Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

Rezultate uzeti sa rezervom jer je sajt "nepoznat" + 10 igara samo definitivno birane za AMD, ali je bas kao i sto sam rekao sporia od 5060ti za 5% verovatno je razlike i nesto veca kad ne budu birani naslovi i vise ray traca
1748902720391.png

Rezultate uzeti sa rezervom jer je sajt "nepoznat" + 10 igara samo definitivno birane za AMD, ali je bas kao i sto sam rekao sporia od 5060ti za 5% verovatno je razlike i nesto veca kad ne budu birani naslovi i vise ray traca
Pogledajte prilog 494575
Nekada su xx60 karte bile bolje od prethodne generacije xx70 karti, kako se samo ova 4070 provlaci, cudo jedno. Samo, fin uplift u odnosu na RX 7600XT 16GB, fino je i sto je rame uz rame sa 7700xt a pritom ima i FSR4. Jos samo da vidimo cenu.

43% brža od kartice koju direktno menja i cenovno i generacijski (7600 XT), gde bi nam bio kraj da nVidia gura 43 umesto 5% gen on gen uplift...

Poslednja izmena:

Prilozi

• thumbs-up-very-nice-meme.jpg
    thumbs-up-very-nice-meme.jpg
    25.9 KB · Pregleda: 40

43% brža od kartice koju direktno menja i cenovno i generacijski (7600 XT), gde bi nam bio kraj da nVidia gura 43 umesto 5% gen on gen uplift...

Jes, sad je 43% zato sto je 7600XT vs 6650XT bilo 5%, ne zaboravi.

Jes, sad je 43% zato sto je 7600XT vs 6650XT bilo 5%, ne zaboravi.
7000 generacija je baš čudna, kao da su zakasnili jedno godinu dana sa njom, i što je zanimljivo svo vreme prodaje 7000 mogli su da se nađu 6000 modeli jeftinije koji nude više, uz naravno izuzetak 7900 XT / XTX modela koji su ipak bili OK za uložen novac. Pa i ja sam pazario par 6000 kartica kada je 7000 bila odavno na tržištu i prošao daleko bolje...

Anyway:

Jel onda vredi prelaziti sa rx 6650 XT na rx 9060 XT ili ici na rx 7800XT/RX 9070?

Otprilike kako sam i očekivao, malo sporiji od GF 5060 Ti i Radeon 7700 XT. Verujem da će ta mala razlika taman biti kompenzovana punim 16x interfejsom, imam staru PCIe 3.0 ploču.

Ako ne bude nekih iznenađenja sa krajnjom cenom, ovo je skoro sigurno moja sledeća kartica, čim se ponuda bude dovela u red i stignu Linux drajveri. Vreme je da se menja grafika posle 7 dugih godina. I dalje je ovo jedno 100 evra skuplje nego što bi trebalo da bude, ali ne vidim da će AI manija popustiti u skorije vreme, a ja sam uštedeo oživevši staru AM4 konfiguraciju, umesto da kupujem sve novo.

Jel onda vredi prelaziti sa rx 6650 XT na rx 9060 XT ili ici na rx 7800XT/RX 9070?
RX 7800 XT je svakako bolja kartica, u rasteru ne preterano, dok u RT su skoro iste, a RX 9070 je vec druga prica.

da razimiramo:
5-10% sporija od 5060ti u ray trace i do 40%+
trosi 25W vise od 5060ti
cena u EU ce biti oko 500e
top aib modeli vrm i memorija ide na 85C (kako ce tek ici na ove od 500e to cemo tek videt)

Isti hajetr koji je pljuvao 8GB karte 5060 nije ni spomenuo da 9060xt postoji u 8GB verziji po vecoj ceni, jel treba daje nesto reci da se danas radi samo za klikove i za nista drugo

da razimiramo:
5-10% sporija od 5060ti u ray trace i do 40%+
trosi 25W vise od 5060ti
cena u EU ce biti oko 500e
top aib modeli vrm i memorija ide na 85C (kako ce tek ici na ove od 500e to cemo tek videt)

Isti hajetr koji je pljuvao 8GB karte 5060 nije ni spomenuo da 9060xt postoji u 8GB verziji po vecoj ceni, jel treba daje nesto reci da se danas radi samo za klikove i za nista drugo

Ti se od hejta nikad ne umoriš. Ovo je baš kako se i očekivalo, klasična AMD kartica, malo lošija od Nvidijine i 50 evra jeftinija. kako je već godinama. 500 evra će biti samo jako nabudženi modeli, koje nema logike kupovati.

Sta sam rekao da nije tacno?, cena je najavljena bar za asrock se zna za EU od oko 549e bese, niko ne veruje u msrp cene AMD osim onog gore ludaka iz hardware unboxed koji je nonsalantnoo uzeo iste ko reper da su to cene u prodavnicama.... gde je mrcvarenje sa 8GB kojeg slusamo 2 meseca oko 5060, niko ne spominje jer nije popularno reci ista negativno oko AMD
Kod nas danas domaci uvoznik imas 5060ti 16G za 470e na KP imas za 430e, ako ova bude 380e bice super kupovina isto ali to se nece desiti nikad

^^^ kod ovog trećeg je 0.1% low značajno bolji od 5060ti i u rangu kartica iz segmenta više u većini testova. Ne znam da li je reprezentativno ili se potkrala neka greška kod njega. Ako je tako onda je ovo odlično.

Sta sam rekao da nije tacno?, cena je najavljena bar za asrock se zna za EU od oko 549e bese, niko ne veruje u msrp cene AMD osim onog gore ludaka iz hardware unboxed koji je nonsalantnoo uzeo iste ko reper da su to cene u prodavnicama.... gde je mrcvarenje sa 8GB kojeg slusamo 2 meseca oko 5060, niko ne spominje jer nije popularno reci ista negativno oko AMD
Kod nas danas domaci uvoznik imas 5060ti 16G za 470e na KP imas za 430e, ako ova bude 380e bice super kupovina isto ali to se nece desiti nikad

Ne sviraj klincu, čiča. 9060 XT mora biti jeftinija od 5600 Ti, inače je niko neće kupiti. Tako je godinama unazad, iz aviona se vidi da će tako biti i ovaj put.

Tačno je da 9060 XT nije trebalo da dođe sa u verziji sa 8 GB, ti si jedini čovek na planeti koji tvrdi da je to dovoljno, ali takva je AMD politika, ista ponuda kao Nvidia, al nešto jeftinije. Ne kažem da je trebalo tako, ali su oni procenili da im je tako najbolje s obzirom šta i koliko mogu da proizvedu i prodaju.

Pa onda najbolje da sacekamo da vidmo te cene :D
Ono sto je moje ocekivanje da ce mozda u USA biti povoljnije jer sma nesto nacuo da su mozda u tsmc USA proizvedene, i tamo je NV 5xxx serije nesto skuplja.... ali u EU i sirom sveta neverujem ni blizu (masu karata u EU ces naci po msrp ceni relativno lako), jedino ako NV ne smanji isporuku 5xx serije i one onda sa MSRP cene poskupe sto je isto moguce jer za mene obe kompanije misle samo u profitu i to je normalno i ocekivano, to sto kupcima to nije jasno to je vec njihov problem
Zato i ne mogu da slusam ove youtubere (naravno i oni isto tako misle samo o svom prifitu)

Ne sviraj klincu, čiča. 9060 XT mora biti jeftinija od 5600 Ti, inače je niko neće kupiti. Tako je godinama unazad, iz aviona se vidi da će tako biti i ovaj put.

Tačno je da 9060 XT nije trebalo da dođe sa u verziji sa 8 GB, ti si jedini čovek na planeti koji tvrdi da je to dovoljno, ali takva je AMD politika, ista ponuda kao Nvidia, al nešto jeftinije. Ne kažem da je trebalo tako, ali su oni procenili da im je tako najbolje s obzirom šta i koliko mogu da proizvedu i prodaju.
Za nas koji uzimamo te xx60 serije karte, dobra je, samo da kod nas bude kolko tolko i cena takva, ako bude cena kao 5060TI 16GB, onda je NVIDIA bolja kupovina. Na ITsvetu najjeftinija 5060ti 16gb je sad 56k dinara, znaci AMD treba da bude 40-45K, jer i od 50k kod nas vec sad ima 7700XT

Zali boze utrosenih cipova za te 8GB.

Evo jos jedan test gde ova kartica ima značajno bolji 0.1% low od nVidia konkurencije... ima tu nešto...

Fizicki ogromne karte sa jadnim performansama, trend se nastavlja u oba tabora.

Neće biti ispod 500eur 16gb varijante, možda 550e. Eno pun kup 8gb varijanti od 420-500+ EUR... Ludilo.

To je realnost do 2nm procesa jer sve upucuje da su ideje za nove optimizacije nestale, sad se pre svega ceka na tehnickim proizvodnim optimizacijama koje su skuplje i sporije

Ako bude skuplja od 7700 bice fail.

Obzirom na potrosnju i broj SP u 9060XT - lici da je cip planiran za 9050, ali kad je nVidia izbacila krs generaciju AMD je resio da nakrka klokove (i potrosnju) i da ih zadrzi za 9060 seriju. To je ona moja kuknjava da ocekujem da 9060XT bude skraceni 9070 (ali izbacise 9070 GRE jer moze jace da se naplati, ipak je 70 a ne 60 serija).
Sa druge strane, partneri ionako ne "postuju" MSRP ni 5% za bilo sta sem klotine pa ti onda uvale (i naplate) kulercinu kao sto je na 9070.
Da to moze malo i efikasno primer je Asus Dual 4060Ti. A da performanse dobijas natezanjem kloka i povecanjem potrosnje dokaz je 7600 XT vs 7600 (u scenarijima gde memorija nije problem). Kad lupis u zid i ne znas sta ces, ti rokaj klok.

Ovo prva 3 meseca ni pitati za cenu, a kamoli kupiti. Utripovali se da imaju nevidjeni hajp za karticama, realno ovo treba samo onom ko kupuje novi komp, ja ne vidim isplativost da tresnem cenu jos jedne 6650 da bi dobio 7700. Pre godinu ipo da, sad - nikako.

Sto se mene tice - SKIP. Dok cena ne ode na ili ispod 300.

Poslednja izmena:
Iskreno meni to nije mana, na mojoj 7970 GHz čim je počeo da trokira jedan vent. kartica je smanjila boost, a onda kada je i drugi zanemoćao sa tih 1100 MHz karta se sama downclokovala na 500 MHz (obavezni restart kompa da bi se vratilo na staro). Hoću reći, bolje da je hlađenja i overkill u startu, ipak kartice danas traju i preko 10 godina. Da ne pominjemo manje provertrena kućišta, stanove u potkrovlju, isl.

Ono što je dobro kartica ima samo jedan power connector, tako da nije to loše.

Ne slazem se nimalo, od kad je NV najavila da su gejmeri u 2gom planu 99% review sajtova je to iskrostilo da dodatno zaradi namestanjem u hypovanjem AMD-a zato je i 9070xt odlicno prosla na testovima i 9060 xt koja je daleko smesnija karta po svemu, par njih su eto isli protiv mase i hypa AMD i jedan je i Linus koga iskreno bas i ne volim

Jedino gde je 9060xt bolja od 5060ti je u x16 pcie koji je i linus nije zaobisao, iako u realnom radu to ne znaci ama bas nista pa cak ni za matore ploce nece biti neka znacajna razlika veca od 1-2%

Nazad
Vrh Dno