Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

U mobilnom segmentu amd je ranije izbacio RX 7900M 16GB 180-200W i to u AW laptopu koja je najslicnija RX 6800XT. Ako su najavili da ce RX 9070XT biti samo poboljasana verzija 7900 GRE onda ce pitam koliko ce biti jaka RX 9070M XT koja biti limitirana na 180-200w.

Jel danas ili sutra predstavljanje RDNA 4 na CES 2025?

Za nekih ~20h od ovog momenta ja mislim

Hvala svima na brzim porukama.

Koliko vidim Nvidia prezentacija ce biti 7 sati kasnije, tj oko 03h po nasem vremenu sutra, bice zanimljivo ispratiti koliko je ko napredovao za ove 2 godine u arhitekturi i brzini.

Cekaju da konkurencija najavi cene kako bi finalizirali svoju ponudu. Ni prvi ni poslednji put.

Koja poenta onda bilo cega, kakav fail od prezentacije...

Nije promašaj jer će predstaviti nove procesore i APU. Barem bi tako trebalo da bude.

9950x3d se svakako ocekuje na ovoj prezentaciji, kao i 9700XT i 9700 GPU.

Cekaju da konkurencija najavi cene kako bi finalizirali svoju ponudu. Ni prvi ni poslednji put.
Za prezentaciju RX 6000 serije su "neocekivano" najavili 6900xt...
Karte su bile pozicionirane 100$ ispod konkurencije i takodje su prvo sacekali objavu zelenih - ono famozno iz kuhinje u koznjaku...
Pa je nV kasnije "korigovala" cene, mada verujem da se vec sve znalo...
Jedino nisu mozda ocekivali 6900xt i zato je bilo agresivna kampanja za DLSS/RTX ali su odahnuli kada su videli grafike.
Na kraju, kada je izasao "refresh" kod oba tabora mogli smo da vidimo da su se kao po dogovoru pozicionirali tacno izmedju u svim serijama/segmentima i da se uopste nisu agresivno takmicili medjusobno...

Ocekujem istu pricu samo u <700$ segmentu i AMD ce sacekati da maksimizuje cene/performanse, nece sigurno uciniti usluge kupcima...
Odnosno ocekujem neko "iznenadjenje" u vidu naslednika 7900xtx koji bi parirao 5070ti modelu po nizoj ceni.

Poslednja izmena:
Tome se nadamo, videcemo uskoro.

Pa sta mi znaci 9070/XT kad nece da pridje 7900XT po perfomansama? A XTX ajd da se nadamo, ali tu ne ocekujem neke bolje perfomanse od trenutne XTX, samo bolju potrosnju i nadam se bez pregrejavanja, sa cenom od 1k normalno sto me nesto i ne raduje previse. Da daju XTX perfomanse za 499$ kao neka naslednica 7800XT, to moze.

Na kraju ce zaista ispasti da vecina ovde kao ceka "konkuretan AMD GPU", u stvari cekaju cene i eventualnu reakciju zelenih da bi mogli kupe jeftinije nV karte... 😂

pa ne diktira amd cene na gpu trzistu. ne znam ko uopste ocekuje tako nesto.

Pa po svim leakovima deluje da je prepakovana 7900 GRE, kojoj je cena oko 600e trenutno u EU...

mislis zarotirali brojeve u nazivu :D drugu kutiju odstampali :D

Na kraju ce zaista ispasti da vecina ovde kao ceka "konkuretan AMD GPU", u stvari cekaju cene i eventualnu reakciju zelenih da bi mogli kupe jeftinije nV karte... 😂
Imao sam i jedne i druge, uzmem sta je bolja kupovina (ne nuzno performanse, vec zaokruzen proizvod) u tom trenutku.
7600 i 4060 su bili teski fejlovi, kartice iz klase ispod sa nabudzenim samo imenom (samim tim i cenom). Iznad toga je bilo da se probere, ali vecini ljudi iznad budzeta. Entuzijasti su drugacije zverke ali masa prodaje je xx6xx serija.

Cekaju ljudi 7700XT za 300e, a da ima jedan 8-pin pod imenom 9060(XT). Eto sta se ceka. Od high-enda AMDa nema nista do (mozda) UDNA.

Od fanboy-isma nema leba - ne placaju oni mene, nego ja njih(ovu karticu)...

Poslednja izmena:
Moje neko predvidjanje za cene je 9070XT 599$ , 9070 499$

Kako ga vec razvlace pola sata sa AI, mozda ce FSR4 da pojede DLSS4, lideri su u svemu, jedu Apple procesore, Intel vise nije zanimljiv, dominacija! :D

Vrh Dno