Šta je novo?

AMD Ryzen™ 7000 (Zen 4)

Lepo sam rekao odmah da kupovati 7600x nema nikakvog smisla, i pre nego što je bio ikakav benchmark. I izgleda da će novi Intel da bude brži, jer jedino što su uspeli je da stignu Intel. Pa će brže bolje da izbace X3D što je realno trebalo odmah da urade.

Sad videh, lik je koristio DDR4 RAM od 200+ dolara za poređenje cena platformi...egzotika poput 3200 C14 i 3600 C14...hahah.
Nikad se neće promeniti, e...
Tehnicki, koriscenje x670 ploci u racunici umesto B650 koje ce kasnije izaci je isto greska.

Da, to je sada dostupno, ***. Mada, tehnički možeš slobodno da pljesneš i 12600K na prosečnu B660 ploču umesto Z690....

Ali onda gubis uporedive sposlobnosti ploce, nema OCa na B660

Znam koliko sam slab na novi hardver i plasim se da necu izdrzati jos par meseci
Nakon citanja recenzija i osmatranja cena ploca i procesora, ja sam odlucio da predjem na 5800X3D i jacu grafu sledece godine za 1080p 240Hz gejms
3D V-Cache je bas pun pogodak IMO, treba se strpiti :D

ja sam odlucio da predjem na 5800X3D
Isto. Doduse, ja imam 100Hz monitor (1440p ultrawide) al pomoci ce 5800X3D za bolje 1% i 0.1% performanse, kao i u buducim open-world i multiplayer igrama (recimo 5600x je vec sad usko grlo u Spidermanu sa RT i BF 2042).

5800X3D je zaista bio poklon za AM4 vlasnike kojima su najbitnije gejming performanse. Samo da ga sad ne zacene jer me ne bi cudilo da krene da se prodaje kao alva nakon danas.

Ako dobro prođem ovu zimu i penzija stiže redovno, verovatno samo pređem na 5900x/5950x i dobru B550 ploću, ne pada mi napamet da se upuštam u ove nove bar jedno 2 godine. Dotle samo prelazak na sve M.2 diskove.

Malo 7700x akcije:

Zanimljivo da je u igrama bio topliji od 12700K iako je vukao manje struje...ali su temperature ipak bile ok.

I 3D V-Cache verzije, o kojima nema skoro nista. Znam koliko sam slab na novi hardver i plasim se da necu izdrzati jos par meseci :)
Ako si jos na 3800X onda si ti super i nemas problem sa novim hadverom :D Kada se udje u kolo da se prati svaka serija to je problem :D

taj brod je otplovio....
Otplovio je sa AMD-om, ali 12400F ili sutra 13400F su i dalje tu. AMD je posle uspeha sa 5000 seriom "pobrkao loncice" sto se tice cena. Nema tu nikakve dobre vrednosti i tome slicnog, ta vrednost je poslednje 2 godine u rukama Intela.
Koja je logika da neko ko ima 5600 ili 5800 predje na Zen 4, za 10-15%, kako da ne.

bice 7600 ~200 eur, samo je pitanje koliko brzo.

1. ne bi trebalo ~22 meseca koliko je trebalo da 5600/x padne sa ~310 eur na 150 eur, al opet sve zavisi od Intel-a, Intel je tu sad da spusti cenu 7600/7600x.

2. Ryzen-u 3600 je trebalo ~12 meseci da padne sa ~205 eur na ~155 eur.

3. Ryzen-u 2600 je trebalo ~8 meseci da padne sa ~193 eur na ~150 eur

Poslednja izmena:
Otplovio je sa AMD-om, ali 12400F ili sutra 13400F su i dalje tu. AMD je posle uspeha sa 5000 seriom "pobrkao loncice" sto se tice cena. Nema tu nikakve dobre vrednosti i tome slicnog, ta vrednost je poslednje 2 godine u rukama Intela.
Koja je logika da neko ko ima 5600 ili 5800 predje na Zen 4, za 10-15%, kako da ne.
TO je ono sto se oduvek i pricalo nema dobre i lose korporacije samo je zarada u pitanju ne mislim da pod ovim nista lose svi hoce zaradu. AMD cim je video da moze da naplati i da im proizvod vredi odmah su ga i naplatili dok je bio drkavi buldorzer koji nije kurcu valjao on je isao dzabalesku e sada kada imaju dobru spravu odma ide naplata.

Overall, AMD's AVX512 implementation beat my expectations. I was expecting something similar to Zen1's "double-pumping" of AVX with half the register file and cross-lane instructions being super slow. But this is not the case on Zen4. The lack of power or thermal issues combined with stellar shuffle support makes it completely worthwhile to use from a developer standpoint. If your code can vectorize without excessive wasted computation, then go all the way to 512-bit. AMD not only made this worthwhile, but incentivizes it with the power savings. And if in the future AMD decides to widen things up, you may get a 2x speedup for free.

Ako si jos na 3800X onda si ti super i nemas problem sa novim hadverom :D Kada se udje u kolo da se prati svaka serija to je problem :D
Nisam. Na 5900X sam (treba da popunim my gear). 7900X mi deluje kao logican naslednika ali za sada cu pokusati da se strpim jos koji mesec.

Poslednja izmena:
Ja cu da se nadogradi na e5 1680v2,cisto da vidim kako se kloka inace mi ne treba jace od trenutnog 1650v2 na 5ghz😊

Nazad
Vrh Dno