Šta je novo?

AMD Ryzen 5 (razrada FAQ-a u II i III postu)

Evo pokusao prime, temperature odu u 80 brzo i gase se workeri.
Ne znam do cega je ovo, 1.35 voltaza stock kuler, CPU na 3,7.

@uroshnish, obaraj napon. 1,35V je u bios ili izmereno? Ako u bios - ko zna kako odradjuje tvoja maticna llc - moze da pusti i preko 1,4V pri opterecenju. Moze da bude i do pogresno postavljenog hladnjaka ili nepravilno podesene opcije cpu fan control. U svakom slucaju probaj i 3600 uz 1,2-1,25V. Pa vidi kako se onda ponasa.

Evo stavio sam na 1,2, a voltaza bude 1,231 u HWMonitoru , kad pustim CPUz da stress testuje, temperatura mi dosla do 71 i ne dize nesto ekstremno mnogo, a na 3,7 je procesor.
U Primu crashuje sa ovim podesavanjima... 28.10 verzija
CSGO mi crashuje ovako, fali voltaza za 3,7 ocigledno

Poslednja izmena:
Mala je to voltaža, a što ne probaš na auto za voltažu?
Imaš za testiranje OOCT ili real bench, tu ako prođeš to je to .

Šta vam je ta "voltaža"? :d

PS
Ako pričamo o OC-u, ništa se ne ostavlja na auto...

@Bombaš
Potencijalna razlika, električni potencijal i elektromotorna sila se izražavaju u voltima (simbol V), što je razlog da se uobičajeno koristi izraz "voltaža". - izvor
:banana:
@uroshnish
Da li si probao da ne OC uješ memoriju, nego samo CPU na 3.7GHz sa naponom 1.35 i da ne radiš prime95 nego cs i ostalo što ćeš inače koristiti? Našao sam da nekima krešuje ako stave takav ~isti ram na punu brzinu a ok radi na 2933MHz

Voltaza ne postoji, samo napon.

Mladi ljudi grese-lepi kokan 2016.

@ivanbass1
Ako se uobičajeno koristi voltaža onda postoji taj izraz.
Vi sa novim Rajzenima okačite još po neki test ili info iz popularnih igara, kako šljaka cpu.

Poslednja izmena:
Šta vam je ta "voltaža"? :d

PS
Ako pričamo o OC-u, ništa se ne ostavlja na auto...

p.s.
Probao sam kod mene od 1,25 -1,4v nije stabilno, dok na auto (Vcore 1,25v ) radi odlično.
Ako kod mene radi možda bi radilo i kod njega, bolje da proba pa šta bude ionako je u malom problemu.

Brinu me temperature sto idu do tipa 75 dok se igram, ocekivao sam to nize i sa ovim stock kulerom ali dobro

Konačno i ja dobih ryzen 5 1600, upgrade sa q6600
ploča: gigabyte am350m gaming 3
memorija: kingston fury x 2666mhz, radi na 2400mhz izgleda da je dual ranked kolko razumijem
grafička: asus rx480 4gb

Pošto moj prethodni računar nije mogao baš da pokreće igrice, isprobao sam witcher 3 i dobijam 60fps na high, takođe crysis 3 60fps na ultra
Meni je ovo baš veliki upgrade, najviše mi se sviđa što windows podigne za desetak sekundi

Pa neće valjda da se zapali nešto ja sam podesio na auto, šta misliš jer nije mnogo velika " voltaža " ?
Neznam jer će mi uvažiti reklamaciju ako izađe taj dim ?

cpuz1.JPG

Poslednja izmena:
Sa 1.26v ce izgoriti jedino ako radi bez hladnjaka.

Konačno i ja dobih ryzen 5 1600, upgrade sa q6600
ploča: gigabyte am350m gaming 3
memorija: kingston fury x 2666mhz, radi na 2400mhz izgleda da je dual ranked kolko razumijem
grafička: asus rx480 4gb

Pošto moj prethodni računar nije mogao baš da pokreće igrice, isprobao sam witcher 3 i dobijam 60fps na high, takođe crysis 3 60fps na ultra
Meni je ovo baš veliki upgrade, najviše mi se sviđa što windows podigne za desetak sekundi
Ta ploca je losa, mnogo se greje, jel si radio kakav OC?

@ PanonskiNS i ostali
Ista ta Wiki stranica ti kaže "točka" a ne tačka. Voltaža ne može biti nikako... ili su to moji profesori na departmanu za fiziku bili tupavi, kao i autori udžbenika koje sam koristio za elektormagnetizam i elektroniku sa osnovama digitalne elektronike?
Isto tako i amperaže, teslaže, omaže i čime se već sve ne služite ovde.
To je zato što je na Hrvatskom, evo ovde po naškom: https://sr.wikipedia.org/wiki/Електрични_напон
Jezički gledano ne može da bude ni "Napon" ako se ne doda "Električni" pre toga. Reč Voltaža je samo basterdizovano Engleski Voltage ili Francuski izgovoreno Voltaž. Na Engleskom je tačno Voltage, Amperage, Wattage... pa ako mogu Englezi, možemo i mi.
Ali sve je ovo u "offu" što bi modovi rekli, sve je već prežvakano mnogo puta.

Poslednja izmena od urednika:
Pa neće valjda da se zapali nešto ja sam podesio na auto, šta misliš jer nije mnogo velika " voltaža " ?
Neznam jer će mi uvažiti reklamaciju ako izađe taj dim ?

Pogledajte prilog 228539

Nije to neki OC, ali ipak instaliraj hwinfo ili nešto sl., gde će se očitati min i max naponi i temp pa da znaš na čemu si.

.., a ovde nema potrebe da se pravimo da se ne razumemo.
A ovo ovde je IT forum, pa bi i terminologija trabala biti primerena istom.

Poslednja izmena:
Ispao sam iz štosa, još od vremena q6600 nijesam overklokovao, inače on radi na 3,2ghz. Uopšte nijesam upoznat sa novim biosima

Poslednja izmena:
Brinu me temperature sto idu do tipa 75 dok se igram, ocekivao sam to nize i sa ovim stock kulerom ali dobro

Daj neki skrinšut , Vcore procesora, brzina fana, nešto treba da se malo podesi.
Malopre sam pogledao tvoju ploču na MSI sajtu, i VRM naponska sekcija je 4+2 na ploči, gde 4 tranzistora moraju na smanje napon sa 12v na 1,35V koliko is podesio u biosu. TDP R7 1600 je 65W ako ga overklokuješ na 3,7GHz TDP nije 65W nego predpostavimo 75W.
75/1,35=55,55A i posto imaš 4 tranzistora 55,55/4=13,88A. Što više ampera to se tranzistori više greju, pa za to su skuplje ploče koje imaju napoonsku 6+2 ili 8+4 itd.
Moj predlog je da vidiš očitavanje Vcore na default podešavanjima u turbo modu na 3,6GHz pa onda probaj da povećaš na 3,7GHz na tom istom naponu ili ako neće povećaš za 0,25V.
Koliko sam čituckao po internetu Ryzen se overklokuje 3,9-4,0GHz na skupljim pločama ( 200-250e), tako da ako uspeš poteraš na 3,7-3,8 biće dobro.

Nije to neki OC, ali ipak instaliraj hwinfo ili nešto sl., gde će se očitati min i max naponi i temp pa da znaš na čemu si.

I ne kažem da je neki overklok, a nisam nabavio neku skupu ploču i cpu "K" modelom , tako da se ne potrišem jer će raditi u turbo modu 3,45GHz ili na overkloku 3,6-3,7GHz.
Proverio sam pomoću programa OOCT i RealBench-u, stabilni naponi, u gejmingu radi dobro temperature idu o 45-60C, to je to život teče dalje .

Poslednja izmena:
Najbitnije je da si ti zadovoljan. Pusti ti nas sto hocemo "preko 'leba pogace":smoke:

Sve default, memorija na 3200. Nije problem da ga stavim na 3,7 recimo i 1,35 radi to okej u normalnom radu, crashuje prime. Jedino me temperature brinu mada je okej do 80-85 koliko sam citao

https://snag.gy/W4V3Sm.jpg

Ja poručih sebi sledeće:
- AMD Ryzen 5 1400 BOX (ne treba mi više od toga)
- MSI B350 PC MATE
- CORSAIR 8GB Vengeance DDR4 3000MHz CL15 KIT
Jedino za kuler ne znam šta ću :(
Imam CM V6GT ali za njega ne postoji AM4 adapter pa moram nešto da izaberem a možete i da preporučite (osnovna upotreba kompa)...

A zašto si poručio 8GB u kit-u?

A, ***.
Omaklo mi se. Bolje da sam kupio 1 modul od 8GB pa kasnije još 1...
Međutim... Uvek imam drugare (ovde kod mene) koji će to da otkupe :d pa ni ne brinem.

Htedoh da sa "što manje para" sklopim novu mašinu (nove thnologije).
Najjača igrica koja se na svemu ovome igra je LOL ostalo je sve internet, film (i žena cepa FB igričice :D)

Negooo, kako li bi čučnuo ovde CM Hyper TX3 EVO za sve ovo navedeno? Da li bi se grejao cpu dosta ili kako već?

TNX

Uzmi LC-CC-120. Verovatno jeftiniji od TX3, a hladi kao 212 evo.
Nek si uzeo kit, bolje tako nego da uzmes 1x8GB pa posle kad dodas da se desi da ne rade zajedno.
Kad budes hteo 16GB, prodas 2x4 i uzmes 2x8 kit.

Poslednja izmena:
Upravo tako sam i razmišljao :)
Ovu PC Mate ploču sam imao za Intela i za lagani rad se extra pokazala pa sam je zato i pikirao ali i zbog ALC892 čipa (većina ima ALC887)
A što se tiče kulera baš mi se "dopao" ovaj LC a nije ni skup...
JAviću utiske.

Vidi da uzmes neki novije proizvodnje, trebalo bi da ima AM4 kit u sebi.
Treba na kutiji da pise da podrzava AM4.

Ako uzmes neki sa starijeg lagera, moraces da cekas AM4 kit. Ja sam za LC-CC-120 dobio AM4 kit u roku od nekoliko dana.

Za TX3 ne znam da li postoji uopste AM4 kit, nisam gledao. Verovatno postoji i verovatno je ista prica kao za LC, samo sto se moze desiti da lokalno predstavnistvo CM-a nema kod sebe mounting kit za TX3 i onda placas 10e postarinu iz evrope.

LC salje besplatno.

Poslednja izmena:
Ma ovo su stari primerci kulera (nije nov uvoz) a već sam pisao LC-u za Upgrade Kit.
Videću šta će mi odgovoriti a do subote bi trebala oprema da mi stigne (cpu, ploča i mem).

Vrh Dno