Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

Sad, kada imaju sansu sa finansijske strane, treba da uzmu vece parce hleba u GPU segmentu, po cenu da sledecih 2 generacije GPU-a imaju profit od 10% recimo, a ne projektovanih 40-45%, koliko imaju sada. CPU im ostaje na 40-45%, GPU spuste na 10-15%, otkinu vece parce hleba i rade na tome.
U tolikoj i takvoj kompaniji rade veoma pametni ljudi, daleko pametniji od mene svakako (iako imam poprilicno godina i iskustva u IT sferi pa mogu ponekad da vidim nesto i van procenata na grafikonima 😉). Siguran sam da je neko ozbiljno promislio sta im je ciniti, imajuci u vidu situaciju na trzistu, prognoze za narednih 10 godina, trendove za sve velike tehnoloske kompanije i slicno.
Ajde da se fokusiram na maks zaradu danas, a sutra kog briga. Korisnik kriptoacc kaze da kako bi odrzali zdravlje svoje GPU divizije i time buduce tokove profita, trebalo bi da uloze deo profita trenutno uspesnijih divizija u ovu.
Pa upravo to i rade 🙂. Ta divizija trenutno ne donosi novac (direktno), njeno zdravlje se ogleda iskljucivo kroz IP i znanje u dizajnu cipova. Poenta je da ne mogu da se takmice sa NVIDIA i Apple za proizvodne kapacitete, a tu su jos Intel, Qualcomm itd. OK, Apple je uvek node ispred, NVIDIA i Qualcomm obicno prelaze sledeci, AMD maltene na kraju od svih pomenutih kompanija.

Da bi mogli da razmisljaju da sustignu i preteknu NVIDIA jednostavno bi morali da budu node ispred, a to ne vidim da se moze dogoditi u doglednoj buducnosti.

Mozda zvuci cudno, ali mi se cini da ih je potpuno zatekla cinjenica da je Blackwell losiji nego sto se ocekivalo i da ozbiljno razmatraju sta i kako dalje.

Odlican je i u grafici. Da podsetim da se u raster 3D vrh AMD kartica sasvim lepo nosi sa nvidiom, iako nema cuda jezgra koja su standardizovana sada u svakom 3D content creation pipelinu.
To sto nisu forsirali glupi RT jer nije ni bio potreban im je po meni samo bio plus.
Jer se i sadasnje najjace nvidia grafe toliko "dobro" nose sa RT/PT da im je potreban AI super racunar da rinta 5 godina da usavrsi vestacke frejmove.
Al dobro, sve se to dobija bar po pristupacnoj ceni...
oh wait...
To što si opisao tu se zove R&D...i jedan je razloga što AMD kaska za NV već ko zna koliko.

Da li je praktično ne juriti nove tehnologije ako nema trenutne potrebe? Jeste...na kraće staze. Dugoročno, kopaš sebi grob jer će konkurencija uvek da ima bolje to nešto šta to nisi hteo da juriš onda kada to postalo relevantno.

Pominjem to jer se podsmevaš tom superkompjuteru...on je Džensenu zaradio milijarde dok je "mlatio praznu slamu" svo to vreme jer je NV učila i od toga a mi smo sada tu gde smo.

Još nešto: AMD-ove enterprise karte su itekako dobre i imaju svoje mesto na tržištu. To znači da AMD jeste imao vreme i resurse za R&D...samo ih je bolelo ćoše za gejmere, isto kao NVidiju. Just sayin'...

@Dusan K
Ima AMD kartu blizu 5090, to je sigurno, samo sto im se sa finansijske strane ne isplati. Lupam, ali verovatno ih kosta 1000$, sto znaci da bi morali za 1500$ da prodaju, velicina cipa ko zna, sto znaci po vaferu verovatno duplo manje od 9070xt, racunajuci yield itd.
Znaju oni odlicno sta rade, pune kasu kao sto je receno, zabole ih za kupce. Izbacuju karte koje ih kostaju 300-400, prodaju za 700, jer je yield verovatno mnogo bolji nego sto je bio za 7900xtx primera radi.

@Markomaniax
Sve si u pravu sto se tice TSMC-a, ali i oni, kao i ostali, gledaju da pune kasu i da se sire. Nadmetanje za kolicinu vafera postoji odavno, e sad samo je pitanje koliko se kome isplati da pretplati i da zaradjuje manje od planiranog.

Кинг оф д хил, са мамутском величином (сингл) чипа, и неограниченом потрошљом, је увек био потез очајника.
(Наравно, продаваће се захваљујући хипију, нова нормалност...итд) океј...и профи продуктивност, има и таквих.

Много ме више занима приступачан, модуларан и модеран мидрејнџ гпу, са минимаксованом потрошљом.

vraca mi veru u ljudove kad procitam ovako nesto, nakon uvidjaja u prevaru koju je nvidia napravila sa 5xxx serijom.

1738697492345.png
1738697521432.png
1738697547886.png
1738697592413.png

mada ima i ovoga:
1738697641308.png

Mislim da su smanjili isporuku da im se ne bi dogodila situacija kao sa RDNA3, kada je tržište bilo preplavljeno karticama iz prethodne generacije. Lisa je upravo tako nešto i rekla juče pred akcionarima. Imali su pad od 60% u gejming segmentu (uključuje i konzole) u Q4 2024 u odnosu na Q4 2023.

In Gaming Graphics, revenue declined year-over-year, as we accelerated channel sellout in preparation for the launch
of our next-gen Radeon 9000 series GPUs. Our focus with this generation is to address the highest volume portion of
the enthusiast gaming market with our new RDNA 4 architecture. RDNA 4 delivers signicantly better rate tracing
performance and add support for AI-powered upscaling technology that will bring high-quality 4K gaming to
mainstream players when the rst Radeon 9070 series GPUs go on sale in early March.
— Dr. Lisa Su, AMD CEO
Prodaja RDNA4 početkom marta, a juče su se pojavile glasine da će predstavljanje biti krajem februara. Čekaju da vide kako će se pokazati 5070Ti/5070. :)

Dvoumim se da li sad kupujem 7800xt ili verovatnije 7900gre ili da cekam 9070xt....kako izgleda da ce biti nezgodno za dostupnost a cena ce bar kod nas biti paprena....mozda je bolje uzeti prethodnu generaciju.
Ako se nove kartice pokazu meh pa ove stare mogu samo da dodatno poskupe.
Definitivno mi se ne daje 100k+ dinara za grafiku a nekako mi se javlja da ce to biti cena za 9070xt bar kod nas.
Nove karte nece nista znacajno doneti u rasteru nego ce imati poboljsan rt,koji mene ionako ne zanima.
Vise razmisljam o guranju rt u nove igre pod obavezno a onda bi tu nova generacija bila daleko bolja.
Neki savet?

Mart je svakako blizu. Ja bih sačekao. I meni malo fali da se zaletim na XTX ali neće one pobeći nigde ako 9700xt bude preskupa.

Niste jedini. Merkao sam 7900 xt kod Madjara ili u DE, i imao sam slicnu dilemu, da li uzeti sada i posle se pokajati ako se ispostavi da nove kidaju, ili cekati i pokajati se kada nova generacija izadje a ispostavi se da je nema na lageru, da je preskupa, i jos da je stara generacija poskupela. Dilemu mi je olaksala cinjenica da ni jedna varijanta 7900 xti ili xtx, ne moze da stane u Fractal Terru, uz L12S kuler, osim referentnih, kojih nema. Tako da, cekace se 9070 (xt).

To me dovodi do novog pitanja, da li ce ove nove biti SFF friendly... Nadam se necemu do 320mm x 50mm max.

Imaš na video izvještajima sa CESa većinu 3rd party modela, možda može da se procijeni sa snimaka gdje ih drže po rukama.

Mozda nesto od ovih obelezenih bude u okviru prihvatljivih dimenzija. Takodje i Powercolor Reaper bi trebalo da bude ok, ukoliko ne bude predugacka.

Pre par nedelja sam okačio procene nekog lika sa overclockers foruma.
Još nema ni zvaničnih dimenzija kartica, pa su vredni ljudi krenuli sami da procenjuju na osnovu dostupnih fotografija. Evo jedne takve procene sa overclockers foruma:
  • Powercolor Red Devil ~360mm
  • Powercolor Hellhound ~340mm
  • Powercolor Reaper ~310mm
  • AMD Reference (XT) ~291mm
  • XFX Merc ~340mm
  • XFX Swift ~306mm
  • Sapphire Pulse ~282mm
  • ASRock Challenger ~294mm
  • ASRock Steel Legend ~290mm*
  • ASRock Taichi ~326mm*
  • Asus TUF ~339mm*

Ove sa zvezdicom su neprecizne zbog slabijih fotografija.

Stvarno su preglomazne.

Pogledajte prilog 476770

Bolji RT da, ali raster ni blizu 7900 xtx, ne znam kako bi to dostigli toliko razliku u broju jezgara, a 256 bit uz gddr6 je kocio vec 7900gre
Ako je nVidia mogla sa Maxwell-om (GTX 980 brzi od GTX 780Ti), mozda i AMD moze

^^To je. Definitivno je do busa. Opste je poznato da ako stavis 512 bitni bus u 7900xtx postane brzi od 5090, a ako stavis 256 bitni on postane sporiji od 1060ice....
Strucnost pojedinaca na ovom forumu je....

Bolji RT da, ali raster ni blizu 7900 xtx, ne znam kako bi to dostigli toliko razliku u broju jezgara, a 256 bit uz gddr6 je kocio vec 7900gre
Pre bih rekao da su 7900 GRE kocili jako niski klokovi memorije i jezgara,

Mozda su morali da budu niski, jer hoće to od nestabilnog skarta. Ne bi bio ni prvi ni poslednji put da se proizvodjaci njima koriste.
Ali kad bi im nabacili 512bitni bus ka vramu, postideli bi 6090. I usput verovatno resili glad i mir u svetu.

Pa nisu oni to smislili još od vremena Pentium 2, pa i ranije se koristi binning u izgradi CPU i GPU, oduvek je bilo toga napr. TNT2 i TNT2 Ultra, isl. Pa i 5090 je delimično ima isključene komponente dok će se 100% ispravni primeci naći otključani na workstation karticama.

Ne ne, znam za to. Pa logicno je u tom slucaju sigurno nece bacati cipove.
Ali je prica sa gre grafama malo drugacija. Mislim da je amd istrošio svoj budzet u TSMC u smislu kapaciteta za proizvodnju serije 7000 pa su nastavili stvarno sa skartom ove GRE graficke, predstavljajuci ih kao slabije ali efikasnije.
Dakle podmukli rebranding je razlika.

E kad je Juro rek'o, onda...

Nazad
Vrh Dno