Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Tačno su raspodelili cene. Taj razmak popunjava 3000 serija, kome su novi skupi. Tačno će se uskoro videti razlika u procesorima, ali mislim da će toliko biti bolji koliko su skuplji otprilike.

A i to što kažeš, mogu da ubace i non X procesore kasnije.

Sent from my Oneplus 8 using Tapatalk

Gledajući video JayZTwoCents o jučeršnjem događaju, jedna stvar mi je bila jako zanimljiva. Pričao je o tome kako će uskoro da nadogradi svoj lični kompjuter i da se dvoumi koju platformu da izabere. A onda je rekao da će verovatno upotrebiti Intel konfiguraciju jer svoj lični kompjuter ne koristi toliko često i da bi bilo šteta da u njega stavi AMD platformu i da takva snaga propada umesto da se koristi u studiju za mnogo zanimljivije stvari.

ot2a1ojoz0n11.png

Kad izlaze jeftiniji amd procesori?
Trenutno po radnjama nema da se kupi ryzen jeftiniji od 100e. Da li ce se to promeniti?
Sta se desava sa Ryzen procesorima prve generacije? Mesecima ih nema po radnjama a realno ja nisam video zamenu za r3 1200 osim ako to nije 3100 koji je duplo skuplji.

Poslednja izmena:
Zar nije rajzen prve generacije odavno izbacen iz proizvodnje?

Kad izlaze jeftiniji amd procesori?
Trenutno po radnjama nema da se kupi ryzen jeftiniji od 100e. Da li ce se to promeniti?
Sta se desava sa Ryzen procesorima prve generacije? Mesecima ih nema po radnjama a realno ja nisam video zamenu za r3 1200 osim ako to nije 3100 koji je duplo skuplji.
3100 jeste zamena za 1200 i ako hoćeš gejming dobar je. Tu je i 1600AF (2600).
Sve i da izađe neki 5xxxx Ryzen 3 teško da će biti jeftiniji tj manje od 100€.

I sa cime sad zameniti R7 1700? Sta ce biti neki sweet spot odnos cena-perfomanse? Vidim vecina spominje 3xxx seriju kao sweet spot?

Najverovatnije je najpametnije menjati ga sa 3600, eventualno neki 3700 ako ti treba 8core...
Ocekujem neki 5600 non-X da najave za mozda oko 250 evra pa to bi mozda bilo najbolje. U svakom slucaju, meni upgrade sledi tek na prolece, taman da se sva prasina slegne :D

Pa i ja cu 99% na prolece da ga menjam. U januaru se ocekuje bios update za 400 seriju ploca taman ce se znati vise do tad... Deluje mi ova nova serija napucana jako, i za igre kao da je overkill.

Koja cena bi se mogla očekivati kod nas u prodavnicama za 5800? Taman sam u potrazi za procesorom

Sent from my GM1900 using Tapatalk

Kažu da će biti 450 dolara MSRP, u odnosu na poreze u Americi i Evropi očekuje se oko 500€ kod Nemaca i Mađara, znači, kod nas nema teoretske šanse da bude ispod 800€ u početku. Naravno, te cene će kod nas pasti taman pred izlazak Ryzen 6xxx serije...

Poslednja izmena:
Da li 5800X ima jedan blok sa 8 jezgara ili su tu dva bloka sa po 4 aktivna?

@NastyB čekaj, ti misliš da će 5800x biti 800€? Pa to je duplo od preporučene cene

Sent from my GM1900 using Tapatalk

Kažu da će biti 450 dolara MSRP, u odnosu na poreze u Americi i Evropi očekuje se oko 500€ kod Nemaca i Mađara, znači, kod nas nema teoretske šanse da bude ispod 800€ u početku. Naravno, te cene će kod nas pasti taman pred izlazak Ryzen 6xxx serije...

Ti si nešto pobrkao. :)

Nije, sad si ga triggerovao... Nemoj to da nam radis.. :d
Gledaj sada kada krene da pise svoj esej kako su krivi ovi iz Amerike i EU sto imaju plate od 2k+ evra i nisu trosili na letovanja tokom pandemije nego bacali pare na hardver a on u tamnom vilajetu Srbije ne moze da kupi 3900x i 3080 za po 50k...
Naravno uz CAPS LOCK i seal of approval da je HC PC entuzijasta od '86...:S:

Ne, zasto bi kada je ista arhitektura u pitanju...
Za X570 Biosi bice dostupni od novembra, 400 seriju od januara 2021.

Ma odlicni procesori nema sta, cekam da vidim recenzije i da li je resen problem sa latencijama, kako stoje sa memorijama i frekvencijama i OC iste i da li "drzi" fps nad 200 u BF 1 i 5 kao sto moze intel konkurencija.

izmedju 55 i 60 000 verovatno. 450 dolara je oko 380e, na to oko 10-15% trgovacke marze, 20% porez, dakle oko 500e

To pod pretpostavkom da im je 450 dolara veleprodajna cena na 1000 komada, ako je to preporucena MP cena sto istice AMD, onda ce cena biti 50-55000

Poslednja izmena:
@NastyB čekaj, ti misliš da će 5800x biti 800€? Pa to je duplo od preporučene cene

I ja samo pretpostavljam, jer znam da je pre par meseci ortak u Nemačkoj kupio Gigabajtov 5700XT za 370€ dok je kod nas bio oko 65.000 dinara. Pre mesec dana Corsair RAM u Nemačkoj oko 70€, isto to kod nas 13.500. Kod nas je sve MNOGO skuplje nego na zapadu.

Nije, sad si ga triggerovao... Nemoj to da nam radis.. :d
Gledaj sada kada krene da pise svoj esej kako su krivi ovi iz Amerike i EU sto imaju plate od 2k+ evra i nisu trosili na letovanja tokom pandemije nego bacali pare na hardver a on u tamnom vilajetu Srbije ne moze da kupi 3900x i 3080 za po 50k...
Naravno uz CAPS LOCK i seal of approval da je HC PC entuzijasta od '86...:S:

Pazi ovako, ja samo iznosim svoje mišljenje, forum tome i služi, možda je dugačko jer brzo kucam, a kome se ne sviđa može mirne duše da preskoči i stavi me na "ignore" listu. Ništa lakše od toga. I nemam ama baš ništa protiv ako neko misli drugačije, štaviše, to mi se i sviđa ako se zasniva na činjenicama.
Usput, 1986. sam kupio Spectrum ZX, a ne PC koji je bio misaona imenica kod nas tada, ali to ne znaš, nisi se ni rodio. Jer da jesi, ne bi razmišljao tako kao sada. I nikada nisam bio HC PC entuzijasta, samo kupujem kompjutere od 1996. onakve kakve mi finansije dozvoljavaju. I daleko od "entuzijastičkih" konfiguracija.
Šta ću, ostao sam ovde u Srbiji, nisam u inostranstvu pa da "sa visine" seirim drugima kako nemaju pojma i kako sam bolji i pametniji od svih. Ali vidim da ima takvih koji to nadoknađuju i drago mi je zbog toga. Ja samo iznosim mišljenja i uvek sumnjam u to što napišem ili uradim, pa često i pitam za savet, makar to bilo i nerazumljivo mnogima. A Bertrand Rasel je to najbolje opisao.

izmedju 55 i 60 000 verovatno. 450 dolara je oko 380e, na to oko 10-15% trgovacke marze, 20% porez, dakle oko 500e

To pod pretpostavkom da im je 450 dolara veleprodajna cena na 1000 komada, ako je to preporucena MP cena sto istice AMD, onda ce cena biti 50-55000[/QUO TE]

Da samo što je 450 usd maloprodajna cena a ne veleprodajna tako da kod nas marža nije 10 15 % nego malo mnogo više

U maloprodajama nije, u VP niko ne zna.

Inace, po boost kloku mi deluje da ce OC ici do 4.7 plafon za sva jezgra. Nadam se da gresim

Videćemo uskoro kada ih propustim kroz šake. :D

Sent from my Oneplus 8 using Tapatalk

Bukvalno, mislim da će se Ryzen 2700 tek pokazati u narednih par godina,

Ne. Nemojmo se samozavarati. Zen 1 (bukvalno) postaje buldozer, u odnosu na Zen 3.

Da pogledamo IPC, Zen1 > Zen1+ > Zen 2 > Zen 3:

1 x 1,02 x 1,15 x 1,19 = 1,396

Zen 3 ima oko 40% bolji IPC od Zen 1.

Zen 3 je napravljen u istom proizvodnom "maniru" kao i XT varijante, usled čega su omogućeni viši radni taktovi od "običnog" Zen 2, koji nisu XT. Ovim hoću napomenuti, da gotovo sigurno možemo imati "ručno" 4,4 GHz za 5800X. Kako je krajnja granica za Zen1 oko 4 GHz (mada za Zen1+ nešto više), to je razlika od oko 10% koju možemo dodati na konto IPC Zen 3, ukupno gledano.

Time dobijamo, neki krajnji domet ili računicu, da je IPC Zen 3 za 50% veći od Zen 1. To je gotovo isti onaj odnos, gde je Zen 1 za oko 50% bolji od poslednjeg buldozera, tj. Bristol Ridge-a, koji je opet, za oko trećinu bolji od poslednjeg "velikog" buldozera, odnosno Piledrivera.

1800X je cenjen na 499$.

Danas imamo 5800X čiji IPC (ukupno gledano) 50% veći od 1800X, CCD je postao CCX i sve to za 449$. I opet ne valja. :D:D:D

Nije ovo sabiranje, nego množenje. Broj iza decimalnog zareza je procentualni skok IPC, tako da se lako vidi da je najveći skok performansi između Zen2 i Zen3.

Po ovom je najveći napredak napravljen između 2000 i 3000 serije, jel tako? Tj kad su prešli na 7 nm.

U biti, da.

Ako računamo i odnos radnih taktova između 2000 i 3000 serije.

Ali opet, čist IPC je na strani 5000 serije, sudeći prema AMD-u i javnom rezultatu u Cinebench-u.

Poslednja izmena:
Ne znam zašto su se ljudi pomamili oko toga da je Intel konačno srušen vezano za gejming.
Aman čoveče došla je 3000 generacija i već tada je to sve bilo tu negde 5-10% maksimalno razlike, a to se golim okom teško primećuje.
Inače, ne znam u kojim aplikacijama sem igara Intel pobeđuje AMD kad po navodnim testovima AMD pokazuje vođstvo. Do skoro je bila priča sa se većina aplikacija optimizuje prvo za Intel pa onda AMD.

Nazad
Vrh Dno