Šta je novo?

AMD Ryzen 7

znaci 1080p je glavno merilo koji je cpu jaci u gejmingu?

@vegeta

pa da svi ostali se hvataju za max fps

CPU benčmark na 1080p ti je nešto kao merenje brzine auta na otvorenom putu. Može biti merodavno ali ako je gužva ići ćeš isto kao i peglica. Merenje maksimalne brzine u gradu sa sve semaforima, to ti je 4k benčmark na ultra. Svaki CPU(auto) ide skoro sasvim isto. A merenje na dugačkoj zatvorenoj ravnoj pisti gde nikada nećeš u stvarnosti voziti, e to je benčmark u minimalnoj rezoluciji na najnižim detaljima.

Da, i to pogotovo testovi sa Titan XP. Izbaci se GPU bottleneck i vidi se "koliko moze da razvije". Nije da nismo znali da 16 threadova igrama nista ne znaci. Intel je u igrama brzi kako god da okrenes i nece Ryzen nikada biti brzi. I po meni je to jako dobro jer ce naterati AMD da dodatno spusti cene i da dobije Intel na osnovu odnosa cena:performanse. Da li je Ryzen dovoljan za igre? Itekako. Brzi od Intela? Ne.

Citam i o frametime vrednostima koje su povoljnije kod Ryzena nego kod Intela, ali to ostavljam apsolutnom strucnjaku u tom segmentu, reviewsrbu kada se pojavi na forumu. Jes da je Intel/nVidia fanboys ali ume da iskopa podatke. Mnogi su nahvalali Ryzen u tom svetlu, stuttering eliminisan prakticno, "locked 60" bolji nego ikad.

Sve u svemu ja bi odmah sad spremio kes da kupim amd ryzen sa 10 cora da ima ili ti 20vcore. I lepo kao drugi komp koji ce da renderuje. Trenutno sam na 5930x 12 vcora, mislim da bi fino osetio razliku u brzini. Doduse ono jako bitno mi je stabilnost pri radu. Ja dve godine BSOD nisam video.

Sent from my E6853 using Tapatalk

Zavisi i od snage GPU. Titan X ima nekolicinu naslova u kojima je 1440p 7700k@5Ghz usko grlo, a to se sa tom kartom daleko više oseća i na Rysen-u.

Titan X je karta od 1200$, te možda do juče i nije bilo vredno razmatrati karte takvih perfomansi, ali već danas takve performanse daje GTX 1080 Ti za $699, a za manje od godinu dana takve će performanse davati neki GTX "1170" ili kako ga već budu zvali, i to za ~$370-400. GPU tehnologija dramatično brže napreduje od cpu tehnologije. GTX 780 Ti je izašao pre tri godine, a GTX 1080 Ti je i više nego duplo jača karta. Performanse su duplirane za samo tri godine. Sa druge stane, i7-5960X je izašao ~pola godine posle 780 Ti, a danas nemamo 8c/16t procesor koji je duplo jači od i7-5960X, negde u tom periodu je izašao i7 4790k, a danas nemamo ni duplo jači 4/8 procesor od njega...

To što je danas usko grlo u 1080p, već sutra će postati usko grlo u 1440p, jer napredak na polju CPU tehnologije ne prati napredak na polju GPU tehnologije.

Poslednja izmena:
Sve u svemu ja bi odmah sad spremio kes da kupim amd ryzen sa 10 cora da ima ili ti 20vcore. I lepo kao drugi komp koji ce da renderuje. Trenutno sam na 5930x 12 vcora, mislim da bi fino osetio razliku u brzini. Doduse ono jako bitno mi je stabilnost pri radu. Ja dve godine BSOD nisam video.

Sent from my E6853 using Tapatalk
Pa i ova serija je brza od tvog prockasa za manje pare.

I to znacajno brza. Ja sa 5820k na 4.6ghz ne mogu da stignem Ryzen 1800x na stock clocku u renderu.

Citam i o frametime vrednostima koje su povoljnije kod Ryzena nego kod Intela, ali to ostavljam apsolutnom strucnjaku u tom segmentu, reviewsrbu kada se pojavi na forumu. Jes da je Intel/nVidia fanboys ali ume da iskopa podatke. Mnogi su nahvalali Ryzen u tom svetlu, stuttering eliminisan prakticno, "locked 60" bolji nego ikad.

Da, dobro je sto si pomenuo i frame time merenje za proceve. Ovaj sajt se posebno bavi testiranjem tih parametara i ovi 8c\16t Ryzen procevi deluju u tom aspektu odicni, malo slabiji od 7700K , ali sigurno nista sto se moze videti u gamingu kao stuttering.

http://techreport.com/review/31366/amd-ryzen-7-1800x-ryzen-7-1700x-and-ryzen-7-1700-cpus-reviewed/5

Poslednja izmena:
And, most importantly, all of these demos were run at 4K resolution. That creates a GPU bottleneck, meaning we are no longer observing true CPU performance. The analog would be to benchmark all GPUs at 720p, then declare they are equal (by way of tester-created CPU bottlenecks). There’s an argument to be made that low-end performance doesn’t matter if you’re stuck on the GPU, but that’s a bad argument: You don’t buy a worse-performing product for more money, especially when GPU upgrades will eventually out those limitations as bottlenecks external to the CPU vanish.
@steve burke

Zavisi i od snage GPU. Titan X ima nekolicinu naslova u kojima je 1440p 7700k@5Ghz usko grlo, a to se sa tom kartom daleko više oseća i na Rysen-u.

Nije procesor usko grlo nego su igre apsolutno nezahtevna. CS:GO, Dota, LoL, Overwatch, WoT itd. Ono sto je paradoksalno u celoj toj prici jeste sto su te igre tako napravljene da rade na sto slabijoj konfiguraciji, da bi sto vise igraca moglo da se igra. Ne zbog ljudi sto igraju na Gsync monitorima.

Uzmi bilo koju tehnicki napredniju igru i neces imati problem da procesor ne moze pratiti graficku.

VR je doduse druga prica i tu visok fps znaci. Mada kakvo je stanje VR na PC, u ovom momentu ulagati u VR opremu je bacanje para kroz prozor. Kada dodje vreme da VR postane mejnstrim, da izlaze kvalitetne igre onda cemo valjda imati i prosecnih 120 fps u svim igrama umesto 60 fps. Posto to nece skoro.

Gamers nexus mi je ispao nekako naj profesionalniji

PS to ne znači da Ryzen je loš, naprotiv r7 je super za workstation, ali nema smisla za gejmer konfiguraciju ništa više nego 6900 i7 i slicni procesori

SMT configuration error in Windows found to be affecting Ryzen processors - discovered by Anantech's Agent-47

Windows has a bug affecting Ryzen where it allocates both logical and physical cores as if they were physical cores while incorrectly guessing processor cache size. This is a potential cause of SMT performance issues, as the processor may not behave as expected by the windows scheduler when a thread hits a non-physical core that is expected to be the real deal.

Uzeto sa redita:
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/5xgths/smt_configuration_error_in_windows_found_to_be/

Hihihihihihih, preformanse Ryzen u W7 su za 17% vece nego u W10. :d
Linkic:
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/5xgl8f/anandtechs_discussion_on_ryzens_drawcalls/

Poslednja izmena:
Ceo, ali ceo zivot pricam samo W7 i nista drugo. W10 sam govori za sebe... Mozda tamo kasnije za godinu dana bude nesto od njega kada ga dobro ispeglaju

Ma procesor ima sirove snage vidi se to iz testova, a sta je problem sa gaming-om to ce vjerovatno isplivat na povrsinu prije ili kasnije.

Da se malo cuje i druga strana. Nekoliko posledjih postova nema AMD mrzitelja pa postaje dosadno. Sem toga link je o performansama Ryzena pa mu je mesto ovde.

Послато са Nokia 3410 уз помоћ Тапатока

Mogao je da overklokuje neki core 2 duo i pusti tetris pa i on bi odvalio Zena!

@dakula74
Ne budi smesan, test je veoma realan, sad sto se tebi ne svidja rezultat i svoje frustracije prenosis putem trolovanja to je licno tvoj problem

Jel može neke preporuke za matičnu ploču i memoriju za Ryzen 7 1700 ?

Ryzen procesori dolaze sa Wraith cooler-om ? Da li je dovoljan za korišćenje u procesorski intenzivnim aplikacijama bez oc ?

Mozes da dobijes preporuke za dve ploce, toliko ih ima na zvanicnom srpskom trzistu [emoji1]
A stvarne preporuke neka ti kaze neko ko se vise razume. Na nekom drugom forumu sam video da su i sa jeftinijim plocama dostizali 3.8 na 1700 ako ti je to vazno.

Послато са Nokia 3410 уз помоћ Тапатока

Ceo, ali ceo zivot pricam samo W7 i nista drugo. W10 sam govori za sebe... Mozda tamo kasnije za godinu dana bude nesto od njega kada ga dobro ispeglaju

Nisam znao da win 7 toliko mator. Kada win 10 bude dobio i prosao toliko godina koliko je win 7 godina peglan i koliko je sigurnosnih zakrpa dobio onda cemo moci da poredimo ova dva sistema a dotle nije ni mesto a ni tema za ovu vrstu debate.

Sve ploce za Ryzen su odlucile da daju podrsku za Windows 7 , tresla se gora rodio se mis da nece biti podrske , evo Asus danas objavio podrsku za sedmicu za PRIME B350M-A:

win7.PNG

Ima li neki dobar test odradjen sa novom verzijom biosa(gdje su poboljsanja u gamingu)?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno