Šta je novo?

AMD Ryzen™ 7000 (Zen 4)

Ne znam, po meni je ovo promašaj. Možda će biti drugačije sa 7800X3D i jednim CCD...
Izgleda kao da AMD to namerno radi. Mogu da zamislim kako je nekome ko je pljunuo 600$ za Ryzen 9 7900X, a posle par meseci se pojavi "čist" 7900 koji troši mnogo manje, manje se greje, košta gotovo 200$ manje, ima slične performanse, a da ga ubrzaš kao 7900X je potrebno desetak sekundi u BIOS-u.

Verujem da su i u AMD-u svesni da se ljudi neće otimati oko ova dva procesora i da im treba još malo vremena da "utegnu" svoj budući najprodavaniji procesor, koji ti pominješ.

Jedino pitanje u celoj prici.. da li se underdog poceo ponasati kao pitbull...
nisam fanboy ni jednog ni drugog tabora, a bogami sto sam stariji vise me zabole za hype sa YT, prodao sam RTX 3070 nakon 2 meseca... a i 7600x, ma zapravo njega necu, lepo otvara excel tabele :p

PC treba konacno sahraniti, za consumere i entuzijaste!
Dosli smo do zenita, i vreme je da se carstvo srusi.
700W da me greje leti, more mrshhhhh
Ma kako da ne, svi ima da buljimo u telefone a izrašće nam treće oko da se ne sapletemo dok buljimo.

Ne znam, po meni je ovo promašaj. Možda će biti drugačije sa 7800X3D i jednim CCD...
Naravno da će biti drugačije i koji je razlog da sad ne krene u prodaju sem pohlepe da se naplati što više za istu stvar.
Ova dva modela su sprdnja i prodaće se neupućenim prepaljenim likovima, niko to ne bi kupio da je u prodaji i 7800X3D.

Kao i u prošloj generaciji praktično biće samo jedan X3D model.

Meni je iskreno (po specifikacijama) bio interesantan 7900x3d zbog višeg takta u odnosu na 7800x3d ali s' obzirom da će se i kod njega zapravo dobijati ryzen 5 x3d onda je zaista pitanje ima li svrhe.
Doduše, čitao sam nešto ranije da 7000 serija x3d procesora neće imati baš toliku razliku u performansama kao što je imao 5800x3d, valjda zbog DD5 memorije.

Ne nego su videli da su se zeznuli sa 5800x3d pa moraju da nadoknade "gubitke".

Prodavace se flagship samo tako,previse ljudi ima cash u entuzijatskim vodama i onima kojima je dosadno pa uzimaju sta stignu,ne brinite se vi uopste.sta je sve pricano za 4080 pa se prodaje kao blesava

Ništa od PC komponenti se ne prodaje kao blesavo pa tako ni 4080. Ova dva modela su prilika da uvale CCD koji skuplja prašinu.

Upravo je suprotno prodaja PC komponenti je nikada gora ali oni umesto da spuste cene izazivaju veštačke nestašice i duvaju cene kako stignu kako bi izmuzli one koji još kupuju i imaju toliko para ali ni to neće još dugo jer čak i ako svi koji kupuju budu imali monitor od 8 K Evra i grafičke od 10 K evra imaće jedna mana, a to je da će takvih biti malo, pa samim tim neće više biti ni developera za PC...tako da se plašim da dolazi smrt skoro sigurno za pc igre u ovom formatu, a možda i za neke ozbiljnije stvari.

Za ozbiljnije stvari nece doci smrt, kome ovakav hardver brze zavrsava poslove od vise hiljada eur svakako nece imati problem da ga plati. Za gaming, uopste nije iskljuceno da ce doci do znacajnog pada.

Sto se AMDa tice, dok isti chiplet ide u procesore od 200 eur i 10k+ eur, oni imaju odlicnu racunicu. Plus potraznja za ovim skupljim procesorima poprilicno raste, bili su na 10%, sada su na ~20%, a nije nerealno da u narednom periodu skoce i na 30+ procenata za server market share. Imajuci to u vidu, mislim da ih je bas briga sto 7600X ima losiji odnos cena/performanse od i5 13600 (ili sta vec, da ne kopam trenutne cene aktuelnih modela ;)).

Upravo je suprotno prodaja PC komponenti je nikada gora ali oni umesto da spuste cene izazivaju veštačke nestašice i duvaju cene kako stignu kako bi izmuzli one koji još kupuju i imaju toliko para ali ni to neće još dugo jer čak i ako svi koji kupuju budu imali monitor od 8 K Evra i grafičke od 10 K evra imaće jedna mana, a to je da će takvih biti malo, pa samim tim neće više biti ni developera za PC...tako da se plašim da dolazi smrt skoro sigurno za pc igre u ovom formatu, a možda i za neke ozbiljnije stvari.
Koliko sam samo puta cuo da PC gaming umire u zadnjih 20 godina. Svake godine umire iz nekog razloga a za to vreme Steam svake nedelje obara rekorde po broju ljudi koji su istovremeno "in-game" ( 32 miliona trenutno ), Sony izbacuje ekskluzive za PC jer igraci na PC-u vise nisu zli pirati, Game Pass za Windows,...Po meni nikada bolji trenutak za PC gaming ( u stranu emulacija svega zivog i nezivog ) a sto se tice cena komponenti *** takve su kakve su. Zato i postoje razni tier-ovi pa koliko je ko u mogucnosti. Nisu ni konzole nista jeftinije. Kupio sam danas PS5 Digital 600eu, PS VR2 kosta 700eu ko zeli VR za konzole, dodatni gamepad, slusalice, charging dock za kontrolere, dobar televizor kosta preko 1000eu, da ne pricam samo o cenama igara koje su skuplje u odnosu za PC, itd.

Ne umire jer su komponente još dovoljno priuštive, a pitaću te kada budeš plaćao miš 800 evra. Niti sam rekao da je to sutra...a za tih 1000 evra na pcu možeš da kupiš samo grafičku i to ne najjaču...niti kukam niti naričem ali polako....

Pa ako je mrtav vi nemojte da ga pratite,nigde niko ne pominje xmp ram memorije na ovim novim 3d,dal ima gimnastike ili radi docp normalno

Cela poenta x3d je da ne mora da se pominje xmp. :)

držimo se teme. hvala na razumevanju

Ni jedan primerak 7900x3d nisu dali na test.

Cela poenta x3d je da ne mora da se pominje xmp. :)
Ako mislis na stvar da je 5800x3d gutao bilo koji ram bez ikakvog uticaja na perf. Ok zasto onda bench ekipa koja je testirala 7950x3d pominje da je sa ovim teza prica (malopre nasao clanak) znaci nije sa ramom bajna prica kao sa 5800x3d sto je bila

Ako mislis na stvar da je 5800x3d gutao bilo koji ram bez ikakvog uticaja na perf. Ok zasto onda bench ekipa koja je testirala 7950x3d pominje da je sa ovim teza prica (malopre nasao clanak) znaci nije sa ramom bajna prica kao sa 5800x3d sto je bila
Zavisi sa kojim su ramom testirali i koliko su vicni u podesavanju latenci.

EDIT

Bios koji su koristili je od 15. februara, tj. taj im je poslat za test, a imao je jos noviji od tog, koji mozda bolje radi po pitanju memorije.
Da ne pricam da BIOS X670ETC1.15SMU215 ne postoji(test bios), i da je to ime samog bios fajla, a ne verzija bios-a, nego je verzija 1.15.SMU215, a ima vec 1.18 od 21. februara.

Sa druge strane, memorija je XMP, i to na 6400, spustena na 6000, moguce prenategnuta ili pak nedovoljno istestirana. Ne mogu da vidim tercijalne latence, ali tu skripi+bios verovatno.
Ne vidim da su se ljudi zalili na to, makar ne ovi ''veliki'' testeri.

Poslednja izmena:
Za sada nema procesora na lagerima. :cautious:

Taj mi ne treba, nedonosce.

Trebao sam da napišem na engleskom ili da objavim video? Poruka #1117

Pomak u FPS je lep, ako poredimo x i x3D verziju 7950. Ko ima prvi, prevelika je doplata, za mene koji nemam, nije lose, dodacu jos malo love, smanjiti konzumaciju mesa na 2kg na dan, nekoliko meseci i to je to.

Gaming Cpu od 700e, jedino ako ima i APU u sebi da gura sve na max u 1440p. :D

Nazad
Vrh Dno