Nije cela serija, 5500 koji je extra popularan, jedan od najprodavanijih je Gen3... skoro svaka prebuilt conf. iz osnovne ponude ima ovaj CPU.Cela AMD Ryzen 5000 serija je PCIe gen 4 (ultra popularni 5600, 5700 i 5700X3D), tako da sa RTX 5060 nema problema po tom pitanju.
Takodje Intel 11 serija je PCIe gen 4.
Veci problem RTX 5060 je 8GB memorije, ali to vazi i za AMD 9060XT verziju sa 8GB, posebno sto se za 16GB sa dodatnih 8GB trazi 50$ vise sto je cisti upsell.
![]()
NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti PCI-Express x8 Scaling
The new NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti uses the modern PCI-Express 5.0 bus interface, but supports only an 8-lane configuration. This is just half the bandwidth of the higher-end models, which run at x16. Are you in trouble with an older system, which only supports running at PCIe 4.0?www.techpowerup.com
Evo i testa PCI scaling sa 5060Ti. najveca razlika Gen 5 vs Gen 4 je u 1080p Elden Ring i to u 1080p i iznosi 10%, dok u 1440p ta razlika pada na 4% jer GPu performance pocinje da bude ogranicenje, a ne sam PICe. Igre koje po pravilu nemilice trose PCIe resurse su one koje imaju neki post procesing efekt ili slicno, a koji se izvrsava na CPU, primer je Ryze (dosta stara igra) koja je uvek pokazivala velike razlike u PCIe.
![]()
GeForce GTX 980 PCI-Express Scaling
PCI-Express x16 3.0 is well established in the market, and the majority of gamers are using the interface. But what happens if you end up in a slot-bandwidth-constrained situation? We are testing NVIDIA's latest GeForce GTX 980 flagship in 17 games, at four resolutions, including 4K, to assess...www.techpowerup.com
Pa sto kacis onda ako ne znas da li je tacno?zamisli ovde imas nas review koji tvrdi da AMD karte u istim igrama trose vise Vram od NV 3:30 min da li je tacno ili nije namam pojma ne interesuje me AMD toliko da se raspravljam ko neki ovde
Ponavljas i dalje isto iako imas test sa gen 2,3,4 za 4090 od renomiranog sajta a ne od nekih ludaka sa youtuba sto jure click bait
zamisli ovde imas nas review koji tvrdi da AMD karte u istim igrama trose vise Vram od NV 3:30 min da li je tacno ili nije namam pojma ne interesuje me AMD toliko da se raspravljam ko neki ovde
I da zakljucimo vec jednom 9060 16GB je dobr akupovina JEDINO ako je 10-15% jeftinija od 5060ti 16G sporija 5%, daleko sporiji ray trace koji se u svim novim igrama koristi za lightning i jos neke efekte, itd manja potrosnja, gddr7..... i TO NISTA nece promenuti cak i ako imate budavu plocu sa gen 3.0 kupite polovnu 6800xt i cao jer svakako na tu plocu ne moze da ide krsten procesor za ove grafike
Ne pratim likove prvi put sam ih zakacio, ali to sto CAR dopustate da licno vredja i napada/ponizava ne samo mene vec konstantno se ponasa bahata i obraca licno ko da je cuvao ovce sa korisnicima, ako tako forum zelite nema problemaOvim putem bi te lepo zamolio da ne kačiš snimke sa ovog youtube kanala. Ne želim da ulazim u raspravu šta, kako i zašto. Car je sve lepo objasnio. Hvala na razumevanju.
Ne pratim likove prvi put sam ih zakacio, ali to sto CAR dopustate da licno vredja i napada/ponizava ne samo mene vec konstantno se ponasa bahata i obraca licno ko da je cuvao ovce sa korisnicima, ako tako forum zelite nema problema
Sto se tice AMD alokacije rama ima vise testova od poznatijih ako Mare spamuje sa 8GB problemom NV topic i ovaj mesecima malo istine ne dolazi na odmet
"Nvidia does texture compression to use as little VRAM as possible" sto ne znaci da AMD ne vrsi kompresuju isto vec je NV optimizacija "bolja"
U testu imate deo testova i sa PCIe x3, možete da vidite koliko to loše utiče na 8 Gb kartice... (tj. model na testu, ali slično je bilo i pre neki dan sa 8 Gb 5000 serijom).
Ponavljas i dalje isto iako imas test sa gen 2,3,4 za 4090 od renomiranog sajta a ne od nekih ludaka sa youtuba sto jure click bait
zamisli ovde imas nas review koji tvrdi da AMD karte u istim igrama trose vise Vram od NV 3:30 min da li je tacno ili nije namam pojma ne interesuje me AMD toliko da se raspravljam ko neki ovde
I da zakljucimo vec jednom 9060 16GB je dobr akupovina JEDINO ako je 10-15% jeftinija od 5060ti 16G sporija 5%, daleko sporiji ray trace koji se u svim novim igrama koristi za lightning i jos neke efekte, itd manja potrosnja, gddr7..... i TO NISTA nece promenuti cak i ako imate budavu plocu sa gen 3.0 kupite polovnu 6800xt i cao jer svakako na tu plocu ne moze da ide krsten procesor za ove grafike
Što se 8GB verzije tiče, jeste besmislena opcija. Mada i recezenti preteruju sa testiranjima u 1440p, RT-om i ostalim glupostima. Jedino ima smisla FHD, pa da se vidi koliki je gubitak u igrama sa kvalitetom u kom 16GB verzija gura 50+ FPS. Ok, i tu je loše, posebno u najnovijim AAA naslovima, ali tu se najbolje vidi šta i koliko (ne) mogu 8GB karte u 2025.
Pa 1080p je kao 720p pre 15-20 godina. Mnogi kod kuće imaju 1080p i dalje, ali ako danas kupujes nov monitor vrlo je mala šansa da neće biti 1440p 27", pošto su cene otišle toliko dole da je besmisleno uzeti bilo šta lošije. A takođe mislim da količina memorije ne igra toliko veliku ulogu izmešu ove 2 rezolucije, možda neki granični slučaj, ali uglavnom ono što prebaci 8 Gb u 1440 ce uraditi to i u 1080. Mislim da veći impact na memoriju ima FG, FSR, RT isl. stvari koje troše neku memoriju da se izračunaju i ukomponuju u frame.Pogledao sam nekoliko reecnzija i testova. Veoma dobra karta. Da je cena bar 10% niža, bila bi i dobra kupovina. I ovako nije loša, jer ponuda i nije neka, zapravo ima najbolji odos cena/performanse posle B580. A to je niža klasa i po ceni i po perfromansama. I solidno je jeftinija od Series X i PS5 Pro, pa ko ima PC, jeftinije mu je da kupi grafičku kartu, nego konzolu, pošto je bilo reči i o tome.
Što se 8GB verzije tiče, jeste besmislena opcija. Mada i recezenti preteruju sa testiranjima u 1440p, RT-om i ostalim glupostima. Jedino ima smisla FHD, pa da se vidi koliki je gubitak u igrama sa kvalitetom u kom 16GB verzija gura 50+ FPS. Ok, i tu je loše, posebno u najnovijim AAA naslovima, ali tu se najbolje vidi šta i koliko (ne) mogu 8GB karte u 2025.
Izmedju 9060 i 9070 postoji i 9070GRE ali je samo za Kinesko trziste, ali ni cena joj nije sad neka 575$ MSRP, a fino je katovana u odnosu na 9070 i 9070xt, tako da si u pravu, realno i nema neke sredine? Mada ni taj low-end budget vise nije budget kad ce kostati 50K? Cene su bas fino skocile, realno prvo nas je crypto ubio a sad i AI...Pa 1080p je kao 720p pre 15-20 godina. Mnogi kod kuće imaju 1080p i dalje, ali ako danas kupujes nov monitor vrlo je mala šansa da neće biti 1440p 27", pošto su cene otišle toliko dole da je besmisleno uzeti bilo šta lošije. A takođe mislim da količina memorije ne igra toliko veliku ulogu izmešu ove 2 rezolucije, možda neki granični slučaj, ali uglavnom ono što prebaci 8 Gb u 1440 ce uraditi to i u 1080. Mislim da veći impact na memoriju ima FG, FSR, RT isl. stvari koje troše neku memoriju da se izračunaju i ukomponuju u frame.
Što se tiče RT slažem se da PT nema uopšte smisla na ovoj klasi kartica, ali običan RT koji je sada mandatory već sad u mnogim naslovima ima smisla.
Ono što meni nedostaje u tekućoj ponudi je neka među serija kartica izmedju 9060 i 9070, kao što je pre par godina bio 6700, na pola puta između 6600 i 6800. Kao da se sad modelira samo jedan GPU a onda se brzinski iseče na pola i eto vam budget verzije. S tim da ta serija i treba da bude oko 400e a ovo što smo dobili oko 250-300.
Nemoj me pogresno razumeti, A520 je od starta bio promasaj, ko je to kupio taj se zeznuo. Mozda jedina kombinacija koju razumem da se u praksi desavala jeste R5 5600 i B450 i to zato sto je sa pojavom 5600 taj neko gledao da ustedi 20-30eur u odnosu na B550, no da sad ne ulazim u detalje psihologije takvih kupaca i njihovih odluka o ustedi. Dakle, zateceno stanje R5 5600 i B450, kupljena kombinacija 2021.
Ja sam neavno skolpio jedan 5500 sa A520 i RX 6700 PCIe x3 se ne oseti, ali tu je puni 16x a i (malo) više od 8 Gb memorije... i tih par gb znači taman za neke situacije... eto nova mašina a PCIe x3... nije to neka davna prošlost, i danas ih ima u ponudi dosta i to je ono što kupuju budžetski kupci i dalje...Ne zaboravi da je AMD korisnicima nudio duzu kompatibilnost socketa od Intela. Vecina tih 5600 + B450 kombinacija je pocela zivot kao 1x00AF/2x00/3x00 + B450 i ljudi su samo menjali procesor kad je dovoljno pala cena.
Ko je uzimao novu konfiguraciju sa 5600, uglavnom je odmah isao i sa B550, osim ako nije uzimao prebuilt najjeftinije konfiguracije u prodavnici hrane, auto guma, bastenske opreme i racunara. A koliko para, toliko i muzike.
Problem sa novom generacijom GPU je mnogo para a malo muzike, a na preveliku cenu za kupca oni stede na svim najglupljim mogucim stvarima za ustedu.
Teska je nasa sudbina gejmerska...
Odnosno nisu ocekivali toliki fejl nvidije. A prodajes jeftinije da bi strateski podigao onaj bedni 8% market share sa prvog grafikona, to se zove ulaganje u trziste.Mislim da se ni oni nisu uzdali u uspeh 9000 serije i da ih je malo zateklo... a ovo objašnjava i cene, što bi prodavao jeftinije kad nemaš da podmiriš tražnju...
Dobro si to rekao za deonicare, odmah me seti kako je to Robert Downey JR. komentarisao, high energy, low IQ Jack Rabbit 🤣Odnosno nisu ocekivali toliki fejl nvidije. A prodajes jeftinije da bi strateski podigao onaj bedni 8% market share sa prvog grafikona, to se zove ulaganje u trziste.
Da se razumemo, pogledaj cenu B580 i videces da AMD ima SAVIM FINU marginu na ovim GPU. Problem je sto imaju jos bolju na CPU, a deonicare zanima samo BRZ kes, bole ih i za tradiciju, market share i tehnologiju. I onda imas ovo sto imas... Tako sad VW gasi fabrike, ziveli su u sadasnjosti i do godinu dana unapred sa vizijom, al su cene rokali kao da jedini znaju da naprave auto na svetu. Golfa (simbol C klase) sad maltene niko nece da kupi. Nije uporediva industrija, ali pohlepa jeste.
Ni blizu 3080, ni jedna ni druga a dve generacije prošle.43% brža od kartice koju direktno menja i cenovno i generacijski (7600 XT), gde bi nam bio kraj da nVidia gura 43 umesto 5% gen on gen uplift...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari