Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

Znam da je preporuka da se ide na tri zasebne grane ali s obzirom da je napajanje dosta kvaliteno i jako mislio sam da bi guralo sve to bez problema, plus 9070XT nije veliki potrosac.
Ili da jednostavno idem na Nitro 9070XT ali mi se ona nikako ne uklapa u izgled, celo kuciste sa komponentama je crno-bela kombinacija i sada graficka siva :)
XFX takodje lepo izgleda ali nestaje u kuciste (u stvari stala bi bez problema ali imam ventilatore bocno i ne moze da stane, bez tih ventilatora staje i 5090 u bilo kojoj dimenziji :)
Pa okačeno je na ovoj istoj strani da je neko uspeo da istopi osmopinski konektor sa RX 9070 XT, koliko sam shvatio i taj čovek je koristio jedan kabel da napaja dva osmopinca na grafičkoj i istopio mu se konektor na kablu koji ide u napajanje. Tako da se ja ne bih s tim igrao. Ne znam koja ti je to matična, ali ti dodatni osmpinci na matičnim pločama uglavnom napajaju pci-e slotove, a pošto moderne grafike svu struju vuku kroz kablove, a praktično ništa kroz pci-e slot, ustvari ti konektori ne služe ničemu. Jedino ako imaš i neke dodatne pci-e kartice, tipa karticu sa dodatnim m.2 slotovima za ssdove, možda bi to tražilo dodatnu struju.

Mislis da ne bi trebalo da bude problema ako sa jedne grane vucem 2 osmopinca na graficku?
imas 112A na +12V grani, stvarno mislis da ce ta graficka da oznoji napajanje?

takva napajanja sigurno nemaju jeftine kablove, inace ne bi davali 10 godina garanciju na njih

Overklokovana RX 9070 XT vuče oko 400 vati, sa povremenim spajkovima do 600 vati. U odnosu na najjače Nvidia kartice to nije neka potrošnja, ali nije baš ni malo.

covek ima 1350W napajanje koje moze da izdrzi duplo vecu snagu u peakovima

Nisam ni mislio da će opteretiti napajanje, ali može da preoptereti kabel pa da se greje. A ima taj kabel koji je spojio na matičnu i koji verovatno ne služi ničemu.
Pa i onaj lik što si ga baš ti kačio je imao napajanje od 1200 vati, pa je uspeo da optereti kabel i istopi konektor kod napajanja, koji je verovatno bio najviše opterećen. Ako treba da deli kabel, onda bolje da deli jedan osmopinac na grafici i taj na matičnoj, nego dva osmopinca na grafici.

@illidan

To sam i ja kontao, ali ovo sa curenjem gela menja situaciju, odustajem od te graficke (da li je ispravljeno ili nije ne bih da rizikujem), najverovatnije cu ici onda na NITRO 9070XT, XFX mi se najvise uklapa u izgled, ali brate mili 35cm graficka kartica, sa bocnim ventilatorima koje imam na kucistu maksimalna duzina graficke je 35cm ali ne bih bas u mm da knapiram.
Inace maticna je Asus Rog Crosshair x870e Hero i kuciste Dark Base Pro 901
Nisam ni mislio da će opteretiti napajanje, ali može da preoptereti kabel pa da se greje. A ima taj kabel koji je spojio na matičnu i koji verovatno ne služi ničemu.
Pa i onaj lik što si ga baš ti kačio je imao napajanje od 1200 vati, pa je uspeo da optereti kabel i istopi konektor kod napajanja, koji je verovatno bio najviše opterećen. Ako treba da deli kabel, onda bolje da deli jedan osmopinac na grafici i taj na matičnoj, nego dva osmopinca na grafici.
Nemoguce je deliti jedan osmopinac na maticnoj i na grafickoj jel su daleko jedan od drugog jer je racvanje kabla na samom kraju nije celom duzinom

Taj dodatni osmopinac na matičnoj ti služi da omogući fast čardž na tim USB-C konektorima, inače ne služi ničemu.

Ako ne koristiš te portove da puniš telefon sa PD-3 standardom, ili da puniš neki laptop, može i bez tog kabla :D

Jok, ne koristim nista od toga :)

@qryak

Tek sada vidim da ti imas NITRO 9070, daj informacije iz prve ruke :D, jel ima coil whine, kakve su temperature konkretno za hot spot i memoriju iz ocitavanje gpuz

Ja imam Nitro 9070, ona ipak troši dosta manje od 9070 XT, vuče do 265 vati sa spajkovima do 400. Moja nema coil whine, temperatura GPU bude do 60, a VRAM do 80 stepeni.

A hot spot koliko on ide, kontam da je i za XT modele priblizna temperatura

Hot spot između 75 i 80, više ni ne obraćam pažnju, prvih par dana sam pratio, pa kad sam video da hlađenje radi svoj posao, sad više ni ne gledam temperature za grafiku. Uglavnom grafiku ni ne čujem, glasniji mi je kuler na procesoru, i ventilatori na kućištu, a uglavnom kada grafika povuče struju, krene i vent na napajanju.

U pa to su dosta dobre temperature, jel bese Sapphire koristi PTM7950 pastu i da li jos neko osim Sapphire koristi PTM?

Valjda Sapphire i Power Color.
Vidim sad da i AsRock koristi na Steel Legend, ne znam za druge njihove modele. XFX isto koristi, izgleda da svi koriste, osim Gigabyte koji ima to tečno da ne kažem šta :D

Najverovatnije cu Sapphire, ali videcu jos jednom da izmerim tacno da li ce XFX uspeti da se uglavi jer definitvno mi se vise uklapa u estetiku, a kvalitet nije upitan uz Sapphire najkvalitetnije kartice,

@qryak

Hvala najlepse na korisnim informacijama

Šta, sad klasična pasta odjednom ne služi svrsi...? :)
Te karte vuku 300-350W i to maximalno, PTM je luxuz...ionako im je VRAM problematični deo, ne GPU.

@dovla83 Ja od kada sam uzeo napajanje pre par godina (Corsair RM 850X) iz jedne grane vučem 2x8 pin i nikakvih problema nemam (5700XT,6700XT, 7800XT, RTX 4070 S, RX 9070). U pakovanju su došla 2 kabla koja su iz jedne grane u dve i na njima je pcie natpis, tako da ako je neko kršteno napajanje ne bi trebalo sa bude problema. Doduše sve grafe koje sam imao su vukle do 250W, ne znam kako bi bilo sa 300W+ grafikom ...

Sad gledam da uzmem 9700XT. Sapphire Nitro+ Radeon RX 9070 XT Gaming OC ne deluje lose, plus manje kablova.

I kako se krece cena za njih u Irskoj?

Ma koja Irska, ovde nema nista, samo konzolasi. Sve kupujem sa Scan uk, (prodaju robu kao da su lokalna firma, nema carine) ili CaseKing de.

nitro + OC 9070xt kao ova moja ima 3x8 pina stari standard ali u kutiji dobijete molex na noviji 1x12 pina standard , ja ga nisam iskoristio jer sam uzeo pre par nedelja asus rog strix 1000w aura gold napajanje , to napajanje u sebi ima taj kabl 1x12 pina kao noviji standard i na njemu pise do 600w moze.Na defaultu pod opterecenjem grafika vuce 335w najvise sto sam video mozda u par pikova 360w ali i to je pitanje , tako da OC grafika moze da povuce 400w plus koja desetina vise , a da povuce 600w msm da je to glupost da se ne uvredi neko gore posto vidim da je pisao , ali mislim da nema sanse ipak je to previse...

Evo ovde čovek uhvatio Power Color Red Devil RX9070XT sa spajkovima do 630 vati.

Ja sam svoju Nitro+ RX9070 video da ima spajkove do 430 vati.

gledam i ne verujem ha , ovaj jedan je dole u komentarima dobio 600+ w na tri sekunde a imao u tom trenutku napajanje 750w , koliko su ti podaci tacni a vidim da je od strane samog amda , odnosno radeon profila...

Nije dovoljno, osim ako nije sve na low, da ne idem u OT već smo pisali ovde CS2 redovno prebacuje 8Gb i to nije sve napucano na max (texture na medium)... i to tako što uđeš na mapu i koristi oko 7 Gb, a onda kako vreme prolazi predje punih 8, pa onda dalje do nekih 8.5, što obori fps u mom slučaju sa nekih 150 na 90 fps... pošto je star CPU koji ima sporu magistralu, mada ne znam da li bi bilo mnogo bolje i da to nije slučaj... A još je gore ako se igraju 2-3 mape za redom, kao da ne radi flush svega, nego samo penje i penje, posle 2 mape igra je neigriva...
Meni samo nije jasno zasto si kupio 2k monitor a imas 8gb grafiku i to za CS2 sa full detaljima, uzivas u grafici?

Vrh Dno