Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

Ja ono....skoro da sam kupio 7000 seriju....

Ipak cu sacekati pa sta bude.

Mozda su morali da budu niski, jer hoće to od nestabilnog skarta. Ne bi bio ni prvi ni poslednji put da se proizvodjaci njima koriste.
Ali kad bi im nabacili 512bitni bus ka vramu, postideli bi 6090. I usput verovatno resili glad i mir u svetu.
Samo pokazujes da nemas blage veze, da imas skontao bi da sam pisao o protoku memorije.

Odavno postoji izreka - ne postoji los proizvod, samo losa cena :) Uz rizik da se ponovim :ROFLMAO:, performanse su poznate vec godinu dana, zna se da su gadjali izmedju 7900XT i XTX za raster i komparativno znatno veci skok u RT performansama. Ocigledno su tu negde i pogodili, da li 5% gore ili dole, videcemo jos.

Dizajneri cipova se od "loseg" proizvodnog procesa i problema u njemu "brane" na dva nacina - overprovisioning i harvesting. Prva tehnika znaci da u procesu dizajna samog cipa stavljas vise struktura nego sto je potrebno prema inicijalnoj specifikaciji (npr. umesto 48 CU fizicki ih postoji 50, tako da ako se desi greska ne moras da bacis ceo cip). Druga je da iskljucuju ostecene delove kako bi dobili slabiji SKU (sa npr. 44 CU). Princip je isti i za memorijske kanale u monolitnim cipovima. Tehnike su nezavisne, naravno, mozes koristiti obe ili samo harvesting, to je vec odluka razvojnog tima.

Tek nakon ove klasifikacije prema ispravnosti dalje se cipovi razvrstavaju prema kvalitetu koji imaju (napon koji im je potreban za ciljanu frekvenciju i slicno). U teoretskom primeru iznad mozes imati GPU koji ima ispravnih 50 CU, ali ne moze da dostigne potrebnu frekvenciju. Ako imas gomilu takvih cipova, trazis im novu primenu. Generalno, sto vise SKUova predstavljaju, u principu znaci da imaju viskove cipova sa kojima ne znaju sta da rade.

Nazalost odavno je sve lasercut. Kad se setim da sam x800pro modovao u x800xt samo flesovanjem biosa... Maltene 25% dodatnih performansi za 10 minuta posla.

Teze to sa ovim modernijima jer su komplikovaniji sami cipovi.
A i nezahvalna je rabota sada jer su grafe mnogo skuplje nego sto su bile, pa je rizik jos i veci.

dsfdfsdsf.jpg

Po ovome RX 9070 XT bi trebalo da bude između 7900XT i 7900 XTX videćemo kakva će biti dostupnost i cena.

Tako nesto je i najavljivano plus bolji rt i mozda nesto manja potrosnja.
Sad ono glavno,cena i koliko ce ih biti na trzistu.

Tako nesto je i najavljivano plus bolji rt i mozda nesto manja potrosnja.
Sad ono glavno,cena i koliko ce ih biti na trzistu.
Trebalo bi da je osetno manja potrosnja. Ima(ili mozda je bolje reci imace) 50% manje shadera i isto toliko uzu memorijsku magistralu.

6144 (7900XTX) vs VEROVATNO 4096 (9070XT). 384bit vs VEROVATNO 256bit. I nije bas 50%, pre ce biti 2/3. Jedino sto je 50% su ROP, 192 vs VEROVATNO 96.

Uz manju potrosnju, 355W vs VEROVATNO 265W.

Izvini, obrnuo sam procente. RX 9070 XT ima 33% manje shadera i 33% uzu magistralu, ali kad obrnes 7900 XTX ima 50% vise shadera i 50% siru mem magistralu.

Ja ipak najrealnije ocekujem 600$ taj njihov msrp a kod nas prevedeno oko 800e za 9070xt.

Realno jako će biti zanimljivo vidjeti konkretne testove FSR4 i RT, jer to može ponajviše da ukaže da li su na pravom smjeru u dostizanju NV.

Realno jako će biti zanimljivo vidjeti konkretne testove FSR4 i RT, jer to može ponajviše da ukaže da li su na pravom smjeru u dostizanju NV.
Ti testovi su jedino zanimljivi onima koji se igraju u 4k kao sirotinja, realno 60 fps-a, a vestacki 150, sto nema veze sa vezom.
Hvale svi DLSS 4, kazu vrh stvar, ali samo ako si slep.

ништа без 8к @ 300 Hz нативно. Тако игра господа.

Maglu nam prodaju odavno i to skupu maglu.
Ljudi kupuju neoptimizovane igre i preskup hardver koji uz pomoc gimmick-a daje prihvatljiv fps za te neoptimizovane igre.
Svi se upljuvase oko dlss4 umesto da se neko pita hoce li malo developeri da se potrude oko optimizacije ili ko gura raspali unreal5 engine u nove igre??
Mega zahtevan a nista posebno kvalitetan za hardver koji trazi.
Pomoci nema.
RDNA4 bar mozemo da se nadamo dobrim performansama za neke prihvatljive pare.
Pa nvidia 40 serija da bi uzeo kartu sa 16gb kosta i dalje 1000e po nasim zvanicnim radnjama!!! Pricam o 4070 ti super.(kantu od 4060(50) ti 16gb ne racunam)
5070 ce imati 12gb u 2025.godini jel je covek koznjak rekao da tako treba. Koristite 4x fake frejmove sa xyz latencijom i blurom. Hvala,ne treba.
Znaci rx 9070xt je moja ako bilo sta od ovoga sto se prica o kartici je priblizno tacno.

Poslednja izmena:
Maglu nam prodaju odavno i to skupu maglu.
Ljudi kupuju neoptimizovane igre i preskup hardver koji uz pomoc gimmick-a daje prihvatljiv fps za te neoptimizovane igre.
Svi se upljuvase oko dlss4 umesto da se neko pita hoce li malo developeri da se potrude oko optimizacije ili ko gura raspali unreal5 engine u nove igre??
Mega zahtevan a nista posebno kvalitetan za hardver koji trazi.
Pomoci nema.
RDNA4 bar mozemo da se nadamo dobrim performansama za neke prihvatljive pare.
Pa nvidia 40 serija da bi uzeo kartu sa 16gb kosta i dalje 1000e po nasim zvanicnim radnjama!!! Pricam o 4070 ti super.
5070 ce imati 12gb u 2025.godini jel je covek koznjak rekao da tako treba. Koristite 4x fake frejmove sa xyz latencijom i blurom. Hvala,ne treba.
Znaci rx 9070xt je moja ako bilo sta od ovoga sto se prica o kartici je priblizno tacno.
Makar jedan razuman, i to je dovoljno.

Naravno da je tačno. Kad su po netu kružile netačne i nebulozne glasine o AMD kartama koje još nisu zvanično predstavljene sa sve cenom, niti testirane...? To ne biva.

Takođe, Džensenu da crkne televizor i da mu se osuše usevi.

Ja ipak najrealnije ocekujem 600$ taj njihov msrp a kod nas prevedeno oko 800e za 9070xt.

Kod nas (Balkan) su retail-eri dobili Rx 9000 seriju, po cijenu koja je jako losa. Tacnije 9700 XT je skuplja od 7900 XTX za isti model. Sad se ceka predstavljanje 5070 Ti i 5070 i njihove cijene, pa da se vidi koliko ce cijene ici na dole.
Znaci, kao i uvijek, AMD je imao plan da maksimizuje profit, pa su se brze bolje povukli da ne izgube i ovu mizeriju trzista koju drze.

Kod nas (Balkan) su retail-eri dobili Rx 9000 seriju, po cijenu koja je jako losa. Tacnije 9700 XT je skuplja od 7900 XTX za isti model. Sad se ceka predstavljanje 5070 Ti i 5070 i njihove cijene, pa da se vidi koliko ce cijene ici na dole.
Znaci, kao i uvijek, AMD je imao plan da maksimizuje profit, pa su se brze bolje povukli da ne izgube i ovu mizeriju trzista koju drze.
Koji je to retail dobio, pošto ja ne vidim kod dobavljača da se i pojavilo?

Opet se nadam da 9070xt nece preci 100k dinara.
Cisto sumnjam da ce i nasi da imaju na lageru previse 7900xt i xtx kartica pa da bi bio problem dostupnost 9070xt i njihova eventualno bliska medjusobna cena.

Poslednja izmena od urednika:
Ovo poslednje...

Stvarno ih ne razumem. Najavljuju karticu kao midrange, gadjanje sweetspot-a, po specifikaciji(a i performansama) se vidi da je slabija od starog(raspalog) flagshipa, a onda im sine ideja da udare cenu visu od njega.

Nabavne cene pre prodaje nisu nikakva indikacija finalne cene. Proizvodjaci refundiraju razliku distributerima/prodavcima kad se odluce koja ce biti finalna cena proizvoda. Pride, govorimo o distributeru za malo trziste, nabavna cena za 20 komada nije ista kao nabavna cena za 2000 komada kad se sracuna cena po komadu.

Vrh Dno