Šta je novo?

AMD Ryzen™ 7000 (Zen 4)

^ a za čega treba iskreno nova generacija desktop procesora? Da imao u gaming više fps u full HD? Jer u 4K procesor najmanje treba.

Dobiješ zvaničnu podršku za ECC ram ako ništa drugo, sa Ryzen-ima ti to niko ne garantuje, verovatno i malo bolji QVL.

Kao što rekoh, prosečnog korisnika ovi procesori ne trebaju da zanimaju uopšte, osim za 5-6 godina kad ih bude bilo polovnih jeftinije od Ryzen pandana.

@Lemaja Pa moje mišljenje je da prosečnom korisniku ne treba ništa više od i5/R5 od kad se AMD uključio u trku i počeo da pravi procesore vredne kupovine.
Do Haswell-a, ako si hteo više od 32gb rama ili više jezgara, morao si da ideš na HEDT, sad i Desktop platforme imaju po 16 jezgara i do 192gb rama.

Evo iz ličnog iskusktva. Pre 7-8 godina, ako si radio neki zahtevniji CPU rendering, morao si da ideš makar na x99 i 5960x uz 64gb rama. I to je koštalo boga oca u to vreme. Još ako si imao stalno da renderuješ nešto, pravljenje farme ti ne gine.
Danas možeš da kupiš laptop koji ima sirove snage kao cela ta farma i da radiš sa plaže ako hoćeš...

Naravno, malo je i kvalitet rendera i zahtevnost porasla, ali ne koliko su procesori napredovali.

Mislio je na Ryzen 9000 vs. 7000, pretpostavljam...i štancovanje novih generacija svakih godinu i po, generalno...

^ upravo to što kažeš. Treba minimum koristiti 3god.

Ja sam prošle godine sklopio novu AM5 mašinu, poprilično korektnu. Ne vidim bukvalno ni jedan jedini razlog da nešto apgrejdujem.

Najjaci komentar:

"If they want to "rescue" AM5, maybe they should stop releasing new AM4 CPUs?"

Šta mi se ovo događa sa HWinfo ? Stalno pokazuje freqvenciju svih i svakog jezgra 5200MHz i nikada se ne menja. Ništa nije namešteno za stalno u BIOS-u , sve ostale vrednosti se tačno prikazuju i menjaju. Ni tih 5200MHz nije tačno jer idu jezgra do do 5380MHz na all core testu i to pokazuju MR, Core temp, CPU-z, OCCT itd. Samo HWinfo ne. Izbrisao staru verziju, instalirao naj noviju i isto.

Jesu li izbrisani svi "repovi" od stare verzije sa nekim uninstaller-om (Revo i sl.) ili je urađena samo obična deinstalacija?
Kod mene radi sve ok. Sad sam pokrenuo i poslednju verziju i sve prikazuje kako treba.

Probaj da rucno deinstaliras drajver. Probaj System Informer:

1724358225211.png

Proveri da li ti je slucajno power plan namesten na High Performance.

Poslednja izmena:
Meni je uvek ovako, jer sam tako namestio da bude, jer zelim da mi brze otvara excel tabele :)
2222.jpg

Hvala, tek sad vidim sve nesto ispod 1-2GHz na idle... bez obzira na setovanje max perf. u power options u win11 😯
zreo za penziju

Hvala, tek sad vidim sve nesto ispod 1-2GHz na idle... bez obzira na setovanje max perf. u power options u win11 😯
zreo za penziju
Nema to veze sa power options ...optereti ga sa nekim render 100% i videces maximum effective clock...za tvoje excel tabele svakako nebitno, ali eto :)

Neverovatno, koliki trud. Cist dokaz da je amd napravio brend cpu ga gaming.

Gaming, ogromna industrija i naj veća potražnja za HW.

da li staviti najnoviji bios sa AGESA 1.2.0.0a ili stariji bios sa AGESA 1.1.7.0? ne znam koji mi je trenutno bios na ploci posto tek trebam da sklapam.

AGESA 11700 i 1200 imaju neke funkcije za sigurnost mada je mala šansa de se nešto dogodi običnim korisnicima. Ja sam probao BIOS sa AGESA 1170 i nisam dobijao toliko dobre resultate kao sa 1100 ali to je na mojoj ploči, na nekoj drugoj je možda drugačije. U opisu BIOS-a piše za kompativnost sa Zen5 i ništa više.

GWx0iGUXsAIoYsT

330e, Germany only.
7800X3D možeš da nađeš na KP za 350e.
To 7600X3D efektivno čini DOA...

Nazad
Vrh Dno