Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

Reći za kartu staru 1.5god, koja je i dalje u vrhu 5-6 najjačih kartica da je starudija, je u najmanju ruku klinačko lupetanje.

mislim da si omasio thread :D

Ako moze mod da prebaci postove 608 i 611 u temu o RTX 5000.

Ma karta je između 7900xt i xtx, samim tim nema šta da traži preko 600$msrp, kod nas 700 evra max.
Ja imam kombinaciju 103k za 7900xt merc xfx i to je kao dobra cena tako da zaboravi to 700e max za 9070xt.
Fiskalni naravno.

Ja sam sa Amazona naručio 7800XT pošto nisam hteo da čekam 9070 seriju. Juče i danas gledam ni jedna jedina 7600/7700/7800/7900 nema u ponudi (bar nije bilo danas prepodne) više.

Na kraju krajeva će da bude 7900xtx za 3 meseca za 850, bolja kupovina od svih karti u tom cenovnom rangu.

Sad će da presuše i ne da neće biti za 850 za tri mjeseca, nego ih neće biše biti, ikad.

Ko će da se puši? Zašto?

Ko će da se puši? Zašto?
AMD, jer im ocigledno nesto ne stima tamo.
Mogli su da naprave 7900XTX sa manjom potrosnjom i da prodaju po 700e kod nas recimo, prodali bi milion da imaju, a ovako ce prodati 100 hiljada, pa ce da spuste cenu za 6 meseci, jer ce karte da skupljaju prasinu.
Istog trenutka kada 5070ti spadne cena na neku normalu, 9070xt ce imati za 650e.

Vec vidim da ce na prezentaciji da prave poredjenje sa 900$ MSRP 7900XT, iste performanse za 700$ sa 9070XT, ogroman napredak.

To je realnost u kojoj živimo, ne kako "treba" nego kako jeste. Nije ni čudo što su sačekali da se nVidia ispuca.

AMD, jer im ocigledno nesto ne stima tamo.
Mogli su da naprave 7900XTX sa manjom potrosnjom i da prodaju po 700e kod nas recimo, prodali bi milion da imaju, a ovako ce prodati 100 hiljada, pa ce da spuste cenu za 6 meseci, jer ce karte da skupljaju prasinu.
Istog trenutka kada 5070ti spadne cena na neku normalu, 9070xt ce imati za 650e.
Ne mogu oni da prodaju milion jer imaju ogranicene serije koje dobijaju od TSMC.
Znaju koliko zele/mogu da prodaju, i znaju koliko ocekuju da zarade, podele drugo od prvog i dobiju cenu komada.
Parrtneri ce na tu cenu dodati 100-200 evra i to je to.
Sve ostalo zavisi od botova, skalpera i slicnih gamadi..

Ne mogu oni da prodaju milion jer imaju ogranicene serije koje dobijaju od TSMC.
Znaju koliko zele/mogu da prodaju, i znaju koliko ocekuju da zarade, podele drugo od prvog i dobiju cenu komada.
Parrtneri ce na tu cenu dodati 100-200 evra i to je to.
Sve ostalo zavisi od botova, skalpera i slicnih gamadi..
Sve ja to znam, ali da imaju porudzbinu od milion, caskom bi preusmerili sa cpu-a na grafike. Lupio sam milion, brojka je mnogo manja. Mrzi me da racunam koliko po vaferu, pa koliki je yield, koji bi trebalo da je visok, preko 80%.

Za sada gledajuci testove po netu svuda je ugrubo 5070ti brzi 11-12% od 4070Ti i u 1-2% od 4080. Jedina razlike je u testovima koje je radio hardware unboxed koji je dobio dosta losije rezultate za 5070ti i gde je u vise navrata 4070ti bila brza. Izgleda da za sada treba izbegavati njegove rezultate jer jedini imaju ovakve nelogicnosti. Prosto je neverovatno da lik pusti takve rezultate i da mu nije nimalo cudno sto 4070ti koja je po svim parametrima losija karta pobeduje 5070ti za recimo 4-7%. :ROFLMAO:
Ma ne bre, ljudi na forumu kazu da je on "no 1 hardware guy" na svetu, sto kaze korisnik mare, "on bar ima kredibilitet", ostali su ti koji nemaju pojma. Ali salu na stranu, ne znam gde si video da je kartica bolja od 4080, uglavnom je za dlaku losija. Ne znam, mozda je cope, ali meni deluje da ima sanse da rx 9070 xt po rasteru bude egal sa ovom karticom.

Sve ja to znam, ali da imaju porudzbinu od milion, caskom bi preusmerili sa cpu-a na grafike. Lupio sam milion, brojka je mnogo manja. Mrzi me da racunam koliko po vaferu, pa koliki je yield, koji bi trebalo da je visok, preko 80%.
I onda NVIDIA preko noci spusti cenu svojih cipova (namerno) i otera ih u gubitak (jer im se moze, toliko su veliki i ne vole da gube). Jednostavno, ne treba se nadati da ce AMD ozbiljno skociti u trzisnom udelu dok god su svi na istom proizvodnom procesu (NVIDIA, AMD CPU, AMD GPU i jos gomila kompanija).

Mislim, zamisli da zbog toga ugrozavaju biznis u kome trenutno nemaju ozbiljnu konkurenciju i koji im donosi milijarde dolara prihoda svakog meseca ako se odluce da nastancaju GPU umesto CPU ili konzolnih APU-a :)

Tržišni udeo nije iteresantan, samp performanse za cenu. Dok je to povoljno, prodavaće se. I onako klasičan GPU nestaje na račun AI.

Ako ih ne bude dovoljno da zadovolji potraznju (manja proizvodnja ili odlican odnos cena/performanse), posledica ce biti skok cene... koja onda niti ce biti povoljna niti ce odnos cene i performansi biti dobar. 🙂 Zacaran krug (iliti osnove trzisne ekonomije) 😂

Kao sto kazete, dok god svi prave sve kod TSMC-a nagrabusili smo. Samsung realno nece moci da im pridje u skorije vreme, jedino se nadamo da ce Intel moci da razbije GPU trziste karticama proizvedenim u njihovim fabrikama, a u daljoj buducnosti mozda i otvore svoje kapacitete konkurenciji.

Poslednja izmena:
Mislim da nije problem samo TSMC, problem je alavost koju su stekli za vreme 2-3 ciklusa kripto buma i rudarenja.
Primer je jedna od povoljnijih / uspesnijih generacija, cuvena 5700XT i 2060super / 2070
1740043516932.png
1740043565870.png

Kod nas u CG cijena za RX 9700 je oko 1000 evra. 9700XT je kao što rekoh 1200 evra.

Mislim da je bolje kupiti 7900XT koja nova košta oko 900 evra.

Gdje to ima na stanju uopšte? Sve što gledam online je 1400 evra.

Ma EWE se istrčao sa po komad XT i non XT, vjerovatno će povući sa portala brzo kao i CT.

Nazad
Vrh Dno