Šta je novo?

AMD Ryzen 9000

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja

It's an amperage problem that exists from the Precision Boost Overdrive (PBO)

ASRock says it has to do with the Electric Design Current (EDC) and Thermal Design Current (TDC) on their Motherboards

The configuration they had was overtuned/too aggressive out of the box for the Ryzen 9000 CPU's

This is a problem primarily with ASRock's Mid and High-End Motherboards

Their Budget oriented options (like an A620 Motherboard) should not be affected as their settings are intentionally configured to be a notch under in terms of horsepower

ASRock alleges that the new BIOS they've been rolling out has "fixed" the problem; but time will tell

Custom PBO limits su mi omiljena stvar za podešavanje. Malo se smanji, hladniji procesor, a uz CO se rezultati dobiju bolji nego ns defaultu.

Dal ce ovom crci 9800x3d na A620 ploci sa rtx5080 :unsure:

Prilozi

• Screenshot_2025-05-27-23-25-25-367_com.instagram.android.jpg
    Screenshot_2025-05-27-23-25-25-367_com.instagram.android.jpg
    117.4 KB · Pregleda: 82
ta kombinacija cpu i mb je cisti grijeh, veci od preljube..

Mislio covek unapred, stavio a620 da ne sprzi cpu :)

Taman kad pomislim da su naučili lekciju sa 7000 serijom, opet sličan problem.

In its latest BIOS update, ASRock has realigned hidden voltage parameters—known as “shadow voltages”—and reset Electric Design Current (EDC) and Thermal Design Current (TDC) limits to adhere to AMD’s design specifications for Ryzen 9000 processors. Early user assessments report that these BIOS adjustments should curb the elevated current draw that previously led to rapid CPU degradation. Full confirmation of this fix’s effectiveness will depend on long-term stress testing across multiple ASRock motherboard series.

^Koju lekciju sa 7000 serijom?

A to sto kacis je problem koji je trajao mesecima, i koji je time sto si kvotovao razresen. Nije nista novo, naprotiv, stari issue o kome se diskutovalo ovde

^Koju lekciju sa 7000 serijom?

A to sto kacis je problem koji je trajao mesecima, i koji je time sto si kvotovao razresen. Nije nista novo, naprotiv, stari issue o kome se diskutovalo ovde

Problem sa previsokim naponom koji su uzrokovali pregorevanje 7000X3D procesora, al' bukvalno. Da, stari issue koji je trajao i trajao i ni AMD ni ASRock se nisu oglašavali povodom toga dok smo mi i ostatak Interneta nagađali da li je problem do IMCa, greške u proizvodnji itd.

Ako mislis na ono od pre par godina, to je bio Asus issue, a ne Amd issue. Ja se ne secam da su 7800x3d crkavali na drugim plocama, vec se asus igrao sa PBO i ostalim voltazama pa se preigrao.
A ni ovo sad je pitanje da li je Amd issue ili issue proizvodjaca ploca, da li amd po specifikaciji to regulise... Sumnjam da je do Amda jer bi onda crkavalo na svima ravnomerno, a ne na ASRock najcesce

Ako mislis na ono od pre par godina, to je bio Asus issue, a ne Amd issue. Ja se ne secam da su 7800x3d crkavali na drugim plocama, vec se asus igrao sa PBO i ostalim voltazama pa se preigrao.
A ni ovo sad je pitanje da li je Amd issue ili issue proizvodjaca ploca, da li amd po specifikaciji to regulise... Sumnjam da je do Amda jer bi onda crkavalo na svima ravnomerno, a ne na ASRock najcesce

Nisu samo na Asus pločama crkavali i rezultat toga je bilo ograničenje napona kroz AGESA kod na svim pločama. Ako mene pitate, na AMDu je krivica što je dozvolio da za 9000 seriju proizvođači ploča ne poštuju PBO specifikaciju za defaultna podešavanja. Ako je Intel mogao da natjera sve da se drže ograničenja na default podešavanjima, može vala i AMD.

Moze sigurno,nego je issue redak pa nije uocen pre pustanja u prodaju. Taj 7800x3d issue nije bio zastupljen , za razliku od ovog danas.

U međuvremenu se na reditu javio neko kome je crk'o 9800X3D na BIOSu 3.25. Tako da se ASRock agonija nastavlja i dalje :)

Već pola godine koristim Ryzen 7 9800x3d na ploci AsRock x870e Taichi Lite, uradio bios update na poslednji, stavio profile ram na Expo i sve radi bez ikakvih problema. Ako i crkne tu je garancija, tako da ne opterećujem se previše oko toga 😀

A ja juče burazeru sklopio 9950X i X870 steel legend :D

za slucaj da ima jos par bug-ova:

Sveto sedmojstvo za spasavanje AMD procesora xD:

1. ne ubrzavati boot-ovanje/treniranje memorije (MCR u bios-u = Iskljucen),
2. ne koristiti fastboot u Windows-u,
3. ne ukljucivati EXPO/XMP,
4. ne koristiti sleep,
5. ne dopustiti da Windows Update-u prvi azurira chipset drajvere (odraditi offline rucno instaliranje),
6. ne update-ovi BIOS pre rucnog instaliranja chipset drajvera,
7. podesiti PBO na Advanced i staviti -10 curve optimizer na sve

moj hunch je da su 3.25 + AGESA 1.2.0.3d izgleda ispravili koji god bug je bio vezan za PBO defaults, sto znaci da na 3.25 BIOS-u, sad moze da se preskoci 7. skoro sigurno

Ma...pre bih ga macolom ukucao u zemlju nego se zezao sa svim tim

Ma...pre bih ga macolom ukucao u zemlju nego se zezao sa svim tim
5 od ovih stavki su najpravilniji nacin da se uvek instalira novi windows/namesti nov sistem, njih overclock-eri, inzinjeri u AMD/firmama za maticne, i top reviewe-ri u industriji koriste godinama za stabilniju, cistiju windows instalaciju, manje sanse za manje izbagovan sistem xD

stavke 1, 2, 4, 5 i 6 xD, su standardna dobra praksa, mudra/razborita praksa, ali mnogi od nas ih preskacu, da ustedimo vreme, zato sto smaraju xD

Steva iz GamersNexus-a na primer je pricao o nekima, i o nekim drugima, u video gde uci JayzTwocentz-a naprednim tehnikama testiranja/merenja

Ne koristiti računar uopšte, tada se sigurno neće pokvariti 😂

Ma nek crkne, ko ga...u kutiju pa reklamacija. Nek mi daju novo kad vec ne mogu da naprave da radi out of the box kako treba, nije problem :p

Sve mi je ovo gore ok, ali baš ne uključivanje EXPO... Pa memorija po defaultu radi dosta ispod tih taktova. Da li to znači da se mora ostaviti na default, ili da se ručno podesi sve da bude identično sa expo?

Moras rucno da ukucavas latencije, voltaze, fclk, uclk, omaze , sto nije za svakoga. A uz to je tezak smor.
Meni vise smeta do duse sto kao ne moze sleep. Bas zato sto ploca butuje ceo minut sa iskljucenim fast bootom i ostalim, mora da ima sleep jer nemam nameru da ga cekam sto godina da se upali, kao da sam se na hdd vratio

Nisam detaljno ispratio celu tematiku, za većinu stvari mi je jasno, ali zašto je sleep problem?
Čekam da stigne 9800X3D pa se psihofizički pripremam na avanturu sastavljanja i konfigurisanja uz crva u mozgu da će neko od podešavanja potencijalno da ga sahrani. :D

Sve mi je ovo gore ok, ali baš ne uključivanje EXPO... Pa memorija po defaultu radi dosta ispod tih taktova. Da li to znači da se mora ostaviti na default, ili da se ručno podesi sve da bude identično sa expo?
Moze rucno da se podesi, da bude identicno sa expo, ili jos bolje samo ovako ispod:

DIMM napon na 1.4v, 6000MT/s brzina, 30-36-36 prve latencije za SK Hynix memoriju

Za one koje nisu sigurni, koje su prve latencije, ili ako je ploca izmesala:

1. iz-google-ajte, pitajte AI

2. ili ukljucite XMP/EXPO, pogledajte/slikajute sta je EXPO/XMP promenio, koje latencije, gde je napon promenio, brzinu stavio, iskljucite EXPO/XMP i onda rucno unesite vrednosti za njih

prve 3 bazicne latencije su:

1. CAS Latency (ili ponekad pise CL)
2. tRCD (nekad Row-to-Column Delay)
3. tRP (nekad Active-to-Precharge Time)

posto sve ne-tajno/ne-skriveno sto XMP/EXPO promeni su samo ovih par stvari. A, ja licno koristim drugu opciju posto me mrzi da google-am, pitam AI xD

ali zašto je sleep problem?
Izbagovano, nije ispeglan kod, firmware+bios+windows ne komuniciraju kako treba.

dok spava i/ili dok se vraca, polude neka podesavanja, pusti se previse struje/napona, u procesor, ukljuce se mehanizmi zastite i procesor se komira (u tipa najvecem broju slucajeva) /ili zapali (jako retko)

Poslednja izmena:
kao da sam se na hdd vratio
I Trebas da se vratis kao na HDD i na intel-u i na AMD-u, to je dobar znak xD
Bas zato sto ploca butuje ceo minut sa iskljucenim fast bootom i ostalim, mora da ima sleep jer nemam nameru da
MIcrosoft, Intel, AMD, Samsung, MIcron, SK Hynix, Nanya, svi teraju inat, tesko da ces ih pobediti u nadmetanju xD, nema posle 2020, brzo boot-ovanje, to sto smo imali na DDR4 je zlatno doba civilizacije, sad ide pad Rima Miki xD

Ako budemo imali srece pa da malo to ispeglanije bude na DDR6, ali ko zna

Asrock inzenjer, koji je trenutno na pozajmici u Intel-u gde radi na ovim stvarima tako savetuje

DDR5 je generalno previse nasviran, previse osetljiv, sto sporije to bolje xD

Poslednja izmena:
za slucaj da ima jos par bug-ova:

Sveto sedmojstvo za spasavanje AMD procesora xD:

1. ne ubrzavati boot-ovanje/treniranje memorije (MCR u bios-u = Iskljucen),
2. ne koristiti fastboot u Windows-u,
3. ne ukljucivati EXPO/XMP,
4. ne koristiti sleep,
5. ne dopustiti da Windows Update-u prvi azurira chipset drajvere (odraditi offline rucno instaliranje),
6. ne update-ovi BIOS pre rucnog instaliranja chipset drajvera,
7. podesiti PBO na Advanced i staviti -10 curve optimizer na sve

moj hunch je da su 3.25 + AGESA 1.2.0.3d izgleda ispravili koji god bug je bio vezan za PBO defaults, sto znaci da na 3.25 BIOS-u, sad moze da se preskoci 7. skoro sigurno
Korekcija za tačku 2:
- U Windows-u je Fast startup - i treba ga isključiti (ovo je više tema opštih Win podešavanja);
1748594884826.png

- U BIOS-u je Fastboot - i njega treba isključiti.

Imam pitanje u vezi tačke 7. podešavanje CO kroz PBO.
Na Reddit-u se provlači tema da kada se aktivira samo CO, da BIOS automatski podesi limite na Motherboard limits, tj. da se pokušajem undervolt-a ustvari otvori prostor za više napone.
Nisam sam još ovo proverio, ako neko već zna odgovor molim da me dopuni.

Korekcija za tačku 2:
- U Windows-u je Fast startup - i treba ga isključiti (ovo je više tema opštih Win podešavanja);
1748594884826.png

- U BIOS-u je Fastboot - i njega treba isključiti.
E, jeste, hvala, moja greska, nisam ih razdvojio, treba oba iskljuciti, i u BIOS-u, i Windows-u

Imam pitanje u vezi tačke 7. podešavanje CO kroz PBO.
Na Reddit-u se provlači tema da kada se aktivira samo CO, da BIOS automatski podesi limite na Motherboard limits, tj. da se pokušajem undervolt-a ustvari otvori prostor za više napone.
Nisam 100% siguran, da li treba i scalar ipak rucno staviti uz CO, da se stvarno sve resetuje na AMD defaults, ali da sa CO-om, ce biti vise lufta za sve, CO, je kao overclock starinski, samo inverzno klikcemo

Svejedno, po Asrock inzenjeru, nebitno, jer nisu sami naponi problem, nego par ne-isplaganih bug-ova, pa kad se skupe za redom, komira se procesor

Ispratio sam vecinu ovih stavki za 9800X3D. Sam bios nisam apdejtovao, sve radi kako treba za sada (Asus B650 ploca).
Deluje da inzinjeri Asrocka nisu dobro odradili posao, nemoguce je da se crkavanja desavaju u 80% slucajeva samo na njihovim plocama.

Nazad
Vrh Dno