- Učlanjen(a)
- 03.07.2002
- Poena
- 755
Moja oprema
- CPU & Cooler
- Ryzen 5 5600, Noctua C14S, 2x Noctua NF-A14
- Matična ploča
- B550I AORUS PRO AX
- RAM
- 2x16GB Kingston 3600MHz
- GPU
- Asus TUF 3080 10GB
- Storage
- Adata SX8200 Pro M.2 512GB, Lexar NM710 2TB, Biostar S100 480GB, Western Digital Green 2.5 2TB
- PSU
- Corsair SF750
- Kućište
- Cooler Master NR200P
- Monitor
- Philips 65PUS7354
- Pristup internetu
- Optički internet
U tolikoj i takvoj kompaniji rade veoma pametni ljudi, daleko pametniji od mene svakako (iako imam poprilicno godina i iskustva u IT sferi pa mogu ponekad da vidim nesto i van procenata na grafikonima 😉). Siguran sam da je neko ozbiljno promislio sta im je ciniti, imajuci u vidu situaciju na trzistu, prognoze za narednih 10 godina, trendove za sve velike tehnoloske kompanije i slicno.Sad, kada imaju sansu sa finansijske strane, treba da uzmu vece parce hleba u GPU segmentu, po cenu da sledecih 2 generacije GPU-a imaju profit od 10% recimo, a ne projektovanih 40-45%, koliko imaju sada. CPU im ostaje na 40-45%, GPU spuste na 10-15%, otkinu vece parce hleba i rade na tome.
Pa upravo to i rade 🙂. Ta divizija trenutno ne donosi novac (direktno), njeno zdravlje se ogleda iskljucivo kroz IP i znanje u dizajnu cipova. Poenta je da ne mogu da se takmice sa NVIDIA i Apple za proizvodne kapacitete, a tu su jos Intel, Qualcomm itd. OK, Apple je uvek node ispred, NVIDIA i Qualcomm obicno prelaze sledeci, AMD maltene na kraju od svih pomenutih kompanija.Ajde da se fokusiram na maks zaradu danas, a sutra kog briga. Korisnik kriptoacc kaze da kako bi odrzali zdravlje svoje GPU divizije i time buduce tokove profita, trebalo bi da uloze deo profita trenutno uspesnijih divizija u ovu.
Da bi mogli da razmisljaju da sustignu i preteknu NVIDIA jednostavno bi morali da budu node ispred, a to ne vidim da se moze dogoditi u doglednoj buducnosti.
Mozda zvuci cudno, ali mi se cini da ih je potpuno zatekla cinjenica da je Blackwell losiji nego sto se ocekivalo i da ozbiljno razmatraju sta i kako dalje.