Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

Pa sve zavisi, mozes i tako da gledas, a mozes da gledas i da ce (po istoj TPU bazi) biti ~5% brza od 7900 XTX. 40 je lepsa brojka od 3 kada poredis performanse ;)

Sve ovo ukazuje da planiraju da 9070XT menja 7900GRE po ceni, a da li ce tako i biti, videcemo uskoro.
Slazem se. Ja se nadam da ce po rasteru biti za dlaku brza od 7900xtx, ali me brine sto niko to iz AMD-a ne kaze, vec su od starta pricali da je izmedju 7900xt i 7900xtx.

A za cenu, bolje i da upadne na 7900GRE pricepoint nego 5070 Ti MSRP - $50

Slazem se. Ja se nadam da ce po rasteru biti za dlaku brza od 7900xtx, ali me brine sto niko to iz AMD-a ne kaze, vec su od starta pricali da je izmedju 7900xt i 7900xtx.

A za cenu, bolje i da upadne na 7900GRE pricepoint nego 5070 Ti MSRP - $50
Koliko sam pratio, nisu pricali zvanicno nista, a nezvanicno su "ciljali" izmedju XT i XTX. Mozda su pogodili, mozda prebacili, mozda podbacili. Po meni nije ni bitno previse, razlika izmedju te dve karte je ~15%.

Jos u decembru napisah, sa ovim cipom ciljaju oko ~7900XTX raster i 4070Ti raytracing... korisnici kojima je to malo sirove snage su zanemarljiv procenat ukupnog trzista.

Opet će biti razočarenja jer se informacije loše tumače. Nije AMD rekao da će karta u rasteru biti ~40% brža od 7900 GRE.
Objavljeni rezultati u igrama su kombinovano za rater i RT igre i to 42% brže u 4K i 38% u 1440P.
Ako se gleda samo izlistanih 11 raster igara, to pada na ~32% brže u 1440P, što je negde između RTX 4070 Ti Super i RTX 4080 / 5070 Ti. To je iz sempla od 11 igara, pitanje kakva će situacija da bude u većem uzorku igara (navodno prosek je rađen iz 30+ igara, ovde nisu sve izlistane) kao i to da li je AMD radio cherry picking.

Opet će biti razočarenja jer se informacije loše tumače. Nije AMD rekao da će karta u rasteru biti ~40% brža od 7900 GRE.
Objavljeni rezultati u igrama su kombinovano za rater i RT igre i to 42% brže u 4K i 38% u 1440P.
Ako se gleda samo izlistanih 11 raster igara, to pada na ~32% brže u 1440P, što je negde između RTX 4070 Ti Super i RTX 4080 / 5070 Ti. To je iz sempla od 11 igara, pitanje kakva će situacija da bude u većem uzorku igara (navodno prosek je rađen iz 30+ igara, ovde nisu sve izlistane) kao i to da li je AMD radio cherry picking.
Naravno da je cherry, ali obećali su raster između 7900xt i xtx, što je odlično. Uglavnom, ko hoće RT, bolje da kupi 5070ti, pod uslovom da može da nađe kartu koja nije salata, što je pod velikim znakom pitanja.

AMD realno zvanicno nije rekao nista :D... ali se dosta dugo (18 meseci?) provlaci ono sto napisah iznad - sirove performanse izmedju dve najjace karte prethodne generacije, uz dosta bolje RT performanse. To nekom slucajnoscu dodje na ~30% u odnosu na GRE, uz napomenu da su dosta podigli TDP u poslednjem trenutku (moze se tumaciti na razlicite nacine, odnosno moze biti dobro ili lose ;) ).

Na kraju, sve i da raster bude "samo" na nivou 7900XT, zasto bi to bilo razocarenje? Kada pobrojis sta trenutno ima jace od nje na trzistu, dolazis do relativno kratkog spiska (5090, 4090, 5080, 5070Ti, 4080/S, 3090Ti, mozda 4070Ti Super i 7900XTX).

Kod nas je 7900XT sapphire 815EUR u radnji. Ako bude te brzine ili recimo do 10% brze, ali svakako "tu negde" onda nikako krajnja cena ne sme biti preko 800EUR, a pozeljno je ne vise od recimo 700EUR. Cak i u tom slucaju pitanje je koliko bi se bolje prodavalo od 7900XT koja je vec duze vremena tu oko 815EUR. Ako bi recimo postavili MSRP na 599$ za 9070XT to bi kod nas izaslo na cenu od nekih 84-85.000RSD sto je 725EUR. Sve sam vise sklon da mislim da ce MSRP za 9070XT na kraju biti tih 599$.

Kod nas je 7900XT sapphire 815EUR u radnji. Ako bude te brzine ili recimo do 10% brze, ali svakako "tu negde" onda nikako krajnja cena ne sme biti preko 800EUR, a pozeljno je ne vise od recimo 700EUR. Cak i u tom slucaju pitanje je koliko bi se bolje prodavalo od 7900XT koja je vec duze vremena tu oko 815EUR. Ako bi recimo postavili MSRP na 599$ za 9070XT to bi kod nas izaslo na cenu od nekih 84-85.000RSD sto je 725EUR. Sve sam vise sklon da mislim da ce MSRP za 9070XT na kraju biti tih 599$.
Zasto ne sme? RX6700 10GB je jeftinija od RX7600 8GB, a skuplja je. Razum i logika ne igraju ulogu u diktiranju cena, pogotovu ne na nasem trzistu.

Da oće doći više 28-mi, ne planiram da kupim ali samo da prestanu nagađanja. :D

AMD says that 85% of gamers buy cards below $700, and this is what the RDNA4 series will focus on.
Pa zasto bespotrebno ogranicavaju publiku, 99% gamera kupuju kartice jeftinije od $3000, treba siroko da se gadja :D

Ma cene su "Daj šta može", malo će da se ganjaju pa tek onda će se znati. Nvidia nema baš mnogo razloga za potkopavanje cena i sve zavisi koliko ih briga.

AMD Ryzen AI Max+ 395 integrisana 8060S 40 CU 2.9GHz koja je po jacini blizu RX 6800M 40CU.

I nazalost svaki notebook sa tom grafikom je vise od 2000$

AMD je na ivici da postane irelevantan na tržištu grafičkih i nešto moraju da promene ako nisu digli potpuno ruke od ovog tržišta. Ovo im je prilika i nadamo se da su spremni da je zgrabe.
Cena nije jedini faktor već i raspoloživost grafičkih, driveri, raytracing, upscaling...

9070 XT on par with the 5070 Ti.

Test koristi UE5 Lumen Raytracing ako se ne varam.

Ako je to zaista neki finalni prosek, tj. da 9070XT jeste prosecno na nivou 5070Ti, tada sa 750$ MSRP nemaju sta da traze na trzistu. Sa nesto nizih 700$ je opet slicna situacija jer je ta cena previse blizu, a recimo 650$ bi bilo slicno nivou gde su godinama bili, tj. 20% jeftinije za iste performanse i to ih i dalje ostavlja na istoj trzisnoj poziciji od max 8% i 20 i nekog mesta na steam listi. Tek sa 599$ mogu poceti da oduzimaju nesto veci deo trzista konkurenciji.
Ponovo smo na tih famoznih 599$, a sve preko toga je ipak previse cak i u slucaju da je 9070XT=5070Ti

AMD realno zvanicno nije rekao nista :D... ali se dosta dugo (18 meseci?) provlaci ono sto napisah iznad - sirove performanse izmedju dve najjace karte prethodne generacije, uz dosta bolje RT performanse. To nekom slucajnoscu dodje na ~30% u odnosu na GRE, uz napomenu da su dosta podigli TDP u poslednjem trenutku (moze se tumaciti na razlicite nacine, odnosno moze biti dobro ili lose ;) ).

Na kraju, sve i da raster bude "samo" na nivou 7900XT, zasto bi to bilo razocarenje? Kada pobrojis sta trenutno ima jace od nje na trzistu, dolazis do relativno kratkog spiska (5090, 4090, 5080, 5070Ti, 4080/S, 3090Ti, mozda 4070Ti Super i 7900XTX).

Nisam rekao da će karte biti razočarenje, čak mi deluje da će biti dobre i navijam :)
Znatno poboljšane RT performanse, dosta bolji upscale, čini mi se kao korak u pravom smeru.
Posle ovakve 5000 serije teško da može gore, sad im je šansa da naprave proboj.

Vezano za upscale, DLSS4 je jedina svetla tačka RTX 5000 launch-a. Biće interesantno videti kakav pomak FSR4 donosi u odnosu na FSR3. Takođe, mislim da se skoro nije desila situacija da nova tehnologija kod nVIdia-e radi na prethodnim generacijama (DLSS4 osim MFG) a kod AMD zahteva najnoviju generacija (izgleda da će ovo biti slučaj sa FSR4).

Ako je to zaista neki finalni prosek, tj. da 9070XT jeste prosecno na nivou 5070Ti, tada sa 750$ MSRP nemaju sta da traze na trzistu. Sa nesto nizih 700$ je opet slicna situacija jer je ta cena previse blizu, a recimo 650$ bi bilo slicno nivou gde su godinama bili, tj. 20% jeftinije za iste performanse i to ih i dalje ostavlja na istoj trzisnoj poziciji od max 8% i 20 i nekog mesta na steam listi. Tek sa 599$ mogu poceti da oduzimaju nesto veci deo trzista konkurenciji.
Ponovo smo na tih famoznih 599$, a sve preko toga je ipak previse cak i u slucaju da je 9070XT=5070Ti
Matematiku ti kvari sto 5070ti nije 750 usd, vec 900+

AMD treba svoj MSRP da formira prema nV MSRP, a ne prema trzisnoj ceni jer ce kad tad da se zalihe normalizuju i onda ce morati da smanje MSRP (poput 7900XT) dok nV moze da ostane na 750$.

Nevazno je. Nek postave oni MSRP onoliko nize od $750 koliko zele da undercutuju nVidia kartice. Ako oce da budu $200 jeftinijineka MSRP bude $550, ali nek se prodaju za 700 dok god RTX 5070 Ti se prodaje za 900. Onog momenta kad nVidia kartica pojeftini, nek za isto tolko pojeftini i AMD kartica.

Kad tad moze da bude za godinu dana. Nerealna prica.
Licno sam misljenja da amd treba da koristi nV sistem, pusti 1000 karti na 599, to je kao msrp, a ostali brendovi nek slobodno formiraju cenu.

I onda mozemo da predimo dve fejk cene, a ne jednu fejk i jednu realnu

Nece biti reference modela ove generacije, tako da od toga nema nista

To mi je poznato,samo kazem da je to jedini nacin da se spreci poredjenje fejk cena i realnih cena, i da se rezultat tog poredjenja uzima za ozbiljno.

AMD mora da uloži više u marketing i edukaciju kupaca, problem je što prosečan kupac nema pojma da ima tamo neki AMD koji pravi kartice, a i ako ima to je nešto nestabilno, loši drajveri, isl. Kao što su na server tržištu uspeli da ubede bitne ljude da to što nude ima vrednost, pa mislim da su sada i preko 25% udela, tako moraju i sistem integratore da ubede da ima smisla da nude AMD kao opciju.

E onda ostaje problem krajnjeg kupca, kao što prosečan amer ima IPhone, nebitno koji a na androdi gledaju sa podsmehom kao neki sirotinjski proizvod, tako isto gledaju da sve što nije GeForce nije dobro.

Nazad
Vrh Dno