Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

AMD Ryzen[emoji769] 5000 (Zen 3)

ako to urade postaju isti cigani kao i intel, a taj cpu ce biti uzas od kupovine

Kako to, AMD ne može da uradi ništa loše, videćeš samo pohvale...

Teško da će biti bez SMT-a. Možda će biti ali neki drugi procesor.

Sent from my Oneplus 8 using Tapatalk

Teško da će biti bez SMT-a. Možda će biti ali neki drugi procesor.
Ja sam već govorio. Dobro bi bilo da dobijemo neki Ryzen 3 5100.../200/300(X) sa 6/6 mada to mu dođe isti klinac kao 4/8. Ryzen 3300X je burgija i valjalo bi da se ovaj ludački Single Core 5000 serije pretoči u nešto još divlje po nekim nižim cenama a Ryzen trojke su uvek jeftine. Nadam se da AMD ima nešto u planu.

Ima indicija da 5600 non x izlazi pocetkom sledece godine za oko 220 dolara MSRP, a posto je to velika razlika sa ostalom 5xxx linijom, mislim da ce biti ili 6/6 ili da ce cene malo na dole za nekoliko meseci.
R5 3600 6/12
R5 5600 6/6

teško :D biće slabiji za klokovanje. cenim da se većina zainteresovanih za 5600 ne bavi klokovanjem (npr, ja)

Nisam rekao da je izvesno, vec da je to mogucnost ako ne smanje cene ostalih modela. Sto bi ubili prodaju 300e procesora da bi prodavali 220e procesor ako nije ozbiljnije limitiran. Yield na 7nm im je odavno veoma visok, ako sam dobro procitao oko 95%, skarta tu nece biti. Zato i nema 3100 i 3300x, nema dovoljno skart procesora da se naprave

Pa 3300x nije skart, kao sto ni 5800x i 5950x nisu skart (svi ti procesori imaju potpuno ispravne CUs). 3300x pretpostavljam da nema na trzistu (posebno blizu MSRP) zato sto je ozbiljno ugrozavao prodaju skupljih SKU (3600/x pre svega), cime obara ASP kompaniji (a to bas i nije sjajna stvar). Plus te cipove mogu da iskoriste i za 3700/3800 procesore.

A sta ako amd ostane na ova 4 cpu-a i ne izbaci nista vise,realno je manje vise sve pokriveno sa njima

Treba sačekati da skupe dovoljno "škartova" pa će se pojaviti non-x ili tako neki processori. Neće valjda da ih bace ?

Pa naravno da ce se pojaviti, samo treba vremena ljudi bi da se to odma pojavi, ali kao sto kazes dok se nakupi skarta bice i jeftiniji verzija, ali to tamo vjerovatno na proljece u tom periodu vjerovatno i Intel nesto ponudi, a AMD ce popunjavati ponudu.

Poslje toga opet krece prica o Zen4 i tako u krug u svakom dijelu godine na taj nacin odrzavaju prodaju.

Mislim da Zen4 neće pre 2022. prema zvaničnom planu. Možda bude neki refresh za godinu dana, ali ko zna. U svakom slučaju, na proleće/leto bi trebalo očekivati nove R5, R3, Athlon... modele

Da, suska se vec mesec dana da ce biti samo refresh Zen3+ za 2021. Pritom se ocekuje revizija nekih plojki (v2) sada posle NG, jer neke od starijih x570 modela imaju problema sa novijim i brzim memarama (GB i Asus).
Intel ne moze na 7nm pre 2022, tako da AMD-u tada odgovara prelazak i izbacivanje Zen4 u 5nm

Ne čekaju se škartovi nego da se rasprodaju procesori iz prethodne generacije. Zato se kreće sa ponudom od najjačih i posle dođu slabiji modeli. Ista je situacija i kod grafičkih kartica.
Šta da rade sa 3000 serijom ako je pregazi nova?

Pa ako nisu "škartovi" tj. neki primerci koji nisu uspali vrhunski za tu klasu onda ostaje samo da ih namerno oslabe da bi se brže rasprodali, nešto kao Phenom II x2 555BE a redovno su se otvarali u x4 ali onda su bili u problemu zbog Intel-a.
Izbacivali su x3 primerke u većini slučajeva zato što je 4tom jezgru trebao malo viši napon nego ostalim jezgrima.

Poslednja izmena od urednika:
Oprostite ako je neko već pomenuo (admin zna poso), nego, odavno ne videsmo unlockable amd cpu-e...
To uvek podgreje potražnju

Paaa, mislim da je dovoljno bilo poklona u vidu 8-jezgarnog R5 1600.

Ni leba preko pogače nije dosta. :D

10900K služi kao Internet Explorer. :D

Ljudi, imam jedno pitanje.

U celom ovom opštem koronarno-skalperskom-nestašicom komponenti generalno, da li u slučaju da do nove godine ne dođem do svog primerka 5950x iz nekog razloga ima smisla pazariti 3950x u slučaju da ga nađem po nekoj lepoj ceni?

Koliko sam video sve productivity testove, razlika je oko nekih 10% plus minus.

Ljudi, imam jedno pitanje.

U celom ovom opštem koronarno-skalperskom-nestašicom komponenti generalno, da li u slučaju da do nove godine ne dođem do svog primerka 5950x iz nekog razloga ima smisla pazariti 3950x u slučaju da ga nađem po nekoj lepoj ceni?

Koliko sam video sve productivity testove, razlika je oko nekih 10% plus minus.

Naravno da ima smisla, razlika je od 5-15% u zavisnosti od testa, frekvencija, memorije...ne moraš čekati, zašto bi ako ti se ukaže prilika za polovni 3950x ili na nekoj akciji na crni petak.

Gde si planirao da uzmes 5950x ?
Ja iskreno ne verujem da ce se u prodavnicama pojaviti pre decembra ni 5900,a ni 5950x.
Voleo bih da cujem ako neko ima info kada ce ovi procesori pojaviti kod nas.
Vidim da je i kod madjara mrka kapa...

Gde si planirao da uzmes 5950x ?
Ja iskreno ne verujem da ce se u prodavnicama pojaviti pre decembra ni 5900,a ni 5950x.
Voleo bih da cujem ako neko ima info kada ce ovi procesori pojaviti kod nas.
Vidim da je i kod madjara mrka kapa...

Ja sam zvao par radnji, rekli su da se očekuju neke količine sredinom decembra. Kakva će realna situacija biti to je pitanje. Zato se i pripremam da ću možda pre pazariti 3950x.

Oprostite ako je neko već pomenuo (admin zna poso), nego, odavno ne videsmo unlockable amd cpu-e...
To uvek podgreje potražnju
"unlockable" šta ti pa to znači ?
Čak i da reč postoji, značila bi "Nemoguće da se zaključa".

Poslednja izmena od urednika:
Ima dva značenja u zavisnosti od upotrebe, nemoguće zaključati ili nešto što je zaključano i može da se otključa.

a može i da znači da ne može da se svede na Johna Lockea i na njegovu filosofiju. Biraj.

Ja sam zvao par radnji, rekli su da se očekuju neke količine sredinom decembra. Kakva će realna situacija biti to je pitanje. Zato se i pripremam da ću možda pre pazariti 3950x.

Nervira me sto kod nas nema neki sistem reda, vec moram da radim f5 svaki dan i da se nadam da ce se pojaviti. Plus sto se svi prave da ne znaju kad ce im i koliko primeraka stici.
Zanima me kako mozes da ne znas koliko ce ti primeraka stici, pa nije to lutrija pa sta izvucem. Verovatno ne zele da kazu koliko su narucili.
A bar okvirno da kazu za kad ocekuju, nego mi ni to nisu rekli..

Nazad
Vrh Dno