Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

^ za početak nek dođe i kod nas po cenama iz DE (380 sa PDV u radnji sa domaćom garancijom), pa posle može lagano i da pada cena...

AMD ima toliko sansi da popravi svoj udeo trzista i svaki put propuste, mozda oni i retail racunaju na vise kupuca posle one youtube kampanje protiv nvidie, ili zbog x16 pcie i korisnika koji traze upgrade za masine sa pcie 3.0

Edit: Ok, sad vidim ima za 370e sa PDV u nemackoj, dok je 5060ti 450e, ali mene vise zanimaju cene ovde u srbiji gde kupujem.

Poslednja izmena:
u USA su sve sa MSRP prodate jer je taktika AMD ista kao i za 9070 da za odredjen broj grafika AIB ponudi deo refund kako bi ih prodali po MSRP cenama, za EU ne znam ali u USA ce poskupeti kao i 9070

Cela AMD Ryzen 5000 serija je PCIe gen 4 (ultra popularni 5600, 5700 i 5700X3D), tako da sa RTX 5060 nema problema po tom pitanju.
Takodje Intel 11 serija je PCIe gen 4.
Veci problem RTX 5060 je 8GB memorije, ali to vazi i za AMD 9060XT verziju sa 8GB, posebno sto se za 16GB sa dodatnih 8GB trazi 50$ vise sto je cisti upsell.

Evo i testa PCI scaling sa 5060Ti. najveca razlika Gen 5 vs Gen 4 je u 1080p Elden Ring i to u 1080p i iznosi 10%, dok u 1440p ta razlika pada na 4% jer GPu performance pocinje da bude ogranicenje, a ne sam PICe. Igre koje po pravilu nemilice trose PCIe resurse su one koje imaju neki post procesing efekt ili slicno, a koji se izvrsava na CPU, primer je Ryze (dosta stara igra) koja je uvek pokazivala velike razlike u PCIe.

Nije cela serija, 5500 koji je extra popularan, jedan od najprodavanijih je Gen3... skoro svaka prebuilt conf. iz osnovne ponude ima ovaj CPU.

E da, ovo je njihov QA segment, skoro ceo posvecen 9060 dodatnoj analizi i ovo je ono što sam i ja video kroz brojeve, dakle apsolutno nije isto 8 Gb na 9060 i 5060 Ti...

Poslušajte bar timestamp deo ako iole razmišljate o 8 Gb (a po meni ni jedna nije vredna kupovine).

Ponavljas i dalje isto iako imas test sa gen 2,3,4 za 4090 od renomiranog sajta a ne od nekih ludaka sa youtuba sto jure click bait
zamisli ovde imas nas review koji tvrdi da AMD karte u istim igrama trose vise Vram od NV 3:30 min da li je tacno ili nije namam pojma ne interesuje me AMD toliko da se raspravljam ko neki ovde

I da zakljucimo vec jednom 9060 16GB je dobr akupovina JEDINO ako je 10-15% jeftinija od 5060ti 16G sporija 5%, daleko sporiji ray trace koji se u svim novim igrama koristi za lightning i jos neke efekte, itd manja potrosnja, gddr7..... i TO NISTA nece promenuti cak i ako imate budavu plocu sa gen 3.0 kupite polovnu 6800xt i cao jer svakako na tu plocu ne moze da ide krsten procesor za ove grafike

zamisli ovde imas nas review koji tvrdi da AMD karte u istim igrama trose vise Vram od NV 3:30 min da li je tacno ili nije namam pojma ne interesuje me AMD toliko da se raspravljam ko neki ovde
Pa sto kacis onda ako ne znas da li je tacno?

Bokte, sta si ti nasao da poredis, neki domaci Streberi kanal sa renomiranim (da, Hardware Unboxed je renomiran, ma sta ti mislio!) i priznatim HU... a i to samo zato jer potencijalno malo navlaci na tvoju pricu koju propagiras ovde iz posta u post - a koja nema veze sa zivotom.

Ponavljas i dalje isto iako imas test sa gen 2,3,4 za 4090 od renomiranog sajta a ne od nekih ludaka sa youtuba sto jure click bait

I da zakljucimo vec jednom 9060 16GB je dobr akupovina JEDINO ako je 10-15% jeftinija od 5060ti 16G sporija 5%, daleko sporiji ray trace koji se u svim novim igrama koristi za lightning i jos neke efekte, itd manja potrosnja, gddr7..... i TO NISTA nece promenuti cak i ako imate budavu plocu sa gen 3.0 kupite polovnu 6800xt i cao jer svakako na tu plocu ne moze da ide krsten procesor za ove grafike

Ovim putem bi te lepo zamolio da ne kačiš snimke sa ovog youtube kanala. Ne želim da ulazim u raspravu šta, kako i zašto. Car je sve lepo objasnio. Hvala na razumevanju.

Evo vam jedan baš lepo odradjen test...

posebno mi se svidja deo gde prikaže od testiranih igara koja su igriva setovanja (relativno je znam :) ), bas osveženje.

Ovim putem bi te lepo zamolio da ne kačiš snimke sa ovog youtube kanala. Ne želim da ulazim u raspravu šta, kako i zašto. Car je sve lepo objasnio. Hvala na razumevanju.
Ne pratim likove prvi put sam ih zakacio, ali to sto CAR dopustate da licno vredja i napada/ponizava ne samo mene vec konstantno se ponasa bahata i obraca licno ko da je cuvao ovce sa korisnicima, ako tako forum zelite nema problema

Sto se tice AMD alokacije rama ima vise testova od poznatijih ako Mare spamuje sa 8GB problemom NV topic i ovaj mesecima malo istine ne dolazi na odmet

"Nvidia does texture compression to use as little VRAM as possible" sto ne znaci da AMD ne vrsi kompresuju isto vec je NV optimizacija "bolja"

Ne pratim likove prvi put sam ih zakacio, ali to sto CAR dopustate da licno vredja i napada/ponizava ne samo mene vec konstantno se ponasa bahata i obraca licno ko da je cuvao ovce sa korisnicima, ako tako forum zelite nema problema

Sto se tice AMD alokacije rama ima vise testova od poznatijih ako Mare spamuje sa 8GB problemom NV topic i ovaj mesecima malo istine ne dolazi na odmet

"Nvidia does texture compression to use as little VRAM as possible" sto ne znaci da AMD ne vrsi kompresuju isto vec je NV optimizacija "bolja"

Ajde da ovim postom završimo dalju diskusiju i da se vratimo na temu.

U testu imate deo testova i sa PCIe x3, možete da vidite koliko to loše utiče na 8 Gb kartice... (tj. model na testu, ali slično je bilo i pre neki dan sa 8 Gb 5000 serijom).

Ovo je jedan od najboljih testova koje sam ikada video, australijski Steva se toliko potrudio da pokrije vise aspekata koje prati nebulozna "8GB - ma sasvim dovoljno u 2025-oj" prica da mu treba skinuti kapu. Pritom, to nije samo nV narativ, ovi nesrecnici iz AMD-a su ih sa zadovoljstvom ispratili (poosebna prica je Frenk Azor sa svojim PR baljezgarijom) i tako ponovo nisu propustili priliku da propuste priliku.
Od samog naziva klipa, koji bi vec u startu trebalo da bude sasvim dovoljan za pojedince da batale onu "hejtuju nV, dodvoravaju se AMD-u" pricu, te da nema sumnje u nepristrasnost istih (kad je nesto lose, LOSE JE!)... preko samog testiranja, pa dodatnog podesavanja raznih opcija (citaj: smanjivanja detalja kako ne bi prebacili 8GB), navodjenja kako teksture umeju same da izgube na detaljnosti (auto-optimizacija, jelte), isticanja kako su karte sa 8GB po ovim cenama potpuno besmislene (za nize novce, naravno da mogu da budu sasvim OK), ali kako i 5060/9060 imaju sasvim dovoljno snage u sebi da nema potrebe OBOGALJITI ih sa 8GB konfiguracijom, jer se savrseno vidi za sta su sposobne kada imaju 16GB na sebi... i za kraj, sta se dogadja u kombinaciji PCIe 3.0 + 8GB karta na nekom starijem sistemu - mislim da je ovo segment koji me je najvise odusevio, pokazuje koliko je stara 8700K platforma sposobna da relativno parira novijim sistemima (u ovom slucaju ultimativnom 9800X3D). Ali samo ukoliko je prati GPU koji nece imati problema kada dodje do prezasicenja video memorije. U tom slucaju, kako bi rekao u nekoliko navrata: falls of a cliff.
Pritom karta sasvim sposobna sama po sebi, prilicno komparativna sa svojim 16GB parnjakom... sve dok ne popuni/prepuni buffer. Tada se dogadja potpuni raspad sistema.

I sve ovo navedeno, zajedno sa zakljuckom da je sumanuto kupovati karte koje vec sada pokazuju ozbiljne manjkavosti, a u buducnosti (ne uopste dalekoj, sto je najgore, pricamo o godinu-dve) bice potpuno pregazene... jer u tom smeru ide industrija video igara, jednostavno je tako nazalost, optimizacije je sve manje... nije dovoljno pojedinima da shvate kako stoje stvari, vec ce i dalje da truju po forumu: sa jedne strane totalno pogresnom pricom, a sa druge floskulama tipa FUD/hAjt/hejteri/placenici/clickbAjteri i sta vec ne sto mozemo da vidimo iz posta u post.
Uprkos tome sto je Stiv na kraju rekao da je izbacivanje karte sa 8GB patetican potez od strane AMD-a. Ipak, ni to nije bilo dovoljno.

Nvidia ima bolji vram menadzment i trosi nesto manje, to je opste poznato, samo poredi npr rx 7600 sa rtx 4060 gde je vram na granici od 8gb i frametime, zato je kod AMD kartica vise memorije od jos veceg znacaja.

Pogledao sam nekoliko reecnzija i testova. Veoma dobra karta. Da je cena bar 10% niža, bila bi i dobra kupovina. I ovako nije loša, jer ponuda i nije neka, zapravo ima najbolji odos cena/performanse posle B580. A to je niža klasa i po ceni i po perfromansama. I solidno je jeftinija od Series X i PS5 Pro, pa ko ima PC, jeftinije mu je da kupi grafičku kartu, nego konzolu, pošto je bilo reči i o tome.

Što se 8GB verzije tiče, jeste besmislena opcija. Mada i recezenti preteruju sa testiranjima u 1440p, RT-om i ostalim glupostima. Jedino ima smisla FHD, pa da se vidi koliki je gubitak u igrama sa kvalitetom u kom 16GB verzija gura 50+ FPS. Ok, i tu je loše, posebno u najnovijim AAA naslovima, ali tu se najbolje vidi šta i koliko (ne) mogu 8GB karte u 2025.

Ako su već hteli 2 varijante, mislim da bi im bilo bolje da su gledali šta radi Intel (zato što mora) nego nVidia. I da je 9060 XT trebalo da bude u 12GB/24GB verzijama, pod uslovom da 12GB sa 192-bit magistralom može ima da cenu između ove dve sadašnje. Taman bi uskočile i u ovaj AI voz.

U svakom slučaju, liči mi da će ovo biti moja sledeća karta, kad bude došlo vreme za zamenu, i ako Intel ne izbaci nešto bolje.

Videćemo šta će Celestial C780 & C770 da kaže. Svakom novom serijom su sve bolji.

Što se 8GB verzije tiče, jeste besmislena opcija. Mada i recezenti preteruju sa testiranjima u 1440p, RT-om i ostalim glupostima. Jedino ima smisla FHD, pa da se vidi koliki je gubitak u igrama sa kvalitetom u kom 16GB verzija gura 50+ FPS. Ok, i tu je loše, posebno u najnovijim AAA naslovima, ali tu se najbolje vidi šta i koliko (ne) mogu 8GB karte u 2025.

Meni se najviše svideo test sa i7 8700 koji je HB uradio. Tu je prava razlika za nas, obične ljude. Em ta generacija može i sa W11/W12 (znaci, još dug niz godina) em su performanse odlične i tu se vidi prava razlika 8 vs 16 GB.

Evo ga i jedan random gaming test sa popularnim ryzen 5600

Pogledao sam nekoliko reecnzija i testova. Veoma dobra karta. Da je cena bar 10% niža, bila bi i dobra kupovina. I ovako nije loša, jer ponuda i nije neka, zapravo ima najbolji odos cena/performanse posle B580. A to je niža klasa i po ceni i po perfromansama. I solidno je jeftinija od Series X i PS5 Pro, pa ko ima PC, jeftinije mu je da kupi grafičku kartu, nego konzolu, pošto je bilo reči i o tome.

Pa 1080p je kao 720p pre 15-20 godina. Mnogi kod kuće imaju 1080p i dalje, ali ako danas kupujes nov monitor vrlo je mala šansa da neće biti 1440p 27", pošto su cene otišle toliko dole da je besmisleno uzeti bilo šta lošije. A takođe mislim da količina memorije ne igra toliko veliku ulogu izmešu ove 2 rezolucije, možda neki granični slučaj, ali uglavnom ono što prebaci 8 Gb u 1440 ce uraditi to i u 1080. Mislim da veći impact na memoriju ima FG, FSR, RT isl. stvari koje troše neku memoriju da se izračunaju i ukomponuju u frame.

Što se tiče RT slažem se da PT nema uopšte smisla na ovoj klasi kartica, ali običan RT koji je sada mandatory već sad u mnogim naslovima ima smisla.

Ono što meni nedostaje u tekućoj ponudi je neka među serija kartica izmedju 9060 i 9070, kao što je pre par godina bio 6700, na pola puta između 6600 i 6800. Kao da se sad modelira samo jedan GPU a onda se brzinski iseče na pola i eto vam budget verzije. S tim da ta serija i treba da bude oko 400e a ovo što smo dobili oko 250-300.

Pa 1080p je kao 720p pre 15-20 godina. Mnogi kod kuće imaju 1080p i dalje, ali ako danas kupujes nov monitor vrlo je mala šansa da neće biti 1440p 27", pošto su cene otišle toliko dole da je besmisleno uzeti bilo šta lošije. A takođe mislim da količina memorije ne igra toliko veliku ulogu izmešu ove 2 rezolucije, možda neki granični slučaj, ali uglavnom ono što prebaci 8 Gb u 1440 ce uraditi to i u 1080. Mislim da veći impact na memoriju ima FG, FSR, RT isl. stvari koje troše neku memoriju da se izračunaju i ukomponuju u frame.

Što se tiče RT slažem se da PT nema uopšte smisla na ovoj klasi kartica, ali običan RT koji je sada mandatory već sad u mnogim naslovima ima smisla.

Ono što meni nedostaje u tekućoj ponudi je neka među serija kartica izmedju 9060 i 9070, kao što je pre par godina bio 6700, na pola puta između 6600 i 6800. Kao da se sad modelira samo jedan GPU a onda se brzinski iseče na pola i eto vam budget verzije. S tim da ta serija i treba da bude oko 400e a ovo što smo dobili oko 250-300.
Izmedju 9060 i 9070 postoji i 9070GRE ali je samo za Kinesko trziste, ali ni cena joj nije sad neka 575$ MSRP, a fino je katovana u odnosu na 9070 i 9070xt, tako da si u pravu, realno i nema neke sredine? Mada ni taj low-end budget vise nije budget kad ce kostati 50K? Cene su bas fino skocile, realno prvo nas je crypto ubio a sad i AI...

Nemoj me pogresno razumeti, A520 je od starta bio promasaj, ko je to kupio taj se zeznuo. Mozda jedina kombinacija koju razumem da se u praksi desavala jeste R5 5600 i B450 i to zato sto je sa pojavom 5600 taj neko gledao da ustedi 20-30eur u odnosu na B550, no da sad ne ulazim u detalje psihologije takvih kupaca i njihovih odluka o ustedi. Dakle, zateceno stanje R5 5600 i B450, kupljena kombinacija 2021.

Ne zaboravi da je AMD korisnicima nudio duzu kompatibilnost socketa od Intela. Vecina tih 5600 + B450 kombinacija je pocela zivot kao 1x00AF/2x00/3x00 + B450 i ljudi su samo menjali procesor kad je dovoljno pala cena.

Ko je uzimao novu konfiguraciju sa 5600, uglavnom je odmah isao i sa B550, osim ako nije uzimao prebuilt najjeftinije konfiguracije u prodavnici hrane, auto guma, bastenske opreme i racunara. A koliko para, toliko i muzike.

Problem sa novom generacijom GPU je mnogo para a malo muzike, a na preveliku cenu za kupca oni stede na svim najglupljim mogucim stvarima za ustedu.

Teska je nasa sudbina gejmerska... :)

1749298301771.png
1749298348343.png

TLDR, prodali su sve što su napravili, nema kapaciteta u TSMC da se pravi više (kapaicteti odavno alocirani)...
Mislim da se ni oni nisu uzdali u uspeh 9000 serije i da ih je malo zateklo... a ovo objašnjava i cene, što bi prodavao jeftinije kad nemaš da podmiriš tražnju...

Ne zaboravi da je AMD korisnicima nudio duzu kompatibilnost socketa od Intela. Vecina tih 5600 + B450 kombinacija je pocela zivot kao 1x00AF/2x00/3x00 + B450 i ljudi su samo menjali procesor kad je dovoljno pala cena.

Ko je uzimao novu konfiguraciju sa 5600, uglavnom je odmah isao i sa B550, osim ako nije uzimao prebuilt najjeftinije konfiguracije u prodavnici hrane, auto guma, bastenske opreme i racunara. A koliko para, toliko i muzike.

Problem sa novom generacijom GPU je mnogo para a malo muzike, a na preveliku cenu za kupca oni stede na svim najglupljim mogucim stvarima za ustedu.

Teska je nasa sudbina gejmerska...
Ja sam neavno skolpio jedan 5500 sa A520 i RX 6700 PCIe x3 se ne oseti, ali tu je puni 16x a i (malo) više od 8 Gb memorije... i tih par gb znači taman za neke situacije... eto nova mašina a PCIe x3... nije to neka davna prošlost, i danas ih ima u ponudi dosta i to je ono što kupuju budžetski kupci i dalje...

Mislim da se ni oni nisu uzdali u uspeh 9000 serije i da ih je malo zateklo... a ovo objašnjava i cene, što bi prodavao jeftinije kad nemaš da podmiriš tražnju...
Odnosno nisu ocekivali toliki fejl nvidije. A prodajes jeftinije da bi strateski podigao onaj bedni 8% market share sa prvog grafikona, to se zove ulaganje u trziste.

Da se razumemo, pogledaj cenu B580 i videces da AMD ima SAVIM FINU marginu na ovim GPU. Problem je sto imaju jos bolju na CPU, a deonicare zanima samo BRZ kes, bole ih i za tradiciju, market share i tehnologiju. I onda imas ovo sto imas... Tako sad VW gasi fabrike, ziveli su u sadasnjosti i do godinu dana unapred sa vizijom, al su cene rokali kao da jedini znaju da naprave auto na svetu. Golfa (simbol C klase) sad maltene niko nece da kupi. Nije uporediva industrija, ali pohlepa jeste.

Poslednja izmena:
Za 9070 GRE je i 55k mnogo(kao sto 7700XT nema sta da trazi da bude skuplja od 6750XT, tako ni 9070 GRE nema cime da opravda visu cenu), ali tu smo gde smo.

Odnosno nisu ocekivali toliki fejl nvidije. A prodajes jeftinije da bi strateski podigao onaj bedni 8% market share sa prvog grafikona, to se zove ulaganje u trziste.

Da se razumemo, pogledaj cenu B580 i videces da AMD ima SAVIM FINU marginu na ovim GPU. Problem je sto imaju jos bolju na CPU, a deonicare zanima samo BRZ kes, bole ih i za tradiciju, market share i tehnologiju. I onda imas ovo sto imas... Tako sad VW gasi fabrike, ziveli su u sadasnjosti i do godinu dana unapred sa vizijom, al su cene rokali kao da jedini znaju da naprave auto na svetu. Golfa (simbol C klase) sad maltene niko nece da kupi. Nije uporediva industrija, ali pohlepa jeste.
Dobro si to rekao za deonicare, odmah me seti kako je to Robert Downey JR. komentarisao, high energy, low IQ Jack Rabbit 🤣
Oni i unistise firme...

43% brža od kartice koju direktno menja i cenovno i generacijski (7600 XT), gde bi nam bio kraj da nVidia gura 43 umesto 5% gen on gen uplift...
Ni blizu 3080, ni jedna ni druga a dve generacije prošle.

Moram da priznam da sam se prilično pronašao u ovome što @Mare i @Ostoja pričaju, stara platforma i 1440p monitor, a nisam jedini i ima dosta takvih ljudi.
Upravo poslednji upgrade procesora mi je bio Ryzen 5600. Jedva sam čekao da AM5 izađe, ali posle totalnog razočaranja paprenim cenama procesora, ploča i ram memorije (ne znam da li ste zaboravili ali sve je bilo praktično duplo skuplje od dotadašnjih cena) sam odlučio da samo zamenim procesor i ram. U međuvremenu je stigao i 27" 1440p monitor da kompletira priču. Voleo bih da sam izuzetak, ali se plašim da je krpež opšte prisutan.

I sad upravo pratim temu jer planiram novi krpež, tj da zamenim umorni 1060 sa 9060xt 16gb ili eventualno da se protegnem do 9070 ili 5070 (ne xt/ti verzije jer ne želim da menjam i napajanje), a nekako mi nijedna od navedenih kartica ne zaslužuje cenu koju ima.
5060 sam eleminisao upravo zbog PCI 3,0 problema.

U veoma sličnoj situaciji sam i ja, x470 ploča, Ryzen 2700x i 1060. Procesor zamenjen za 5600 odmah na izlasku a 1060 za 3070, pre nekoliko dana 3070 prodata i sad treba da odlučim šta dalje a polovne 40xx praktično ne postoje. S obzirom na to da imam poveći backlog koji bi hteo da pregazim u sledeće 2-3 godine jače od ove klase kartica mi i ne treba trenutno mada ja više naginjem ka 5060 TI 16G iako je PCIe 3.0, razlika je mala u odnosu na PCIe 5.0, oko 4%. U mnogim trenutnim i starijim igrama DLSS/FSR je neophodan sa ovim slabašnim kartama a tu je prednost nVidie drastična u podršci, FSR4 će verovatno da ide samo u novije igre, starije će da ignorišu.

Ako je samo 4% razlika to je sasvim prihvatljivo. Nekako sam stekao utisak da bi bila dosta veća razlika po onome koliko su upozoravali na problem što je 5060 x8 a ne x16.

Nazad
Vrh Dno