Šta je novo?

AMD Ryzen 5 (razrada FAQ-a u II i III postu)

Ne znam sta ceka Asus da izbaci final verziju biosa ta beta je vec predugo.. Nije da im je to neka skrnava budzet ploca.

Ne znam sta ceka Asus da izbaci final verziju biosa ta beta je vec predugo.. Nije da im je to neka skrnava budzet ploca.
Ne znam stvarno, i ova 0803 je bagovita specijalno pri OC. Naponi i freqvencije se ne pogađju, senzori su isto u problemu, sa nekim memorijama DOCP i XMP nemaju vezu sa vezom, me nože da se memorija namesti bez DOCP a napon za nju ostaje isti iako se namesti ručno. Ima još gomila manjih problema. Asus je kao neka "super-marka" a ovamo ni pristojan BIOS da naprave.

Pa to... Bio sam siguran da uzimam tu plocu, kad ono ove gluposti ne znam ni koja je dobra alternativa ...

Pa to... Bio sam siguran da uzimam tu plocu, kad ono ove gluposti ne znam ni koja je dobra alternativa ...
Nisu se ni drugi baš proslavili, MSI za Bxxx nema ni AGESA 1.0.0.6. anihov customer support neće da kaže dali može memorija na 3200 uopšte.

Nazalost, msi x370 pro carbon recimo ima pokoju prednost u odnosu na asus,ali i losiji vrm plus isto kaska bios :/

Odosmo u off xD

@countmike,
msi ima beta bios agesa 1.0.0.6, i memorija oem samsung c-die i b-die na b350 tomahawk su isle na 3333MHz. Ali koliko pratim utiske - b350 izgleda ni jedna nije pogodna za oc r7 3,9+. Cak i na asus strix b350f gaming temp vrm jedva po gornjoj granici prolazi bez dodatnog hladjenja

Poslednja izmena:
"B" ploče ni ne gledam, x370 minimum. Verovatno ću preći na 1800(x) za koji mesec.

kakve su ploce
MSI MB - SOCKET AM4 - X370 GAMING PRO CARBON
GIGABYTE MB - SOCKET AM4 - GA-AX370-GAMING 5

kakve su ploce
MSI MB - SOCKET AM4 - X370 GAMING PRO CARBON
GIGABYTE MB - SOCKET AM4 - GA-AX370-GAMING 5
Гигабајт је одлична, наравно ни она није без мана, али бар код мене све ради.

Нисам још ништа клоковао, нећу да ризикујем неке проблеме, једноставно ћу сачекати да се биос још мало испегла.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Pa razmišljao sam o njima pre kupovine ove. Moraću da opet prečešljam podatke za njih kao i da li mogu da se nađu u našim radnjama.

Narucujem sutra konacno r5 1600 pa razmisljam o hladjenju, kontam da ga vozam na 1.4v pa koliko izvucem na tom naponu.
Trenutno imam 212 evo, razmisljam da prodam njega i predjem ma noctua u12s sta mislite ?
Ili da idem jos dalje na d15 ?

Koje su sigurne temperature za 24/7 pod opterecenjem do ~75c ?

Poslednja izmena:
Nema apsolutno nikakve potrebe za r7 1700 uz bilo koju graficku ako su igre prioritet, r5 1600 bez ikakvih problema izvlaci maksimum iz 1080ti dok za 1080ti SLI mozda zaostaje par %.
R7 serija ima smisla jedino za profi upotrebu.

Napomena ako se igrate u 1080p i 144hz onda iskljucivo Intel i7 amd tu nikako nebitno koji.

Ako CPU ne može da izgura GPU i ako kao posledica toga gpu usage počne da skače gou usage definitivno neće biti stabilan frame pacing i biće prisutan micro stuttering u cpu heavy naslovima. Tako da ova priča ne važi isključivo za 144hz.

Pogotovo ne stoji priča da je dovoljan za GTX 1080 Ti, osim možda u 4k rezoluciji.

Recimo kod mene i7 6700k sa GTX 1080 u 2560x1440 je na granici da pravi bottleneck. Na defaultnih 4.2Ghz guši kartu i recimo u Witcheru u gradovima ili ponekad u BF1 se oseća micro stuttering i gpu usage zna da varira (iako je fps na papiru visok i idealan) , ali sa overklokom na 4.6Ghz recimo to prestaje i gameplay je savršeno tečan u svakom trenutku. Što če reći da za 1080Ti u 1440p treba 7700k na 4.8-5Ghz za savršen gameplay.

Naravno nekome to ne smeta, niti to primećuje i naravno da se može limitirati GPU na neki fps na kome se to neće dešavati, ali to su druge priče i to ne znači da bottleneck ne postoji.

Poslednja izmena:
@rama
Videcu iz prve ruke posto uzimam 1600 + 1080ti. Cisto sumnjam da ce ryzen biti bottleneck da izvucem locked 60 fps iz svih igara u 1440p(4k za bolje optimizovane naslove).

Svakako cu sve detaljno testirati kada budem imao vremena.

@nesa07
R5 1600
Asrock taichi
Gskill trident z 2x8gb 3200cl16
Verovatno Noctua u12s (wink wink moj prethodni post)
Neki custom 1080ti koji mi padne saka posto je nestasica.

@Grunt, jel si siguran za ram? 3200 cl16 je hynix najverovatnije

@caridze
Jeste sigurno, radice na 2933 101% a verovatno i na 3200mhz, cl14 kit je 60-70e skuplji apsolutno previse. 230e za 16gb :/

@rAmA

Jel kod tebe otkljucan fps ili?
Ako je potpuno otkljucan fps i fps je dosta preko refresh rate-a, onda to uopste nije merodavno.

@Grunt, jel si siguran za ram? 3200 cl16 je hynix najverovatnije
Радиће на 3200 сигурно, кад ова моја микрон ради на фабричких 2666 :)

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

@Grunt, kada je tolika razlika onda ok. 230e za 16gb... pa bolje uzeti 32gb (16*2) za 270e onda

@rAmA

Jel kod tebe otkljucan fps ili?
Ako je potpuno otkljucan fps i fps je dosta preko refresh rate-a, onda to uopste nije merodavno.

FPS je naravno otključan u svim naslovima koji ne prebacuju 149 fps-a, pošto imam gsync monitror koji koristim @150Hz. Ali nije stvar u tome, recimo Witcher 3 u Novigradu ima stutter kada je procesor @4.2Ghz, fps je praktično isti (70-80 fps u tom gradu) kada je procesor @4.6, ali više nema bilo kakvog stutter-a. Zato su recimo problematične recenzije gde samo izlistaju average/max/min fps i ostanu na tome bez nekog detaljnijeg fps i frame pacing grafikona ti ne možeš znati kako to radi u realnosti, zato retko kad i obrađam pažnju na testove osim na digital foundry).

Kao što sam napisao može se uvek ograničiti fps na neku nižu vrednost, ali ako ćeš ga ograničavati u svakom cpu zahtevnom naslovu, onda ti ni ne treba grafička te snage.

Poslednja izmena:
@rama
Prvo i prvo to sto kod tebe sa intelom ima stutter ne znaci da istog ima sa ryzenom, drugo vec sam pisao da meni treba locked 60fps bez varijacija sa max podesavanjima u 1440 ili 4k.

Pored toliko clanaka i pisanih i video nigde niko nije spominjao stutter tj los frame times, na nekoliko mesta je i to analizirano i na ryzenu su znali grafovi da budu glaci, ali ti ne priznajes youtube sarlatane...

Kada bi dao neki empirijski dokaz za to sto pricas pa da ti poveruju ljudi.

Meni ni najmanji problem nije da uzmem Intel platformu, ali mi nepada na pamet da se ****m sa delidom pa i sa osetno skupljim hladjenjem koje je za njega potrebno. Plus mrtva platforma gde je 7700k zadnji cpu sto cu moci koristiti.

Ali opet bi i to svario da neko pokaze realne dokaze za/protiv.

Poslednja izmena:
90% recenzenata i 99% gejmera ne zna kako izgleda savršeno tečan gejmplej, pogotovo oni gejmeri koji nisu videli i isprobali bolje. Imaš one kojima je i stabilnih 30 fps-a savršenstvo (primer konzolaši). Eto neki dan mi je bio u poseti kolega forumaš koji inače koristi GTX 1070 @1080p i hvatao se za glavu kada je video kako BF1 izgleda na gsync monitoru.

A recimo moj burez ne vidi ni taj stutter u TW3 kada se poredi procesor @4.2Ghz, niti vidi neku razliku o odnosu na raniji i5. Jer to nije neki stutter koji cepa sliku ili bilo šta slično, već jednostavno osećaj glatkoće u gameplay-u. Tako da je teško verovati u nečija subjektivna zapažanja. Što se tiče youtube šarlatana, pažnju pridajem samo DF-u, jer koriste grafikone na kojima se ništa ne ostavlja subjektivnim zapažanjima, svaki framepace je zabeležen i tu nema mesta proizvoljnim taključcima.

Uzeo sam AMD Ryzen 5 1500x i prezadovoljan sam. FPS mi je otisao u nebo u svim igricama koje sam probao. A na sve to nemam neku graficku, pa da kazes da on odradjuje. Zaista sve preporuke za ovaj procesor.

Toliko pominjani stutter je boljka na skylake i kabylake modelima, to nijr nista novo. Govorim na nesto jacim grafikama, tipa 1070ica i jace. Dosta komentara/zalbi po netu na tu temu. Dosta ljudi ima problem sa 7700k i ghost recon wildlands sa stutterom, dok je recimo sa ryzen 7 to butter smooth. Iako intel ima nesto veci avg frame, sto je nebitno, frame pacing i (jako cesto) min frame je dosta bolji na ryzenu. Da ne govorimo o i5 vs r5 situaciji, bf1 mp je najbolji primer. E sad, stoji to da dosta ljudi to ne primecuje...
@grunt
Nece biti problema na 1440p sigurno sa r5 1600 i gtx 1080ti. E sad druga je stvar da li je ta karta potrebna za 1440p ali dobro.

@djokosrb
Ma znam da je Ti model overkill za 1440p planirao sam obican 1080, ali zbog ovih ludih cena mi se 1080ti vise isplati, ako i njega uspem naci sve su rudari pouzimali xD

@djokosrb
Ma znam da je Ti model overkill za 1440p planirao sam obican 1080, ali zbog ovih ludih cena mi se 1080ti vise isplati, ako i njega uspem naci sve su rudari pouzimali xD

Sve znam, nezgodno vreme, ja licno ne bih uzeo nista trenutno ;)

Iako intel ima nesto veci avg frame, sto je nebitno, frame pacing i (jako cesto) min frame je dosta bolji na ryzenu. Da ne govorimo o i5 vs r5 situaciji, bf1 mp je najbolji primer. E sad, stoji to da dosta ljudi to ne primecuje...

I onda recimo otvorim ozbiljan test kao onaj na DF-u gde se vidi frame pacing u svakoj sekundi i ustanovim da je na Ryzen-u od svih naslova na testu imao stabilniji jedino u Crysis 3 u pojedinim scenama.

Nazad
Vrh Dno