1.20v soc bi trebao biti za vecinu procesora i vise nego dovoljno za XMP profil. Jedino gde treba vise SOC-a kada se gura UCLK vise, npr 6400,6600 MT/s 1:1 modu ide SOC do 1.30v ako je los bin.. U 2:1 mod tipa od 7800 do 8800 MT/s brzine niko ne korisiti vise od 1.20v SOC-a, 1.00v - 1.15v soc je range u vecini slucajeva 2:1.
Glasna manjina.

Izuzimaš ljude kojima se desilo, a ne pišu, nema ih na redditu i uopšte na mrežama pa je jedino što imamo uzorak ovih koji su javili i time se vodimo. Nije mnogo, ali jeste zabrinjavajuće jer se ne zna tačan uzrok.

Takođe, a pomenuli smo već, rešenje koje si naveo je samo logično, ali nije potvrđeno da je uspešno. Dakle to je samo vid preventive za koju nije dokazano da je efektna. Uzgred, najnoviji BIOS 3.20 takođe nije rešenje, tako tvrde na reditu, nekima se problem javio i na toj verziji.

Suština je da se čeka zvanično saopštenje AMD-a i ASRocka povodom pomenutih incidenata, ali dva meseca je prošlo od prvog slučaja, a i dalje se niko nije oglasio. Logičan zaključak bi bio da obe kompanije nemaju predstavu šta uzrokuje problem.

9950x u kombinaciji sa Asus Rog Crossharir X870E Hero radi savrseno, flesovao vise biosa i nema nikakvih problema, cisto ako neko sklapa ovakvu kombinaciju da zna da nema nikakvih problema

Nema da fali ništa kod Crosshaira.

Jeste preterano, ali kažem da je ploča dobra. Mada bih ja pre Apex.

Extreme da Hero ne ali svakkao cu cene bolesne tu nema price. Kada je Gene izlazio ma reko kupicu ga dacu 400e sta ima veze sada kada ono izlazi 700+ e e reko mashala.

i videlo da tih 40-50 slucajeva je mnogo malo, naravno jako lose ako sam ja ili ti medju njima..
Glasna manjina.
Da je to nešto što košta pet dolara bilo bi mnogo, ali da platiš matičnu 300+ dolara da ti spali procesor od 500+ dolara je previše i da je samo jedan slučaj, a kamoli "glasna manjina" od 40-50. Ne znam, to je moje mišljenje...

A u međuvremenu imamo još par slučajeva (ASRock + 9800X3D) tako da se niz nastavlja bez rešenja na vidiku.

Kao sto d0minat0r rece nije Extreme nego Hero, placena 750€ u domacoj radnji sa fiskalnim racunom i 3 godine garancije, naravno ne opravdam tu cenu, i to je jako visoka cena ali to je ta cena za domace radnje ne racunajuci Madjare

Dve najbolje ploce za RAM OC su
1. https://rog.asus.com/motherboards/rog-crosshair/rog-crosshair-x870e-apex/
2. https://rog.asus.com/motherboards/rog-crosshair/rog-crosshair-x670e-gene-model/

Nova Apex moze oko 200 MT/s vise ram OC tako da je moguce dostici 8800 2:1.

Ovo kupuju vise entuzijasti za RAM OC, sve u svemu ne isplati se dati skoro 3 puta vise za Apex, bolje kupiti second hand Gene
Da je to nešto što košta pet dolara bilo bi mnogo, ali da platiš matičnu 300+ dolara da ti spali procesor od 500+ dolara je previše i da je samo jedan slučaj, a kamoli "glasna manjina" od 40-50. Ne znam, to je moje mišljenje...
Uvek imas procenat hardvera koji je defektan iz fabrike i koji ce ili ranije da crkne ili da se nesto iskomplikuje kao sto je ovde. Bas iz tog razloga postoji RMA / Reklamacija, naravnon nije uopste lepo da se desavaju takve stvari, ali bar ima nacina kako da resis to bez ogromne glavobolje u smislu da ponovo moras kesirati novac za procesor i maticnu.
Ne branim ih uopste i treba se oglase povodom ovih dogadjaja. Ako ovo uporedimo sa Intelovom degradacijom, ovo je mala beba, naravno ponovo to ne znaci da ga treba ignorisati sto i nisam rekao, naravno da trebaju biti odgovorni za tako nesto i da pronadju resenje.

Poslednja izmena:
Apex FTW u svakom slučaju.

Ma ljudi nejurim rekorde u OC memorije niti procesora, hteo sam kvalitetnu plocu sa dobrom naponskom sekcijom jer sam pre toga nabavio 9950X i to je to,i da, kad sam vec izdvojio toliki novac za plocu gledao sam da bude iskljucivo black :D:D

Poslednja izmena:
Za grafiku je ok dati 3000 eura, a za plocu nije ok 700?

Za grafiku je ok dati 3000 eura, a za plocu nije ok 700?
Kako kome, ako neko ima kesa nije mu problem dati toliko za graficku/maticnu.
Ako dajes toliko novca za maticnu onda kupi odgovarajucu za tvoje potrebe.
Recimo za moje potrebe ja bih kupio x670e gene ili X870E apex encore zato jer me zanima ram OC.
Za average korisnika ko igra igrice i nista spec, B650M HDV ce biti dovoljna. Ili slicna.

Spremna.🙂
Čeka CPU i GPU od decembra.😔

IMG_1155.jpeg

Meni su te ploce najlepse i nude sve sto treba od konektora. Asus x670E sluzi odlicno i dalje.

jos samo kada bi Asus napravio miniITX proart :)

Zanimljiva želja, ali mislim da je to nemoguće. Poenta ProArt matičnih je što veći broj konektora i što veći broj skladišnog prostora (M2 slotova), a to nije izvodljivo na miniITX formatu i miniITX kućištima.

Upravo.🙂
Pored izgleda, to je još jedan (meni najbitniji) razlog zašto sam se opredelio za nju.
A i posle 10 godina, ponovo se vraćam AMD-u koji je kidao u periodu ‘99-‘05.

Ključne karakteristike u kojima je među najboljima u odnosu na konkurenciju:

1. Napredna PCIe 5.0 podrška
  • Dva PCIe 5.0 M.2 slota: Omogućavaju brzine prenosa podataka do 128 Gbps, što je idealno za rad sa velikim fajlovima i brzim NVMe SSD-ovima.
  • Dva PCIe 5.0 x16 slota (x8/x8): omogućava punu propusnost za dve GPU ili druge ekspanzione kartice.
2. Moćna naponska sekcija
  • 16+2+2 faze sa 80A: Obezbeđuju stabilno napajanje i omogućava overkloking, što je ključno za profesionalne korisnike koji zahtevaju visok nivo performansi.
3. Vrhunska mrežna povezanost
  • 10GbE i 2.5GbE Ethernet portovi: Omogućavaju ultra-brzi prenos podataka i stabilnu mrežnu povezanost, što je od suštinskog značaja za profesionalne aplikacije i rad sa velikim fajlovima.
  • Wi-Fi 7 podrška: Nudi bežičnu povezanost nove generacije sa širinom pojasa od 320MHz i brzinama prenosa do 6.5Gbps, pružajući brzu i pouzdanu bežičnu mrežu.
4. Bogata USB konektivnost
  • Dva USB4 (USB-C) porta: Svaki podržava brzine prenosa do 40 Gbps, omogućavajući povezivanje visokobrzinskih perifernih uređaja i eksternih monitora visoke rezolucije.
  • USB 20Gbps konektor sa 30W USB Power Delivery 3.0 i Quick Charge 4+ podrškom: Omogućava brzo punjenje uređaja i brzi prenos podataka.
5. Optimizovan dizajn za kreativne profesionalce
  • ProArt Creator Hub softver: Pruža centralizovanu kontrolu i optimizaciju performansi sistema, prilagođenu potrebama kreativnih profesionalaca.
  • Diskretan i profesionalan dizajn bez RGB osvetljenja: Fokusiran na funkcionalnost i estetiku prilagođenu radnom okruženju.

ma znam, but man can dream...

Nazad
Vrh Dno