Šta je novo?

AMD RX 7000 (RDNA 3)

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Nvidia ima hardverski RT dok AMD softverski pa sigurno zbog toga pravi razliku
Okej i hardverski rejtrejsing, ali u klasičnom rasteru je 7900XTX ista ili brža od 4080. A test je budalaština jer će 7900XTX pojesti 4060Ti u bilo kkojoj igri koja ima raytracing, to smem da se kladim, jer je u klasičnom rasteru više nego duplo brža.
Uostalom, i Radeoni imaju hardverski RT, XTX ima 96 Ray Accelerators, samo što nisu efikasni toliko kao kod Nvidije.

^ druže to su testovi, ja sam samo pokazao sliku sa neta što su testirali. Znam da je 7900xtx daleko jača u native. Ali kad se kod nvidia doda FG+DLSS situacija se menja.

@pilauda Ako nećeš da gledaš mali broj fps sa RT jedino rešenje ti je Nvidia kartice poslednje generacije, počev od minimum 4060ti i sve što je jače od toga, uz to ima i DLSS + FG. AMD očajno radi sa ukljucenim RT.

Poslednja izmena:
@pilauda Ako nećeš da gledaš mali broj fps sa RT jedino rešenje ti je Nvidia kartice poslednje generacije, počev od minimum 4060ti i sve što je jače od toga, uz to ima i DLSS + FG. AMD očajno radi sa ukljucenim RT.

Znači ako stavimo npr recimo ovo sto bi mene interesovalo kad bi kupovao sledeću grafu, da ostanemo kod CP2077, 4080 vs 7900xtx, sve na max podešavanja, da li će igra lepše da izgleda grafički na 4080 rt ili isto kao na 7900xtx?

Isto izgleda ako izuzmemo fsr/dlss, samo su u performansama razlike.

Znači ako stavimo npr recimo ovo sto bi mene interesovalo kad bi kupovao sledeću grafu, da ostanemo kod CP2077, 4080 vs 7900xtx, sve na max podešavanja, da li će igra lepše da izgleda grafički na 4080 rt ili isto kao na 7900xtx?
Kada uključiš RT ne vezano za to koju karticu koristiš sve na max slika koju ćeš videti, prikaza grafike sve, biće isto sa Nvidia i sa AMD kartom... Ono što neće biti isto je FPS. Kada uključiš sve što kartica može da ponudi tipa RT+DLSS+FG sa svim ostalim podešavanjima na max sa 4080 imaćeš u 1440p oko ~110fps sa 7900xtx ista podešavanja samo mesto DLSS FSR imaćeš znatno manje, upola možda čak i više. Jednostavno AMD karte opasno kolje RT i tu ništa ne pomaže sem nova generacija koja će valjda biti bolja mada čisto sumnjam jer se to očekivalo i od ove koja je trenutno aktuelna.

^Jeste da je Nvidia bolja u RT, ali ljudi pišu kao da na Radeonima ne postoji RT. Inače, sudeći po HU razlika između 4080 i 7900XTX u RT nije baš duplo veća, nego, izuzumajući Ratchet & Clank, nekih 10-15%, u zavisnosti od igre.

A što se tiče nove generacije Radeona, prema nekim vestima oni dižu ruke od High End grafika i fokusiraju se na viši-srednji segment, baš kao što je bio slučaj sa 5000 i 6000 serijom. Možda i zbog toga Nvidia odustaje od multi-chip, HBM DDR7 RAM planiranog 5090, već će čip i dalje biti monolitan, a za DDR se još uvek ne zna ništa.
Osim da će, kada su već jedini, 5090 debelo prebaciti 2000$ MSRP.

Nije RT u svakoj igri isti, amd unboxed su testirali samo 10 igara, imas na techpowerup recenzije vise igara sa RT

@Arthur Morgan Mislim da sam jasno napisao "Kada uključiš sve što kartica može da ponudi tipa RT+DLSS+FG sa svim ostalim podešavanjima na max sa 4080 imaćeš u 1440p oko ~110fps sa 7900xtx ista podešavanja samo mesto DLSS FSR imaćeš znatno manje, upola možda čak i više. ".
Ovaj test isto kaže, u CP2077 a to je tema pitanja i mog odgovora, 4080 brza je 40% kada se ukljuci RT, a 47% kada se ukljuci DLSS i FRS, + prikaza je nešto lepši sa DLSS nego sa FRS, kada se na to doda FG dobije se minimum jos 20% na sve ovo u korist Nvidia kartice.
Nema tu pomoći, a ovo sto kažeš da dižu ruke od High End grafike, pa i ja bi dizao ruke od nečega sto ne umem da napravim. Brend koji postoji da bi uvek bio drugi... Sad se tu i intel nešto umešao i tako se voze već godinama... zapravo od uvek nego je nekada bio i ATI a na samom počektu PC gaminga još po neki brend samo to je kratko trajalo. Sve se radi u korist nase štete i sticanja što većeg profita od prodaje tehnologije koja zbog nedostatka konkurencije uz sve to još i kilavo napreduje.

Iskreno meni je nevjerovatno kako se svakim danom sve više i više RT predstavlja nešto kao "must have" i "deal break" kad se porede grafičke karte. Posebno je agresivna kampanja kad je Cyberpunk u pitanju, još se sad PT predstavlja kao neki uvod u fotorealizam, lol. Većinu igara mogu igrati sa 60+fps sa RT ali uvjek je ugašen jer je po meni besmislen, ok, u nekim varijantama i kadrovima vidim razliku ali ne pada mi na pamet da obaram performanse zarad toga.

Ispada da su ultra high raster performanse sad neki novi low, medium bi bio sa RT a ultra high tek sa PT, pa neće baš da može :)
Imao sam mogućnosti da uzmem i 4080 i 4090, odabrao sam ovog puta 7900XTX i nisam se pokajao jedne sekunde.

Evo recimo pogledajte ovaj video ovdje, na 3.30 počinje poređenje, ruku na srce svi pa kažite da li stvarno vrijedi? :)

Najveca je razlika u path tracingu, jednostavno mnogo prirodnije izgleda. Kada se obican rt poredi sa ssr tu je malo razlike, ssr je odlicno uradjen u ovoj igri.

Ovaj test isto kaže, u CP2077 a to je tema pitanja i mog odgovora, 4080 brza je 40% kada se ukljuci RT, a 47% kada se ukljuci DLSS i FRS, + prikaza je nešto lepši sa DLSS nego sa FRS, kada se na to doda FG dobije se minimum jos 20% na sve ovo u korist Nvidia kartice.
Ja i napisah da zavisi od igre do igre. A CP2077 je postao tech demo, videćemo kada se u sve to uključi i FSR 3 šta može da bude.

Nema tu pomoći, a ovo sto kažeš da dižu ruke od High End grafike, pa i ja bi dizao ruke od nečega sto ne umem da napravim. Brend koji postoji da bi uvek bio drugi... Sad se tu i intel nešto umešao i tako se voze već godinama... zapravo od uvek nego je nekada bio i ATI a na samom počektu PC gaminga još po neki brend samo to je kratko trajalo. Sve se radi u korist nase štete i sticanja što većeg profita od prodaje tehnologije koja zbog nedostatka konkurencije uz sve to još i kilavo napreduje.
I Nvidia i AMD sada kreću u AI trku i većina sredstava i inženjera se uključuje u to, pa zato AMD "spušta loptu" i ne želi da ulazi u trku damo gde kaska. Problem je što će i Nvidia sada odustati od najavljenih izmena i što će svoje najjače modele moći neometano cenovno da otcepljuje, tako da verujem da će MSRP 4090 biti smejurija u odnosu na budući za 5090.

^ ali čovek je pitao konkretno za CP2077, pa reko aj prvo da se njemu odgovori da ga ne zbunjujem.

@BitrAtE Nije poneta da li vredi ili ne vredi. RT je tu, ako ne vredi zašto se AMD cima ok toga ? Ti si pogledao i reko sebi da ne vredi, kupio kartu spram toga, i to je ok.
Mi ovde odgovaramo na pitanje @pilauda koji je jasno naveo da njemu vredi i šta bi bilo dobro da kupi kako bi imao na ekranu to što mu vredi, za sad je to Nvidia nešto između 4060ti i 4090, RT ili PT zavisno od karte uz DLSS i FG. AMD karte u ovoj igri ne mogu da isporuče adekvante peroformanse i to je tako, ne treba previše filozofirati oko činjenica i zbunjivati čoveka. Aj da merimo kako sta radi u dx9 mozda je tako najbolje :p ali to nekom drugom prilikom, ako neko postavi to pitanje, @pilauda zanima RT i karta sa kojom će igrati CP2077 sa tim podešavanjem.

Iskreno meni je nevjerovatno kako se svakim danom sve više i više RT predstavlja nešto kao "must have" i "deal break" kad se porede grafičke karte.

Sve više se forsira ali tek za 4 godine kad izađu nove konzole ćemo videti koliko je obavezno.
Ako i Sony i MS budu tražili jake RT performanse, a dobra je šansa da hoće, onda nema nazad.

Moje mišljenje je da AMD ni nema neki broj inžinjera posvećen razvoju GPU, deluje mi da minimalno ulažu u nove tehnologije i da rade prilagođavanje na novi proizvodni proces.
Mogu da menjaju ime arhitekturi koliko hoće ali meni to deluje jako bledo i testovi to potvrđuju, pare su u procesorima i to je njihov apsolutni fokus.

Generacijski skok skoro pa u rikverc.

generacijski skok.jpg

Da rade nešto kako treba ne bi imali tržišni udeo koji imaju.

^ Kako sve ovo što si navo objasniti sem da postoje kako bi bila neka fake konkurencija... Ja sam se godinama nadao da će AMD nešto da promeni kad ono od te nade ostade ništa, jer svake godine hardver sve skuplji a napredak nikad manji.

^ Odgledao sam sve ovo i ne shvatam poentu, jedino što mi se nameće kao zaključak je da grafika radi, da je ispravna, samo to se valjda podrazumeva, čemu testiranje.

ASRrock radeon RX 7800 XT steel legend 16GB GDDR6 OC - 69.799,00 din.
Najniza cena u nasim radnjama za RX 7800 XT do sada. Da li ovaj model vredi razmatrati za ove pare?

Svi modeli prakticno imaju isti PCB, neces pogresiti ni sa jednim. Hladjenje su relativno OK resili svi. Cena takva kakva je, ako ti odgovara onda je OK.

Da li je relano da sa RT bas ovoliko kaska 7900XT u rangu 4070
IMG-af711ef5cf362db1f49d085a4458a5b2-V.pngIMG-515e29619e4916e492ce01b382c8559d-V.png

Pa izgleda da je u toj igri realno. U nekoj drugoj je malo bolja situacija, npr. između 4070Ti i 4080

Ali počinje sve više implementacija u igre path tracing

I biće prihvaćen kao standard za jedno 10 godina, ako i tad.

Ustvari, kad bolje razmislim, PT će uvek biti holy grail i neuhvatljiv za mid-range gpu, a jedva na granici za high end.
Koliko god hardware napredovao, sa sve denoiserima, frame gen, dlss/fsr - om, uvek može da se poveća broj pixel sample-ova i ray bounce-ova i eto uvek novog razloga za boljim gpu-om

I uvek ce biti nas, kojima ne treba RT i PT da uzivamo u igri bez da stojimo svaki cas da se divimo i gledamo da li svetlo pada ovako ili onako.
Mozda i sa godinama ide sve ovo :)
Naslovi su sve losiji i losiji , neoptimizovani i puni bagova ali se hajpuje na youtubu samo tako RT,PT zoomiranje 300 posto gledanje pa u nekim scenam ima napretka u nekim nema uzas. Kada igra izadje mora da se ceka godinu dana da se ispecuje daa se igra a cene hardvera su prica za sebe od 700 evra za kartu visoke klase dodjosmo do 2000, ali necemo spamovati temu.

Poslednja izmena:
Bas ono sto sam hteo da pitam, planiram u nekom momentu da menjam graficku, sad posto me odsjaj u nekoj bari bas i ne pali puno, rekao bih da mi RT ne znaci nista. Za nenormalne kao sto sam ja da li je onda bolje ici na 7900 xtx ili ipak na rtx 4080? E da planiram to da mecem na neki ultra wide 4k monitor.

Vrh Dno