Šta je novo?

AMD Ryzen™ 7000 (Zen 4)

SoC voltage na default je max bio 1.093v a na -20 CO je 1.241v, nekih ~9W razlika u potrosnji, plausible reason

Vratih juce bios na default i reko aj da istestiram malo temp i primetim da su mi bolje temperature na default nego na co -20
Konkretno pricam za igre trenutne Indiana Jones i CP2077, menje temp 5 stepeni a ja mislio da ce sa -20 co biti bolje nego na default. Fps razlika mizerna. U cemu je fora? Jedino mozda u klokovima mada i tu ne vidim neku razliku ili sam corav? Cak je i potrosnja veca sa co -20. Cemu onda dirati ista, noob sam, ako moze neko (citaj @CountMike :D da objasni)

Default / CO -20 expo 6000
Pogledajte prilog 472198Pogledajte prilog 472197
Kao što rekoh pre, CO je potreban da se smanji napon JEZGRA da se kontrolišu temperature a to nije potrebno dok se ne pređe Tjmax temperatura jer tek onda utiče na performanse. Kao što je Gulftown objasnio, pošto sva jezgra nisu jednaka, najbolji rezultati su kada se CO odredi za svako jezgro (per core) jer pomaže samo onim jezgrima gde je napon prevelik i zato se više greje, za jezgra na kojima to nije slučaj može i da odmaže jer ne dobiju dovoljan napon i snagu.
All core (ili čak per CCD). CO je "Lazy way" da se iskontrolišu jedno ili nekoliko jezgra na uštrb ostalih. U pitanju je česta fizika Za isti radni učinak, ako se smanji napon mora da se digne jačina struje a to je regulisano u algoritmu u microkodu u samom processoru i može da se veštački forsira samo jedan parametar od W=V*A.

Samo moje misljenje... do serije 3000 je imalo smisla zezati se sa time. Sada ima smisla (donekle) zezati se time za potrebe heavy duty koriscenja. Za one koji se igraju dovoljno je ucitati expo profil i ostaviti ostala podesavanja na defaultu. Ponavljam, samo moje misljenje :)

Ja baš suprotno mislim. Baš iz razloga što se 3000 serija mnogo lakše hladila od 7000 i 9000 serije. Evo baš kada završim testiranje 7900X ću okačiti razlike izmedju default i custom PBO limits + Curve Optimizer. Razlike su i više nego dobre, tako da ima i te kako smisla poigrati se sa tim podešavanjima.

Evo nekih razlika izmedju default podešavanja 7900X procesora i custom PBO limita zajedno sa Curve Optimizerom (svako jezgro posebno podešavano).

Default sa učitanim podešavanjem za memoriju (što kod CB23 i nije toliko važno).
7900x_default.jpg

PPT 230, TDC 160, EDC 225 (Stock) + Curve Optimizer
7900x_230_160_225_CO.jpg

PPT 162, TDC 120, EDC 180 + Curve Optimizer
7900x_162_120_180_CO.jpg

PPT 142, TDC 110, EDC 170 + Curve Optimizer
7900x_142_110_170_CD.jpg

PPT 128, TDC 100, EDC 160 + Curve Optimizer
7900x_128_100_160_CO.jpg

PPT 88, TDC 75, EDC 150 (Eco mode) + Curve Optimizer
7900x_88_75_150_CO.jpg

Ovde se vide razlike u potrošnji, zagrevanje i skorovima. Lično preferiram PBO limite 142/110/170, jer volim procesor da držim u tom nekom rangu što se tiče zagrevanja.
Single core boost je isti i u ECO mode i na stock podešavanjima uz isti Curve Optimizer.
Core offset nije podešavan, znači samo undervolt, bez dodavanja boosta po jezgrima. Za to ide posebno traženje vrednosti po svakom jezgru i vrlo verovatno da bi se u istim scenarijima za PBO limite izgubilo malo na taktovima tokom all core loada, da bi se zauzvrat dobio viši single core boost (za igre ili šta već).

Trebalo je vremena naći sve vrednosti za svako jezgro i testirali PBO limite, ali bilo je zanimljivo. Procesor može da radi na -20 Curve Optimizer za sva jezgra, što ga čini sasvim solidnim.
-25 nije moguć, jer su neka jezgra bila nestabilna. To su jezgra 2 i 3 kod ovog procesora, koja su obeležena kao najbolja jezgra, pa samim tim i može najmanji undervolt, jer najviše bustuju.
Neka jezgra su podešena ćak ispod -40, sva su na drugom CCD-u.

Da li znas koliki su dobici u igrama izmedju profila? Za renderovanje (tj gore pomenuto heavy duty koriscenje) se slazem da ima smisla jer je temperatura obicno ogranicavajuci faktor, ali za igranje je (verujem) sve to daleko manje izrazeno.

Za igranje teško da je uopšte merljiva razlika specijalno sa dobrom gafikom i većoj rezoluciji jer neće da gura CPU toliko da temperatura ode u crveno.
Evo sa PBO na Auto i CO-30.
1734523812815.png

Evo nekih razlika izmedju default podešavanja 7900X procesora i custom PBO limita zajedno sa Curve Optimizerom (svako jezgro posebno podešavano).

Default sa učitanim podešavanjem za memoriju (što kod CB23 i nije toliko važno).
Pogledajte prilog 472223

PPT 230, TDC 160, EDC 225 (Stock) + Curve Optimizer
Pogledajte prilog 472224

PPT 162, TDC 120, EDC 180 + Curve Optimizer
Pogledajte prilog 472225

PPT 142, TDC 110, EDC 170 + Curve Optimizer
Pogledajte prilog 472226

PPT 128, TDC 100, EDC 160 + Curve Optimizer
Pogledajte prilog 472227

PPT 88, TDC 75, EDC 150 (Eco mode) + Curve Optimizer
Pogledajte prilog 472228

Ovde se vide razlike u potrošnji, zagrevanje i skorovima. Lično preferiram PBO limite 142/110/170, jer volim procesor da držim u tom nekom rangu što se tiče zagrevanja.
Single core boost je isti i u ECO mode i na stock podešavanjima uz isti Curve Optimizer.
Core offset nije podešavan, znači samo undervolt, bez dodavanja boosta po jezgrima. Za to ide posebno traženje vrednosti po svakom jezgru i vrlo verovatno da bi se u istim scenarijima za PBO limite izgubilo malo na taktovima tokom all core loada, da bi se zauzvrat dobio viši single core boost (za igre ili šta već).

Trebalo je vremena naći sve vrednosti za svako jezgro i testirali PBO limite, ali bilo je zanimljivo. Procesor može da radi na -20 Curve Optimizer za sva jezgra, što ga čini sasvim solidnim.
-25 nije moguć, jer su neka jezgra bila nestabilna. To su jezgra 2 i 3 kod ovog procesora, koja su obeležena kao najbolja jezgra, pa samim tim i može najmanji undervolt, jer najviše bustuju.
Neka jezgra su podešena ćak ispod -40, sva su na drugom CCD-u.
Samo da dodam ovaj CPU ima SP po asusu 117 mozda nekom bude znacila ta informacija.

Ne kume majka sina sto menja hardver nego sto mu je to znimljivo :D

@Dusan K , u igrama je rezultat isti, jer je isti i takt za single core. Nisam isprobavao taj scenario, ali tu može da se dobije. E sada, verovatno ništa specijalno.

@CountMike , sva jezgra stabilna pojedinačno u CoreCycleru na -30? Ovde za CB23 i multi core load može i ispod -30 da se ide, ali kada se jezgra testiraju pojedinačno, neće da može.
Jezgra 2 i 3 imaju -21 i -23 recimo vrednosti, dok druga mogu -38, -42, čak i -45 neko mislim da je moglo.

Ovo sam samo na brzaka vratio PBO na auto i na brzaka pustio CB23 3 puta za redom jer samo jedan krug ne zagreje sve dovoljno. Nisam puštao ništa detaljnije. Prvi i drugi krug su išli preko 30000 a tek u trećem popustio malo i temperatura ušla u 90c+. 360 AIO pa uzme neko vreme da se zagreje.
Što se igri tiče, nemam ništa što može da oznoji processor pa nema veze da je skor na CB23 i za 10000 poena niži a kamoli za ovoliku razliku. Ako neka igra ne gura bar neka jezgra recimo 3.5-4GH onda je CB 5.3GHz+ samo sporta radi. Za više FPS bi bilo bolje da se ručno nameste sva jezgra na 4.5 do 5GHz ili koliko može nego da se juri CB skor ili frekvencije na njemu.
PS. Ovaj TJmax od 95c izgleda da je malo optimističan (bar kod mene) jer malo popusti već na ~90c.

Za više FPS treba da se ostavi kako jeste, jer tako najbolje bustuju jezgra za igre.

Samo ako igra stvarno može da ga bustuje toliko ili više.

Može lagano, posebno za 1080p rezoluciju. Meni je fps viši na 7900X nego na 5900X sa 6900XT grafikom u rezoluciji 3840x1200.

Upravo to i rekoh jutros... ko se samo igra, po meni je najjednostavnije da ukljuci EXPO i ne dira ostalo, velika sansa da nesto pokvari, a izvesno da ce potrositi ogromnu kolicinu vremena za mizerne dobitke u nekim ogranicenim scenarijima.

Upravo to i rekoh jutros... ko se samo igra, po meni je najjednostavnije da ukljuci EXPO i ne dira ostalo, velika sansa da nesto pokvari, a izvesno da ce potrositi ogromnu kolicinu vremena za mizerne dobitke u nekim ogranicenim scenarijima.
Ovako može da se dobije hladniji procesor u igrama, to je jefini dobitak. Ko voli da se igra oko podešavanja, može da čačka.
Ali za all core load je greota držati da bije na 95 stepeni.

@d0minat0r , ide delider lepo u paketu s backplate-om u januaru i lagano. :D

Nova informacija, za one koji imaju 7700X procesor.
Da bi se ostvario visok skor za CB23, preko 19500, potrebno je da računar bude dobro optimizovan, što ni malo nije lako.
Iz slika koje dostavljam, vidi se da je potrebno da:
1. Effective clock bude stalno oko 5150 MHz. Na slici se vidi da sva jezgra imaju isti klok.
2. CO vrednosti su visoke i sve preko -30, a neka jezgra su i -42, da bi temperature u Prime95 bile ispod 90 C u toku 1 h rada. Ako ovaj uslov nije zadovoljen, onda skor za CB23 nije upotrebljiv, i može biti "namešten".
Ja sam ostvario i skor 19807, ali su jezgra kod Prime95 vrlo brzo pucala sa temperaturom preko 90 C. Znači, ni CB23 skor nije upotrebljiv, ali je istinit.
Optimizacija mora biti upotrebljiva za oba testa.
Bilo bi veoma korisno, da se kao dokaz uz CB23 dostavlja i Prime95, sa temperaturama ispod 90 C. Ali to niko ne dostavlja na websajtovima, i mogu da verujem samo na "majke mi".
Po meni, CB23/24 i Prime95 bi tebalo biti jedna celina/dokaz, da bi rezultat za CB23/24 i optimizaciija bila prihvaćena.
Ovaj zahtev se može proširiti na sve testove, koji prikazuju visoke skorove, da bi se rezultat prihvatio kao verodostojan, a ne "namešten" samo za tu priliku.
Ni malo lak zadatak, da bi računar bio i stabilan.
Rađen je ciklus od 10 min.

Zahvaljujem članovima koji su mi savetima pomogli da ostvarim ovo.

PS. Probao sam novi BIOS za moju ploču, 3067 sa AGESA 1.2.0.2b. Nikako nisam mogao da ostvarim da memorija radi stabilno.
Ponovo sam vatio prvi BIOS koji sam imao.
Izgleda da je sada fokus na 9000 seriju za rad na X670E čipsetu, i sve je podređeno tome. u novim verzijama BIOS-a.

Slika 1. CB23 u radu. Vide se svi parametri u radu.

CB23_Uslov_Screenshot 2024-12-28 192424.jpg

Slika 2. Dokaz da je CB23 završio ciklus, i ostvario skor od 19524 po drugi put.

Dokaz Uslova da je ostvaren_Screenshot 2024-12-28 192945.jpg

Slika 3. Prime95 u radu, i temperature ispod 90 C. CPU Package Power 152 W.

Prime95_Screenshot 2024-12-28 200504.jpg

Zato se i radi CoreCycler da se proveri svako jezgro posebno, a i all core stress test od više sati.

Ništa od ovih BIOS-a i AGESA za Zen5, pravljeni su za sigurnost i stabilnost na uštrb nekih performansi. Nemam Zan5 da porvdim ali za Zen4 jednostavno ne dopušta ništa ekstremno. Ono što prija 9000 ne prija 7000. Mislim dobri su za Zen4 za "običnu" upotrebu ali očigledno samo za Zen5. Valjda drugi algoritmi. Verovatno je to zadržavalo Zen5 na poččetku i prouzrokovalo malo razočarenje.
Poslednji pre Zen5
1735427851447.png
Jedini koji nisam probao
1735428044804.png
Ali je bezpoterbno bez x3D procesora. Nešto mi samo nije jasno, šta će im "gamingmode" za samo jedan CCD ? Verovatno spremaju za 9900/9950x3D.

@Gulftown

Uradio sam i Core Cycler, 25 sati. Bez greške.
Prime95 sam već uradio, više od 8 h. Takođe bez greške, i temperature ispod 90 C, ali neki put i skoro blizu 90 C, ( 89,6 C ).
Razlog je što je centralno grejanje dobro i u sobi je verovatno u tom trenutku bilo 27 C - 28 C.
Moj skor CB23 od 19524 je verodostojan.
Sada ću pokušati da ostvarim i viši skor, obzirom da sam ovladao i razumeo šta, kako i zašto se radi. Do sada mi je to bilo malo "maglovito" i mnogo sam grešio.
Osećam da samo sa promenom CO za jedan poen, svakog/pojedinog jezgra, korak po korak, mogu dostići viši CB skor, a da u isto vreme ostvarim i temperature ispod 90 C kod testa Prime95.
Za to mi je potrebno da Effective clock bude oko 5200 MHz stabilno. Noctua NH - D15S to može da omogući.
To će trajati par dana, jer ću menjati CO samo za jedno jezgro i raditi tastove i testirati stabilnost.
Ako "osetim" da jezgro može da prihvati još jednu promenu od dotatnih 1 poena za niži CO, probaću.
Mogu smatrati da sam moj računar dobro optimizovao za korišćenje, u ovom trenutku.
Posle ovog iskustva, mogu reći moje zapažanje. Najteže je bilo naći izbor parametara, kada se koji menja i za koliko, jer to nije svejedno, kako bi obezbedio da jezgra za Effective clock imaju dovoljno napona za visok klok, a da sa CO spustim krivu V/f dovoljno da obezbedim niske temperature.
Takođe, izabrao sam da je Vdroop, pad napona pri opterećenju max. Level 1, jer su tada najveće Effective clock vrednosti, koje obezbeđuju visoke skorove i stabilan rad računara.
Kada sam probao da stavim Level 2 za V-Core LLC, Effective clock je odmah pao ispod 5 Ghz. I sve mi je odmah bilo jasno,
Nadam se da će ovaj moj komentar pomoći onima koji ga budu čitali.
Takođe, sada je i V_SOC u sigurnom opsegu, napon je 1,254 V, a bio je 1,354.
Max. pikovi napona od 1,3 V nisu bitni, ne predstavljaju opasnost za procesor.
Procesor pri opterećenju ima dovoljno napona , koji nije veći od 1,25 V - 1,27 V, stvarni napon koji procesor koristi za Effective clock. Bez tog napona, nema visokog Effective kloka.
U mirovanju, napon je oko 0,9 V, za opterećenje procesora 1 % - 3 %, i nema slučajnog resetovanja računara.

Dokaz.

Slika 1. Početak

Početak_Screenshot 2024-12-30 030735.jpg

Slika 2.. Kraj. Ako se ništa nije desilo za 25 h, neće ni za 100 h, obzirom na moju upotrebu računara.

Kraj_Screenshot 2024-12-30 030841.jpg

Slika 3. HWInfo za vreme trajanja gde se u dnu sa desne strane vidi vreme, koliko traje testiranje, i vrednosti parametara računara koji se mere, u tom trenutku.

Core Cycler_ 25 sati cuklus_Screenshot 2024-12-30 030420.jpg

Imam osećaj da ulaziš u temperaturne limite koji nisu isti za sve primerke. Za moj 7900x Tjmax(package) je 95c a već na 90c+ se primećuje uticaj iako je u BIOS-u namešteno na 95c throttle limit. Ako već nisi, namesti u HWinfo Polling rate na 20 ili manje da uhvati kraće pikove. Koliko sam ja primetio, reakcija na skok temperature je daleko brža nego na pad. Debeli IHS usporava transfer na cooler i zadržava toplotu duže nego što je promena u samim jezgrima. Tu jedino direct die i lagan cooler može da pomogne.

Nedavno sam sklopio novi PC za video montažu. Procesor je Ryzen 7950x.
Temperarura prilikom video rendera ide do 95 stepeni. To mu je radna temperatura koju će postići sa svakim hladnjakom.
Moj hladnjak je Deepcool "Zoria".
Nemam nameru da spuštam voltaže i klok 😎
Toliko brzo renda da sve što sam do sada radio nije rendao duže od 15 min 😂

Može da ti radi kao na defaultu render, uz jedno 10+ niže temperature.

Imam osećaj da ulaziš u temperaturne limite koji nisu isti za sve primerke. Za moj 7900x Tjmax(package) je 95c a već na 90c+ se primećuje uticaj iako je u BIOS-u namešteno na 95c throttle limit. Ako već nisi, namesti u HWinfo Polling rate na 20 ili manje da uhvati kraće pikove. Koliko sam ja primetio, reakcija na skok temperature je daleko brža nego na pad. Debeli IHS usporava transfer na cooler i zadržava toplotu duže nego što je promena u samim jezgrima. Tu jedino direct die i lagan cooler može da pomogne.

Polling rate je kod mene 2000 mili sekundi.
Da li da to promenim na 1000 mili sekundi.
Nije mi jasno koja je to vrednost 20.

Uspeo sam da izvršim dodatna podešavanja jezgra procesora.
Mislim da su ove temperature sasvim prihvatljive, obzirom na visok effective klok od 5100 MHz sva jezgra.
I naponi su u zoni sigurnosti.
Mogu da kontrolišem sve vrednosti, izborom Profila za V-core LLC. Ove vrednosti ( CB23 ~ 19415 ) su za Profile 6 od mogućih 8.
Profile 1 - max. Vdroop - pad početnog napona, i jezgra nemaju dovoljno napona, performanse su niže.
Profile 8 - nema pada Vdroop i napon je ostao isti, koga jezgra koriste za max. effective clock. Najviše vrednosti skora za (CB 23 ~ 19807 u mojem slučaju), Prime95 - ako izdrži, i max temperature. Iz ovoh razloga nije preporučljivo koristiti ga.
Ako izaberem Profile 1, max. Vdroop, skor za CB23 je odmah mnogo niži, oko 18500, i effective klok je 4650 - 4700 MHz, jer nema dovoljno napona za jezgra, i temperature su oko 65 C - 68 C.
Znači, V-core LLC izbor vrednosti Profila je bitan za performanse jezgra procesora - effective clock.
Treba eksperimentisati i izabrati Profil koji mislite da vam odgovara i šta želite da ostvarite.
Prethodna priprema za visok effective clock se mora uraditi, snižavanjem napona "na globalnom nivou" izborom offset-a. Ja sam izabrao 0,140 V i ostvario 1,250 V kao početni napon procesora. Sve se vidi na slikama.
Ovaj napon je bitan za performanse, izborom Profila za V-core LLC. Izborom Profile 8, ostvaruju se najveći skorovi, jer jezgra imaju nopon 1,250 V bez Vdroop - nema pada napona.
Takođe, prethodno je određen CO jezgara, sa obaveznom proverom Prime95 sa trajanjem 1 h. Ako ni jedno jezgro "ne pukne", može se nastaviti sa smanjenjem vrednosti za CO, do prvog "pucanja" jezgra.
Moje vrednosti za CO su: #0: -38, #1: -42, #2: -42, #3: -40, #4: -42, #5: -40, #6: -42, #7: -40

Da nije bilo tvog komentara, ne bi bilo ni ove analize, a ni rezultata koja sam ostvario. Ni meni se nisu sviđale te visoke temperature.
Zahvaljujem.

PS. @cimi
Pročitaj ovaj komentar, i primeni kod sebe.
Ako neko od članova, koji ima više znanja od mene, primeti da sam nešto pogrešio, neka ispravi, i pomogne cimi-ju kod njegovog 7800X3D.
Znam da je kod 7800X3D napon fiksiran 1,3 V i da se možda ovaj moj postupak ne može primeniti kod njega.

Slika 1. Snimljeno u toku trajanja oko 30 sec pre završetka.

Screenshot 2025-01-02 122057.jpg

Slika 2. Vide se vrednosti u mirovanju posle završetka CB testa.

Screenshot 2025-01-02 122158.jpg

@CountMike
Promenio sam.
Ovako je bilo_Screenshot 2025-01-02 192449.jpg

Ovako je sada.

Ovako je sada_Screenshot 2025-01-02 193250.jpg

Neverovatno. Temp ide do onih vrednosti u koloni Max.
To se ne može detektovati kada su 2 sekunde razmak između čitanja.
Stvarna temperature varira između Min. i Max.
Čitanje u realnom vremenu se ne vidi jer je brzina promena velika za detekciju očima.
Ovo su vrednosti koje se čitaju posle 5-6 minuta.

Vrednosti sa 20 us_Screenshot 2025-01-02 193603.jpg

Pa da, promene su daleko brže od 2 sekunde i sve to utiče na merenje.

@CountMike

Ovo su vrednosti temperature, Prime95, posle 10 min. rada. U koloni Max. su uhvaćeni svi pikovi temperature, i to je realna vrednost, zbog malog intervala čitanja.
Temperature su u granicama dozvoljenog, obzirom na vrednost kloka i opterećenje.
I naponi u pikovima ne prelaze 1,290 V, što je na granici dozvoljenog, obzirom na tvoju napomenu oko Scalar vrednosti parametra. Nema probijanja pikova peko 1,300 V , ali je na granici.
Kada sve ovo uzmem u obzir, vrednost za V-core LLC Profile 6, ću smanjiti na Profile 1 ili Profile 2.
Znam da će effective clock biti niži i skorovi niži, ali će bar temperature biti niske, a računar opet biti dovoljno brz za moje potrebe.
Bitno je da sam prošao kroz ceo proces, i mogu menjati i kontrolisati performanse računara, ako i kada se ukaže potreba za tim.

Hvala ti za ove korisne savete, i pomoć pri razumevanju, jer računari su samo moj hobi - Samo amater.
Sada je sve mnogo jasnije.
Nikada nisam voleo da radim nešto ako ne razumem zašto. Normalno u procesu učenja greške su dozvoljene i rad bez razumevanja, što je lepo primetio @danilo989 , "greši a voli da savetuje - to je problem".
Proces učenja je najbolji kroz greške. I dan danas rakete poslate u vasionu eksplodiraju, ali sledeća ne.
Srećom, procesor mi nije izgoreo, a napon je nakada bio 1,460 C - 1,470 V.

1735845070309.png

Možda će ovo nekoga interesovati. Za procesor R7 7700X i Noctua NH - D15S.
Pokušao sam Profile 8 za V-core LLC. Računar nije hteo da boot-uje.
Sa Profile 7, računar je boot-ovao.
Radio sam dva testa za CB23.2.
Prvi test sa aktiviranim HWInfo, zbog praćenja vrednosti napona. kloka, temperature, opterećenja, ...
Skor za CB23.2 je MT 19658. Bitno je i da su temperature oko 75 C, što ukazuje da je CO kriva dobro određena, za moj primerak procesora, i effective clock oko 5200 MHz.
Drugi test bez bilo koje aplikacije. Samo CB23.2.
Rezultat je MT 19842. Pretpostavljam da su temperature i effective klok isti ili malo viši, jer nije bio aktiviran HWInfo. Samo CB23.2.
Razlika je 184 poena, što je značajan pad, kada je aktivan HWInfo.
Oba ova rezultata su bezvredna, jer računar nije izdržao test Prime95. Posle oko 2 minuta, pojavio se BSOD.
Profile 7 za V-core LLC je bezvredan za moj računar.
Procesor 7700X ostvaruje realni effektivni klok 5100 MHz sva jezgra kod CB23, kod Prime95 je 5000 MHz.
Effektivni klok od 5200 MHz je ostvariv, a verovatno i 5300 MHz obzirom na skor 19842, ali je nekorastan jer je računar nestabilan.

Sa Profile 6 za V-core LLC, računar radi stabilno i postiže "visoke" skorove koji su validni, jer računar prolazi test Prime95 više od 1 h sa niskim temperaturama oko 75 C.
Skor za CB23 je MT 19624, što je 34 poena manje od vrednosti 19658 i Profile 7, koji je beskoristan. Ovo ukazuje da je effective klok oko 5200 MHz za Profile 6.
Pad effective kloka za 100 MHz je značajan, kada je HWInfo aktiviran i radi.

Mislim da je ova informacija korisna, kada se gledaju rezultati CB23 za 7700X, na raznim websajtovima, i oceni koliko su validni.

Slika 1. CB i HWInfo zajedno.

CB23_Profile 7 i HWInfo_Screenshot 2025-01-03 052107.jpg

Slika 2. Samo CB23.2

CB23_Profile 7_Samo CB_Screenshot 2025-01-03 052107.jpg

Slika 3. CB23 sa Profile 6 bez bilo koje druge aktivne aplikacije.

CB23_Profile 6_Samo CB_Screenshot 2025-01-03 070003.jpg

Nazad
Vrh Dno