Šta je novo?

AMD RX 7000 (RDNA 3)

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Zar 7800XT nisu power-limitirane, ili tako nešto? Koliko se sećam, 7900 GRE se dobro klokuje a ove bi trebalo da su već nategnute skroz...

Jesu, doduse uz dobro podesen undervolt moze da se zaobidje taj problem i dobije na performansama. Uglavnom manje od 10% bolje performanse, al avaj, tako je i sa vecinom GPUova.

Zanimljivija varijanta mi je bila undervolt i underclock, otprilike se dobije 25-30% manja potrosnja a performanse su do 5% manje (ili ti egal sa referentnom kartom).

Ja imam ova podesavanja, totalno stabilno, moze i na 2700 max bez problema, ali mi je ovo sweet spot po pitanju temperatura

Min 2000, Max 2600, 1050 mv
vram 2514 mhz, fast timing
power limit + 15%

citao sam da samsung vram moze 2614 mhz bez problema, ja imam hynix i nije stabilan na 2614 mhz ali se malo dobija sa vram oc u svakom slucaju.
Samo nisi nasao igru koja ce da baguje, iz nepoznatih razloga. Jasno mi je i da ti sad ovo zvuci kao lupetanje jer se igras verovatno duze vremena na 1.050 i u fazonu si "vidi ga ovaj sto soli". :D

Ali, ukljucio sam se i na jos jednom forumu u ovu problematiku, svi dolazimo do istih rezultata tj. frustracije sa crashom koji se desava nakon 6h stabilnog rada. Esencijalno, gremlini. Katastrofa za testiranje, nikad nisi siguran. A onda se pojavi naslov u biblioteci koji radi na jako maloj voltazi, sabija. Tek onda ti nista nije jasno.

Imas srece, za sad. I ja sam uhvatio bio zimus streak od 3 igre koje su trpele izuzetan undervolt, evo ako hoces da probas skini Alien Dark Descent, meni ta igra nije htela da radi za 1 Mhz/mV ako pipnem slidere sa defaulta. Na defaultu 0 problema.

Na drugom forumu (ne znam kakva je politika sa navodjenjem foruma) radjena je opasna analiza. Lik je radio brdo igara i podesavanja, sesije po 12h gde renderuje jednu scenu tj. ostavi afk da stoji char i imao je crashove na fazon 10 i 11 satu ponekad, sto je ono, mindboggling, na afk scenu sa skoro 0 promena.

@PPC Probaj da podesis max 2300Mhz za GPU i 1100mV pa vidi jel ti problematicne igre kresuju. Izgleda da ona moja nestabilnost sa 3DMark 2006 nije bila do GPUa, bar sad ne mogu da reprodukujem sa poslednjim drajverom i 2300MHz @1100mV.

Po meni, uz neki mild VRAM OC dobijaju se manje vise iste performanse kao default ali uz znacajnije manje temperature i potrosnju.

Evo podesicu na nedelju dana te parametre ali je fora sto sad nemam nista problematicno u arhivi, sve radi na 2600 i 1125mV. Otp 95% sam siguran da nece biti razlike tj. crasha.

Vram OC je prvo sto sam uradio i to se jako lako testira, na +200 crashuje, na +190-170 daje artifakte, drzim na +150. Nisam primetio da je memorija ikada bila problem, uvek su core parametri "all over the place" kad se desi crash, nikad mem.

@danilo989 Ne vredi, gremlini, urekao si me.

Stavio sam tvoja podesavanja i od petka je radilo sve normalno, ovih dana igram Fallout NV sa 300+ modova i izbacivao je nekad sam Fallout ali sto se tice grafike sve stabilo, duze sesije, vise dana. Prethodna podesavanja 2565 i 1030, sve radilo, sve radilo i dva dana na tvojim podesavanjima, danas kompletan crash, crn ekran i zuje zvucnici. Uveren sam da nije do tvojih podesavanja vec jednostavno gremlini. Iskocice u nekom trenutku iako radi stabilno danima, koja god da su podesavanja sem defaulta.

Malo je previse poklapanja izmedju tebe, usera na drugom forumu i mog iskustva da bi bili izolovani slucajevi. Sad cu sve da vratim na suvi default da vidim sta se tu desava.

12VHPWR/12v-2x6 konektor stize i na AMD

za 7900 profesionalne graficke:

ASROCK-WS.jpg

Imam problem sa grafickom 7900xtx. Evo otprilike sve sta sam probao, ako imate ideju sta bih jos mogao recite. Jos je pod garancijom i vec sam je nosio u prodavnicu gdje nisu mogli da utvrde problem jer se ne pojavljuje u testovima vec u random momentima u igricama. Sad kad bih je opet dao da testiraju tj da posalju dobavljacu ko zna koliko bih bio bez graficke i plasim se da bi je opet poslali nazad, zato hocu sve zivo da istestiram kako bih im mogao poslati sa dokazanim problemom. Najveci problem je sto u vecinu stress testova i benchmarka kao i kod nekih igrica sve radi ok, zato nalazim sto vise situacija gdje moze da se ponovi.

Zanemarite sto je na engleskom ovaj ispod dio jer sam pitao takodje na strane forume za pomoc.

Tried integrated GPU and older GPU card I have (nvidia 1070) no artifacts

Tried HDMI 2.1 from PS5

Tried two different dpi cables and 2 HDMI cables

Tried 3 different monitors(or well 2 plus tv)

Installed fresh win11 without anything and tried there

Freshly installed various drivers

Underclocked

Overclocked

Tried all the stress tests and benchmarks I could find

I even recorded in-game footage and it shows these artifacts in the video

Tried different resolutions in-game and in Windows settings

Tried different refresh rates

Fixed card sagging

Expo (for RAM) is disabled in bios

I don't have another PCIe port to test, or I do but gpu can't fit there

Removed drivers through DDU between testings

No remaining PCIE cables from the PSU but no place to plug it in in PSU even if I had it

I switched cables around a bit inside between things

It might have worked in the end when I tried running it without any drivers but the game was so choppy and lagging I couldn't test more times and CPU was maxing so maybe it was running off it.

Installed the driver only from March 2023, for a moment I thought it worked but after a restart same old, not to say the restart made it worse it's just that it's not consistent.

I reinstalled the newest drivers

Overlock and underclock didn't help from either afterburner or amd software, same with some gaming profile t hat does things.

Can't run memory clock under 2500

As for the games, I haven't really been playing much but I did notice it originally in Honkai Star Rail, which is a mobile game and I thought oh it's flashy and unpolished maybe it's just the game and it wasn't much and at random places.

Later, ESO - older mmo it would show up a lot and in all different colours and places.

Wanted to play two mirror but noticed it right away in the menu, noticed it in the game too but it's a bit more discreet there.

Started playing kingdom come deliverence and it only shows in certain cutscenees and just in a black spot above the cutscene though I think it went down a few times as well.

I noticed it in discord as well but this might just be down to hardware acceleration there.

Warframe I just ran once to test and I could see it popping up here and there when paying attention to it.

Oh and this is how the card is powered, it's not dusty or dirty the camera just went into night mode and messed up the colors.

- mostly purple here

- here it's running on old GPU (nvidia 1070) and it's fine, also the pet went through pole so it's clipping not artifacting haha

- here I was recording it around discord but saw it behind in game too (honkai)

https://streamable.com/ct1qmz - cutscene from kingdom come, mostly on top and top left but it goes down too

https://streamable.com/93ox03 - ^

https://streamable.com/yw2bfn - it showing in eso

https://streamable.com/s2lsi8 - ^ same

Samo updejt, prihvatili distributeri zamjenu i poslali novu. Srecom sam snimio sve ovo plus jos stvari, popisao, poslao i eto. Malo mi je zao sto sam sve to morao da bih bio DONEKLE siguran da ce prihvatiti ali eto, sad nema problema dobro je :)

Passive malo sutra :D

pa dobro to sto vents divljaju u rack mount kucistu nije njihov problem :)

Imao sam 7900XTX na kojem je metalni hladnjak bio dva puta veći i to vapor-x tipa, a na to su stavili 3x11 ventilatore i to ju je jedva hladilo. Ovo može da izdrži jedino ako misle da im serveri budu pod vodom ili u zamrzivaču.

Kakva je po vama Powercolor Fighter 7900 GRE ? Vredi li je uzimati ili možda bolje sačekati da se Hellhound verzija pojavi u prodaji kod nas u radnjama i na KP ?

Kakva je po vama Powercolor Fighter 7900 GRE ? Vredi li je uzimati ili možda bolje sačekati da se Hellhound verzija pojavi u prodaji kod nas u radnjama i na KP ?
Imao sam 6800 Fighter i bila je odlična karta, jednostavna i bez trunke RGB. Znaš koja je razlika između nje i Hellhound?? Hellhound ima RGB. I malo je više "fensi". Performanse, temperatura i sve ostalo je u domenu statističke greške.

Kupljena 7900 gre pulse, jel ima nešto što bi trebao naknadno da podesim ili može komotno da se tera po "difoltu"?

Probaj prvo automatski undervolt iz Adrenalina a imaš i ova gruba podešavanja
1724329674373.png
I naravno da je ovo omogućeno u BIOS-s i Adrenalinu
1724329774944.png

Po meni bollje da drzis na quality , nego na performance , bolja slika kroz surf bar 5 puta , a kroz igre ides global settings odnosno kako ti podesis u igri.

a zbog cega preferirate undervolt ?

Undervolt ako se greje previše ili ako baš ne treba toliki napon da radi na max a to zavisi od primerka do primerka.

Ima li rešenje da se svaki put kada se podigne sistem podigne i manuelni tuning u Adrenalinu? Radi mi svaki put dok ne nestane struje ili "Unexpected faliure" i tada vraća na default. Ima li šanse da nekako forsiram da uvek pali Manual OC? Jer tu mi je podešena kriva ventilatora kao i svi ostali parametri... Isti problem je bio i na 6700XT i sada na 7800XT...

Sacuvaj OC profil pa importuj kad ti se to desi, nema drugacije.

Lol, ne beleže postavke nigde, ti moraš sam da ih snimaš i učitavaš?

Ne nego smatraju da je pametnije da vrate fabricka podesavanja kad se desi system crash

Fak, to sam i radio do sada, mislio sam da ima kulturnije rešenje… Ima li neki drugi program sa može da se podešava a da valja? Vidim da Trixx više nema tu varijantu…

Afterburner, ali ima istoriju nekompatibilnosti sa AMD kartama, od black-screen do kresovanja igara kad je instaliran. Po meni je prioritet da resis system crash/nestanak struje nego resenje za nepostojecu opciju u drajveru.

Rešenje je da promenim mesto stanovanja :D Videću da nabavim neki UPS koji će rešiti problem nadam se...

U modernom Adrenalinu vraća postavke na default samo u slučaju krešovanja drajvera ne i nestanka struje. Tako bar radi kod mene.

Videću da nabavim neki UPS koji će rešiti problem nadam se...
PC ce ti biti zahvalan. ;) Meni su tako riknuli ventilatori na grafickoj (sreca u nesreci) kad je trafo stanica implodirala, do tad su trpeli nedeljne nestanke struje. Od tad vec 3+ godine pod APC UPSom i problemi reseni.

@CountMike Adrenalin vrati default podesavanja kad god se u Windows Reliability monitoru vidi Unexpected shutdown. Nekad i sam windows zabaguje pa normalno gasenje na shutdown zabelezi kao unexpected pa se drajver resetuje. Kod mene i kod kolege iznad ocigledno nestanak struje se vodi kao Unexpected shutdown.

Vrh Dno