Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

Zanimljivo, malo je grublji (automatski) prevod

ali ispade da uz ovc. je ovo dosta blizu 5080... skoro pa da je AMD još malo dodao CU tukao bi ih out of box... izgleda da zaista nisu bili svesni koliko je 5000 serija loša u praxi kad su ovo razvijali...

^^^ Uvek se oduševim kako AMD uspe skoro svaki defektan GPU ili CPU da uvali u neki polu-proizvod i to tako sto skine cenu 10% sa full proizvoda.

To rade i ostali, realno. Neće valjda da bace funkcionalne čipove a nekom će možda da legne baš taj kombo cene i performansi...
Osim ako su bezobrazni sa tim kao kad su zacenili 9070 non-XT da bi lakše prodavali XT verziju.

Pa to je zato što vanila 9070 nije škart, možda po kloku, mada realno nije ni to uglavnom...

Kupio Sapphire Pulse oc 9060xt 16GB.
Poneo me test na techpowerup:
I cena u našim prodavnicama je odlična, ja sam je dobio za 47K din.
Utisci su katastrofalni, nigde veze sa onim testom.
1753814677355.png
Jesu u pitanju Samsung čipovi ali je rad katastrofa, veoma brzo odlazi na 1800+ obrtaja i čuje se poprilično. Na 2000+ imamo mali usisivač.
Temperature brzo zapucaju na oko 80C i to je to.
1753814889042.png
I to je testirano na jednoj jedinoj igri koju igram Diablo 4 na Linuxu.
Same performanse su solidne, ali ništa više od toga. Igram je u 2k i postavljeneo je max, bez RT-a..
Ako igram bez FSR, ne može da drži 60fps. Neka dobitna kombinacija je sa uključenim vsync, kada gađa 75fps, sa FSR2 balanced, tada radi ok, štuca s'vremena na vreme, ali je u 95% prijatno iskustvo. Najbolje od svega je što tada obara temperature na ispod 60C i ventilator pada na oko 700rpm što je praktično nečujno.
Sve u svemu, za moju situaciju gde mi je 75fps sasvim dovoljno, kartica radi super. Ko juri svaki frame neka se spremi za usisivač.
Očekujem za par mesci da će još malo pogurati performanse na Linuxu i nadam se nekoj podrđci za FSR4, ili bar da se Optiscaler sinhronizuje sa mesom i ponudi neki jednostavni instaler.

Slično je kod mene u Dune Awakening na 4k max sa Gigabyte 9070xt. Bez fsr 45-60fps, 320w-400w, gpu memorija oko 85-90. Sa fsr zaključanih 60fps(toliko mi je i monitor), potršonja 80-100w. JA i ne primećujem neku razliku u slici (fsr je na quality). Na prethodnom Chieftec hunter kućištu je gpu memorija bila oko 96c maltene konstantno i ventilatori su bili baš glasni. Sad u Antec C8 skroz druga priča

Pogledajte prilog 500546
Jesu u pitanju Samsung čipovi ali je rad katastrofa, veoma brzo odlazi na 1800+ obrtaja i čuje se poprilično. Na 2000+ imamo mali usisivač.
Pogledajte prilog 500547
Same performanse su solidne, ali ništa više od toga. Igram je u 2k i postavljeneo je max, bez RT-a..
Ako igram bez FSR, ne može da drži 60fps. Neka dobitna kombinacija je sa uključenim vsync, kada gađa 75fps, sa FSR2 balanced, tada radi ok, štuca s'vremena na vreme, ali je u 95% prijatno iskustvo. Najbolje od svega je što tada obara temperature na ispod 60C i ventilator pada na oko 700rpm što je praktično nečujno.
Sve u svemu, za moju situaciju gde mi je 75fps sasvim dovoljno, kartica radi super. Ko juri svaki frame neka se spremi za usisivač.
Očekujem za par mesci da će još malo pogurati performanse na Linuxu i nadam se nekoj podrđci za FSR4, ili bar da se Optiscaler sinhronizuje sa mesom i ponudi neki jednostavni instaler.

Nesto to slabo, koje su ti ostale specifikacije kompa?

Evo ovde, Ryzen 5 7600x i 32GB RAM uz 9060XT 16GB, baca 60fps na 4k Ultra, RT Ultra, i FSR Quality.
Kod tebe jos na balanced upscale upaljen, znaci sa 900p radis upscale na 1440p i RT ugasen i dobacujes do 75fps samo??

Pogledajte prilog 500546
Pogledajte prilog 500547
Vidim resizable BAR ti je iskljucen mozda je do toga

Pogledajte prilog 500546
Pogledajte prilog 500547

Uh, jesi me zabrinuo, pošto sam planirao da uzmem istu karticu kad se vratim sa odmora. Do sad nisam video da se neko žali na Linux-u, jedino su performanse slabije, ali tako je standardno sa novim hardverom, prođe oko pola godine dok se podrška ne dotera. Ovakav power management me ozbiljno brine. Još imam ružne uspomene od udri-me-do-zore iskustva korišćenja Radeon kartica na Linux-u pre petnaestak godina, osećaću se vrlo glup ako pustim da me isto pašče po drugi put ujede.

Ja mislim da je podrska u linuxu za amd dobra.ja nemam nikakvih probleman u windowsu sa 9060 xt.
Koji su vam procesori upreni sa kartom?Ja imam 5700x3d 1080p rezolucija.

Update.
Izgleda da je problem kod mene, sedam ventilatora na kućištu sijaju ali se ne vrte :D
Jedino vent na cpu cooleru, koji je nakačen na ploču, radi.
Moram da rešavam sada problem sa tim argb kontrolerima, pa da onda realno testiram.
@Bokii99
Test mu je loš :) , kao prvo (ako se ne varam) stavio je performance fsr2.
1753859942093.png
Kao drugo, Diablo 4 pravi probleme kada se odradi nekoliko puta teleport na različite lokacije, i onda se prebaciš na lokaciju koja najviše opterećuje (recimo džungla ili snežna planina), takođe se testira kada jašeš konja u gradu ili napolje :D , to su neki slučajevi gde sam primetio da se grafika muči.
Inače meni radi na oko 110fps (ja imam 5700x cpu ) (to sam stavio kao granicu) sa balanced FSR bez RT, u nekim situacijama padne ali u većini može i više. Samo tada se grafika jako čula. Ali, kao što rekoh, zanemarite moje prethodne komentare za thermal/power dok ne rešim problem sa ventilatorima pa tek onda mogu realno da komentarišem.
Testirati sa RT na linuxu trenutno nema smisla jer su tek počeli da peglaju drivere za to:
@cholass
BAR uključen na auto u biosu, ali mi je sistemski disk mbr (vučem instalaciju od pamtiveka) pa je to verovatno razlog što ne radi. Hvala ti na informaciji, moraću to da rešavam.
@morbius
U principu nemaš puno da brineš prethodna PowerColor HellHound 6600xt je radila odlično. Kernel/opensource driver im je odličan, a kao što vidiš ima i alatke za budženje ko to voli.

BAR uključen na auto u biosu, ali mi je sistemski disk mbr (vučem instalaciju od pamtiveka) pa je to verovatno razlog što ne radi. Hvala ti na informaciji, moraću to da rešavam.

Pazi, ako uključiš rebar, možeš da ostaneš bez display servera. Priča koju čujem je da je to samo za Windows i na Linuxu je nepotreban, jer kernel može da adresira ceo VRAM kako hoće. Ali onda je pitanje da li to podržavaju igre pravljene za Windows, pa su neki uključivali rebar, onda neki pričaju da su im performanse bolje, drugi da su im gore, treći da zavisi od igre do igre. Ako si raspoložen da eksperimentišeš, javi kako si prošao.

Vrh Dno