Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Poslednja izmena:
Sta ja da kazem onda :d ? Moj prvi racunar je imao 64K :) A prvi PC je imao 1MB. Procesor AMD 286 na 10MHz oc na 12.5MHz.

Kad se setim 486 na 120 mhz, pustim castle wolfenstajn a ono grmi sve oko mene

Kad se setim 486 na 120 mhz, pustim castle wolfenstajn a ono grmi sve oko mene
Mene je koštao modul od 16KB više nego ceo Timex-Sinclair Zx-81 ali je vredelo. Samo 15 minuta da butuje OS. Bill Gates, "Neće nikome trebati više od 64MB" :)

Poslednja izmena od urednika:
Nisu ni Gejts ni Dzobs ni ostali vidovnjaci, samo kreativni i poslovni ljudi

I Dzobs je mislio da niko nece hteti 4+ incne telefone, pa je stvorio impreiju uprkos svojoj kratkovidosti po tom pitanju. Po vaznijim pitanjima nije bio kratkovid, kao ni Gejts, i to se danas racuna

Pa uvek lepo imati veće i brže mada je bilo lepo na 80286 upisati koordinate krive i popiti kaficu dok je Autocad v2.0 nacrta na ekranu.

Da li je iko ovde upgradeovao VRAM? Secam se kako sam ubo dodatna 2 MB VRam-a na Virge-u i unlockovao 800x600 rezoluciju. :D SUPER VGA!

Samo u Matrox-u, onom starom sa dva izlaza i AGP.

5600x je dosta mirniji sa temp&spajkovima,3600x je isao stalno gore dole dole sa oba,ovaj 5600x je bas miran sedi konstantno oko 29-31 u idle nisam ga jos zgazio sa gamingom al obecavajuce je

ljudi, a da se vratimo na temu? o ovoj istoriji negde drugde :) ovo je za Retro deo, ako se ne varam

Koja je neka realna cena 5600x kada se stabilizuju kolicine? Preko 'madjara', kontam bice jeftinije barem nesto. Ispod 300 ili sam optimista? :)

Neocekuj ove godine ispod 300 mozda tamo u februaru bude.

Tesko je bilo sta da se prognozira dok ne vidimo reakciju intela, odnosno cene za njihove nove modele. Sto znaci tek prolece 2021.

3600 je imao pad na 155/175e ovog leta da bi sada skocio na 195e, 3700x je bi na 270e sada je oko 295-310e...
5600x i 5900x ce ici kao alva tako da sumnjam da ce biti nekog veceg pada (mozda ~20-30e max), jedino mozda 5800x vidi veci pad jer je precenjen za ono sto nudi...

Rekao bih da ce fino da segmentisu cene (i da ce ostati visoke) a da ce intel morati da obara malo sa narednom serijom da bi bili konkurentniji - u sta ne verujem jer su navikli da budu alavi..

Mislim da i AMD-u i Nvidiji odgovara (kao i retailerima) da rokaju do leta u manjim kolicinama ture (i vade se na pandemiju) cime ce odrzati potraznju i prodaju tj nestasicu na visokom nivou.

Poslednja izmena:
ATM je 320eur domaca cena. Ipon nema na stanju, za sada. Preko madje bi morala ta 320 biti ~300... mada nije zapelo i nije stvar u 20eur, vise 'prognoza' cena. Ovo za 3k seriju i cene - prosto sjajno dokle to ide. :)

d0minat0r koja cena za taj 5600x, imas li mozda i neku plocu :D? i ram :D? posto sklapam ceo komp :D

lomim se 2700x i 5600x odnos ulozenog i dobijenog :D

lomim se 2700x i 5600x odnos ulozenog i dobijenog :D

Ryzen 2700X je prevazidjen procesor u ovom momentu. Ako gledas da ustedis uzmi Intel 10400F, nekih 18000 dinara je jeftiniji procesor od 5600X a i ploce se mogu naci jeftino. U igrama je brzi od Ryzen 3600.

I7 10700k/z490 Tomahawk/2x8Gb 3600MHz и касније продаш процесор и узмеш 11. генерацију - или сачекаш. Мислим да је ово јефтинија варијанта за игре јер су егал са амд-ом.
А ако треба за рад са програмима и плус гејминг онда дефинитивно АМД - 5600х за сад или 5800х за касније - Март/Април.
Једно питање: хоће ли х570 плоча подржати наредни зен 6000 или је 5000 серија максимум?

Nece, AM4 socket ide u zaborav sa 5k serijom tj. Zen 3.

Ryzen 2700X je prevazidjen procesor u ovom momentu. Ako gledas da ustedis uzmi Intel 10400F, nekih 18000 dinara je jeftiniji procesor od 5600X a i ploce se mogu naci jeftino. U igrama je brzi od Ryzen 3600.

po cemu je prevazidjen :D? uparicu ga sa 580 8gb ili 1080 ti posto imam jedno 20 komada :D a za kasnije mozda serija 6000.....

sad trenutno koristim e 8400 :D ako znas sta je to :p

imam otvoreno oko 500 tabova na mozili :D

i jos wraith prism ce da ponosno sija kroz tempered glass :D tj samo to ce i da sija :D

po cemu je prevazidjen :D? uparicu ga sa 580 8gb ili 1080 ti posto imam jedno 20 komada :D a za kasnije mozda serija 6000.....

sad trenutno koristim e 8400 :D ako znas sta je to :p

imam otvoreno oko 500 tabova na mozili :D

i jos wraith prism ce da ponosno sija kroz tempered glass :D tj samo to ce i da sija :D

Ако ти је једна 1080ti вишак... Јави ми се у инбокс

Nažalost, Intel je uspeo i tu da nas zezne, jer su RAM frekvencije veće od 2666 MHz moguće samo na Z490 pločama. Intel 10400F sa RAM-om na 3200 MHz je solidno brži od Ryzen 3600 u igrama, ali značajno gubi na performansama na 2666 MHz.

Gamers Nexus je detaljno testirao na različitim brzinama memorije:
https://www.youtube.com/watch?v=csFwlKgZCzM

Nije kupovina Z490 uopste losa investicija. Ovde su mnogi vec otpisali Intel ponukani hajpom oko Ryzena 5000. Postujuci pravila igre, Rocket Lake ce verovatno ponovo preoteti krunu AMDu u igrama kada se pojavi za par meseci. Z490 ploca ce podrzavati Rocket Lake, dok je 5000 zadnja stanica za X570 i AM4 podnozje. Intelov proces jeste "stari" ali se sustinski ne razlikuje preterano od 7nm u kojem AMD izradjuje procesore. To su samo marketinske brojke, realno su tu negde nodovi. Ukoliko Intel napravi znacajnije promene sa Rocket Lake arhitekturom kao sto trenutno rade sa prvim diskretnim GPU moguce je da prestignu Ryzen 5000 seriju. Ja nikako ne otpisujem Intel. Kako bilo, trenutno je bolji dil 10400F za igre a 10400 je bolji za mnogo toga (integrisan GPU mnogo znaci mnogim poslovima gde ne treba jaka graficka). Dok AMD ne spusti cene 5600X, 3700X i 3600 procesorima. Na talasu hajpa su podigli cene i trenutno nisu best buy, barem ne u Srbiji. Razlika izmedju 10400F i 5600X je najvise 25% u igrama dok je razlika u ceni maltene 100%.

Inace ovaj gore Ozi (Hardware Unboxed) je nevidjen AMD fanboj sto se vidi u slajdovima gde poredi cene i performanse gde namerno nije ubacio 10400 da ne bi ispalo kako je Intel konkurentan cenovno.

Poslednja izmena:
A koje to promene mislis da Intel moze da napravi cedeci suvu drenovinu u novoj seriji procesora...u to ni najveci Intel fanbojevi ne veruju

Za poredjenje 5600x sa 10400f, ni F modeli nemaju grafiku a mozda je u igrama razlika 25%, ali ga zato u produktivnim zadacima ryzen unistava...a takodje, 10400f je u igrama manje od 25% sporiji od 10700k pa je 3x jeftiniji. Nisu samo igre bitne, a i suparnik za njega nije 5600x koji je za dve klase iznad, vec 3600(x)

Slažem se da ne bi trebalo porediti 10400F sa 5600x, već sa 3600/3600x. Moj gornji post se odnosio na to da je 10400F mogao da bude Intelov adut za budžetski gejmerski segment i da predstavlja dobru kupovinu (za jedan deo korisnika) sve do cenovnog segmenta od 250-300 dolara/evra. Naime, jasno je da je ogomna većina gejmera ograničena budžetom i da se u takvoj situaciji svaki evro štedi za grafu. Pretpostavljam i da samo jedan manji deo njih radi u produkcijskim programima u kojima 10400F nema šta da traži pored 3600/3600x. Za ostale situacije nema uočljive razlike u radu između 10400F i 3600/3600x. Da je Intel i na običnim pločama H410 dozvolio veće frekvencije RAMa, praktično bismo imali situaciju da za nešto više od 200 evra (čak i u našim radnjama) može da se kupi 10400F i osnovna matična ploča, što bi za dobar deo korisnika predstavljalo „best buy“ za gejming. Umesto toga Intel kao da ih tera da gledaju najviši segment ploča tj. Z390 da bi na njega bocnuli zaključani procesor. Da ne pričamo da Z490 koštaju kao sam 10400F, a izgleda da su ove jeftinije težak krš (sudeći po recenzijama). U takvoj situaciji naravno da će se većina odlučiti za doplatu i kupovinu 3600/3600x.

Izvinjavam se zbog skretanja sa teme. :)

ali ga zato u produktivnim zadacima ryzen unistava

Ovaj forum baš voli da tripuje da gro korisnika komjutera radi satima u Blenderu i dekompresuje stotine gigabajta svakodnevno...
To što su hardveraški kanali i sajtovi utvrdili da je Ryzen bolji od Intela u takvim stvarima ne znači da je većini ljudi koji kupuju procesore to i bitno. Naprotiv.

Verovali ili ne, oni koji zaista rade nešto produktivno sa njima su u manjini, pogotovo kad su u pitanju vlasnici procesora sa 6 jezgara. Kad je sve šta radiš igranje igara, surf, konzumiranje multimedije, otvaranje dokumenata i možda neki prosti zadatak tipa kreiranja par tabela u Excelu, apsolutno je svejedno da li imaš 10400 ili 3600, bilo koji moderni 6-core će takve stvari adekvatno da obavi.

Nije samo ovaj forum, skoro svuda na netu ljudi pate od benchmark fetiša...spustite se na zemlju, aman...

Vrh Dno