Šta je novo?

AMD RX 7000 (RDNA 3)

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
AMD svakako nema top klasu.

Pa to i nije tako lose ako tako bude, znaci da ce trziste da se uspori.
Samim tim ce gaming developeri morati vise da se potrude oko samih igara, a ne samo da idu na vizuelni aspekt.

AMD svakako nema top klasu.
Možda AMD najjači GPU čipovi ne mogu da se mere sa Nvidia top modelima, ali i AMD više zarađuje od Instinct akceleratora, nego od rx7900xtx kartica. I za AMD i za Nvidiu je svaki top čip, koji ode na klasičnu grafičku kartu, a ne na AI akcelerator, čisti gubitak.

Što znači manje gejming karata, veće cene i tešku dobavljivost top modela...više no inače, je li.

Pa letos se dosta pričalo o tome kad je Nvidia sve kapacitete koje je zakupila kod TSMC koristila za Hopper čipove. Oni par meseci uopšte nisu proizvodili čipove za RTX4xxxx seriju. A negde u isto vreme je procurilo i to da AMD odustaje od 8900 i 8800 modela.

Uzeh danas 7800XT Nitro+, sutra ujutru je guram u masinu ali morao sam da postujem... lepsu karticu nisam video u zivotu. PowerColor Hellhound je za nijansu bolji model ili egal a jeftiniji ali ga nema apsolutno nigde (bas iznenadjujuce). Sam build quality na ovom Sapphiru je impresivan, izasao me ~50e vise nego sto bi Hellhound da sam ga nasao al sam spreman da oprostim bar pola na fizicki osecaj i izgled kartice, iako, realno, nema apsolutno veze.

Sledece nedelje je detaljnije testiram i OC
2023-12-15-19-21-20-687.jpg

Uzeh danas 7800XT Nitro+, sutra ujutru je guram u masinu ali morao sam da postujem... lepsu karticu nisam video u zivotu. PowerColor Hellhound je za nijansu bolji model ili egal a jeftiniji ali ga nema apsolutno nigde (bas iznenadjujuce). Sam build quality na ovom Sapphiru je impresivan, izasao me ~50e vise nego sto bi Hellhound da sam ga nasao al sam spreman da oprostim bar pola na fizicki osecaj i izgled kartice, iako, realno, nema apsolutno veze.
Imao sam 6800 Fighter. Odlična karta. Ne sumnjam da je i Hellhound odlična, ali Sapphire je uvek bio klasa kada je reč o Radeonima. Jedino što mi se ne sviđa kod 7800Xt verzije je mesto za ARGB konektor koji je tamo gde je treći strujni na 7900XTX verziji, pa je kod iste taj priključak sa strane i kabl može koliko-toliko da se sakrije. Meni je jedino žao što nemaju belu verziju, kako bi mi lepo legla... :) :)

Prilozi

• 7900XTX.jpg
    7900XTX.jpg
    132.7 KB · Pregleda: 59
Imas Sapphire PURE liniju koja je skroz bela i koliko ja zakljucujem negde izmedju nitro i nitro+ varijante.

Sta znam ja sam vise "funkcija iznad forme" tip, Hellhound u svakom review ima nesto bolje temp, da li ce to znaciti ista u realnom radu, eventualno leti, malo, ali uz to prati i MSRP od 500 jedinica dok je Nitro+ pozicioniran kao "premium" sa +10% cenom. Jeste, dodatni fan header i ARGB plug mogu da znace, meni licno nece, ali build quality je stvarno klasa. Izvadio sam MSI Trio 3070 koja je takodje dobra kartica, deluje kao tezak "kinez" pored Sapphire.

Heh, i dalje ima problem sa visokom potrosnjom sa dva high refresh rate monitora sa najnovijim drajverima, iako su vec 2 puta "popravili".

Iz nekog razloga kad gledam potrosnju u AMD CP, da, idle sa 2x165Hz monitorima cak 50W, mnogo!

A onda izadjem iz AMD CP ili makar prebacim na neki drugi panel opcija i gledam idle power u Afterburneru, "igra" od 15W do 45W. Kad prebacim na AMD CP stavku metrike, zakuca na 50W idle. Kad ga bas pustim "igra" od 15 do 20W.

Screenshot 2023-12-16 025856.png

Poslednja izmena:
Nije ovo cak ni "velika potrosnja" vec ako ljudi gledaju u AMD CP na stranici metrike, bice im prikazan nerealno veliki nivo koji opada cim se izadje iz te sekcije drivera (barem tako reaguje kod mene). Sem tog detalja, potpuno je ocekivana potrosnja sa 2xHRR monitora.

Imas Sapphire PURE liniju koja je skroz bela i koliko ja zakljucujem negde izmedju nitro i nitro+ varijante.
Samo 7700XT i 7800XT. Nema PURE varijante za jače karte.
Kada sam kupovao grafičku ja sam hteo Powercolor Hellhound 7900XTX Spectral White ( na slici ), ali nisam našao način da je nabavim, jer kod ovih sa KP ako nema na IPONu nema nigde.

Prilozi

• 11.jpg
    11.jpg
    62.4 KB · Pregleda: 42
Ne videh da su temperature i na 6000/3000 seriji kriticne, sa ok provetrenim kucistem, tako da ne znam zasto bi uopste spominjali...
Osim 3090/4090 i onih gafova koji su imali sa vramom i konektorima

Heh, i dalje ima problem sa visokom potrosnjom sa dva high refresh rate monitora sa najnovijim drajverima, iako su vec 2 puta "popravili".
Meni je na tv-u koji koristim kao monitor na 144Hz, Radeon RX 6800 XT u idle bio skoro 40 w. Onda sam našao negde na netu rešenje, uključio sam game mode na tv-u i time omogućio onaj VRR i freesync. Sad potrošnja pada na 5w-10w. Verovatno je i kod tebe problem što gura konstantno 165hz na oba monitora i kad ne treba.

freesync/vrr resava problem i kod mene, ako ih ugasim onda mi je memory clock na max uvek i samim tim veca potrosnja

pa zar nije normalno da bude uvek zakucano 144Hz, a ne da seta?

Nije ovo cak ni "velika potrosnja" vec ako ljudi gledaju u AMD CP na stranici metrike, bice im prikazan nerealno veliki nivo koji opada cim se izadje iz te sekcije drivera (barem tako reaguje kod mene). Sem tog detalja, potpuno je ocekivana potrosnja sa 2xHRR monitora.
Ja gledam u HWInfo
Meni je na tv-u koji koristim kao monitor na 144Hz, Radeon RX 6800 XT u idle bio skoro 40 w. Onda sam našao negde na netu rešenje, uključio sam game mode na tv-u i time omogućio onaj VRR i freesync. Sad potrošnja pada na 5w-10w. Verovatno je i kod tebe problem što gura konstantno 165hz na oba monitora i kad ne treba.
VRR je uvek ukljucen kod mene, nije do toga

Ako gledaš neki video na youtube-u, nemaš potrebe da ide na 144Hz, i ako ti u gamingu FPS manji od toga onda je bolje da on spušta osvežavanje da bude isto kao FPS. A kao što reče panther memory clock stoji na max uvek kad nije uključen vrr/freesync, a i to utiče na potrošnju.

Ako gledaš neki video na youtube-u, nemaš potrebe da ide na 144Hz, i ako ti u gamingu FPS manji od toga onda je bolje da on spušta osvežavanje da bude isto kao FPS. A kao što reče panther memory clock stoji na max uvek kad nije uključen vrr/freesync, a i to utiče na potrošnju.
Sve aplikacije su pogasene, samo HWInfo/GPUz, potrosnja 50w+. Kao sto rekoh, VRR je uvek ukljucen, nema sta refresh rate monitora da osciluje u 2D prikazu. Ista mi je potrosnja bilo da je VRR ukljucen ili iskljucen.

No, nebitno, samo mi je zanimljivo sto nisu popravili bag nakon dva ili vise pokusaja. Ne smeta mi veca potrosnja.

Ja gledam u HWInfo

VRR je uvek ukljucen kod mene, nije do toga
Isto ocitava kao i Afterburner, sad proverio. Bez ikakve aktivnosti na desktopu ~15W, sa aktivnoscu 15-45 (avg ~25). 2x165Hz jedan 1080p drugi 1440p. Meni je ovo ocekivano, ne znam sad dal da se opterecujem sa 5W gore dole...

Inace evo jedan brz OC, mogu reci vrlo pristojno. Malo nabija ventilatore za ovaj score ~1600rpm, temp do 65 core i 90 HS.

Screenshot 2023-12-16 134601.png

Odma da ti kazem, tako se i nV ponasa, ne voli "rasparan" refresh rate, pogotovo sa velikim razlikama kao kod tebe.

Evo jos malo tunovanja.
Screenshot 2023-12-16 151309.png

Vent do 1500 RPM, core do 63C, HS do 89C. Bas me interesuje kako ces proci sa tim Hellhoundom u pogledu temp i OC.

Odma da ti kazem, tako se i nV ponasa, ne voli "rasparan" refresh rate, pogotovo sa velikim razlikama kao kod tebe.

Evo jos malo tunovanja.
Screenshot 2023-12-16 151309.png

Vent do 1500 RPM, core do 63C, HS do 89C. Bas me interesuje kako ces proci sa tim Hellhoundom u pogledu temp i OC.
Nisam imao taj problem sa potrosnjom, imao sam 3070Ti i sad 4080, doduse koristim monitor 165Hz i 4K TV 60/120Hz moguce da je neki problem sa G-Sync ?

Screenshot 2023-12-16 165942.png

Poslednja izmena:
Nisam imao taj problem sa temperaturama, imao sam 3070Ti i sad 4080, doduse koristim monitor 165Hz i 4K TV 60/120Hz moguce da je neki problem sa G-Sync ?
Nije problem u temperaturama vec potrosnja u idle sa 240Hz + 165Hz kombinacijom.

Jeste, pogresno sam napisao..ispravicu .kod mene je ista potrosnja kada mi je monitor na 165Hz a tv na 60 ili 120Hz

Da, izgleda da je bas 240 + 165 kombinacija problematicna, posto tek sa 144+165 nema problem sa potrosnjom kod mene.

Edit: @PPC kolika ti je Memory junction temperatura u Idle u HWInfo?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno