Šta je novo?

AMD Ryzen 5 (razrada FAQ-a u II i III postu)

Meni bi trebao da radi po ovome na 3194mhz Asus Prime B350 plus a ram je CORSAIR Vengeance CL16CMK16GX4M2B3200C16. Videcu bas Iduce nedelje kad stigne.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Kako si to zakljucio kada nema tog rama na sajtu ili im search ne radi.

Gledam ono sto pise, a to da li im radi search ili ne ja ne gledam u pasulj i ne zovem Milana tarota da mi to kaze nego na osnovu onoga sto sam video kazem. Toliko, ako imaju problem sa sajtom to nije moj problem i ja to ne mogu da znam, samo citam ono sto pise. A probao sam dosta memorija koje su me zanimale po tom sajtu ni jedne nema. E sada sta je generalno problem nemam pojma a jos uvek me puno ne zanima jer sam odustao od nabavke delova za izvestan period zbog drugih poslova i obaveza.

Sta si ti sada napisao pobogu lol

Pitam da li si bas za taj model video na sajtu posto mi je on u planu za kupovinu, a dobio sam pa ne znam ni sam :D

Gledao sam konkretno za obican Tomahawk, ali je isti i Arctic pa je to to

@uroshnish
Gde si video bas za taj ram na tom sajtu, jako je bitan kompletam product code, GTZ nije isto sto i GTZB, prvi ima samsung, a ovaj drugi sto ima kod madjara je hynix ja mislim.

Kucaj GTZB, to bi trebalo da je to, nema samo ovo C16D ali kapiram da je to do njih i do toga kako obradjuju podatke na sajtu

Hmm da fali D zato nisam mogao da nadjem xD

Zanimljivo njih dvoje na tomahawku poterali na 3200 dok su na x370 pro koji cu najverovatnije uzeti ide na 2933, ah well :D

Svakako ce srediti uskoro te stvari sa memorijom pa ce sve da bude okej :)

Interesantan test...mada, ne otkriva ništa novo. Čim se na kompu vrti još nešto sem igre, Intel gubi tu blagu prednost koju ima nad Ryzenom u igrama. Realno, kod mnogih je to slučaj - kad igram nešto, obično u pozadini imam otvoren browser sa nekih tucetom tabova i audio player. 6-core Ryzen bi mi lepo legao, da rastereti mašinu.

[YOUTUBE]y1PjNtkFtHc[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
Očekivano. Test uslovi većine recezenata su skroz nerealni, tj. ne odgovaraju realnoj upotrebi. Neki isključe i anti-virus software, a kamoli cloud ili mail klijent, audio plejer, browser... Jak (skup) procesor mi valjda treba da ne bih gasio sve na čemu radim, a ne suprotno.

Stigao Asus, Ryzen 5 1600 i memara. Večeras ga sklapam, sutra najverovatnije ide u kućište i da vidimo da li fercera.

Svi cete da sklopite masine dok meni memorija stigne :(

Sta se ovde samo bavite top modelima, recte kako se pokazao R5 1300 vs FX 8350 to mene zanima :)

Praktičan savet za montiranje Wraith Spire kulera: stavite zavrtnje precizno na rupice, a onda svaki zavrtanj samo po dva-tri obrta šrafcigerom, pa onda sledeći i tako u krug dok ih ne zavrnete do kraja (znaćete odmah gde je kraj). Ako previše zavijete neki šraf u početku, onda onaj sa suprotne strane ne može da uđe lepo u rupu i samo se vrti u prazno na ulazu, što nije odmah vidljivo. Namučio sam se sinoć dok nisam provalio.

Odlican i prikladan avatar morbiuse [emoji4]

@dejan87dex

Pa bolji je Ryzen 4/8 od FX 8350 sigurno, pogotovo u ST.
Sad, koliko je isplativo prodavati plocu i ram i uzimati Ryzen 1400 i ram i cpu, to je diskutabilno.

Od ulozeno-dobijeno odnosa mozes u startu da se oprostis ako radis tako nesto. Na tvom mestu bih uzeo polovan 8xxx za 90-100e max, bocnuo u plocu, kloknuo lepo na 4.3-4.5 i ne bih se razmisljao.

Poslednja izmena:
Stigao Asus, Ryzen 5 1600 i memara. Večeras ga sklapam, sutra najverovatnije ide u kućište i da vidimo da li fercera.

Ako te ne bude mrzelo, baci utiske kako se mašina ponaša u radu, kako kompajlira programe i tako te uobičajene Linux stvari.

Edit: Prešao sam na Arch a možda ću opet posle mnogo godina na Gentoo pa me zanima kakvo je ubrzanje kada se postavi -j4, -j6 ili više. Koja je najoptimalnija varijanta za Ryzen pošto bih hteo maksimalno da ubrzam apdejt programa koji se kompajliraju iz sorsa. Naravno treba mi i za poso ali apdejt više smara.

Poslednja izmena:
Odlican i prikladan avatar morbiuse [emoji4]

@dejan87dex

Pa bolji je Ryzen 4/8 od FX 8350 sigurno, pogotovo u ST.
Sad, koliko je isplativo prodavati plocu i ram i uzimati Ryzen 1400 i ram i cpu, to je diskutabilno.

Od ulozeno-dobijeno odnosa mozes u startu da se oprostis ako radis tako nesto. Na tvom mestu bih uzeo polovan 8xxx za 90-100e max, bocnuo u plocu, kloknuo lepo na 4.3-4.5 i ne bih se razmisljao.

To bas razmisljam... hmmm

Onda da sacekam drugu generaciju zen-a .. ipak ce tako biti.

Ako te ne bude mrzelo, baci utiske kako se mašina ponaša u radu, kako kompajlira programe i tako te uobičajene Linux stvari.

Edit: Prešao sam na Arch a možda ću opet posle mnogo godina na Gentoo pa me zanima kakvo je ubrzanje kada se postavi -j4, -j6 ili više. Koja je najoptimalnija varijanta za Ryzen pošto bih hteo maksimalno da ubrzam apdejt programa koji se kompajliraju iz sorsa. Naravno treba mi i za poso ali apdejt više smara.

C c c...predrasude, ako sam Linux korisnik sigurno kompajliram i "tako te uobičajene Linux stvari". :p Ja zapravo nisam kompajlirao ništa već godinama.

Ali mogu da kažem već na prvi pogled da se radi o stvarno jakom procesoru. Na starom Phenom2 X4 955 Youtube je pravio zauzeće oko 40% na sva četiri jezgra, na Ryzen-u tek nekih mizernih 1-2% na 12 jezgara koliko Ubuntu vidi. Videću ovih dana kakva je situacija, ali osetim razliku čak i u browser-u, recimo Google Maps.

Ono što je blago razočaranje je da je box kuler tek malo tiši od prethodnika, ali moguće je da mu ne radi kontrola obrtaja, videću to malo u BIOS-u kad flešnem novi, što će valjda podići i memoriju sa 2133 MHz, ali u prvi mah sam bio zadovoljan i time što uopšte radi. Sistem se najnormalnije podigao posle zamene skoro svega u kućištu, stari dobri Ubuntu, mreža i zvuk odmah rade kao da kontroleri nisu ni zamenjeni. Malo me brine što se svakih par sekundi na blic pali LED za pristup hard disku, ne znam koji mu je đavo. Ubacio sam i kernel 4.10, ali nema promena, a i lm-sensors ne može da očita ništa, ne znam da li je do novog hardvera ili treba nešto da uključim u BIOS-u. Zezaću se sutra više.

Da još jednom kažem da ne znam da li sam kad video ploču da dolazi u više sirotinjskom pakovanju nego ova Asus Prime B350- Plus. A tu je tek posebna priča što je neki mentol stavio SATA portove na sam ćošak ploče, odmah pored konektora za prednji panel, sve mi se smučilo dok najzad nisam uspeo sve da ubodem. Tomahawk je bio jedva dva evra skuplji, ali nisam ga uzeo jer sam čuo za problem sa sporim podizanjem, ova Asusara ga na svu sreću nema.

Meni je bilo smesno sto je sama ploca uza od normalnih atx ploca pa ne nailazi na sve standoff-ove xD

Ima takvih ploča, koliko hoćeš.

Preliminarni rezultat, sva default nameštanja.
Ryzen ptest 3.JPG
Ryzem CB 1.JPG

Evo meni sutra stize memorija i kuciste novo pa ce da bude sklapanje :D

Meni je bilo smesno sto je sama ploca uza od normalnih atx ploca pa ne nailazi na sve standoff-ove xD

Uopšte nije neobično kod jeftinijih ploča, već generacijama...štedi se na PCB-u pa stave ono što je neophodno, suze ploču i obore cenu proizvodnje.

Flešnuo danas poslednji BIOS 0609, probao memoriju da podignem na 2666 MHz, ma ni da čuje. Po netu vidim da tvrde da CMK16GX4M2B3200C16 ide na 2933 MHz na ovoj ploči, da mi je da vidim kako. Daleko je ovo još od onog što treba da bude, ali i ne žurim, bar dok ne promenim matoru grafičku.

CountMike
Do koliko ide teptemratura u piku sa CM 140xl ?

Pomenuo je da nema AM4 kit za njega nego je na Phenom kuleru.

Tako znači, ja vidim u profilu pa reko:trust:

CountMike
Do koliko ide teptemratura u piku sa CM 140xl ?
Nisam još dobio kit za Neptona ali sam u međuvremenu ispolirao contact površine. Trenutno fabrički cooler sa FX 6350. Temperatura oko 75c posle jedno pola sata OCCT. Boost ide do 4050MHz Iako je nameštanje za vodeno hlađenje, neće na 4100 nikako, verovatno zbog memorije na samo 2400. Nedostatak BCLK na ovoj ploči znači da nema finog podešavanja memorije. Nisam još probao latencije da menjam.

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh Dno