Šta je novo?

AMD Ryzen 5 (razrada FAQ-a u II i III postu)

treba im dokaz da zaista imas ryzen rig, nece da salju srbendama i njima slicnim koji bi pili i sirce ako je dzabe, cisto eto tako, zlu ne trebalo neka cuci u fioci.

LC power salje svima koji potraze mount za CC-120, a mnogo je manja firma i jeftiniji kuler od svih Noctuinih, a rade na principu da posaljes serijski broj i dobijes mounts.

Nisam ocekivao bolju podrsku od LC-a nego od Noctue.

Ako zaista imas noctua kuler i AM4 platformu dobijas besplatno mounting kit, to je tako, i u cemu je tu problem? Pre x godina je bilo slucajeva da su ljudima slali besplatno neke dzidzabidze uz uslov da plate postarinu, da u Srbiju. Isto tako kada nije bilo njihovih ventova kod nas zaposleni iz noctue je doneo nasem coveku ventove pri poseti Srbiji. Jel to pozitivan primer ili sta, doneo je nekih par pi***vih ventova, iscimao se da se nadje sa covekom...

LC power salje svima koji potraze mount za CC-120, a mnogo je manja firma i jeftiniji kuler od svih Noctuinih, a rade na principu da posaljes serijski broj i dobijes mounts.

Nisam ocekivao bolju podrsku od LC-a nego od Noctue.

Da tako se korisnik privlaci da ostane veran tom brandu.

Sada imas pozitivno iskustvo sa malo poznatim LC-e i naravno da ces i dalje koristiti njihove povoljne proizvode...
Od napajanja pa do eto lc 120 nisam se razocarao u njih...

Sent from Lumia 950

Znam da Noctua salje besplatno AM4 kit, ali da bi ostvarili pravo na to, mora se u prilog poslati racun od kupovine kulera kao i AM4 ploca. Slali su mi jednom kit za treci vent i morao sam da saljem fotku ili scan racuna od kulera pre toga.

Kao sto rece kolega, zbog 10e mi se ne ceka 10-15 dana za kit, dok mi konfa "sedi" u kutijama. :)

Probao sam i ja overklok danas, laik ali nekako ide
Procesor: ryzen 1600 orginal kuler
Ploča: gigabyte ab350m gaming 3
Memorija: kingston 2666mhz hyperX

Podesio sam množilac na 38 u bios, voltažu nijesam dirao. Odradim 1 sat stres test u aida64 i 5 prolaza u realbench programu. Mjerio sam parametre sa cpuz i hwmonitor. Maksimalna voltaža za cpu 1.272V u oba programa. Najveća temperatura 69C. Računar se nijednom nije ugasio. Dali je ovo stabilno i dali je maskimalna temperatura za ovaj procesor ok ? Treba li još da testiram stabilnost ?

I temperatura i *napon* su odlicni.

Mozes prime95 blend da izvrtis ako zelis da budes siguran, ali trebalo bi da je ok.

epjaca,
Ako si prošao aidu 1 sat stres testa odlično je to, da nešto ne valja puklo bi roku od desetak minuta. Vcore napon je ok, temperatura takođe odlična. Mogao bi još da pustiš 10-15 minuta OOCT programčić tu ako ne pređe 75c u testu to je to onda u realno radu neće preći 60-65C.

Instalirah OOCT i čini mi se mnogo bolji program za testiranje sistema od aida64 i realbench
Na 3800mhz posle 10 minuta nestane slika na ekranu, probao sam Doom posle i nema nikavih problema u igri
Smanjio sam na 3700mhz i radi OOCT bez problema 35 minuta.
Napon na cpu mi se smanjio sa 1.272V na 1.248V maksimalno, dok se temperatura popela sa 69c na 76c.

Sad neznam dali da drzim na 3800mhz ili 3700mhz

Pa ili da povecas napon malo, ili da ostanes na 3,700Mhz.

Oo. U subotu mi stiže ploča, procesor, memorija i kuler... Upravo potvrđena porudžbina :)

Sent from my Apollo Lite using Tapatalk

Ja sam isao na 3,9 1.35 pa spustio na 3,8 1.25.
Okej je i 3,7 na 1.2 naponu. Najvise mi fali jedan kuler da sve to ne ide preko 70c

Meni nije jasno samo, kako to da odvojite za komplet 400-500€, a onda se štekujete za cpu hladnjak od 20€, pa jurite neki OC ... :trust:

Edit: Da citiram kolegu, dok je ryzen još uvek bio pod NDA...
Naponska ledena na Hero-u, ali proc je pipav na zagrevanje. Dobili bolji OC hladjenjem (ventovi na max) nego dodavanjem napona.

Poslednja izmena:
Meni nije jasno samo, kako to da odvojite za komplet 400-500€, a onda se štekujete za cpu hladnjak od 20€, pa jurite neki OC ... :trust:

Edit: Da citiram kolegu, dok je ryzen još uvek bio pod NDA...
Naponska ledena na Hero-u, ali proc je pipav na zagrevanje. Dobili bolji OC hladjenjem (ventovi na max) nego dodavanjem napona.
Pa vidiš da je problem pronaći dobar cooler koji pajsuje na AM4. Meni recimo ne pada napamet da sada kupujem još jedan cooler pa da jurim i čekam adapter kada mi stoje nekoliko cooler-a kao Nepton 140xl i Mugen3. FX cooler je dovoljno dobar za normalan rad pa čak i za manji i kraći OC a Wraith su čak i bolji.

Ja sam to više onako generalno.. a i tebe je Miko mrzelo, da bar nabaciš normalan vent na taj od fx-a... ;)

Ja sam to više onako generalno.. a i tebe je Miko mrzelo, da bar nabaciš normalan vent na taj od fx-a... ;)
Pa već ima najveći (najdeblji) koji ima za taj cooler. Otvorena je kutija a zadnji 140mm ventilator od neptona duva pravo na njega.

E sad' ***.. mislio sam da je isti kao na PII. Znači na fx-u je 9 cm normalog profila?

Au sve se plavi tamo kod tomshardwara, a lista datira od 5 maja 2017. Kako to, kim gi se Riđen denuo?

i5 7500 najbolja kupovina, skuplji od Ryzen 1400, a losiji u svakom smislu :D
i3 7100 necu ni komentarisati.

Od intela samo tri procesora postoje na mainstream platformi, G4560, 7600K i 7700k.
Eventualno i5 6500 za 160e ili 4460, oni ce biti validna kupovina dok ne izadje Ryzen 3, nakon toga samo tri gore navedena.

U US Ryzen 1600(6/12 otkljucan koji na mid-range ploci radi na 3.8-3.9GHz) kosta 220$, a i5 7500(4/4 zakljucan) kosta 200$. Toliko o tome [emoji4]

Poslednja izmena:
Jos jedan placeni test, ipak nisu skinuli "slavu" PC Gamer-a, oni su napljuvali Ryzen 5 kao da je tesko djubre....
Zakljucani i5 je tesko bacanje para trenutno, a i bolja investicija je Ryzen 5 1600+B350 nego 7600k+Z270/Z170.

i5 7500 najbolja kupovina, skuplji od Ryzen 1400, a losiji u svakom smislu :D
i3 7100 necu ni komentarisati.

Od intela samo tri procesora postoje na mainstream platformi, G4560, 7600K i 7700k.
Eventualno i5 6500 za 160e ili 4460, oni ce biti validna kupovina dok ne izadje Ryzen 3, nakon toga samo tri gore navedena.

U US Ryzen 1600(6/12 otkljucan koji na mid-range ploci radi na 3.8-3.9GHz) kosta 220$, a i5 7500(4/4 zakljucan) kosta 200$. Toliko o tome [emoji4]

Samo je pitanje gde kosta toliko? Kod nas od 240 do 250 po oglasima u radnji na E 252 evra.

Pa jel sam napisao u US?

I kod nas je slicna razlika, malo veca. Ryzen 1600 oko 31.000, a i5 7500 oko 28.000.

Edit:

Cene u US sam napisao zbog Biasedhardware liste.

Poslednja izmena:
Samo koji smisao porediti cene u US-a i ovde? A to gde kosta toliko je bilo vise figurativno pitanje? Jer ja sve cene gledam ovde kod nas a preko moze da kosta koliko hoce kada nije kod nas.

Napisao sam u edit zasto sam gledao cene u US, 5 minuta pre tvog odgovora.

Ili si pisao odgovor 5 minuta, ili nisi procitao moju poruku do kraja.

Vrh Dno