Šta je novo?

AMD Ryzen 7

Objasnio čovek. :)

I Peca je u drugoj temi slikovito objasnio zanimanje intela za recenzije i novinare:

Sta nisam dodao, i americki novinari imaju iste probleme. Sve sam mislio, mi smo slepo crevo, briga ih za nas. Pa kad na IDF ovaj poslednji u spetembru, niko nije isao ne iz regiona, vec su isli valjda po jedan novinar iz engleske, nemacke i to je to...a vodili su nekada buljuk. Ja sam bio 2009. - Denis iz Buga i ja odavde, 7-8 poljaka, ceha, slovaka, po 3-4...sada - niko. Pitali me da mi srede ulaz ako cu da platim put i smestaj, sto je jedno 2k dolara. Hvala, ne mogu

U Intelu se nesto desava jako cudno

Poslednja izmena:
Nisu se pojavile neke informacije za temperature? Guru3d obično ima snimke termalnom kamerom, ali ovaj put su izgleda to preskočili.

Sta nisam dodao, i americki novinari imaju iste probleme. Sve sam mislio, mi smo slepo crevo, briga ih za nas. Pa kad na IDF ovaj poslednji u spetembru, niko nije isao ne iz regiona, vec su isli valjda po jedan novinar iz engleske, nemacke i to je to...a vodili su nekada buljuk. Ja sam bio 2009. - Denis iz Buga i ja odavde, 7-8 poljaka, ceha, slovaka, po 3-4...sada - niko. Pitali me da mi srede ulaz ako cu da platim put i smestaj, sto je jedno 2k dolara. Hvala, ne mogu

U Intelu se nesto desava jako cudno

Mozda ovo?

They have internal sources at Intel and the climate there is currently awful apparently, employees are very discouraged and some feel like "they have nothing left to lose". They are making big profits now by totally screwing up the future. According to the magazine, Intel is "probably in the most delicate situation it has had to face to this day". The CEO is reducing cost so much that he's managing engineers like "supermarket cashiers", he doesn't care about taking the time to train them.

https://www.reddit.com/r/AMD_Stock/comments/5k31sr/i_bought_canard_pc_there_you_go/

Poslednja izmena:
Imam jedno pitanje za vas jel vredi kupovati ove nove AMD procesore za igranje igra na pc-u ? (citao sam i gledao dosta review yt kanala i svi su mi nekako podeljeni ) Planiram ove god da sklopim jedan novi pc za mene pa me zanima sta je best buy sada .

Imam jedno pitanje za vas jel vredi kupovati ove nove AMD procesore za igranje igra na pc-u ? (citao sam i gledao dosta review yt kanala i svi su mi nekako podeljeni ) Planiram ove god da sklopim jedan novi pc za mene pa me zanima sta je best buy sada .

Ako je samo za igranje, ove (R7) svakako ne. Sacekaj da vidis kako ce se 4/8 i 6/12 ponasati (da li ce biti napretka sa novim BIOSima i slicno), pa onda odluci. Uvek imas i opciju upgrade-a samo procesora (na neki 3770K) - koliko god da su skupi, bice ti finansijski isplativije nego da menjas celu platformu (ako su ti podaci o masini tacni ;)).

Ne vredi. Tesko da vredi cekati I R5 kako stoje stvari, s obzirom da R7 nije bolji od i7 u gamingu, tesko da ce R5 biti bolji od i5. A kada ukalkulises I cenu ploca u kompletnu racunicu, stvar postaje jasna. I dalje najbolja gaming kombinacija ostaje non K i5 sa H110 plocom.

Ok hvala na odgovoru . Pa mislio sam celu novu masinu da uzmem ali ako nije tolika razlika mozda cu samo da uzmem CPU za moj slot i novi GPU uostalom imam vremena XD

Ne vredi. Tesko da vredi cekati I R5 kako stoje stvari, s obzirom da R7 nije bolji od i7 u gamingu, tesko da ce R5 biti bolji od i5. A kada ukalkulises I cenu ploca u kompletnu racunicu, stvar postaje jasna. I dalje najbolja gaming kombinacija ostaje non K i5 sa H110 plocom.
Ne verujem da ce nakon pojave R5 I5 biti bolja kupovina kao sto ne verujem da ce R5 biti bolja kupovina od I7.

Послато са Nokia 3410 уз помоћ Тапатока

Jel sam ja lud ili su ploce za Ryzen jako slabo opremljene napram cene? Nista od bogatstva USB portova, boljih zvucnih, boljih kontrolera, vise M2, vise PCI-E. Ladno ploca kosta 300 evra, jedino sto sjaji kao jelka a konektori nikako da opravdaju cenu. Za te pare ocekujem da mi pozadina kucista bude nakrcana konektorima i izlazima/ulazima do vrha. Sta oni ovde u stvari naplacuju?

Slazem se. Al' sto kaze Erik dobre su i ovako nema sta, necu da ulazim u kvalitet i to, al' bre smatram za 300e da budu malo vise nakicene sa prikljucima :d Premda kad pogledas sigurno ce Asus da izbaci neku kao sto je bio slucaj sa X99 Deluxe II. Tjeee.. 50 dodatnih stvari xD :D

Da li će biti CL14 kitova za Ryzen na 3600 Mhz? E to bi bilo idealno!

Drugo pitanje, kako Ryzen podnosi dizanje voltaže memorije na 1.5 V? Možeš li da to probaš nekako i da zategneš latencije max koliko može?

Gesendet von meinem GT-I9295 mit Tapatalk

Uposli ti Erika u G.Skill, ko da on ili bilo ko od nas zna da li ce biti CL14 za Zen :D

Poslednja izmena:
Eto zašto ne volim liste i procente. Mogu oni da dobiju kakve god rezultate, ali ja nikad ne bih uzeo i3-7100 ispred i7-3770K za bilo koju namenu, pa i igre :) Možda je prosečan FPS za 2% bolji, ali je sve ostalo verovatno primetno lošije (min FPS, dropovi i sl.). Naravno, kad bi se oba modela prodavala po istoj ceni

Ali lepo je videti i ovo. Znajući iskorišćenost MT-a u igrama, R5 1500X i 1600X će biti podjednako dobri kao i 1800X, samo duplo jeftiniji. Čak i ovi još jeftiniji će biti lep izbor

Poslednja izmena:
Ja cenim da ce Zen sa 6C/12T biti najbolja opcija ikada. Taman ima dotle i da ga "utegnu" (bios i ostalo), a i treba malo ljudi da sacekaju, mozda bas sada u datom trenutku ne radi onako kako je ocekivano za gaming ali ne verujem da ce to biti slucaj sa narednim igrama koje ce tek da izadju.

Poslednja izmena:
@dule
To se i meni vrzma po glavi. Šteta što nema nikakvih testova za virtualizaciju, ili ih bar ja nisam našao. Mada tu se već nekoliko godina vuku priče da li SMT/HT u tom slučaju šteti ili koristi :) Pa ako treba, može se i isključiti i da ostane dovoljno resursa. Ali u svakom slučaju bi se već sa 6c(12t) moglo ozbiljno raditi u VM-u kom je dodeljeno 4c(8t). I još ako je VM na SSD-u, dual (multi) boot sistemi će biti sve ređi, a Windows i Linux update-i sve bezbolniji :)

Pozdrav svima! Dosta pratim, ali retko postujem po forumima.

Što se Ryzena tiče, prvi rezultati koji su govorili da nešto nije u redu s sa latencijom u komunikaciji sa RAMom. Neuravnoteženi rezultati govore da mlada platforma tek treba da se ispegla.

Ryzen 5 bi trebao da eliminiše 2 jezgra, međutim ostaje više tu stvari nejasno. Pre svega, hoće li AMD napraviti novi čip ili će koristiti poluispravne i svesno fabrički uskraćene Ryzen 7? Dalje, imajući u vidu da AMD u jednom clusteru (ili koji već termin koriste) Ryzen 7 ima 4 jezgra, (Ryzen 7 je znači dual chip), hoće li R5 stići u konfiguraciji 3+3 ili 4+2 ili 6 u jednom klasteru? Po mom mišljenju tek treća opcija bi značila da R5 može biti hot-spot, jer će arhitektura malo sazreti, a smanjile bi se i latencije u komunikaciji jezgara, L3 keš će ostati deljen...

Ryzen moze samo da bude dobar. Prvi put dobijamo 6 jezgara za siroke narodne mase sa naglaskom na odnos cena/performanse. Istina je da u ovom momentu u igrama ne moze da dostigne I7 i ne verujem da ce moci jos neko vreme ali sve sto moze I7 moci ce i on dovoljno dobro.

Malo se govori o fantasticnom TDPu, temperaturama i opstem napretku u odnosu na FX seriju. Ako Polaris nije odusevio, Ryzen jeste. Veliki uspeh za AMD. Jeste, lose se OC i tada sve to pada u vodu (a ni pod vodom ne moze preko 4.2) ali pri defaultu ovo je i sa tehnoloske strane odlicno. 8-core, 65W...Meni dovoljno dobro!

to kad kazete da u ovom momentu u igrama R7 ne moze da dostigne I7 to se odnosi samo na 1080p a to uvek niko ne spominje. 1440p i 4k su isti a r7 pobedjuje zbog multitreda.

to kad kazete da u ovom momentu u igrama R7 ne moze da dostigne I7 to se odnosi samo na 1080p a to uvek niko ne spominje. 1440p i 4k su isti a r7 pobedjuje zbog multitreda.
Nisam se mozda adekvatno izrazio. Vidi se u testovima da je I7 brzi ali bez znacaja u svakodnevnom radu.
Sto se tice visih rezolucija cini mi se da to vise ima veze sa time sto je grafika maksimalno uposljena na tim rezolucijama pa se CPU performanse ne preslikavaju u testovima. Ako se secas u njima se i I7 drzi dobro iako ima duplo manje tredova od R7, a video sam testove u istoj rezoluciji sa solidnim 8350/70 rezultatima. Tako da to bas nema veze sa tredovima.

znaci 1080p je glavno merilo koji je cpu jaci u gejmingu?

@vegeta

pa da svi ostali se hvataju za max fps

Poslednja izmena:
znaci 1080p je glavno merilo koji je cpu jaci u gejmingu?

@vegeta

pa da svi ostali se hvataju za max fps
Glavno merilo u gejmingu je da li je na tvom hardveru (ukljucujuci monitor, VR sta vec imas ili zelis da imas) igra igriva u potrebnom nivou detalja, po mogucstvu max.
Ono sto novine rade je poredjenje sirove snage, zato su im i testovi u 1080, mada se i ja igram u 1080 al nemam nikakvu korist od 60+ FPS. Ali ih moraju po necemu stratifikovati, e sad da'l to ima smisla - nema jer se poredi u uslovima koji nisu upotrebljivi ili ne daju nikakvu opipljivu korist. Ali da li uopste ima smisla procesor planiran za profi rad testirati u igrama i ima li za vecinu igara smisla ici dalje od I5 2500 imajuci u vidu koje monitore i grafike koristimo?
Mora se stvoriti marketinski pritisak da se kupuje novi hardver.

Minimalni FPS je jedino sto je bitno i to u 1080p kako bi se poredili cpu kako valja, to sto ce se igrati u vecim rezolucijama vise nije relevantno posto ce tu i titan da se muci.

Vrh Dno