Šta je novo?

AMD Unveils Bulldozer & Bobcat

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nije čak ni do čispeta, nego više do power management-a i redizajna naponske sekcije.

Poslednja izmena:
Bulldozer - detalji:

German-based Computerbase has spotted a few interesting details about AMDs upcoming Bulldozer CPU. The chaps spotted that at ISSCC 2011 conference, between 20th and 24th of February, AMD plans to talk a bit more about its Bulldozer architecture

http://en.inpai.com.cn/doc/enshowcont.asp?id=7941

chip should work at 3.5GHz or a bit more and with the help of Turbo (Turbo Core 2 ) it should be able to overclock its cores for additional 500MHz making it to 4GHz. It will need between 0.8 and 1.3V which looks good and the chip as you might know by now has 8MB L3 cache

detalji od "modulu":

The Bulldozer 2-core CPU module contains 213M transistors in an 11-metal layer 32nm high-k metalgate SOI CMOS process and is designed to operate from 0.8 to 1.3V. This micro-architecture improves performance and frequency while reducing area and power over a previous AMD x86-64 CPU in the same process. The design reduces the number of gates/cycle relative to prior designs, achieving 3.5GHz+ operation in an area (including 2MB L2 cache) of 30.9mm^2

Setalji o L3 cache kofiguraciji:

An 8MB level 3 cache, composed of 4 independent 2MB subcaches, is built on a 32nm SOI process. It features column-select aliasing to improve area efficiency, supply gating and floating bit lines to reduce leakage power, and centralized redundant row and column blocks to improve yield and testability. The cache operates above 2.4GHz at 1.1V

Znaci, OCta-Core Zambezi, koji se sastoji od 4 modula, sa po dva Core-a u svakom ce imati 852 miliona traznistora + nepoznatu kolicinu tranzistora za 8MB L3 cache-a! Imace povrsinu od 123.6 mm^2 + nepoznatu povrsinu za 8MB L3!

Obzirom da Thuban sa svojih 6 jezgri i 6 MB L3 ima povrsinu od 346 mm^, ispada da ce 8-Core Zambezi biti ~2x MANJI!!

Poredjenja radi Intelov 6-Core Gulftown ima povrsinu od 248 mm^2!

Poslednja izmena:
Da li je moguce da ce spakovati takav 8- jezgarni procesor u ispod 200mm2,malo mi to zvuci neveroavtno?

Ovo mi obecava i da ce potrosnja biti dosta manja nego sto smo se navikli na Amdove procesore zadnjih godina...

Ovih 8 jezgara je u stvari 4 BD modula, sto ne treba mesati sa onim sto imamo danas.

Ovaj tablet ce zasigurno odneti pobedu na trzistu sto se tice performansi i mogucnosti, ostaje da se vidi kakvu ce autonomiju i zagrevanje imati :) Ako tu ne podbaci, uz dobar softver ce definitivno biti najbolji :) i nadam se popularniji od iPad-a :)

@DusanK: Taj jedan modul ima dva 128bit-na FPU jezgra i dva INT jezgra od kojih svako ima 4 pipelinea, tako da gledajuci ovu sliku
http://en.wikipedia.org/wiki/File:K10h.jpg
taj modul ima dva jezgra ;)

I ima i nema. Fali im front i back end da bi bila čitava dva jezgra. Ovako više dođe kao 1,75x jezgro.
Gde ti na onoj slici vidiš dva jezgra? Jasno se vidi jedno INT/FP jezgro (naziv slike je K10h što je kodno ime za Phenom seriju). Buldozer bi trebao da bude K1Fh.

Poslednja izmena:
Znam da fali, ali kao sto si vec rekao u prethodnoj poruci, bolje je imati dva "osakacena" jezgra, nego jedno normalno i jedno virtuelno :)

To je u redu, ali za sada samo u teoriji. Videćemo kada se pojave u prodaji kako će se ponašati u realnim stvarima. Ako svaki modul bude imao preformanse koje su oko 80% od prava dva jezgra (lično očekujem i do 90%) biće to, više nego, odlično.

I ima i nema. Fali im front i back end da bi bila čitava dva jezgra. Ovako više dođe kao 1,75x jezgro.
Gde ti na onoj slici vidiš dva jezgra? Jasno se vidi jedno INT/FP jezgro (naziv slike je K10h što je kodno ime za Phenom seriju). Buldozer bi trebao da bude K1Fh.
Definicija jezgra:

The first question this architecture brings up is, what is AMD's definition of a core? That one is easy, they define it as an integer core with full pipelines. Sun and many others do the same, and there are a lot of cores out there without any FP hardware, so this makes a lot of sense. A Bulldozer module is therefore two cores plus shared FP resources, x86 decoders, and memory/cache interfaces.

Bulldozer_overview.png

http://www.semiaccurate.com/2010/08/24/close-look-amds-bulldozer/

@Gorth
Pa nisu dva puna jezgra, to je poenta, samo ostaje da se vidi koliko ce to sto su neke strukture deljene uticati na performanse. Takodje, mislim da ce u sintetici Bulldozer biti daleko blizi Intelu nego aktuelni procesori... konacno su ubacili 2MB L2 ;).

Poslednja izmena:

Nisi me razumeo ;) okacio sam sliku jednog K10 jezgra kako bi se videlo da ima maltene identicne elemente kao i bulldozer "jezgro" :)

Sto se tice deljenja tih resursa, ja na to gledam ovako :)

Ako imamo 8 radnika i za svakog imamo jednog koji ga nadzire i koji komanduje njime, zar nije lakse imati na dva radnika jednog nadzornika koji ce obojici da govori sta da rade :D Ova dvojica ce raditi pa ce raditi, zasto bi placao 8 menadzera, kada mogu 4 :D

Poslednja izmena:
Bulldozer na 3.5GHz
Na internetu su se pojavili neki detalji vezani za nastupajući AMD Bulldozer centralni procesor. Prema ovim informacijama AMD planira da na ISCC 2011 konferenciji koja će se održati između 20. i 24. februara naredne godine predstavi više detalja o Bulldozer arhitekturi. Prema informacijama iz istog izvora, Bulldozer čip koji će karakterisati referentni radni takt od 3.5GHz bi uz pomoć Turbo tehnologije (Turbo Core 2), mogao bi da poveća radni takt svojih jezgara za dodatnih 500MHz odnosno čak do 4GHz. Ovaj čip će raditi na naponu između 0,8 i 1.3V što je dosta dobro za čip koji ima 8MB L3 cache-a. Bulldozer se sastoji od dva jezgra sa ukupno 213 miliona tranzistora.

http://en.inpai.com.cn/doc/enshowcont.asp?id=7941

Citat sa it-sveta

Krajem Februara bi komotno mogli dati neki hands-on demo ... reda radi, ako se u produkciju ide već u Aprilu ;).

Koliko sam shvatio, L3 moduli su vezani svaki za svoj BD modul, što bi moglo značiti da nećemo vidjeti X4 ili X6 sa 8Mb L3 ??

Poslednja izmena:
Evo i prvih cena, ukoliko su tacne...

Dvojezgarni C-50 APU je jedna od verzija prvog Fusion procesora kompanije AMD koji će u 40nm procesu proizvoditi tajvanski TSMC, koji za AMD trenutno proizvodi i sve grafičke čipove. U ovaj APU (Accelerated Processing Unit) će, sem dva Bobcat CPU jezgra, biti integrisan i Radeon HD 6250 grafički čip. Potrošnja C-50 deklarisana je na 9W, a prema trenutno dostupnim informacijama njegova cena je oko 55-60 dolara.

Acer najavio Tablet PC sa AMD Ontario procesorom

Top 9W model, pa je stoga cena mozda i nesto jaca.

Znači ima smisla ono što je Dirk najavljivao, bit će toga i više sa 28nm ;).

gbt_fusion_zacate_mobo.jpg

Ovo izgleda vise nego interesantno :) Mislim da cu unapred rezervisati jednu, pod uslovom da ovaj ventilatorcic ne bude previse glasan ;)

Vise ovde

Vidim ima šrafčiće sa strane. Uz malo majstorisanja može se montirati neki veći radijator da hladi APU pasivno.

Vidim ima šrafčiće sa strane. Uz malo majstorisanja može se montirati neki veći radijator da hladi APU pasivno.

To si dobro primetio, na toj površini ima dosta prostora za pasivni hladnjak koji bi disipirao tih 18W.

gbt_fusion_zacate_mobo.jpg

Ovo izgleda vise nego interesantno :) Mislim da cu unapred rezervisati jednu, pod uslovom da ovaj ventilatorcic ne bude previse glasan ;)

Vise ovde

Malo onaj jedan kondezator, dole levo od procesora, nezgodno stoji na putu pravljenja većeg disipacionog tela... ali i to se da rešiti u saradnji sa veštim metalo -strugarem ;-)

Sent from my Orange San Francisco using Tapatalk

Pa kako god okrenes, generalno ti treba neki ventilator, ne mozes bas sve pasivno tako da ostavis. Naravno, siguran sam da ce makar neko od vendora koji prave kulere, ukoliko platforma bude popularna, predstaviti custom resenje niskog profila i sa boljim ventilatorom.

Na slici se ne vidi HDMI (niti ga iko pominje), ali ako je raspored identican onome na H55N-USB3, on je ispod S/PDIF-a. Racunam da bi potpuno suludo bilo dizajnirati HTPC plocu bez njega.

Inace, vec sam pokrenuo "porudzbinu", iako jos ne znam ni cenu. Sada je vreme da pocnem da jurim Mini-ITX kuciste :)

hr05 ce sigurno da ga oladi... kad bih uspeo ovaj hr01 nekako da nakacim... jes da bi bio veci od cele ploce |))) u svakom slucaju deluje mi ko moja sledeca ploca

Zar nije neko napisao posle demonstracije platforme da se ventilator uopste i nije vrteo svo vreme? Treba sacekati jos malo i videti kako ce to raditi fabricki, a lako je posle ugraditi nesto vece ako bude potrebe.

Inace, negde sam defintivno imao nesto iz te serije Zerotherma, veoma interesantna ideja :)

Nije toliko bitno da je nešto veće, nego da je tiho ... ili , najbolje, skroz pasivno.
Ovaj ventilator što je GA stavio će prozujati u kratkom roku ;).
Zerotherm i Zalman bi bili dobri jer su low-profile. Zerotherm se može i fino podesiti na rupe.

Poslednja izmena:
Pa slazem se da je pasivno idealan izbor, ali kao sto rekoh, ako se ovaj vrti samo povremeno, mozda i nece prozujati tako brzo. Inace, nadam se da ce ploca stici pre nove godine, jer ako se to ne desi, nacekacemo se do kraja januara. :(

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno