Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

16gb model sasvim dobro radi i na PCIe3.0, ovde izgleda samo da je 8gb problem, em sto ima malo memorije em sto je on sakati sa brzinom PCIe slota. Malo je i konfuzno ovo gledati. Bolje da je samo 16GB model testirao na 3.0 vs 4.0 vs 5.0 pa da vidimo koliko se gubi sa starijim platformama, malo mi je bezveze ovo testirao

Evo testa 16GB modela, performanse se nisu gubile, koji procenat. Znaci 16GB model i nema brige.

Da da, tek iz ove perspektive se vidi koliko je 6700 XT bio dobra kupovina, puna x16 magistrala i 12 Gb, ko je to pazario ni danas nema mnogo razloga za update, a u jednom momentu pre oko 2.5 godine su bile oko 300-350 eura.

Da li neko ima GIGABYTE AMD Radeon RX 9070 GAMING OC 16GB da podeli utiske o kartici?​

Cini mi se da su sve Gigabyte ove godine za izbegavanje jer se izmotavaju i zarad minimalne ustede ubacuju neki termalni gel sto iscuri umesto normalne termalne paste.

Cini mi se da su sve Gigabyte ove godine za izbegavanje jer se izmotavaju i zarad minimalne ustede ubacuju neki termalni gel sto iscuri umesto normalne termalne paste.
Minimalna usteda na kolicinu koju prodaju je njima veca zarada i to onako masan sloj, proslo je neko dobro vreme kada se pravio kvalitet, i kada se prvo gledalo da nesto bude kvalitetno, danas je samo kvantitet i koliko ce napraviti para...

Minimalna usteda na kolicinu koju prodaju je njima veca zarada i to onako masan sloj, proslo je neko dobro vreme kada se pravio kvalitet, i kada se prvo gledalo da nesto bude kvalitetno, danas je samo kvantitet i koliko ce napraviti para...
Drago mi je sto su ustedeli toliko na karticama koje ce stajati na rafovima, sledeci put ne moraju ni da prave kartice, koliko li ce tek tad ustedeti.

Polovina PCB-a je sasvim OK, nekome mozda i odgovara da postoji graficka tih dimenzija, ali ovo sa gelom je bas bezobrazluk sto kazes.

Koliko sam video to se samo desava kada je kartica postavljena vertikalno?

Ja sam birao izmedju Sapphire dual fan ili te Gigabyte i uzeo Sapphire. Ipak su oni najbolji što se tiče AMD-a.

Pulse gaming 9070 xt , 720e preko mađara izađe😅

Jedno nub pitanje sa moje strane,pošto primećujem screen tearing na Witcher 3.

U Adrenalinu uključen freesync, na LG C4 takođe,ali ugašen gsync + VRR , pošta ta opcija nema posebno na TV-u

U igrama ne treba da mi bude uključen vsync? 🧐

Prilozi

• 20250612_095045.jpg
    20250612_095045.jpg
    353.6 KB · Pregleda: 67
Freesync u AMD software-u on, VRR na monitoru off. Ukljucis VSync u igri, po zelji i to je to. To ga taman stavi na hz monitora, kod mene je to 175hz i sve klizi.

U Adrenalinu uključen freesync, na LG C4 takođe,ali ugašen gsync + VRR , pošta ta opcija nema posebno na TV-u

Performanse RTX 4080 za 720e je jako dobro, jos je karta nova nije polovna. Nek sluzi u sreci.

Vidim imas 750 w, jel znaci dovoljno za taj model graficke?

Polovina PCB-a je sasvim OK, nekome mozda i odgovara da postoji graficka tih dimenzija, ali ovo sa gelom je bas bezobrazluk sto kazes.
Meni nije ok, posebno ne ako placam 500e, ali izgleda (po odgovorima) bice dovoljno ljudi kojima ce to prodati, ali sigurno ne zbog dimenzija (koje su kao i drugi dual fan modeli), jos poredjujete ovo sa rtx 5090 FE koja je inzenjersko remek-delo kompaktne 575w TDP karte.

123456.PNG

Poslednja izmena:
@Bokii99 Hvala🤠
@danijel_T Ryzen 5 9600x baš malo troši,a i ostatak sistema...osim gpu-a u mom slučaju.

Probao malo undervolt do -80 , vuče 340w , nisam imao problema u Witcher 3 dok sam igrao.

Planiram da je probam dokle hoće još bez da crashuje itd.

Po meni sasvim ok 750W za nju,osim onaj nitro+ model možda,mada oni su na 3x8 pin-a, a ja sam tražio model sa 2x8.

Meni nije ok, posebno ne ako placam 500e, ali izgleda (po odgovorima) bice dovoljno ljudi kojima ce to prodati, ali sigurno ne zbog dimenzija (koje su kao i drugi dual fan modeli), jos poredjujete ovo sa rtx 5090 FE koja je inzenjersko remek-delo kompaktne 575w TDP karte.

Pogledajte prilog 495859
To sto ti mislis da je velicina PCB neki znak kvaliteta to gresis, ovde koliko vidim ideja im je bila da smanje PCB da bi hladnjak bio protocan kao kod dosta novih kartica, ako te cini srecnim lako oni mogu da razvuku pcb da bude koliko ti odogvara i da ti odna mislis jao gle sta je napucana karta

To sto ti mislis da je velicina PCB neki znak kvaliteta to gresis, ovde koliko vidim ideja im je bila da smanje PCB da bi hladnjak bio protocan kao kod dosta novih kartica, ako te cini srecnim lako oni mogu da razvuku pcb da bude koliko ti odogvara i da ti odna mislis jao gle sta je napucana karta
Masis poentu, a drugi AIB prave dual fan karte sa duzim PCB a ipak protocnim hladnjakom, a ne da maksimalno stede i time nepotrebno skupe naponsku i ostalo (ima testove temperature naponske u slicnim situacijama na tomshardware npr).
Izgleda ti si im ciljna musterija pa izvoli, od mene dosta offtopic.

Masis poentu, a drugi AIB prave dual fan karte sa duzim PCB a ipak protocnim hladnjakom, a ne da maksimalno stede i time nepotrebno skupe naponsku i ostalo (ima testove temperature naponske u slicnim situacijama na tomshardware npr).
Izgleda ti si im ciljna musterija pa izvoli, od mene dosta offtopic.
Izvini, moram da ti skrenem paznju da ti sad masis poentu. d0minat0r je hteo da kaze da sto je veci deo hladnjaka protocan to ce hladjenje biti bolje.

Izvini, moram da ti skrenem paznju da ti sad masis poentu. d0minat0r je hteo da kaze da sto je veci deo hladnjaka protocan to ce hladjenje biti bolje.
U zadnjoj poruci sam naveo da su protocni i drugi dual fan modeli, gde masim poentu? to malo prostora nece praviti neku razliku, mislim da ce pre biti toplija karta (posebno naponski deo) zato sto je sve veoma skupljeno, isto tako je 8 pin konektor na nezgodnoj poziciji.

U zadnjoj poruci sam naveo da su protocni i drugi dual fan modeli, gde masim poentu? to malo prostora nece praviti neku razliku, mislim da ce pre biti toplija karta (posebno naponski deo) zato sto je sve veoma skupljeno, isto tako je 8 pin konektor na nezgodnoj poziciji.
Svaki protocni centimetar pravi razliku, da li je ona primetna to je vec relativno. Isto tako, karta trosi manje od 200w, moze u toj kvadraturi da se uglavi kvalitetna naponska sekcija, da li je Gigabyte to uradio je vec druga stvar.

Kakva su vaša očekivanja vezana za kretanje cena 9070 kartica?
Znam da je pitanje jako nezahvalno i da ne gledate u pasulj, ali rekoh ako neko prati redovno tržište grafičkih kartica verujem da može bar da pretpostavi da li će biti nekih značajnijih pomeranja (mislim na bar -/+50e) u narednih 4-5 meseci. Isključujem naravno vanredne događaje koje retko ko može da predvidi - nova epidemija, gusari upali u TMSC, Si i Putin se uzeli i otišli na medeni mesec na Kubu...
Već par godina ne pratim cenovne trendove grafičkih karti pa sam ispao iz tokova, trebalo bi da je zamenim u nekoj bližoj budućnosti mada ne gori još uvek, a opet me jako nervira što je tolika cenovna razlika između 9060xt i 9070, pritom je 9070xt skuplja samo 80e od 9070 ali opet mi se ne dokupljuje i novo napajanje zbog 9070XT... i tako , vrzino kolo. :)

Znam da je pitanje jako nezahvalno i da ne gledate u pasulj, ali rekoh ako neko prati redovno tržište grafičkih kartica verujem da može bar da pretpostavi da li će biti nekih značajnijih pomeranja (mislim na bar -/+50e) u narednih 4-5 meseci. Isključujem naravno vanredne događaje koje retko ko može da predvidi - nova epidemija, gusari upali u TMSC, Si i Putin se uzeli i otišli na medeni mesec na Kubu...
Već par godina ne pratim cenovne trendove grafičkih karti pa sam ispao iz tokova, trebalo bi da je zamenim u nekoj bližoj budućnosti mada ne gori još uvek, a opet me jako nervira što je tolika cenovna razlika između 9060xt i 9070, pritom je 9070xt skuplja samo 80e od 9070 ali opet mi se ne dokupljuje i novo napajanje zbog 9070XT... i tako , vrzino kolo. :)
Vodi se time da nije nerealno da porastu cene, a da je tesko da ce da padnu.

Neka priča koja je išla preko onih leak kanala je da su prve serije dotirane od strane AMD i da redovna cena je ova koju imamo sad. Dakle mrka kapa, ako i bude neki pad to je tamo Black Friday (ne kod nas naravno)... do tada teško...

@Solesoslav @Mare Hvala!
Nastaviću dalje u "Šta da kupim?" delu foruma da ne gušim ovde temu. Ko bude imao vremena nek baci pogled, svako mišljenje je i više nego dobrodošlo i poželjno.

Ne vidim poentu rasprave oko cena...
Koliko će koštati zavisiće od TSMC-a i njihovih proizvodnih kapaciteta, koliko će tih kapaciteta AMD da odvoji za 9000 seriju a koliko za AI akceleratore, i naravno od gremlina (svetske logistike, ratova, nove COVID epidemije i slično).

Vrh Dno