Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

Bice extra karta, ostaje samo da bude dobra cena i dovoljna kolicina za sve kad je puste, ako i to uspeju, imace uspeh, mene samo interesuju RT uplift jer on postaje sve vise prisutan

Bice extra karta, ostaje samo da bude dobra cena i dovoljna kolicina za sve kad je puste, ako i to uspeju, imace uspeh, mene samo interesuju RT uplift jer on postaje sve vise prisutan
Nece imati dovoljno za sve, u to budi siguran, ali za 2-3 meseca bice ih koliko hoces, pod uslovom da prodaja ide dobro.
Malo njih kosta karta, yield mora da je odlican, jer mi se cini da je ovo makar 50% ispod punog cipa, sto bi znacilo da oni mogu da naprave 5080 pandan kartu kao od sale, ali nece, ne isplati im se.

Yield ne znamo, ali znamo koliko intel trazi za tehnoloski slicnu kartu (isti TSMC proizvodni proces cipa pa extrapolirati na velicinu Navi cipa, ista GDDR6 memorija, kuler za "normalan" TDP).

Yield ne znamo, ali znamo koliko intel trazi za tehnoloski slicnu kartu (isti TSMC proizvodni proces cipa pa extrapolirati na velicinu Navi cipa, ista GDDR6 memorija, kuler za "normalan" TDP).
Tehnoloski ni blizu ista, a 9070xt ima 30% veci die, samim tim manje copiva po vaferu, manji yield verovatno, ali ne tih 30%, nego manje su cifre u pitanju, manje gddr6, ali to je tipa 10$ razlika, a najveca razlika je R&D.

Tehnoloski ni blizu ista, a 9070xt ima 30% veci die, samim tim manje copiva po vaferu, manji yield verovatno, ali ne tih 30%, nego manje su cifre u pitanju, manje gddr6, ali to je tipa 10$ razlika, a najveca razlika je R&D.
Taj intel koristi iste ili uporedive PCB tehnologije, VRM komponente,.isti tip DRAM i isti nm proces, slicne tipove hladnjaka, oba imaju "normalne" potrosnje i ne traze svemirske tehnologije. Da, cip je veci, skalirati cenu cipa. S tim sto intel ima harvest 2 modela (B580/B570), a AMD najmanje 3 (9070XT, 9070, 9060XT) te se maksimizuje yield. Svakako mislim da je intelov yield losiji jer je ranije pravio cipove (proces se kontinualno unapredjuje). Svakako mnogo manje tehnoloskih razlika nego u odnosu na ngreedyu sa GDDR7 i cudesnim simetricne sisteme hladjenja sa ogromnim vapor chamberima, daughter karticama i interkonekcijama za portove i napajanje.

R&D trosak je nepoznat, slazem se, ali nisu bas ni od 0 krenuli sa R&D. A i intel je ulozio u neki R&D, nije ni njima palo sa neba.

Poslednja izmena:
Ako je ovo istina RX 9070 XT = RTX 5070 Ti kladim se da će MSRP biti 700$

Ako je ovo tacno onda nikako 9070XT nije 5070Ti vec je minimum 10% sporija u rasteru i jedno "puno" u raytracingu. 7900GRE vs 5070Ti je +35%, tako da je matematika da je 9070XT vs 7900GRE +21% maximalno dovodi do nivoa da i dalje zaostaje 10% za 5070Ti. U tom slucaju sve preko 550$ za 9070XT je u tom slucaju racno katastrofi.

RX 9070 XT vs 7900 GRE +38% u RT-u je još veća razlika:

Radeon RX 9070.jpg
Znaćemo više za pet dana.

Samo ako imaju dovoljno kartica biće i dobra cena, imali su skoro dva meseca da se pripreme.

Samo ako imaju dovoljno kartica biće i dobra cena, imali su skoro dva meseca da se pripreme.
Broj kartica nema veze sa dobrom cenom. Znaju da je Nv usrala motku, kako sa cenama tako sa skartovima, i gledace to da iskoriste. Ne bi me cudilo da cene budu nesto izmedju, tipa onih fora 579, 479 ili sta vec.

Meni deluje da sa ovom serijom imaju daleko manje razloga za undercut nVidie nego za 7000.

Prvo nVidia MSRP je za sada samo slovo na papiru realne cene su bar 20% veće, neretko i 50%.
Feature for feature jedino što deluje da nemaju su fake frejmovi, koje iskreno tek svaki 10 review-er uopšte uključi u po nekom testu pred kraj.
Kad dodju na to da imaju feature parity onda odlučuje cena, a u situaciji kada je nestašica ni to nije bitno, nego šta uopšte ima da se kupi.

Tako da neće ovo biti jeftine karte, moja prognoza 600 i 800 (XT) MSRP $

Obzirom da 9070 XT porede direktno sa RX 7900 GRE da li to znaci da ce zauzeti taj cenovni segment?

Bilo bi najlogicnije tako shvatiti, ali ne verujem da ti iko moze pouzdano to potvrditi u ovom trenutku.

Mozemo samo da se nadamo ali mislim da od toga nema nista.🤗

Pogotovo u zemlji gdje prehrana košta ponekad i 5x više nego preko granice, cijenu će da određuju pikadom vezanih očiju.

Meni deluje da sa ovom serijom imaju daleko manje razloga za undercut nVidie nego za 7000.

Prvo nVidia MSRP je za sada samo slovo na papiru realne cene su bar 20% veće, neretko i 50%.
Feature for feature jedino što deluje da nemaju su fake frejmovi, koje iskreno tek svaki 10 review-er uopšte uključi u po nekom testu pred kraj.
Kad dodju na to da imaju feature parity onda odlučuje cena, a u situaciji kada je nestašica ni to nije bitno, nego šta uopšte ima da se kupi.

Tako da neće ovo biti jeftine karte, moja prognoza 600 i 800 (XT) MSRP $
Ali AMD sad ima daleko manji udeo na trzistu nego sto je imao u momentu kad je lansirao 7000 seriju.

Obzirom da 9070 XT porede direktno sa RX 7900 GRE da li to znaci da ce zauzeti taj cenovni segment?
Ima logike da je tako, ubrzanje koje se ocekuje bi bilo taman za generacijski napredak koji je uglavnom uvek bio prisutan, osim u zadnjih 4-5 godina. Po toj logici cena za 9070XT bi trebala da bude kao sto je bila za 7900 GRE sto mu dodje 550$. Prica je da AMD konsultuje neke od reviewera sta bi bila dobra cena i da je recimo hardware unboxed upitan sta bi bila cena sa kojom oni misle da bi AMD imao uspeh na trzistu. Ispada da ni AMD nije suguran koliko da trazi za kartu.

7900GRE je po jacini tu negde izmedju 4070s i 4070ti (ako se ne pokrece RT), kako onda da je porede sa 5070ti?

Napisase da je 7900GRE + ~40% za raster i vise od toga za RT. 5070Ti je (prema TPU bazi) 35% jaci od GRE.

Meni ima logike da su tu poredili po cenovnom rangu, ali nema garancije da je tako 🙂

Napisase da je 7900GRE + ~40% za raster i vise od toga za RT. 5070Ti je (prema TPU bazi) 35% jaci od GRE.

Meni ima logike da su tu poredili po cenovnom rangu, ali nema garancije da je tako 🙂
+40% u odnosu na kartu koja je napravljena kako bi se prodavao skart pa je imala zestoko niske klokove i nije neki win.

Ima logike da je tako, ubrzanje koje se ocekuje bi bilo taman za generacijski napredak koji je uglavnom uvek bio prisutan, osim u zadnjih 4-5 godina. Po toj logici cena za 9070XT bi trebala da bude kao sto je bila za 7900 GRE sto mu dodje 550$. Prica je da AMD konsultuje neke od reviewera sta bi bila dobra cena i da je recimo hardware unboxed upitan sta bi bila cena sa kojom oni misle da bi AMD imao uspeh na trzistu. Ispada da ni AMD nije suguran koliko da trazi za kartu.
Realno hardware unboxed je jedva malo veci faktor u AMD odlucivanju od prosecnog korisnika bench foruma.

+40% u odnosu na kartu koja je napravljena kako bi se prodavao skart pa je imala zestoko niske klokove i nije neki win.
Pa sve zavisi, mozes i tako da gledas, a mozes da gledas i da ce (po istoj TPU bazi) biti ~5% brza od 7900 XTX. 40 je lepsa brojka od 3 kada poredis performanse ;)

Sve ovo ukazuje da planiraju da 9070XT menja 7900GRE po ceni, a da li ce tako i biti, videcemo uskoro.

Vrh Dno