Šta je novo?

AMD Ryzen™ 7000 (Zen 4)

A ja mislio da sam završio sa čačkanjem. XD
Šta znači spustiti napon "globalno"? Imam 17 raznih napona (prešao sa Intela i7-8700 gde je sve bilo jednostavnije). Menjao sam VDDIO, VDD_SOC, VDD Misc i VDDP po preporukama koje sam našao na internetu, ali mislim da ništa od toga nije napon jezgara. A u OC podešavanjima sam stavio CO na -35 za sva jezgra. Prošao je Cinebench čak i na -45 ali ipak je sistem bio nestabilan. Nisam nigde našao opciju manual cpu voltage, cpu voltage offset ili nešto slično. Jel moguće da su te opcije izostavljene za X3D procesore? Inače imam Asrock ploču.
Batali manuelni vCore undervolt, nema svrhe koristiti i njega i CO.

@IgorilaTekila
@danilo989
To je moj "izraz", jer bolji nisam mogao da nađem. To je CPU Core Voltage, na AI Tweaker tabu, na dnu, ispod izbora memorije i ostalih ponuda za promenu.
Prvo sam to radio, kada sam počeo da menjam vrednosti u BIOS-u. Kada sam to odredio, krenuo sam da menjam i ostale vrednosti u BIOS-u, ali uvek samo jednu, da bih mogao da pratim njeno dejstvo. Ako su dve ili više vrednosti promenjene, a desi se da računar neće da boot-uje, ne znam koja promena je bila uzok da nije mogao da boot-uje.

Tu sam spuštao napon, u koracima od 0,010 V, a posle 0,016 V u koracima od 0,005 V, koliko je procesor dozvolio, a to je 0,195 V kod mene.
Posle svake promene sam restartovao računar, i ako je sve uredu, ponovo snižavao napon u BIOS-u. Sporo, ali je moralo tako,
Kada sam probao sa 0,200 V - crveni brojevi u BIOS-u, računar nije boot-ovao. Znač snizio sam napon koliko je moglo. Zato sam to nazvao "Globalni nivo".
Dalja spuštanja, dinamičke korekcije napona, sam radio sa CO All Cores, ali tek posle mnogo meseci, jer nisam verovao u CO, jer mi je u početku stalno "pucao" računar i morao sam da radim Clear CMOS.
Očigledno je da nešto nisam dobro radio, a sada tačno znam i šta. Tada to nisam znao, pa sam "bežao" od upotrebe CO.

Kako sve više smanjujem CO, na primer sa CO -20 na CO - 21 -22 -23, i primetim u HWInfo da je napon jezgara u stanju mirovanja/idle 0,830 V, odmah u BIOS-u menjam/podižem sniženi napon za 0,005 V, sa 0,195 V na 0,190 V.
Efekat tog podizanja napona za 0,005 V je da su sada sva jezgra u mirovanju/idle 0,865 V- 0870 V kod mene.
Sada opet mogu da snižavam CO, na CO -24 -25 -26, i kada primetim u HWInfo da je napon jezgara došao na 0,830 V, opet menjam/podižem napon sa 0,190 V na 0,185 V.
I opet menjam CO -27 -28 -29 -30 i opet pratim napon jezgara, da su 0,830 V.
I tako dalje.
Trenutno sam stigao do CO -36 i "Globalni napon" 0,175 V.
Ići ću dokle može, i videti šta će se dešavati sa performansama procesora i temperature, jer napon ja kontrolišem. Do CO -60 ima još dosta, a ima i napona 0,175 V za snižavanje.
Na ovaj način sam siguran, da mi se u stanju mirovanja/idle i malom opterećenju procesora 1% - 3%, računar neće iznenada restartovati, jer napon jezgara nikada ne ide ispod 0,830 V, jer mu ja to ne dozvoljavam. Možda bi i 0,800 V bilo dobro, ali ja sam izabrao da to bude 0,830 V bez ikakvog razloga. Tako mi deluje "sigurno".
Meni je ovaj način promene CO logičan.
Kako pomeram CO krivu sve "dalje", tako podižem, odnosno vraćam unapred sniženi napon na "Globalnom nivou".
Sada mi sva jezgra sa CO -36, kada pokrenem HWInfo ili OCCT, odmah/trenutno prikažu da su sva jezgra u max. piku 5814 MHz.
Na nižem CO -20 do CO -30, nekim jezgrima je trebalo neko vreme, (do 60 sekundi) da dostignu max. klok u piku. Znači, tebala su da se "probude". Verovatno da nisu odmah imala dovoljno napona za max. klok, a opet imala dovoljno da ne odu u "sleep" i da se računar resetuje.
Normalno, klok se dinamički menjao od (38?? - 4500 MHz) do 5814 MHz, ali sada mnogo češće većina jezgara dostiže max pik od 5814 MHz i drže par sekundi.

Možda nekom ovo pomogne, da lako dođe do optimalnog rada procesora i vrednosti za CO, bez iznenadnih restartovanja.

P.S. Ko želi, kada odredi CO All cores, i da nema problema sa stabilnošću, može promeniti setovanje na Per Core, i upisati postignute vrednosti za CO iz All Cores za sva jezgra.
Što brojčano veći CO All Cores postignete, to će promena setovanja na Per Core biti bolja, jer su sva jezgra radila na toj vrednosti CO, i mnoga jezgra će raditi na istom kloku odmah, kao u All Cores.
Ja to nisam probao, ali bi trebalo da to radi, jer je već radilo u All Cores.
A može se naknadno i menjati CO za pojedina jezgra za još bolje fino podešavanje.
Primetio sam takođe, da kako se CO povećava brojčano, na primer sa CO -28 do CO -36, sva/većina jezgara se nekako izravnavaju i počinju da rade na istim klokovima sa svakom promenom CO.
Na nižoj vrednosti brojčano, na primer CO -28, jezgra su radila različito od +/- 25 MHz pa do +/- 50 MHz, dijagram kao zubi testre.
Sada sa CO -36, sva jezgra su u piku odmah na 5814 MHz.
Koga ne mrzi, neka proba, i vidi kako je kod njega.
Obavezan je dobar hladnjak i napajanje.

@danilo989

U pravu si.
Pitanje je koje su komponente kod računara koji ima vrednosti sa slike. Sigurno nisu iste kao moje.
Možda mogu da stavim BCLK 102,125 MHz umesto 101,125 MHz kao sada. Dobiću više 55 MHz, i to može da ima uticaj na bolje rezultate u CB23.
Sada sam ponovo uradio CB23 i MT je 18407. Vidim da je to niže od vrednosti na slici za 7700X - 19575. Preko 1000 poena, što nije malo.
Za ST je 1860, što je opet manje od 1997.
Ovo je sada bolje nego prošli put sa linka. Sada je CO -36, a onda je bilo sigurno manje, možda -30 -32 .
Zašto je to tako, ne znam. Moguće da je do grafičke, memorije, "sunčevih pega", ...
Ili je potrebna još neka optimizacija u BIOS-u.
Izgleda da je @CountMike u pravu, kada je napisao da nije sve u visokom kloku, kao što ja sada mislim.
A moguće je i do AGESA-e, jer ja koristim AGESA 1.0.0.2 koja je "otključana" i ne limitira klok procesora na 5500 MHz 5550 MHz, kad rade više od 4 jezgra.
Verovatno da su urađene neke optimizacije u novim AGESA-ma, ali su zato sve limitirane na max. Boost 5500 MHz-5550 MHz. Nešto mora da se plati.
Meni ovako odgovara, ali nije logično.
Moram još da se igram i eksperimentišem.
Ono što je bitno, računar radi "stabilno" i još se nije restartovao niti zakočio, šta god radio. I ima niske temperature. I brzo za moje potrebe.

Zaboravio sam sliku.

Screenshot 2024-12-15 043709.jpg

Greška je u CB23.2 Prijavljuje da je W 10, a ja imam W 11 23H2 sa svim updejtima. Nešto tu nije u redu, Možda je problem u CB23.2 jer sam ga skinu sa drugog websajta a ne sa Maxon, jer ga više nema, nije u ponudi.

Poslednja izmena:
CB 23, čak i original prikazuje W11 kao W10, 2024 prikazuje tačno. CB2024 bi trebalo da bude i merodavmiji za novije generacije processora. Koliko sam video, ume da bolje zaposli CPU i ceo system, brzina memorije više utiče na skor, processor vuče nešto više struje a freqvencije pojedinih jezgra su više izjednačene. Svašta se izdešavalo i sa W11 od kako je izašao CB23 tako da su se i reziltati promenili pa nisu uporedivi sa onim od pre 1 ili više godina.

Pitanje je koje su komponente kod računara koji ima vrednosti sa slike. Sigurno nisu iste kao moje.
CB23 rezultat ne zavisi ni od brzine RAMa ni od ostatka sistema. Okaci slike BIOS podesavanja da vidimo sta si sve izmenjao

@IgorilaTekila
@danilo989
To je moj "izraz", jer bolji nisam mogao da nađem. To je CPU Core Voltage, na AI Tweaker tabu, na dnu, ispod izbora memorije i ostalih ponuda za promenu.
Biće da je to zaključano za X3D procesore, ja nemam nigde takvu opciju, čak ni LLC. Jedino još mogu da testiram CO za svako jezgro posebno, ali dobio bih tipa 1% bolje performanse tako da...

@danilo989
To je pametan predlog.
Ovo su jedine promene koje sam uradio u BIOS-u, koje utiču na performanse procesora. Ostale su nameštanja su Display Logo, SSD, USB, Wi-Fi i ostale promene koje su kozmetičke.
Effective klok je rezultat ovih promena. I on je kako je napisao @panther_ , 47 - 4,8 GHz. Na njega ne mogu da utičem, i znatno je niži od max. Boost.

Slika 1.
20241214_232433.jpg

Slika 2.
20241214_232513.jpg

Slika 3.
20241214_232754.jpg

Slika 4.
20241214_233008.jpg

Slika 5.
20241214_233044.jpg

Slika 6.
20241214_233211.jpg

Slika 7.
20241214_233252.jpg

Slika 8.
20241214_233438.jpg

Slika 9.
20241214_233613.jpg

Slika 10.
20241214_233637.jpg
Kad pokrenem Prime95, sva jezgra odmah rade 5663 - 5688 MHz, ali je Effective Clock 4700 - 4800 MHz.

Screenshot 2024-12-15 183254.jpg

Da sumiram, stavio si -36 CO, -0.175v vCore offset, 10X Scalar, Level 1 LLC na vCore i Level 5 LLC na vSOC, pritom je vSOC na relativno opasnih 1.345v.
Sa CO spustas napon za jezgra pojedinacno, sa vCore offset dodatno spustas za sva jezgra na globalu bez obzira na Voltage/Frequency krivu pojedinacnih jezgara koja si vec podesio sa CO, sa 10X scalar dajes maticnoj da gura agresivniji/veci napon za zadatu frekvenciju iako si vec definisao da spusti napon na globalu, sa LLC podesavanjima dodatno ubacujes voltage droop pri opterecenju u celu tu pricu i onda se pitas kako ti je skor u CB23 manji od default podesavanja.
Moj savet ti je, resetuj sva podesavanja, odradi update na najnoviju verziju BIOSa kako ne bi sprzio SOC i stavi samo -36 CO.

@danilo989
Drugim rečima, uradio sam brutalno "silovanje" procesora, misleći da je to za njegovo dobro, i tražio od njega da me voli.
Bar sam opravdao "Nik name" - Samo amater.

Hvala ti na analizi i savetu. Poslušaću te i krenuti sve ispočetka, sa više razmišljanja šta radim, i koji su efekti/posledice tog rada.
Još jednom ti hvala na savetu, kao i ostalim članovima.

@danilo989
Raymišljao sam o tvojoj analizi, i zaključio sam da pre nago što krenem sve iz početka, prvo pokušam sa korekcijama mog setovanja na osnovu tvoje analize.
Zaključio sam da je najbolje da prvo promenim samo dva parametra, LLC Level 1 na Auto, i LLC Level 5 na Auto.
Restartovo sam računar i pokrenuo CB23.2.
I odmah se pokazao rezultat tvog saveta.
MT 19345 i ST 1920.

Slika
Screenshot 2024-12-16 024823.jpg

Pokrenuo sam Prime95 i odmah je Effective Clock porastao na skoro 5 GHz.
Zaključio sam da je logičnije da prema tvojoj analizi, prvo korigujem moja setovanja, jer je bilo nelogičnih setovanja, posistemu toplo-hladno, na jednom mestu spuštam napon a na drugom podižem, što nije logično.
Bez obzira na moja nelogična setovanja, ipak je procesor radio stabilno, ali nije imao dobre rezultate u testovima. Znači, potrebne su korekcije setovanja.
Sada ću scalar sa 10X staviti na Auto, pa da vidim efekat.
Kao što vidiš, prve korekcije radim na naponima, jer si uočio da je tu glavni konflikt.

Slika.
Screenshot 2024-12-16 030240.jpg

@danilo989

Sa Scalar 10X na Auto, CB23.2 je još bolji kod MT 19425, što je samo 150 poena manje od vrednosti sa tvoje slike 19575.
Kod ST 1918, može se reći da je isto i da nema promene efekta Scalar 10X na Auto.
Opet smo nešto novo naučili, efekat promene vrednosti parametara, i njegov uticaj na MT i ST.
Efective Clock kod Prime95 je isti, sa Scalar 10x i Auto, bez promene, oko 5 GHz.

Sada mi je napon u mirovanju 0,840 V, i otvorio mi se prostor za povećanje brojčane vrednosti sa CO -36 na -38, a da ne monjam ostale parametre.
Promena CO je sada logičan izbor posle LLC i Scalar.
Videčemo efekat promene CO na -38.

Slika.
Screenshot 2024-12-16 041058.jpg

Kažu da je x10 scalar opasan jer može da prouzrokuje pikovevisokog napona, Ja nisam video nikakve razlike između x1 i x10. Na x10 je HWinfo zabeležio pikove do 1.374v iako je inicijalni napon namešten na 1.25v sa CO -30.

Fixed voltage 1.25v i CO -30?

Nije "Fixed" nego default Auto, ali i sa x1 ume da dogura do 1.32v.

@danilo989 @CountMike @Gulftown

Shvatio sam gde sam pogrešio.
Kada sam počeo da optimizujem procesor, obzirom da ništa nisam znao o Ryzen procesorima, niti sam imao iskustva sa njima, sve što sam čitao o postizanju viših klokova, bilo je kako sniziti napone, a samim tim i temperature, jer sam imao 95 C kod Prime95 i pucanje 2 jezgra posle 10-15 min. Iskustvo sa CO mi je bilo loše.
I onda sam pročitao da se napon jezgra vCore može smanjiti u BIOS-u i to sam i uradio dokle je moglo da se boot-uje. Napon je smanjen za 0,195 V. CO nije korišćen.
I rezultat je bio "fantastičan". Niske temperature i klokovi oko 5-5,2 GHz. I ja sam to "fiksirao" kao dobro i ostavio tako i više nisam menjao vCore.
U jednom YT video jedan nemac (Whale) je klokovao 5800, i tu sam došao do infirmacije o LLC, Scalar 10X, i ostalim parametrima sa slike, na osnovu koje je danilo989 video šta sam radio, i shvatio o čemu se radi.
Obzirom da je meni procesor radio i nije pucao, a sa CO -36 dostigao u piku 5814 MHz, ja sam bio ubeđen da je to dobro. I to sam hteo da podelim sa @cimi kada je tražio pomoć za njegov 7800X3D. I sve ostalo je istorija.

Ovo su nove vrednosti za CB23.2
MT 19565 što je samo 10 poena manje od 19575.
ST 1944 što je 53 poena manje od 1997.
Setovanja za ove vrednosti su: CO -36, "Globalni napon" je snižen/povećan sa 0,175 V na 0,165 V, LLC sa Level 1 na Auto i sa Level 5 na Auto, Scalar 10X na Auto, i spustio sam napon vSOC za -0,0400 V u BIOS-u, jer je u HWInfo bio 1,340 V, što je u granici rizika, kako je napomenuo danilo989. Sada je 1,152 V. Suštinski, grešio sam u setovanju napona, jer nisam razumeo, razumeo sam pogrešno,, a nije mi palo na pamet da menjam "Globalni napon", jer mi je on dao niske temperature. Zato sam ja onda podizao napone i setovanja LLC Level 1 i Level 5 i Skalar 10X, što je danilo989 primetio.
Sada se i Efective klok poboljšao na 5 GHZ.

Obzirom da savetujete da se CO stavi na -30 i napon 1,25 V, to ću i uraditi, samo to.
Razlog za to je što sam primetio da sam morao da "Globalni napon" vCore sa -0,175 V promenim/smanjim na 0,165 V, da bih dobio bolje rezultate za CB23.2, a dva puta mi se računar restartova skoro pri kraju testa. Znači, CO -36 je mnogo smanjen napon jezgara procesora, da sam to morao da korigujem sa promenom vCore sa 0,175 V na 0,165 V. Napon koji sam skinuo sa CO - 36, morao sam da dodajem na "Globalnom nivou" vCore sa 0,175 V na 0,165 V.
Mislim da ću tako dobiti i niže temperature.

Slike.
Screenshot 2024-12-16 090019.jpg

Screenshot 2024-12-16 090911.jpg

Kad procitam sve ovo, nekako mi drago sto sam odradio samo sitne postavke u biosu za 7950x3d, primarno vezano za ccd sa 3d kesom.

Nema tu mnogo pameti kod klasičnih procesora. Nadje se odgovarajući PBO limiti, uradi se curve optimizer i to je to. Ko hoće detaljnije, traži za svako jezgro curve optimizer i tu je cela filozofija.

@Gulftown i ostali koji su lajkovali.

Pogledao sam link koji si postavio.
Komplimenti. Čestitam. Impresivno, za mene.
Razumljivo mi je da sa tvojim iskustvom i znanjem, deluje da komplikujem.
Veruj mi, meni je olakšanje i sreća, što sam uz pomoć članova foruma, uspeo da nešto naučim i rešim problem koji sam imao.
Više neću "dosađivati". Ispravio sam sve greške i sada računar radi kako treba.

Pa dobro, malo eksperimentisanja i vežbe nije na odmet.

^ za stručnjake jeste

@CountMike

Hvala ti na razumevanju. Iz tvojih komentara, na raznim pokrenutim temama, naučio sam mnogo, jer si pružio detaljna objašnjenja, kao sada o Scalar 10x.
I sve ostalo što si ranije pisao. Meni su tvoje informacije bile veom korisne.
Nadam se da će oni koji budu čitali ovu temu, i moja pisanja, moći da nešto nauče.
Bilo je lepo iskustvo, proći kroz ceo proces.
Želja da pomognem @cimi - ju, dovela je do toga da ja "pomognem sebi", i rešim se zabluda koje sam imao.

@danilo989

U pravu si. Ali nisam bio svestan da ne znam i da grešim. Bila je dobra namera.
Srećom, pomogao si mi da se oslobodim te zablude i naučim.
Video si. Uspeo sam da dobijem za CB23.2 MT 19565 i ST 1944. Skoro kao na slici koju si poslao. :)
A "samo" sam promenio dva parametra.

Da li Ryzen 7950X ima NPU? da li preporučujete instalaciju NPU drajvera?

Vratih juce bios na default i reko aj da istestiram malo temp i primetim da su mi bolje temperature na default nego na co -20
Konkretno pricam za igre trenutne Indiana Jones i CP2077, menje temp 5 stepeni a ja mislio da ce sa -20 co biti bolje nego na default. Fps razlika mizerna. U cemu je fora? Jedino mozda u klokovima mada i tu ne vidim neku razliku ili sam corav? Cak je i potrosnja veca sa co -20. Cemu onda dirati ista, noob sam, ako moze neko (citaj @CountMike :D da objasni)

Default / CO -20 expo 6000
-20 expo.JPGdefault.JPG

Nazad
Vrh Dno