Šta je novo?

AMD Ryzen™ 7000 (Zen 4)

Znalci, može li pomoć oko testiranja 7800X3D sa OCCT? Mesecima sam ga držao na -35 za sva jezgra, skroz stabilan, juče sam skinuo OCCT da testiram pojedinačno i prošao je extreme test sa AVX2 na -45 za sva jezgra osim za 2, koja sam ostavio na -40 i -35. Dobio sam 18500 na CB R23 i dva sata je terao BF2042. Danas sam hteo da ga testiram dodatno i imao sam bsod čim sam pokrenuo test za sva jezgra odjednom (extreme, variable, AVX, 2 threads per core). Kad sam testirao pojedinačna jezgra sa istim podešavanjima nije bilo erora. Koja je fora? Inače nigde u biosu ne vidim opciju za LLC, imam Asrock B650 Steel Legend Wifi, Kingston 2x16GB 6000 CL30 expo.

Ako imaš fore sa temperaturom (niže od 89c), smanji CO za jezgra koja iskaču/ispadaju na OCCT. Asrock b650 nemaju LLC. u BIOS-u. Za što stabilniji rad, potreban je viši napon i više energije sve dok je temperatura dobra. Većina igrica ne može da pogura taj CPU ni blizu kao OCCT.

Ako imaš fore sa temperaturom (niže od 89c), smanji CO za jezgra koja iskaču/ispadaju na OCCT. Asrock b650 nemaju LLC. u BIOS-u. Za što stabilniji rad, potreban je viši napon i više energije sve dok je temperatura dobra. Većina igrica ne može da pogura taj CPU ni blizu kao OCCT.
Tj Max sam stavio na 84°C i svaki stress test dostigne tu temperaturu. Kad radi Cinebench klok bude 4,9 Ghz, hladi ga Noctua NH-D14, mislim da bi trebalo da su niže temperature sa tim kulerom ali ok. Inače kad sam imao BSOD (a ne restart) pisalo je da je problem memory management. Vddio držim na 1.25, VDDP na .95 i VDD-SoC na 1.120 ako sam dobro zapamtio. Sad sam vratio sva jezgra na -35 i radi stabilno.

Mislim da taj plan ne radi na novijim od 3000 Ryzen-a U svakom PP može cooling da se namesti na Active.
Vazdušno hlađenje jako zavisi od hlađenje celog kućišta ali 84c je dobra temperatura.

Poslednja izmena od urednika:
Radi, pomesao si sa Power Plan u Windowsu

Koja je poslednja verzija ? 1.1 je jedina koju mogu da nađem. Ne sećam se da je išta radila još na 5800x.

Majk, ovo je test za RAM sto sam linkovao, nema veze sa Power planom :D

Znam daje Memtest nego pitam za PP kada se već pominje.?

Ko spominje power plan? 1usmus je config za RAM test
Screenshot 2025-01-08 203029.png

Mike, izgleda da si se danas umorio mnogo. Lezi da odmoriš. :)

Umorio sam se od odmaranja, zar praznici nisu baš za to 🍸

@IgorilaTekila

Pročitaj link.
https://community.amd.com/t5/pc-processors/how-to-optimally-configure-the-ryzen-7800x3d/td-p/604876
Možda ti pomogne.

P.S.
@CountMike ti je rekao sudbinu. Bez V-core LLC u BIOS-u, nemaš čemu da se nadaš.
Logičan zaključak je da tvoja matična ploča nikada nije ni bila predviđena za oveklokovanje procesora.
Verovatno da slaba naponska jedinica, nije zahtevala da BIOS ima V-core LLC, i AsRock je nije stavio u BIOS, jer ničemu ne služi, i samo bi napravila štetu.

7800X3D Nisu ni predviđeni zs klokovanje i ta ploča ima više nego dovoljan 14.2.1 dovoljan vrma za jedan CCD,

7800X3D Nisu ni predviđeni zs klokovanje i ta ploča ima više nego dovoljan 14.2.1 dovoljan vrma za jedan CCD,

Ako je to tako, koja je svrha da BIOS nema mogućnost izbora V-core LLC parametara, za regulaciju Vdroop napona, od kojih zavisi effective clock i visoke vrednosti skora za CB i fps kod igrica.
Da sam ja kupio tu ploču, i stavio moj procesor 7700X, koji je osnova za 7800X3D, ne bih mogao da ga overklokujem, obzirom da je naponska jedinica dobra, jer nema opciju V-core LLC.
U tom slučaju bih se osećao prevarenim, od strane AsRock proizvođača.

Pretpostavljam da prethodne verzije BIOS-a imaju opciju V-core LLC aktiviranu, za procesore bez 3D V-cash-a.
Treba proveriti, da li zamenom procesora 7800X3D sa procesorom bez 3D V-cash-a, na istom BIOS-u, postoji aktivirana V-core LLC opcija.
Kada BIOS detektuje da je procesor sa 3D V-cash-om, on automatski isključuje i ne prikazuje opciju V-core LLC, kao zaštitu 3D V-cash memorije od pojave visokih temperatura.
U tom slučaju, sve je korektno od strane AsRock-a.

Ove informacije bi trebalo dobiti od @IgorilaTekila , da bi članovi mogli dati ispravne i korisne savete.

Prosto je, 7800X3D je zaključan za overklok. To što bi se ti osetio prevarenim, to je zbog manjka znanja. Možeš ti i najskuplju ploču da uzmeš i da ubodeš 7800X3D i opet će biti isti slučaj. Nema tu mnogo šta da se uradi sa tim procesorom. Curve optimizer i to je to. Nema ni potrebe taj procesor mnogo podešavati.

Prosto je, 7800X3D je zaključan za overklok. To što bi se ti osetio prevarenim, to je zbog manjka znanja. Možeš ti i najskuplju ploču da uzmeš i da ubodeš 7800X3D i opet će biti isti slučaj. Nema tu mnogo šta da se uradi sa tim procesorom. Curve optimizer i to je to. Nema ni potrebe taj procesor mnogo podešavati.

Priznajem da mi je znanje limitirano, ali se trudim da naučim.
Pitanje.
Zašto procesor 7800X3D ima i X u oznaci, a ne samo 3D, 78003D, ako je zaključan za overklokovanje?
Oznaka X kod AMD procesora ja za otključane procesore.
U tom slučaju njegova osnova bi bio 7700 procesor, a ne 7700X.
AMD daje pogrešnu informaciju?

na mojoj asrock ploci imam llc podesavanja, nisam ih nikad ni dirao
samo sam uradio pbo -20, ppt 75w, soc 1.15v i stavio buildzoid ram timings, sve stabilno vec skoro pola godine, cinebench rezultat oko 18400, temperature oko 74-75c

Priznajem da mi je znanje limitirano, ali se trudim da naučim.
Pitanje.
Zašto procesor 7800X3D ima i X u oznaci, a ne samo 3D, 78003D, ako je zaključan za overklokovanje?
Oznaka X kod AMD procesora ja za otključane procesore.
U tom slučaju njegova osnova bi bio 7700 procesor, a ne 7700X.
AMD daje pogrešnu informaciju?
Za nomenklaturu procesora i zašto je to tako, morao bi da pitaš AMD :D
Svi X3D procesori iz 7000 serije su zaključani. I to koji procesor ima X, a koji nema, takodje ne znači da je neki zaključan, a drugi ne. 7900 bez X takodje može da se overklokuje.

na mojoj asrock ploci imam llc podesavanja, nisam ih nikad ni dirao
samo sam uradio pbo -20, ppt 75w, soc 1.15v i stavio buildzoid ram timings, sve stabilno vec skoro pola godine, cinebench rezultat oko 18400, temperature oko 74-75c

Kod mene, situacija je sledeća.
za V-core LLC Profile 8, računar nije hteo da boot-uje.
Za profile 7, CB23 ima dve vrednosti, u zavisnosti kako se CB23 izvršava.
1. Ako se istovremeno i HWInfo izvršava, skor za CB23 je 19658.
2. Ako se izvršava samo CB23, skor za CB23 je 19842.
Primetan je veliki pad skora od 184 poena, što ukazuje da je efektivni klok za izvršenje CB23 različit.
Prifile 7 nije od praktične vrednosti, jer Prime95 u roku o 2-3 min rada, pojavljuje se BSOD.
Profile 6 radi posao i CB23 je 19624, samostalno, bez istovremenog rada HWInfo ili drugog programa.
Nemam infomaciju za vrednosti parametara, efektivnog kloka, temperature, napona, ...
Prime95 je radio 1 h bez problema.

Slika 1. Profile 7. CB23 skor 19842

CB23_Profile 7_Samo CB_Screenshot 2025-01-03 052107.jpg

Slika 2. Profile 7. CB23 skor 19658 sa istovremenim radom HWInfo. Mogu se videti i vrednosti efektivnog kloka, temperature i napona, u toku rada CB23.

CB23_Profile 7 i HWInfo_Screenshot 2025-01-03 052107.jpg

Slika 3. Profile 6. CB23 skor 19624 bez rada HWInfo, pa se ne znaju vrednosti parametara. Ali je stabilno, i može se koristiti.

CB23_Profile 6_Samo CB_Screenshot 2025-01-03 070003.jpg

Otključani su i bez X-a izuzev Pro. 7000x3D su zaključani zbog tog keša koji ne može više. U 9000x3D su promenili keš tako da može da se overklokuje bar malo mada je i to izlišno jer se malo do niakako dobija.

Može da se dobije kod 9800X3D, u zavisnosti koliko ga ukrotiš s temperaturom. Naravno, ima opcija i direct die, što kod 7800X3D nema smisla, jer ne može OC.
Roman je radio direct die na 9800X3D i rezultati su odlični.

da li je OK rezultat sa 7950x za multi-core 2064 pts u Cinebench 24? (konfiguracija iz profila)
stock podešavanja....
razmišljao sam da mu smanjim potrošnju i pregrevanje (ide do 90stepeni), ali pojma nemam za ove nove fancy bios postavke, i šta podesiti.
ako neka dobra duša ima strpljenja da mi objasni u par rečenica ako nije rizično da probam u biosu da podesim.

Poslednja izmena od urednika:
Baci pogled na post broj #2,075
Radio sam na 7900X procesoru, ali princip je isti. Curve Optimizer negative offset nadji najniži mogući ili za all core ili svako jezgro posebno (ovo zahteva dosta više vremena, ali finije je štelovanje).
Takodje možeš i da uneseš moje PPT,EDC i TDC limite i da vidiš kako se ponaša procesor zajedno sa Curve Optimizerom.

• Like
Reagovanja: pmb
Pretpostavljam da prethodne verzije BIOS-a imaju opciju V-core LLC aktiviranu, za procesore bez 3D V-cash-a.
Treba proveriti, da li zamenom procesora 7800X3D sa procesorom bez 3D V-cash-a, na istom BIOS-u, postoji aktivirana V-core LLC opcija.
Kada BIOS detektuje da je procesor sa 3D V-cash-om, on automatski isključuje i ne prikazuje opciju V-core LLC, kao zaštitu 3D V-cash memorije od pojave visokih temperatura.
U tom slučaju, sve je korektno od strane AsRock-a.

Ove informacije bi trebalo dobiti od @IgorilaTekila , da bi članovi mogli dati ispravne i korisne savete.
Znam da je ta ploča izašla posle X3D procesora, tako da ne postoji starija verzija biosa koja bi podržavala samo ne-X3D. A drugi procesor da stavim nemam :). Svakako CO na -35 za sva jezgra uopšte nije loše, mislim da je to od boljih primeraka. Jedino što još mogu, osim CO, je da menjam VDDIO, VDDP i VDD SoC, ne znam da li bi to pomoglo u mojoj situaciji, ali tu sam stavio vrednosti niže od podrazumevanih, po preporukama koje sam našao na Redditu.

Znam da je ta ploča izašla posle X3D procesora, tako da ne postoji starija verzija biosa koja bi podržavala samo ne-X3D. A drugi procesor da stavim nemam :). Svakako CO na -35 za sva jezgra uopšte nije loše, mislim da je to od boljih primeraka. Jedino što još mogu, osim CO, je da menjam VDDIO, VDDP i VDD SoC, ne znam da li bi to pomoglo u mojoj situaciji, ali tu sam stavio vrednosti niže od podrazumevanih, po preporukama koje sam našao na Redditu.

Što se matične ploče tiče, pogledaj na pretraživaču, da li je neko radio review sa ne X3D procesorom, i koje rezultate je postigao.
Tako ćeš znati da li je V-core LLC aktivan i da postoji za ne X3D procesore.
Obzirom da je @Gulftown napisao da je 7800X3D zaključan za overklokovanje, ja se ne bih usudio da mu protivrečim.
Jedino bih mogao da kažem da ostaviš sve napone onako kako ih je BIOS podesio, u komunikaciji sa procesorom, "Load optimized default".
Podesi/promeni ostale parametre koji ne utiču na performanse procesora.
Već si podesio CO All core i radi stabilno. Ako nije pokvareno, ne popravljaj.
Ako baš hoćeš, promeni All Cores u Per Core, i postepeno dođi do -35, ako može.
Ako si stigao do -35, kreni dalje pa dokle stigneš.
Što dalje stigneš, to će veći klok biti i niža temperatura.
Pokreni program/igricu koji najviše opterećuje procesor, kada se generišu najviše temperature, i testiraj da li je CO stabilan.

Menjaj samo one parametre koji utiču na smanjenje temperature.
Za 3D V-cash su visoke temperature "ubica" i bitno je da to sprečiš.
Pokušaj da smanjiš V-core napon, jer to snižava temperaturu, ako možeš.
Verovatno je i V-core zaključan na 1,3 V i nećeš moći da ga menjaš.
VDD SoC ne menjaj ako je oko 1,250 V. Samo ako je preko 1,350 V.

Kao što vidiš, nema mnogo posla, ako nemaš V-core LLC aktivan.
Skupljaj pare za 9800X3D i matičnu sa X870E chipset-om.

Za kvalitetnije savete, osim Reddit-a, instaliraj yandex.ru pretraživač. Mnogo ruskih i indijskih foruma , koje google ne prikazuje.

PS.
Nije mi jasno, zašto oni koje žele da overklokuju procesor, i žele max. performansi od svog procesora, kupuju ploče sa B?? chipset-om, a ne sa X?? chipset-om.
Ako se kupio najbolji procesor, a osrednju matičnu ploču, sve je besmisleno i novac je bačen.
Nema logike.
Moguće je da će ovaj moj stav pokrenuti novu diskusiju.

Isto je i sa izborom hladnjaka za procesor.
Samo najbolji hladnjak na vazduh i najbolji AIO. Nema kompromisa.
Znam, novac je u pitanju.
Ako se kupio najbolji procesor, a osrednji hladnjak, sve je besmisleno i novac je bačen.
Lepu analizu je dao @CountMike .

Zato što postoje B ploče sa dovoljno dobrim naponskim sekcijama da guraju lagano najjače procesore. USB 4.0, više PCI-E linija nije svakom potrebno, što nude X870 ploče, a razlika u ceni je tolika da može procesor jedan da se kupi komotno ili bilo šta drugo. Vrlo prosto.

PS.
Nije mi jasno, zašto oni koje žele da overklokuju procesor, i žele max. performansi od svog procesora, kupuju ploče sa B?? chipset-om, a ne sa X?? chipset-om.
Ako se kupio najbolji procesor, a osrednju matičnu ploču, sve je besmisleno i novac je bačen.
Nema logike.
Moguće je da će ovaj moj stav pokrenuti novu diskusiju.

Isto je i sa izborom hladnjaka za procesor.
Samo najbolji hladnjak na vazduh i najbolji AIO. Nema kompromisa.
Znam, novac je u pitanju.
Ako se kupio najbolji procesor, a osrednji hladnjak, sve je besmisleno i novac je bačen.
Lepu analizu je dao @CountMike .
Razlika između B i X čipseta je samo u broju PCIE traka i USB-a, a performanse procesora zavise od naponske jedinice, koja uglavnom jeste bolja sa skupljim čipsetom ali to nije uvek slučaj. Za 7800X3D koji ne može da se overklokuje moja ploča je overkill realno, ali ne žalim. Trajaće mi sigurno 5+ godina, možda bude i novi procesor na njoj (ako naprave 12-jezgarni CCD kako se priča).

Sta se bre ovo desava sa 7800x3d? Em ga nema na lageru a tamo gde ga ima preko 60k. 😧

Potražnja, potražnja, potražnja a 9800x3d ima prioritet. Uskoro će nestati sasvim.

Nazad
Vrh Dno