On je ubio cpu sa 1.3v ali ga je mucio sa nekim sintetickim testovima po 24h, dosta ljudi su prijavili degradiranje posle 6 meseci sa 1.3v.
Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk
I ja ga iz ovog razloga drzim na fixnih 1.25v, doduse radi na tom naponu na 4.4 all core tako da sam zadovoljan
tehnicki 1.3v je mogao da ubije, ryzen procesori nemaju "fiksne max napone", svaki procesor ima svoj licni max napon, FIT MAX voltage. Kada radi duze vremena sa fiksno postavljenim naponom iznad toga, polako se "ubija", dok ne umre ( ovo je iskljucivo all-core ili 80%+ core opterecenje, nema nikakve veze sa naponom na stock podesavanjima ili PBO, tu je kompletno razlicita prica ).
FIT napon se pronalazi tako sto opteretis sva jezgra procesora sa default PBO podesavanjima, i dok to radi u HWinfo64 kliknes za napon deo da izadje prozor sa grafikonom preko vremena, i onda gledajuci kako oscilira u periodu od tipa 10 min posto je vec radio 15-20 min, tu uzmes najmanji napon na koji pada a da se on ponavlja ( da nije jedan ili 2 pada na tokom celog perioda ).
E sad tehnicki cak i sa najlosijim mogucim primercima kao taj koji te je zapao, treba da bude napon bas veci i na duzi period da se ovo desi, tako da si u pravu, nije radio dovoljno vremena kod tebe da se osteti.
Ali to ne znaci da nije vec bio pred krajem, to sto ne moze ni na 4GHz na 1.3v ga cini jednim od najlosijih primeraka, a to znaci da je verovatno FIT napon izmedju 1.24v-1.29v (u startu kad je izasao iz fabrike).
Takodje, generalno moze da bude da je samo jako los primerak koji moze samo stock da radi realno.
Ja licno nisam, samo LLC 4, da ne pada napon previse, al moj primerak nije nesto za brzine ko najnoviji, ali odlican sto se napona tice (Max FIT mi je 1.31v)
Ostalo 1.27v @ 4.3Ghz, 1.29v @ 4.35Ghz, 1.33v @ 4.4Ghz-malo nestabilno). Preko toga ne ide. Ne znam kakva su dobra ponasanja za offset.
4.25GHz-4.3GHz je granica za full core overclock za 3600, ako je manje od toga, bolje PBO namesten (sa podesenim krivama za ventilatore da se ne pale cesto, 75-84/85 stepena su sasvim ok temperature za procesore, i bez overclock-a i sa)
ja na mom 3600 držim visok napon (1.375v) za 4.15ghz i nikakav problem nisam imao. Doduše baš retko imam priliku da ga poteram na 100%
Zavisi od primerka, kao sto je receno xyz puta, ali trebalo bi da moze i nize da drzi taj clock. Kod mene na 1.29V je stabilan na 4.15Ghz i ima generalno bolji skor na svim benchmark-cima, od CR20, Heaven-a itd. To mu dodje kao sa automobilima - oni iz poslednjih serija uvek imaju najvise opreme, jer se proizvodni proces usavrsio a i ostalo im je 'viska' delova.
Kod mene je stabilan na 1.26v i 4.3Ghz. Čak nije ni krešovao tokom testiranja ni jednom.
Sent from my GM1900 using Tapatalk
I moj je jedan od prvih primeraka, kupljen u avgustu 2019, ja odustao od overklokovanja, treba mu bas veliki napon.
Samo obavezno podesiti krivu ventilatora, neuporedivo prijatnije, u suprotnom ventilator divlja, skace i spusta obrtaje non stop.
Poslednjih dana sam mnogo citao i ovu temu i teme po redditu sto se tice manuelnog klokovanja ryzena 2000/3000 kao i max safe voltage 24/7.
Koliko vidim, vecina se slaze da je nekih 1.3v maximum preko kojeg ne treba ici (iako postoje i primerci koji trpe vecu voltazu).
Citirao sam gomilu postova bas i tog razloga da se vidi koliko ima razlicitih rezultata...4.4ghz all core na 1.25v je vrh primerak, dok ima i onih kojima treba preko 1.3v da bi radili na 4.1ghz all core.
Generalno je pravilo, raniji prvi primerci da se ostave na Auto OC, a kasnije dobre primerke manuelno klokovati.
Meni u ponedeljak treba da stigne 3600, trenutno imam
[email protected] na 1.2625v.
Hladjenje je da ti se ruka smrzne u kucistu

, Noctua D15 sa 2x A15, 6x140mm u kucistu (P14 PWM PST, neka Noctua 140mm i neka 2 Phanteks 140) i ploca je MSI B450 Tomahawk.
Jedino me najvise plasi ta degradacija Ryzena o kojoj se famozno pise, kako se Ryzenu skracuje zivotni vek sa manuelnim fiksnim naponom i kako je bolje ostaviti da ploca sama izvrsi Auto OC...recimo moj Ryzen 2600 ne prelazi 57c u OCCT stress test, a u igrama je oko 35-40c, na idle je 28-30c....mislim da bi i 3600 trebao da ima slicne temperature....a kad vidim da nekima ide i do 70-80c, pitam se sta tu ne valja, losa pasta, los kuler, losi ventilatori u kucistu ili jednostavno los silikon na procesoru ili prevelika voltaza.
Sve u svemu, da vas pitam, da li bi ja sa navedenom plocom i navedenim hladjenjem (pod uslovom da mi zapadne neki dobar primerak procesora) mogao da ga drzim na fiksnom kloku od recimo 4.2 ili 4.3ghz sa naponon ispod 1.3v, s obzirom da hladjenje nece biti apsolutno nikakav problem?
Jel ima neko sa foruma da je degradirao procesor u roku godinu dana sa tim naponima, s obzirom da je procesor na trzistu vec skoro 18 meseci ?
Procesor koristim samo za igre, tako da ne verujem da ce biti opterecen vise od 60-70% u pojedinim momentima, uglavnom je od 20 do 50%.