Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

Ocigledno su se zaigrali sa cenom/performansama, pa odlucili da se malo presaberu da se ne bi po 88x sramotili.

Ne vidim razlog da makar dve recenice ne kazu, i slajd, cisto eto, CES je mislim, WTF... Nego samo boom, pojavice se u PC vestima info, detalji itd.

Cudno, u svakom slucaju nista spec za prosecnog srbendu.

Moje neko predvidjanje za cene je 9070XT 599$ , 9070 499$
Ako je 9070XT stvarno 7900GRE sa boljim RT, onda je $550 primerenija. No, videcemo.

Ako budu trazili $349 za skrnavi 2048SP sa 16GB (7600XT refresh... 9050XT?), mogu samo da ga nabiju sebi gde sunce ne sija.

Jedino dobro za low tier kartice, sto se pojavio Intel, pa moze nesto da ponudi, pa ce se tu voditi borba AMD-a i Intela. Nvidia je napustila taj segment odavno.
Intel mora nesto dobro da ponudi za malo novca, da bi pridobio ljude, AMD ce na kasiku da osvezava svoje, i ako ne ulozi malo vise u razvoj, nece daleko stici nego tri koraka iza Nvidie, a vremenom ce to biti pet, sedam koraka itd.

Svaki sledeci PC ikada, Ryzen CPU, Nvidia GPU.

Nije ni 5070 takmac,

Pre ce biti RX 9070 XT = RTX 5060/5060 Ti

20250106_120116.jpg

Da sam kupac RX 7900 serije, ja bi bio vrlo besan posle ove objave da je FSR4 9070 ekskluziva. Realno jadniji potez nego mnogi nVidijini proteklih godina, jer kada nV kažu ne radi na staroj generaciji barem radi na proizvodu za koji je namenjen taj tech (DLSS frame gen za 4000 seriju). AMD izbacio 7900 seriju sa AI silikonom koji ništa nije radio od predstavljanja da bi sada potvrdili da zapravo ničemu i ne služi pošto ne može podržati FSR4. Bilo bi smešno da nije tužno. I to sve stiže od kompanije koja ima jednocifreno učešće na GPU tržištu.

Edit: Sprdali smo Raja Koduri-ja, ali za vreme njega su barem bili kako tako konkurentni.

Kolike hladnjake stavljaju na ove grafčke a nema potrebe, samo da bi izgledale wow i naplatili maglu.

Da sam kupac RX 7900 serije, ja bi bio vrlo besan posle ove objave da je FSR4 9070 ekskluziva
Pa ako tako bude, onda će FSR4 biti implementiran u 2 igre, i to ako im AMD plati, pošto niko normalan neće trošiti resurse na tehnologuju koju koristi 0,0001% igrača.

Digli ruke od grafika, ovo je čisto da kao izbace nešto. Ide se na integrisana rešenja. Početak kraja.

...sa drug strane, elektronskog otpada ima....za sledećih 10 godina opušteno da se ništa novo ne proizvede, dovoljno....
za 90% potreba, ozbiljno...svakih par godina neko izruči recimo tone neke opreme nove novcate na ebay, odakle to?
pa neprodato stoji i zvrji po kutijama....a sva te elektronika opasno uništava planetu, u smislu vadjenja metala, itd...
kažem samo...GPU i CPU današnjice su neverovatno moćni, može slobodno malo lopta da se spusti na zemlju...
barem što se mene tiče...ebay, amazon, ali, KP...su zatrpani elektronikom koju niko ne koristi a pohlepni nakupci drže cene
kada bi se cene polovne opreme spustile, a to kao da drži jedan isti klan u celom svetu, kožnjak bi nas molio da mu kupimo GPU
nisam sad neki anarho-zeleni, ali tako jeste, stvarno...
....
ali sa druge strane ono što mene plaši je da ovo sve polako početak kraja PC-a koji nikako da počne, e sad izgleda da je počeo!
tu se slažem i to mi se ne svidja nimalo....lepo je čika Karlo to sve opisao u 19. veku još, da će se kapitalizam sam urušiti, zbog pohlepe kapitalista.

Pa ako tako bude, onda će FSR4 biti implementiran u 2 igre, i to ako im AMD plati, pošto niko normalan neće trošiti resurse na tehnologuju koju koristi 0,0001% igrača.
Sve igre gde je implementiran i radi FSR 3.1 (isto sto i 3) ne zahtevaju nikakvu posebnu "doradu" da bi FSR 4 radio. Dakle 60+ naslova u ovom trenutku.

Kolike hladnjake stavljaju na ove grafčke a nema potrebe, samo da bi izgledale wow i naplatili maglu.
Nije to nužno loše, na mojoj 7970 GHz je isto bilo 3 venta i masivan hladnjak u početku kao nepotrebno, a onda sa godinama, pasta popusti malo (znam može da se rastavi i sklopi, ali to je posao + to ume da uradi jako mali broj ljudi), pa onda crkne jedan vent od starosti a drugi krene da radi lošije i uz custom fan curve 1 koji radi ispravno i taj polovičan su bez problema držali kartu u normalnim okvirima do penzije nakon punih 12 godina staža... tako da nije sve to ni za prvih godinu dana, ipak će ta karta živeti 10-ak godina...

9000 serija AMD-u toliko nebitna da nisu ni predstavili na keynote, vec dali novinarima da sire vesti, brzina 9070xt u rangu 4070ti.

Polako, sizofrenija krece kad se ustanovi da su (opet) digli TDP 15% da bi navukli 7% performansi da se bas skoz ne brukaju... (pominjao se 220W TDP, sad 265-330W). Bar ima sta da greje noge :)

Cekamo review.

The final question came from AMD’s own, wanting to find out about if the benchmark numbers on the internet were true.

Frank Azor - AMD
All the data you have is pretty much inaccurate.

David James – PC Gamer
So all the data that's out there about RDNA4 is wrong?

David McAfee - AMD
The performance data that's out there on RDNA4 is completely inaccurate.

Frank Azor - AMD
The other thing I will tell you is that nobody has the final driver. So how can the data be accurate? That's why I can confidently say that the data is not accurate.

3x8-pin su zabrinjavajuci...

Nazad
Vrh Dno