Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Интел је већ најавио да ће следећа генерација бити 23% бржа од 10. Али, незамисливо је да већ 4-5 година кампују на 14нм.

Интел је већ најавио да ће следећа генерација бити 23% бржа од 10. Али, незамисливо је да већ 4-5 година кампују на 14нм.

Ne moze da bude, jer je isto 14nm.

A koje to promene mislis da Intel moze da napravi cedeci suvu drenovinu u novoj seriji procesora...u to ni najveci Intel fanbojevi ne veruju

Iste one što je donio sa Ice Lake procesorima i Sunny Cove jezgrima i možda još možda ponešto.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ice_Lake_(microprocessor)#CPU

L1 instruction/data cache: 32KB/48 KiB; L2 cache: 512 KiB
Dynamic Tuning 2.0 which allows the CPU to stay at turbo frequencies for longer
Six new AVX-512 instruction subsets: VPOPCNTDQ, VBMI2, BITALG, VPCLMULQDQ, GFNI, and VAES
Intel Deep Learning Boost, used for machine learning/artificial intelligence inference acceleration

Aha, znaci mislis na skoro nikakave, sto odmah ne rece

Jedina bitna promena je sto su fizicki stanjili sam procesor i popravili temperaturu, sto je omogucilo vece klokove a da ne izgore. Ali zahvaljujuci tome, procesori vuku do 250w na default. To je bilo na misice, i tog dzokera ovog puta nece imati.

Stanje narudzbina na scan.co.uk

q4OUMnz.jpg

https://www.scan.co.uk/shops/amd/ryzen-5000-faqs

Ima procesora kod nas još uvek. Meni jutros stigao 5600x iz firme na B...o, mislim da je i cena korektna za prvi "talas".

Ovaj forum baš voli da tripuje da gro korisnika komjutera radi satima u Blenderu i dekompresuje stotine gigabajta svakodnevno...
To što su hardveraški kanali i sajtovi utvrdili da je Ryzen bolji od Intela u takvim stvarima ne znači da je većini ljudi koji kupuju procesore to i bitno. Naprotiv.

Verovali ili ne, oni koji zaista rade nešto produktivno sa njima su u manjini, pogotovo kad su u pitanju vlasnici procesora sa 6 jezgara. Kad je sve šta radiš igranje igara, surf, konzumiranje multimedije, otvaranje dokumenata i možda neki prosti zadatak tipa kreiranja par tabela u Excelu, apsolutno je svejedno da li imaš 10400 ili 3600, bilo koji moderni 6-core će takve stvari adekvatno da obavi.

Nije samo ovaj forum, skoro svuda na netu ljudi pate od benchmark fetiša...spustite se na zemlju, aman...

Potpuno si u pravu, ovde ljudi tripuju kako znaju šta ljudima treba za određen posao.
Tako sam čuo da ne mogu da radim CAD na matorom 4790k i 1080p monitoru jer je to zastarelo, a najbolje mi je kad mi neko poželi sreću jer planiram da koristim ovaj računar još dve godine :trust:
Jedno vreme su preporuke za napajanja bile neverovatno komične, ništa ispod 1000W se nije preporučivalo. Komedija na svakom koraku od ljudi koji surfuju i igraju igrice.
Histerija koju god temu da otvoriš, da li će da daju 900+€ za RTX3080 ili će da se otimaju za procesore kao da ih više neće biti. Tu su i oni što histerišu za 50€ veću cenu kao da moraju da kupe.
Teško je naći normalnu diskusiju...

Pa doduse,ko hoce da kupi neku od ovih novih i jacih graf karti,da li iz crvenog ili zelenog tabora,pritom i da klokuje procesor,svakako mu treba neko napajanje od 800-1000w za opusten rad...

A i ako se ispostavi da su nove amd grafike dobre za majnovanje,sigurno ih nece biti dok majning ludilo (ponovo) ne prodje...

Potpuno si u pravu, ovde ljudi tripuju kako znaju šta ljudima treba za određen posao.
Tako sam čuo da ne mogu da radim CAD na matorom 4790k i 1080p monitoru jer je to zastarelo, a najbolje mi je kad mi neko poželi sreću jer planiram da koristim ovaj računar još dve godine :trust:
Jedno vreme su preporuke za napajanja bile neverovatno komične, ništa ispod 1000W se nije preporučivalo. Komedija na svakom koraku od ljudi koji surfuju i igraju igrice.
Histerija koju god temu da otvoriš, da li će da daju 900+€ za RTX3080 ili će da se otimaju za procesore kao da ih više neće biti. Tu su i oni što histerišu za 50€ veću cenu kao da moraju da kupe.
Teško je naći normalnu diskusiju...
Ne znam kako kod tebe, ali meni ranije 4790 i sada 9500 sa 16gb rama u Fusion rade kao traktori kada uletim u komplikovaniji projekat, pogotovo rad sa vecim mesh modelima, nedo' bog kalkulacije komlikovanih gustih pattern-a.
Ova serija mi deluje kao bombonica za takve poslice.

P.S.: Probaj 1440p, mnogo je lepse i lakse za rad, barem meni...

Sent from my CPH1951 using Tapatalk

ryzen 7 x2700 i msi tomahawk max b450.

ili isti cpu wraith prism i malo bolja x570 tuf gaming plus i onda za godinu dve samo ubaciti 5900x kad padne cena recimo

ram je jeftin sada :D

problem je naci neko normalno airflow kuciste za malo para NON RGB

150e za 2700x sa dobrim stock kulerom> 5600x bar po meni trenutno

Poslednja izmena:
Kimi, ovo je bre Benchmark forum, nije neki opšti :) normalno je da ljudi oko procesora idu do raznih ekstrema, da je drugačije pa odma da ga gasimo...

AMD Ryzen[emoji769] 5000 (Zen 3)

Ima li ko info kad ce novi restock...Da li je u Srbiji uopste bila prodaja 5900x?
Ram, ploca, ssd tu...samo se ovo jos ceka...Oce li biti pre Decembra?

Poslednja izmena:
Ako je verovati uvozniku za 10-15 dana stiže nova tura. Mada ja im ne verujem jer su za prvu turu lagali da je nisu ni dobili...

Ovaj forum baš voli da tripuje da gro korisnika komjutera radi satima u Blenderu i dekompresuje stotine gigabajta svakodnevno...

Dobro, ali ima podosta ljudi koji rade prezentacije u PowerPointgu koristeći HTML5 animacije (do skoro koristio Flash), neke sitne zezancije sa autokedom ili programima za decu u školi ili nešto u Fotošopu, ali takvi ljudi uglavnom ne obilaze forume osim ako nisu pride i zaluđeni igrama ili hardverom kao ja.
A kad me takvi pitaju šta bi trebalo da uzmu od kompjuterske opreme Intel mi nikako ne pada na pamet. Da, možda je 10600K brži u igrama, ali 3600 je jeftiniji i brži u svemu ostalom. Koga SAMO igre zanimaju taj će se baciti na konzolu. Prosta stvar.
Bar je to neko moje lično i logično razmišljanje.
Bar do sada kad me je neko pitao da treba detetu kompjuter za igrice obavezno im kažem da kupe konzolu. Pogotovo sada.
Naravno, posle mi tek j... m.... zbog "igrica" koje ne mogu da igraju...

Poslednja izmena:
Pa ne bas, postoji puno igara koje se ne igraju na konzoli ili je iskustvo lose, pocevsi od FPS, strategija, i jos nekih

Ne znam kako kod tebe, ali meni ranije 4790 i sada 9500 sa 16gb rama u Fusion rade kao traktori kada uletim u komplikovaniji projekat, pogotovo rad sa vecim mesh modelima, nedo' bog kalkulacije komlikovanih gustih pattern-a.
Ova serija mi deluje kao bombonica za takve poslice.

P.S.: Probaj 1440p, mnogo je lepse i lakse za rad, barem meni...

Sent from my CPH1951 using Tapatalk

Tebi bi verovatno značilo da sklapaš novu mašinu svakih 2-3 godine taman da primetiš razliku. Uzmeš u martu 5900X i za tri godine kad sazri ponuda pređeš na DDR5 uz neki 16/32 CPU.
Ne prija mi veći monitor od 24", a na njemu mi je 1080p taman. Ne patim se ni u jednom trenutku inače bih menjao.

Kimi, ovo je bre Benchmark forum, nije neki opšti :) normalno je da ljudi oko procesora idu do raznih ekstrema, da je drugačije pa odma da ga gasimo...

Znam i ti entuzijasti su mi u redu, to je hobi i od njih ne možeš ni čuti da kukaju.

Gledam 5600X traši manje i manje se greje od 3600 i 3600X. Baš su ga skockali. Pitam se ima li prostora da AMD nastavi ovim tempom još par godina.

Juce sam ja testirao taj single core boost na 5950. I stvarono drzi 10 min na jednom tredu boost average 4.9Ghz

AMD Ryzen[emoji769] 5000 (Zen 3)

Na reditu se pise da ce u nekoj od prodavnica (b&h) sledeca tura biti do kraja novembra, pa onda 21. decembra, pa onda q1 2021

Koliko to sve ima veze sa nama ne znam, ali se nadam da ce madjari i bar neke od nasih prodavnica da dobiju 5900x

Poslednja izmena:
Cinebenech single core, super pi 32m, imaš šta hoćeš.

Sent from my Oneplus 8 using Tapatalk

Da bas interesantno zakljucak Zen 3 je brzi, ali uz sto jaci GPU i sto brzu memoriju, zanimljivo ce biti vidjeti kad izadje RX 6900XT pa kombinacija R9 5900 i i9 10900K

https://www.youtube.com/watch?v=zYhwBk8GE6M

e ovo se zove test, Stevica je odradio kako treba. 5600x vs 10600k, oba klokovana (4.8 vs 5.1) oba sa memorijom podesenom da radi na sto vise (3800 vs 4000 c15). I, naravno, 5600x ubedljivo pobedjuje.

Ali ono sto je najznacajnije po meni je kraj price kako memorija i njen OC ne donose nista, ili malo. Donose veoma mnogo i za jedne i za druge. Cak bih rekao, da buduci da novi procesori bustuju visoko za single core, OC samog procesora ne donosi bitno vece dobitke od OC memorije, a da u nekim situacijama memorija moze da donese vece dobitke

Inace, 10600k cak ni klokovan na 5.1ghz i sa 4000 memorijom po Stevici ne stize deff 5600x

Poslednja izmena:
Cek cek, koji OC donosi, a koji ne donosi, nisam te bas razumeo... Inace otvorio ovo jutros da pogledam i dalje mi stoji na minut i po od pocetka klipa [emoji1]

Jos kad stignu nove graficke sa ryzen 5000 cpu... bye bye intel :D

danas sam bio sa jednim it covekom, on kaze kupi 1600 af best value cpu :D problem je sto su preskupi sada :D

Cek cek, koji OC donosi, a koji ne donosi, nisam te bas razumeo... Inace otvorio ovo jutros da pogledam i dalje mi stoji na minut i po od pocetka klipa [emoji1]

Donose oba.

Ima indicija da 5600 non x izlazi pocetkom sledece godine za oko 220 dolara MSRP, a posto je to velika razlika sa ostalom 5xxx linijom, mislim da ce biti ili 6/6 ili da ce cene malo na dole za nekoliko meseci.

Donose oba.

Ima indicija da 5600 non x izlazi pocetkom sledece godine za oko 220 dolara MSRP, a posto je to velika razlika sa ostalom 5xxx linijom, mislim da ce biti ili 6/6 ili da ce cene malo na dole za nekoliko meseci.
Misliš da bude 6 core bez SMT-a? Ako sam te dobro shvatio...

Vrh Dno