Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

3x8-pin su zabrinjavajuci...
Manje nego 12v 2x6, bar meni

Black Ops 6 na 4k, Extreme podesavanjima, native, bez upscale i FG imao 99fps average.
4080 Super na 4k, Extreme i upaljen DLSS na quality 129fps average.
Hmm, ovo lepo izgleda, bez obzira sto je 9070 bio uparen uz 9950x3d ipak je 4k rezolucija bila

Ovo je naslov naklonjen AMD, cekamo neke neutralnije.

Imali nekih informacija u vezi FSR, da li tu ima nekih poboljsanja ?

Pa navodno ima, ali samo za 9070 (ne i za ove nize, ne podrzava hardware). Sad je pitanje da li ce 9060 biti Navi48 ili Navi44, posto neki leakovi kazu jedno, neki kazu drugo, ako bude isti cip kao 9070 nozda i 9060 dobije nesto od novog FSR)...

Poslednja izmena:
Mislim da je situacija da samo jaci cip ima podrsku za FSR4 naucna fantastika. A ako su ipak toliko glupi, obice im se o glavu dodatno.

Isečak iz razgovora grupe novinara sa predstavnicima AMD na zatvorenoj prezentaciji

McAfee: Maybe to talk a little bit about FSR specifically — FSR4 is ML super resolution, and it is built for… as we bring it to market, it will be built for our RDNA 4 architecture. RDNA 4 will bring a pretty massive increase in terms of ML [operations] and compute capability in the shader unit itself. So it is kind of fine-tuned for RDNA 4.

Bringing that to other product families is certainly a possibility for the future, but not something we’re talking about right now, nor committing to a timeline of when that will be available. But as we launch it, it’ll be RDNA 4-focused.

Ceo transkript

A ne znas ni cenu ni performanse. Tovari magare dok su mu noge u blatu :)
Bukvalno : ) Kao da se plase da kazu vise o svojim proizvodima. Da mi sve informacije dobijamo od AMD partnera, sto je smesno. Ne uliva mi ovo neko poverenje u njihov proizvod.

Zna se cena (manje od $1000 i značajno manje od $2000) :) Šta hoćete više?

Journalist: When you say you are targeting the sweet spot, not going after the ultra high end, what are we talking? Sub-$1,000? Sub-$700?

Azor: Sub-$1,000 for sure.

McAfee: Significantly below $2,000.

Znaju i performanse

McAfee: We have in house the full performance driver. We intentionally chose to enable partners with a driver which exercises all of the, let’s call it, thermal-mechanical aspects of the card, without really running that risk of leaking performance on critical aspects of the of the product. That’s pretty standard practice.

Pročitao sam kompletan gornji transkript i ne mogu da se otmem utisku da su načuli šta Nvidia sprema, pa odlučili da otkažu prezentaciju RDNA4, a morali su nešto da kažu jer su partneri imali spremne kartice na CESu. U svakom slučaju na osnovu ovog bi trebalo da očekujemo posebnu prezentaciju za RDNA 4

Azor: When I say, when we say, later in [the first quarter] we’re going to give you more details, just keep in mind what we just said. We had all the content ready to go. It’s not going to be like March 31.

pa i 999$ je manje od 1000 :)

Sve zavisi koliko ce Blackwell realno biti brzi u vecini scenarija u odnosu na prethodnu generaciju.

Ako idemo sa onim sto je bilo najavljeno pre maltene godinu dana (~7900XT raster, ~4070Ti/Super RT), 599$ bi bila negde ocekivana cena, 549$ bi bila OK, a 499$ bi bilo odlicno. Sve preko ovoga (vise performanse, niza cena) bi bili samo bonus.

Takodje mi se cini da bi 9070 mogao biti najpametnija kupovina i veoma popularan proizvod, posto mi ne lici da ce razlika u odnosu na jacu verziju biti posebno velika.

Jedino ineteresantno amerima pre nego sto Tramp uvede tarife na uvoz (ako uopste uvede). Pa onda ameri da placaju po EU cenama :)

BO6 je vise naklonjen AMDu nego ostale igre u proseku. Po TPU testu za BO6, 7900XT je priblizno isti kao 4080 Super, dok u proseku u ostalim igrama 7900XT kaska nekih 10ak %
performance-3840-2160.pngrelative-performance-3840-2160.png

Sobzirom da je testirana 9070 a ne XT verzija, pod pretpostavkom da je XT brzi nekih 10% od vanile, postoji sansa da je 9070XT ~= 4080S u raster.

To ne znaci nista jos uvek.

Nije mi jasno zašto prave tako prenabudžene karte. RX 9070 je 260W karta, ne treba joj mrcina od kulera kao na 4090 i 3 8-pinca na Red Devilu...samo nabija cenu bez potrebe.
Počeli su da se ******* kao sa matičnim pločama - 18 110A faza i 2 8-pinca za procesore koje će da teraju na 120W...

Poslednja izmena od urednika:
Ocigledno se sugerise izmedju redova da ce cena biti neocekivano niska (jer ovakve performanse, +/- 10% ocekujemo vec oko godinu dana).

Ovo izgleda odlično zaista ako bude oko 600 do 650$ uopšte nije loše. Pogotovu ko se ne loži na fake frames i ostale mađioničarske trikove...
1736420269544.png

Da ipak sačekamo prave testove, manje ćemo se razočarati.

Sto sam procitao nekad davno na ovom forumu, pa igraj ti 3D Mark onda kad su ti toliko vazni rezultati u njemu. :D

Vrh Dno