Šta je novo?

AMD Ryzen 9000

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja

Prešao sam odmah na conclusion, detaljno ću kasnije.

Lik malo kasni, mesecima unazad se vodi spika na reditu gde su ljudi podelili svoja iskustva, pisali smo već.

Dobar broj ljudi je odradio undervolt i isključio opciju koju ASRock drži po default podešavanjima uključenu. Rezultat je isti. Nekima crkne u prvih pola sata, nekima nakon par meseci. A neki mesecima nemaju nikakvih problema ni sa default podešavanjima.

Heterogenost slučaja i dovodi do konfuzije.

Који је проценат проблематичних 9000 процесора?

ako je tvoj problematican 100%

procenat problematicnih 13th gen je isto bio mali, pa vidimo sta je sve proizaslo iz toga

Који модели су критични? Цела серија или део?

Nema X3D modela u 9XXX seriji koji nije umro. Pored njih zasigurno znam za 9950X i 9700X, ostale nisam ispratio jer sam bio zainteresovan isključivo za X3D modele.

Kod mene na Asus X670E radi savršeno i dalje, kupio sam 9800X3D par dana nakon što se pojavio.

9950X na Asus ROG CROSSHAIR X870E HERO radi perfektno vec nekih 4 meseca

Два другара користе 9950х неколико месеци и кажу све ок. Планирам 9700х али нисам сигуран.

imam skoro 10 9950x u frimi nema problema, moj jedan kuci za hwbot, Gulftown ima isto u masini na direct die i nema problema za sada.

Samo što ja imam B650 ploču.

Nema X3D modela u 9XXX seriji koji nije umro. Pored njih zasigurno znam za 9950X i 9700X, ostale nisam ispratio jer sam bio zainteresovan isključivo za X3D modele.
Kod mene 9700X na Gigabyte X870E AORUS PRO (konfiguracija iz potpisa) sve radi evo već više od pet meseci bez greške, sve je na difoltu sem jedino DDR 5 u AMD EXPO modu na 6800 MHz.

CINEBENCH 2024 11.05.2025.jpg

CPU-Z - CPU.jpg

CPU-Z - Memory.jpg

Ako baciš pogled na nekoliko postova iznad nije teško zaključiti. Iako ima slučajeva i sa drugim brendovima, problemi su uglavnom drugačije prirode i znantno ređi nego sa ASRock pločama.

Pa da li sto dalje od maticnih ili od procesora iz 9xxx serije? 🤔
Najsigurnije preskociti Asrock i Asus

od procesora najsigurnije preskociti x3D procesore iz 9000 serije

ali takodje ima ono upustvo sto sam stavio u drugoj temi sto smanjuje sansu da se nesto desi,na brzinu delovi iz njega:

1. Sto se sporije trenira memorija/boot-uje sistem to je sigurnije generalno (sto znaci iskljuciti MCR [Memory Context Restore] i fastboot)
2. EXPO/XMP treba da budu iskljuceni (i rucno podesene vrednosti koji bi stavili)
3. Pre update Bios-a, treba staviti najnovije chipset drajvere, i internet mora biti iskljucen, pre nego sto se instaliraju drajveri inace postoji poprilicna sansa da Windows update izbaguje sve xD

Jedino sto je kompletno sigurno je 7800x3D i B650/X670 ploca xD

Poslednja izmena:
kod mene 7800x3d i asrock b650e pg itx rade perfektno od prvog dana ali uz 1.15 vsoc i pbo -20, bukvalno 0 problema. pre ce biti da je problem konkretno sa b850 i x870 asrock plocama

Ja sam SOC napon stavio na 1.08v, to je najniže što je stabilno.

da niko nece da kupi intel procesor

Sad je prilika da Cyrix vaskrsne i postane broj 1! 18x86VX512 P15000+ bi uzeo bez razmišljanja!

Sad je prilika da Cyrix vaskrsne i postane broj 1! 18x86VX512 P15000+ bi uzeo bez razmišljanja!
Ili još bolje, Motorola, 9000 serija je carovala, Atari, Amiga, Apple, Tandy.... ubiše ih IBM, Intel, MS. i mobilne komunikacije. Intel sve do kasnijih 386/486 nije mogao da ih prevaziđe.

Sklopljen 9800X3D build sa Asus Rog B650E-F, videcemo koliko ce da potraje. ;)
Memoriju sam ostavio na default-u, nisam aktivirao OC profil jer su me naplasile price oko visokog SoC-a koji 'navodno' ubija Ryzene (4800Mhz - SoC 1.04v; 6400Mhz - SoC 1.24v). Bios je default koji je stigao sa plocom, ne planiram update ako se ne pojave neki problemi.
Eventualno razmisljam da postavim rucno memoriju na 6400Mhz i da eksperimentisem sa minimalnim SoC.

Testirao sam malo G.Skill Royal CL28, a evo sada i TridentZ CL26.
Royal može CL26 isto, ali mu treba dodati malo napona i onda šljaka.
TridentZ butuje lagano na CL26 sa 4x16gb štapovima sa custom tajminzima.

1747667186471.png

Na ovim podešavanjima je ram stabilan 8h Prime95 i TestMem. Kada su sva 4 štapa ubačena, bilo je potrebno dodati malo napona na VDDIO da bi bilo stabilno.
Ram je odličan, iako deklarisan na 1.45v za EXPO, radi na 1.37v sa custom tajminzima.

Pravi dometi će se probati na Intelu u labu kod @d0minat0r-a

Da se izbinuju dva najbolja stapa kako za Intel tako i za AMD pa da se vidi sta i kako. Prvo ce na dual dimm HDV B650 posto tesko da ce X870e oc formula stici pre septembra :/

Nazad
Vrh Dno