Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

Koji je razlog što još uvjek nemamo zvaničnih testova a karta uveliko u prodaji ? I AMD u download sekciji za drivere ladno nije dodao RX 9000 seriju, da se ne čeka driver valjan ?

Koji je razlog što još uvjek nemamo zvaničnih testova a karta uveliko u prodaji ? I AMD u download sekciji za drivere ladno nije dodao RX 9000 seriju, da se ne čeka driver valjan ?
Zato sto ova sto je prodata nije zvanicno ni predstavljena, a kamoli pustena u prodaju. Ili je nekom dojadilo sto mu desetine/stotinu hiljadarki sedi na lageru sad vec vise od mesec dana ili je ispala iz kamiona ili tako nesto..

Bez drajvera,može da je vrti na prst samo.

Ja bas igram Indiana Jones sa 7900xtx i to u 2160p i igra pici sasvim ok....
Veci cope od onog da ce 9070 xt kostati $600.

I dal su stvarno rekli da ce kartica biti ispod $899 kako bi se pojavila za $850, ja ne verujem.

Ja bas igram Indiana Jones sa 7900xtx i to u 2160p i igra pici sasvim ok....

Znaci sada postoji samo jedna igra gde je obavezan RT,a mislim da na ovom svetu postoji na stotine drugih igara gde RT nije obavezan.....ne znam odakle sad taj trip da ce bas SVAKA igra u buducnosti morati da se igra sa RT?

A sto se tice rastera,ispada da 7900xtx moze da se meri sa 5080 (?!)

Uostalom,ako zaista bude tacno da ce u svakoj igri trebvati RT (u sta bas sumnjam) onda AMD moze da se pozdravi sa svojim grafickim kartama za gaming...

Ma kakav RT, to je gimmick klasican, makar u ovom trenutku.

Doom radi i na tetrisu. Terace to i rx6600 sve na max u 4k

Veci cope od onog da ce 9070 xt kostati $600.

I dal su stvarno rekli da ce kartica biti ispod $899 kako bi se pojavila za $850, ja ne verujem.

Ajd' paljba od mene 😄

20250216_121419.jpg

Graficki setings je uglavnom high,mada sam nesto stavio i na medium....i eto sa 7900xtx,"slabasnim" 5700x i ukljucenim RT u 2160p ima oko 90-100 fps-a...za mene je to OK

7900xtx bi trebalo da je egal ili malo bolja od 3090 sto se tice RT performansi...

Nije ni developerima cilj da samo malobrojni gejmeri mogu da igraju njihove AAA naslove.

Evo Kingdom come 2 i Indiana Jones guraju odlično i osrednje mašine, čak i u 2k.

Tako da ja ne brinem što se toga tiče.

To što vi polazujete sa AMD kartama nije RT jer AMD karte čak i nemaju opciju da se uključi redovan RT nego taj prerendenovani ide što mora. Mi na (obe) 4080 igramo 1440p sa PT i DLSS... Jedino što ultra vuče dosta rama pa neki put pretera preko 16GB ali to će 9070xt da isto zeza. Nema bolje za 900e trenutno od polovme 4080s. 9070xt je sigurno neće stići u RT niti u fake framovima

Pobrisana gomila off-a / flejmovanja, nešto i preskočeno ali za svaki sledeći ispad iz teme idu poeni.

Cene nisu bitne već je da li će 9070xt da razočara. Po ovome izgleda da hoće i u Srbiji i u EU zbog cene. A ako i rt i fsr performanse ostanu da kaskaju na istom odnosu onda džabe fps. Niko neće nerfovanu kartu po ceni +100e ili 150e do 5070ti sa isto rama.

Da, ali bar ce obicna rx 9700 ipak barem nekom biti zanimljiva zbog 16GB VRAM-a naspram 12GB u rtx 5070.

Cene nisu bitne već je da li će 9070xt da razočara. Po ovome izgleda da hoće i u Srbiji i u EU zbog cene. A ako i rt i fsr performanse ostanu da kaskaju na istom odnosu onda džabe fps. Niko neće nerfovanu kartu po ceni +100e ili 150e do 5070ti sa isto rama.

Cekaj,a da li ce 9000 serija da ima pravi ili fake (prerendovani) false RT? 🤣

I kad su bile bitne cene,narocito u Srbiji....ovde je opstepoznato da ljudi kupuju ne jednu,nego daj pet karata 😁

9070xt ce da kaska u svemu....i sam AMD je priznao da se povlaci iz high GPU segmenta i da nova 9000 serija nece ni priblizno moci da se takmici sa Nvidiom....tj najjaca karta koja im ostaje u rasteru je 7900xtx ali kako smo apsolvirali ko ce da kupuje tu starudiju...

I zapravo cena bi trebalo da bude najjaci adut ove nove serije....da npr 9070xt ponudi slicne/malo slabije performanse u npr 1080p/1440p kao neka 5070/ti ali po osetno nizoj ceni....ali ako AMD izigrava i lupi neku nenormalnu cenu,zasto bi to onda neko uopste kupovao kad ima nvidiu (pa i 7900xtx)?

I kad su bile bitne cene,narocito u Srbiji....ovde je opstepoznato da ljudi kupuju ne jednu,nego daj pet karata 😁

9070xt ce da kaska u svemu....i sam AMD je priznao da se povlaci iz high GPU segmenta i da nova 9000 serija nece ni priblizno moci da se takmici sa Nvidiom....tj najjaca karta koja im ostaje u rasteru je 7900xtx ali kako smo apsolvirali ko ce da kupuje tu starudiju...

I zapravo cena bi trebalo da bude najjaci adut ove nove serije....da npr 9070xt ponudi slicne/malo slabije performanse u npr 1080p/1440p kao neka 5070/ti ali po osetno nizoj ceni....ali ako AMD izigrava i lupi neku nenormalnu cenu,zasto bi to onda neko uopste kupovao kad ima nvidiu (pa i 7900xtx)?
Brišu mi odgovor 3 puta već što nije u redu

Fake RT se ne odnosi na sve igre nego na I Indiana Jonesa koji je neko kačio sa 7900xtx i koji ima baked RT na AMD karticama. Vlasnici AMD karti ne mogu ni da vide RT podešavanja za razliku od vlasnika NV kartica. To se lako proveri vidite klipove recimo Daniela Owena i postove na redditu. Konzole isto koriste baked ili prerendenovani RT koji nije dinamičan u Indiana Jonesu. I Napisao sam ako nove kartice budu isto osakaćene za PT i budu kaskali za nv i za RT i fake framovima, neće biti dobra kupovina za te pare. Onda treba da koštaju 450 i 600 eura after tax najviše

Podijeljeni poeni, tema postaje cirkus, ako ovako nastavite pojedini će biti udaljeni sa teme. O RT-u imate temu pa raspravljajte do mile volje, ovdje je tema RX 9000 serija i tolerišu se blaga skretanja sa teme, ne i flejmovanje i prepucavanja konstantna.

Dosta ljudi kupuje tu starudiju izgleda, valjda jer 5080 trenutno kosta od 1600-1800eur a 5070 Ti od 1150 eur. Sta god AMD da uradi sa RDNA4 njihove cene ce biti 30-40% manje bar u pocetku.
Za starudiju je bas dobra kartica.

kojih dosta ljudi? 80% trzista je nvidia, po steamu najvise ljudi ima rtx3060

Pa, review-ovima se NDA diže 5. marta:

Pojavila se i 9070 GAMING OC kod nas, 790+pdv VP cijena, haos...

EWE je distributer mada nije do njih siguran sam, jednostavno su izvisili od AMD-a, upecali se na prve isporuke. CT je povukao svoje dvije karte juče sa portala nakon što sam im skrenuo pažnju da za grafičku kartu nema još ni driver + joj je zvanično predstavljanje tek 6. marta

Uvek je tako, pecanje na mutno sa prvim komadima. Nece biti ta cena garant, ali sumnjam da ce biti povoljne svakako. Mirise mi na 700/850.

To zavisi od performansi 9070 kartica. Ako dostignu 79xx seriju i 5070 ti, a 5070ti bude 1000e kao sto hoce, ne nadam se da ce 9070x biti manje od 800.

Vrh Dno