Šta je novo?

AMD Ryzen™ 7000 (Zen 4)

nista cudno kad nema konkurencije, intel je izbacio fail generaciju dok im je prethodna degradirala :D
pa to AMD Frank Azor izjavio, da je Intel kriv sto je nestasica 9800x3D i 7800x3D chip-ova, Intel-u se zalite, oni u AMD nisu mogli ni da zamisli, niti su se pripremili da ce Intel ovoliko krs proizvod napraviti, i da ne umeju da napravi nesto funkcionalno i ponude za kompetitivnu cenu xD

Koji lik

Vec par meseci je prilicna nestasica 7800X3D i 9800X3D procesora, posebno 7800X3D.

Cene su sve vece i vece. Na to je u nekoj meri uticao i skok $.

Auuuu. Pa sta sad uzeti kao alternativu kad je nestasica i ovolika skupoca x3d procesora?

Za igre 7600x sasvim dovoljan, ako je za posao, onda 12-16 core samo, koji god vam cenovno odgovara.

9700X je blizu u igrama kao 7800X3D. 9800X3D je precenjen, a i za 1440p/2160p igranje nema poente ga uzimati, bolje jeftiniji cpu a veci rang graficke karte, dobicete vise.

Ti x3D su extra, mega precenjeni, jeste, rezulati su super na grafikonima ali naslova koji mogu da iskoriste sve se broje na prste. Neće nigde da izduplira FPS i tako da posrtane igrivo, speciajlno ne na visokim rezolucijama sa nekim super.duper grafikama. Ako PC nije ekskluzivno igračka nego ima i neki oszbiljniji posao, onda se recimo umesto 7800x3d uzeti 7900/7950x da odradi bolji posao.

Stigao mi 7600x3d, bas iz gore pomenutih razloga, 1440p za gaming

Ti x3D su extra, mega precenjeni, jeste, rezulati su super na grafikonima ali naslova koji mogu da iskoriste sve se broje na prste. Neće nigde da izduplira FPS i tako da posrtane igrivo, speciajlno ne na visokim rezolucijama sa nekim super.duper grafikama. Ako PC nije ekskluzivno igračka nego ima i neki oszbiljniji posao, onda se recimo umesto 7800x3d uzeti 7900/7950x da odradi bolji posao.

A ja ispao "problematičan" tip.
Ja znam da ne znam, trudim se i učim, ali je sada pitanje, šta znaju oni koji kupuju "pod obavezno" X3D procesore, i za njih plaćaju visoku cenu kao i ja za chipset, bez ikakve potrebe, a još to nisu priznali.
Nije samo u pitanju verovanje u reklamu.
Ima tu još nešto?
Maske su pale.

Hvala Mike, sada mi je lakše, da nisam jedini, i to je lepo saznanje.
Samo konstatujem.

Stvar je u tome što su svi srednji i vrhunski processori bez 3D više nego dovoljni za sve igrice a taj ekstra keš je samo bonus bez koga se može.

Kakve crne maske, ima igara koju imaju neverovatno bolji 0.1% lows, bolji framerate sa x3D chip-ovima,

a ima i par igara, koje imaju drasticno bolji i average fps kao na primer bilo ko sa add-on-ovima u WoW-u
Stvar je u tome što su svi srednji i vrhunski processori bez 3D više nego dovoljni za sve igrice a taj ekstra keš je samo bonus bez koga se može.
U WoW-u se bukvalno ne moze igrati bez x3D, ajde ti raid-uj dok ti pada <50fps
speciajlno ne na visokim rezolucijama sa nekim super.duper grafikama.
Ovo ne pije vodu, cim se ukljuci DLSS, pogotovo frame gen, 1440p i 4K rezolucije se ponasaju kao 1080p low, opet se dolazi u CPU bound situaciju, ...

@Dogzilla

Hvala ti za tih 0,1% lows i frame rete.
Shvatio sam šta si hteo reći. ;)

Niche je upotreba definitivno, vecina ljudi sto kupuje, najverovatnije ni ne uzima za igre te, niti zna da im koristi toliko, nego zato sto je popularno xD

Ali definitivno nije da je 0 ljudi da ima koristi, pise se svuda po redditu, u discordima, temama, za te uglavnom mmo/multiplayer igre, i preporucuju ljudi jedni drugima

A i kontam HardwareUnboxed poredjenja prave ogromne kupovine AMD-u, kad pobedi neki x3D, ili kad ga nahvali Steva, pogotovo na onim grafikonima za dobar odnos ulozenog i dobijenog

@Dogzilla

Svaka ti je reč ko Njegoševa.
Momčino. ;)

Pozdrav svima,
trenutno igram cs2 igru i fps mi je oko 200...
Sad vidim neki na yt sam ojim procesorom idu na 600+ ok sa dosta jacim gpu, ali ova igra je pretezno cpu limited.
Jel treba nesto da podesim itd?Vidim pisu na internetu core parking, core sleep...
Sad vidim u power options mi stoji
Minimum prosessor state 0%
Processor performance core parking 60%
Da li to da menjam i jel moze jos nesto drugo da pomogne?

7800x3d ima samo jedan CCD tako da core parking/CCD sleep nije potreban. Samo gledaj da imaš poslednje Windows 11 24H2 zakrpe.
Minimum prosessor state 0% ti ne znači ništa ali zato Maximum prosessor state treba da bude 100% da dobiješ pune frekvencije. Veći problem ti je ta 1060 grafička. stvarno preslaba u poređenju sa processorom.

Graficka ogroman bottleneck... CS2 koristi grafiku vise nego CSGO. Uzimaj novu grafiku sto pre :)

E to to hvala ljudi.
Sad ce padne 5070 samo da izadje.
Ne mogu docekam:)
Znaci da ne diram ove dve opcije kakve su bile?
Mislio sam da tu mogu izvucem malo fps

Poslednja izmena:
@cimi
Po meni, ja bih uradio sledeće, na osnovu onoga što je napisao:

@CountMike

"Ti x3D su extra, mega precenjeni, jeste, rezulati su super na grafikonima ali naslova koji mogu da iskoriste sve se broje na prste. Neće nigde da izduplira FPS i tako da posrtane igrivo, speciajlno ne na visokim rezolucijama sa nekim super.duper grafikama. Ako PC nije ekskluzivno igračka nego ima i neki oszbiljniji posao, onda se recimo umesto 7800x3d uzeti 7900/7950x da odradi bolji posao."
"Stvar je u tome što su svi srednji i vrhunski processori bez 3D više nego dovoljni za sve igrice a taj ekstra keš je samo bonus bez koga se može."

@Dogzilla

"Niche je upotreba definitivno, vecina ljudi sto kupuje, najverovatnije ni ne uzima za igre te, niti zna da im koristi toliko, nego zato sto je popularno xD
Ali definitivno nije da je 0 ljudi da ima koristi, pise se svuda po redditu, u discordima, temama, za te uglavnom mmo/multiplayer igre, i preporucuju ljudi jedni drugima
A i kontam HardwareUnboxed poredjenja prave ogromne kupovine AMD-u, kad pobedi neki x3D, ili kad ga nahvali Steva, pogotovo na onim grafikonima za dobar odnos ulozenog i dobijenog"

Obzirom da X3D nema na tržištu, imaju visoku cenu i traže se, oglasi prodaju i ako dobiješ cenu koja ti odgovara, prodaj i kupi 7900X/7950X i RTX 5070 kad izađe, a dok ne izađe igraj se sa tvojom 1060 i 7900X/7950X umesto 7800X3D.
Naseo si na reklamu i "Hype" koji je kreiran na internetu, i nisi jedini.

Na tebi je odluka.
Nije sramota pogrešiti.
Mislim da ćeš i sa 7900X/7950X i 1060 imati bolji fps nego sa 7800X3D, i opet je to uspeh.
Ne mogu da tvrdim, ali je bitno razmišljanje i ideja, jer imaju osnovu, CountMike i Dogzilla.
Ideje pokreću Svet.

PS.
Šta će ti zaključan procesor?
Moj 7700X koji je osnova za tvoj, kome je dodata samo 3D V-cash memorija, se klokuje savršeno. A tvoj 7800X3D nikako.
Imaš tražen procesor u ovom trenutku, i iskoristi to.
7900X/7950X sada imaju dobru cenu.
Razmisli i o seriji 9000 bez X3D.

Poslednja izmena:
@cimi
Po meni, ja bih uradio sledeće, na osnovu onoga što je napisao:

@CountMike

"Ti x3D su extra, mega precenjeni, jeste, rezulati su super na grafikonima ali naslova koji mogu da iskoriste sve se broje na prste. Neće nigde da izduplira FPS i tako da posrtane igrivo, speciajlno ne na visokim rezolucijama sa nekim super.duper grafikama. Ako PC nije ekskluzivno igračka nego ima i neki oszbiljniji posao, onda se recimo umesto 7800x3d uzeti 7900/7950x da odradi bolji posao."
"Stvar je u tome što su svi srednji i vrhunski processori bez 3D više nego dovoljni za sve igrice a taj ekstra keš je samo bonus bez koga se može."

@Dogzilla

"Niche je upotreba definitivno, vecina ljudi sto kupuje, najverovatnije ni ne uzima za igre te, niti zna da im koristi toliko, nego zato sto je popularno xD
A i kontam HardwareUnboxed poredjenja prave ogromne kupovine AMD-u, kad pobedi neki x3D, ili kad ga nahvali Steva, pogotovo na onim grafikonima za dobar odnos ulozenog i dobijenog"

Obzirom da X3D nema na tržištu, imaju visoku cenu i traže se, oglasi prodaju i ako dobiješ cenu koja ti odgovara, prodaj i kupi 7900X/7950X i RTX 5070 kad izađe, a dok ne izađe igraj se sa tvojom 1060 i 7900X/7950X umesto 7800X3D.
Naseo si na reklamu i "Hype" koji je kreiran na internetu, i nisi jedini.

Na tebi je odluka.
Nije sramota pogrešiti.
Mislim da ćeš i sa 7900X/7950X i 1060 imati bolji fps nego sa 7800X3D, i opet je to uspeh.
Ne mogu da tvrdim, ali je bitno razmišljanje i ideja, jer imaju osnovu, CountMike i Dogzilla.
Ideje pokreću Svet.

PS.
Šta će ti zaključan procesor?
Moj 7700X koji je osnova za tvoj, kome je dodata samo 3D V-cash memorija, se klokuje savršeno. A tvoj 7800X3D nikako.
Imaš tražen procesor u ovom trenutku, i iskoristi to.
7900X/7950X sada imaju dobru cenu.
Razmisli i o seriji 9000 bez X3D.
Ovo sto si napisao je apsoputno netacno.
Najveca glupost koju moze da uradi trenutno je ovo sto si mu predlozio. X3D je najbolji procesor koji moze da uzme za CS2.
Uvek izbegavati procesore iz serije tipa 7900X, 7950X, cak i X3D verziju tih procesora, kada se koriste samo za gaming. To su procesori napravljeni za neke druge aplikacije. Na njima za gaming treba da se iskljuci drugi CCD. Tvojim predlogom za 7900x ili 7950x bi jos izgubio performanse. X3D nije samo marketing i hype, ovo je jedan od primera gde je apsolutno najbolji izbor.

ko hoce visok prosecni i minimalni fps - x3d je jedino resenje koje je future proof pogotovo za neoptimizovane ue5 igre koje tek trebaju da izadju, u 4k ce se tek videti razlika kad izadje 5090

@uroshnish

Savet koji sam dao @cimi -ju, je bio logičan, ne zbog nivoa mog znanja, već novoa znanja @CountMike i @Dogzilla , što je lepo napisano.
Moj nivo znanja je savet da ja NIKADA ne bih kupio zaključan procesor.
Na moje pitanje @Gulftown -u:
"Zašto procesor 7800X3D ima i X u oznaci, a ne samo 3D, 78003D, ako je zaključan za overklokovanje?"
odgovor je bio:
"Za nomenklaturu procesora i zašto je to tako, morao bi da pitaš AMD :D
Svi X3D procesori iz 7000 serije su zaključani. I to koji procesor ima X, a koji nema, takodje ne znači da je neki zaključan, a drugi ne. 7900 bez X takodje može da se overklokuje."

Moje mišljenje, mada sam i ja kupio 7700X procesor, je da se AMD za X3D nomenklaturu poslužio klasičnom prevarom kupaca, igrajući na podsvest kupaca, da neće mnogo upotrebljavati mozak pri kupovini, i namerno ostavio X da bi sugerisao da je i njega moguće klokovati, a zapravo je bio zaključan.
Dobro organizovanom reklamnom kampanjom i plaćenim ljudima koji imaju svoje websajtove, kreiran je Hype, i krenula je "histerija" oko X3D procesora, bez obzira na visoku cenu.
I došli smo do ključnog pitanja: Da li su X3D procesori opravdani sa ekonomskog gledišta, uloženo/dobijeno, ne samo za procesor, već i za ostale komponente koje se moraju kupiti da bi X3D procesori mogli pokazati svoj puni potencijal, što svakako poseduju. To je lepo obrazložio @CountMike , ukoliko si bedni milioner.

Došli smo do suštine važnosti foruma, i tema o kojima se u njima raspravlja, i razmenjuju iskustva.
Forumi za one koji imaju neograničene finansijske limite, nisu potrebni.
Forumi za racionalne ljude, koji bez obzira na finansijske limite, su potrebni.
Zato se i ovde raspravlja o tome, da li je racionalno platiti hiljade evra, za nešto što se može dobiti/ostvariti za mnogo manje uloženog/investiranog novca.
Igranje igrica nije jurnjava za fps, Hz, ... Igranje je zadovoljstvo, jer niko od nas, osim ako nismo mutanti, nema umesto očiju senzore, koji detektuju broj fps, Hz, ...
Mislim da se suština iganja igrica promenila u svuju negativnu krajnjost, tehnicizam umesto zadovoljstva.
I to je podržano od strane proizvođača, jer se na toj "nezajažljivoj" ljudkoj želji za višim, većim, težim, dobro zarađuje.
Ja, i svi mi, ljudi, ne vidimo više od 24 slike u sekundi, niti čujemo zvuk viši od 22 kHz, a mnogi ni to ne čuju, sa godinama se prag čujnosti snižava.
Ali zato svi volimo da "neteramo" procesor da radi na max. kloku koji može, i dobijemo nešto za "DŽ"- abe.
Zato, ne mislim da je uživanje kod onih koji imaju viši fps, Hz, ... veće od onih sa nižim fps, Hz, ... , ali je psihološki opravdano.

Odluka je na krajnjem korisniku, čije će stavove i mišljenje usvojiti, i postupiti.
Bitno je da niko nema štetu, i da forum postoji i dalje, za razmenu ideja, stavova, mišljenja, ...

@uroshnish

Igranje je zadovoljstvo, jer niko od nas, osim ako nismo mutanti, nema umesto očiju senzore, koji detektuju broj fps, Hz, ...
Ovo kad se pročita pametnom dosta da zna koliko je sati. Svi koji su probali od 30 FPS-a, na starim računarima pa skroz do 4K ili 300-400 FPS-a sa 240hz ili 360hz monitorima znaju kakve su to ogromne razlike za oči, osećaj i "movement" u igrama, pogotovo multiplayer ili "competitive" kategoriju. Umesto da gledaš random artikle na netu i da sastavljaš ovaj odgovor tu 2 sata bolje idi i odigraj nešto na 30 FPS-a i 30 hz-a pošto tvoji terminatorski senzori u mozgu i očiju ne detektuju razliku u FPS-u, hertzu itd. 🤓

Nazad
Vrh Dno