Šta je novo?

AMD Ryzen 9000

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jeste, cene memorija su otisle previse, bas sam sada pogledo racun, u junu sam 2x32GB 6400 CL32 platio 31.000 a sada ta memorija kosta oko 60.000
9950x3d + rtx 4090 brutalna kombinacija, sto se tice te graficke i dan dans mi je zao sto je nisam tada uzeo, ta graficka i posle 3 godine tera sve igrice na maksimum, jedini razlog sto je nisam tada uzeo je problem oko paljenja konektora.
Pa ne znam ja je imam duze vreme taj kabal za konektor kako sam ubacio clicknuo nisam ga vise dirao. Stoji uspravno posto mi grafika ima poslebAn nosac. Tako da taj konktor nisam savijao. Trenutno mi je AM4 sada ovo. E sada jos da vidim da li ce sa strane da stane 420mm u ovo kucite ova 3 venta sa strane su 140mm, merio sam trbalo bi da moze. Ako ne moze onda taj Bequet 900FX. Mada ovo moje mi se jako svijda od al. je ili Llian LI odysseY X mada za 420 mora da se okrece nesto.

Prilozi

• viber_image_2025-12-07_17-05-33-059.jpg
    viber_image_2025-12-07_17-05-33-059.jpg
    111.8 KB · Pregleda: 65
  • viber_image_2025-12-07_17-10-47-779.jpg
    viber_image_2025-12-07_17-10-47-779.jpg
    90.2 KB · Pregleda: 65
Poslednja izmena od urednika:
Kazem da ne radi Expo kad su 4 stapa u pitanju na 99% combo-a (isprobano sa svim Ryzen 9000 i 9000X3D, zadnji Bios/Agesa) i Expo na 6000/6400MHz je na 4 stapa radio samo na 9950X3D i Rog Crosshair X870E Hero. Sve ostale kombinacije traze manuelno podesavanje.
Pa dobro ja to ni nemam imam XMP na ovim memorijama e sada sta se dobija sa expo u odnosu na XMP nisam istrazivao. Na x570 i 5900x radi mi XMP bez problmea 4 stapa 64GB u punoj brizni 3200Mhz probao sam i 3600 radi i to.

Pa expo je optimizovan za amd, samim tim bi trebalo da je stabilnije, ali mislim da ce ti xmp raditi, ukoliko ne bude bilo stabilno probaj rucno da namestis, takodje zavisi dosta i od ploce

Pa expo je optimizovan za amd, samim tim bi trebalo da je stabilnije, ali mislim da ce ti expo raditi, ukoliko ne bude bilo stabilno probaj rucno da namestis, takodje zavisi dosta i od ploce
NIje ovo EXPO memorija ovo je XMP 7600Mhz CL32. Neka rade 4 stapa na 6000 bice ok.

Znam da je xmp, nego si ti u prethodnom postu napisao "nisam istrazivao sta se dobija sa expo u odnosu na xmp", pa sam na kontu toga dodao moj post

Znam da je xmp, nego si ti u prethodnom postu napisao "nisam istrazivao sta se dobija sa expo u odnosu na xmp", pa sam na kontu toga dodao moj post
Ploca podrzava i XMP i EXPO pa cemo da vidimo. Ako budu radila 4 stapa na 6000 na naponima za ram 1.25-1.3v ja cu biti zadovoljan. Videcemo, sta ce moci a sta nece moci.
AKO jos stane rad od 420 u ovo bice super.

BIOS ne mora da se striktno pridržava XMP ni EXPO koji su ionako samo sugestije BIOSu i nisu ni potpuni podaci samo neki glavni, 10ak od 100 mogućih od kojih se mnogi ne vide u BIOSu. Sve zavisi od BIOSa a on od proizvođača pa čak i od verzije. Koliko puta je izlazio patch, tj verzija BIOSa sa notom "Poboljšanje kompatibilnosti ili performansi memorije".

držimo se teme. tema nisu ploče, kako podesiti ploče itd itd

fajt izmedju amd i intel nova lake u vezi cache..

2025_12_23_18_34_36_guru3d.webp

Sta se desava sa ovim procesorima?
Relano mi nije jasno kako to da oni koji su pokupovali prve revizeije procesora 9 serije x3d rade jos uvek norlmalno a da su ta crkavanja pocela da se javljaju od maja prosle god ako se ne varam. I desava se i na starim chispetovima. Nesto je tu drugo. Evo prijava i na ASUS plocama.

Kod mene na Asus ploči ni jedan problem od početka, redovno update-ujem BIOS.

Batch mog CPU-a je CF 2441 PGY. Kupio sam ga medju prvima kad se pojavio kod nas.

Pa ne moze nista drugo da se zakljuci nego izbegavati am5 onda.
Kod mene na Asus ploči ni jedan problem od početka, redovno update-ujem BIOS.

Batch mog CPU-a je CF 2441 PGY. Kupio sam ga medju prvima kad se pojavio kod nas.
Jel si nesto cackao? ILI vois na def?

To su toliko retke pojave samo užasno naduvano, problem je što se nezna tačno šta je pravi uzrok i nikada neznaš šta će da te zakači. Onaj problem sa 13 i 14 genracijom Intela je bio daleko gori i brojniji ali se sa zakašnjenjem od preko godinu dana saznalo zašto jer je Intel sakrivao..
Ako mnogo zentaš nećeš ništa uzeti,

To su toliko retke pojave samo užasno naduvano, problem je što se nezna tačno šta je pravi uzrok i nikada neznaš šta će da te zakači. Onaj problem sa 13 i 14 genracijom Intela je bio daleko gori i brojniji ali se sa zakašnjenjem od preko godinu dana saznalo zašto jer je Intel sakrivao..
Ma ne bre sklopio sam. Sve sam podesio skinuo sam u PBO na negative 10. Soc jw na 1.104v ram sam spustio na 1.232v extrenl vottige offset -100mw. Za sada je ok. Vse od 6000mhz za ram mi ne tebe i ako je memorija deklarisana na 7600. Pogasio sam neke gluposti jos i to je to, najnoviji BIOS pa sad ako sam kurate srece ima RMA. Sve sto je do mene ja sam uradio.

Ma ne bre sklopio sam. Sve sam podesio skinuo sam u PBO na negative 10. Soc jw na 1.104v ram sam spustio na 1.232v extrenl vottige offset -100mw. Za sada je ok. Vse od 6000mhz za ram mi ne tebe i ako je memorija deklarisana na 7600. Pogasio sam neke gluposti jos i to je to, najnoviji BIOS pa sad ako sam kurate srece ima RMA. Sve sto je do mene ja sam uradio.
Uradio si šta si mogao, sada je ostalo u Zevsovim rukama.

SOC je dobro držati što niže. Meni je isto 1.1v za 2000 FCLK dovoljno na mom procesoru. Neki drugi primerci su mogli i niže.

i u vezi intela je bilo prenaduvano. al dobro amd se radovo, njegovi fanovi pljuvali po inteli..sad kad amd ima problema onda aj necemo komplikovati i pricati naduvati vec cemo mirno reci "ma sitnica" "rijetke pojave". i te kako amd ima problema. osvanut ce dan kad ce priznati gresku.

Pa ne moze nista drugo da se zakljuci nego izbegavati am5 onda.

Jel si nesto cackao? ILI vois na def?
Kod mene je 200MHz OC, koliko ploča dozvoljava i PBO -20 all cores. CPU-Z prijavljuje 1.152V na 5425MHz. Fura tako od prvog dana, nikad ni jedan problem. Temperature vrlo prihvatljive u NH-D15 i offset kačenjem.

Def AsRock nešto zasrao i ovaj 2449 batch ima takodje neki problem.

Kod mene je 200MHz OC, koliko ploča dozvoljava i PBO -20 all cores. CPU-Z prijavljuje 1.152V na 5425MHz. Fura tako od prvog dana, nikad ni jedan problem. Temperature vrlo prihvatljive u NH-D15 i offset kačenjem.

Ma nijesamo na Asrocku desava se i na Gigabyte plocama koje su navodno jos bolje optimizovane za x3d
Na chispetovima x670e b650 takodje. Ima dosta i laznih prijava.

Jesi samo oduzo tihn20 na pbo ili si radio curve shape?

I jos jedan. Sve cesce se pojavljuju problemi na ASUS plocama.
Nakon sto je AsROCK obelezen kao problematican, logicno je da je krenula "bolja" prodaja ploca drugih prozivodjaca. PLoce su naravno zive jer sasvim normalno rade kada se ubaci drugi procersor nakon sto pokazu code 00. AMD nece da prizna serije procesora koje je izbacio kao defektne pa lopticu prebacuje na ploce. Kako je naglo krenula prodaja x3d verzija, verivatno nije kontrolisano u pojedinim serijama pa ko nabode dobar nabode. Sustina je da je silicijum isti i kod verizja koje nisu x3d. Crkava i 9700 samo sto je manje prodavan pa je manje i prijava najvise je prijava za 9800x3d jer je prodat u rekornom broju primeraka. Ili je deo koda BIosa koji AMD daje prozivodjacima ploca problem ili je problem u samoj prozivodnji chipa. Realno AM5 socket je gabaritno trbalo biti veci za ovakav dizajn. AMD pravi neki problem a tesko da cemo da dozivimo da to jano i priznaju. Vrlo je verovatno da je sam dizajn socketa AM5 problem i da su tu promasili. AM4 je bi onako prihvatljiv sem sto ima problem da se cpu zalepi za bazu pa se pokrive pinovi. Ali po meni ovo je gore sa onim listicima uzasno je tanko.

Meni nesto mirise na los dizjan socketa. Pitanje je kako taj kontakt raaguje na visinu napona i promene. Oksidacija kontakta.

pa ima veci boost clock, sta mislis sta ce da bude 😀

Logicno je objasnjenje. Agesa code za seriju 9000 koji AMD dostavlja prozivodjacima ploca je problem.

Samo zbog trećih lica, neupućenih u tematiku, ovaj video je iz ,,trust me bro" domena.

Nazad
Vrh Dno