Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

Hawaii (rebrand) je po prvim informacijama najjeftinija ulaznica za VR. Možda je to jedan od razloga za 8GB memorije.

Kao što rekoh, rebrand GCN 1.1 i 1.2 karti ima smisla, posebno ako uspeju da spuste TDP za ~15-20%

Hm ovde 290x i 970 egal.... Nisam probao ovu igru jer mi je sam izgled glavnog lika presmesan ... Jel valja icemu gameplay? Ono jel button mashing ili mora malo mozak da se koristi? Gledao sam neke klipice tu i tamo.... Potsetilo me malo ba resident evil jos sa sonija keca... ;) Jel da se cimam da probam ili jok?
Da si pročitao knjige iz Sage o vešcu znao bi zašto Geralt izgleda tako kako izgleda :) :)

Da si pročitao knjige iz Sage o vešcu znao bi zašto Geralt izgleda tako kako izgleda :) :)

Ma da me pogresno ne shvatis.... Nemam ja toliko problem sa izgledom, koliko se plasim da je igra na isti sablon ko i sve druge... Linijski progres, standardne fore za rokanje, nema logickih problemcica ... Vise nacina za zavrsavanje iste misije... Itd. Kazem ti kad razmislim.... Fallout 1 i 2 i Morrowind... To je to, ima jos par kom ali nista specijalno. Hocu Daggerfall da pokrenem... Verujem da je vredna cimanja

AMD explains High-Bandwidth-Memory

Pocinje jedna nova era, kao sto je to standard kad su veliki zaokreti u pitanju tu je AMD da pogura nesto novo!
http://videocardz.com/55543/amd-explains-high-bandwidth-memory

sa guru3d
"There is a small revolution advancing rapidly in memory technology, HBM is just one of them. New standards like these allow for more bandwidth per watt, but also you should realize that things like multi-threading and simultaneous accesses to different banks of memory are key to this design, we for-see greatly reduced latency in many scenarios. ....
Will AMD be the only one using HBM ? No, Nvidia has already indicated they’ll use it for Pascal in 2016"

http://www.guru3d.com/articles_pages/an_introduction_to_hbm_high_bandwidth_memory,2.html

Poslednja izmena:
Pročitao sam već. 4GB je ograničenje prve generacije HBM, ali za drugu dupliraju, tako da je moguće da do Pascal-a, AMD ima sa 8GB.
To naravno zvuči loše, ali je moguće da je 4GB sasvim dovoljno, s obzirom da je potpuno druga tehnologija, koja je mnogo brža i manje troši struje, zauzima i mnogo manje mesta.
Novi APU, će da bude neverovatan po ovome. Odraće Intel još više.

Pocinje jedna nova era, kao sto je to standard kad su veliki zaokreti u pitanju tu je AMD da pogura nesto novo!
http://videocardz.com/55543/amd-explains-high-bandwidth-memory

sa guru3d
"There is a small revolution advancing rapidly in memory technology, HBM is just one of them. New standards like these allow for more bandwidth per watt, but also you should realize that things like multi-threading and simultaneous accesses to different banks of memory are key to this design, we for-see greatly reduced latency in many scenarios. ....
Will AMD be the only one using HBM ? No, Nvidia has already indicated they’ll use it for Pascal in 2016"

http://www.guru3d.com/articles_pages/an_introduction_to_hbm_high_bandwidth_memory,2.html

Guraju pre vremena, i sami su kazu u slajdu da ce memoriju gusiti GPU "uskoro".... znaci tek sa 14/16nm imacemo stvarnu potrebu za brzom memorijom....

@Dark Magician
Gde si ti video da ce nov APU imat HBM?, zadnji info je da zen nece imat HBR, inace za tvoj info intel je sa iris pro vec obisao AMD, toliko o AMD-u

Poslednja izmena:
Pa neće imati HBR, jer blage veze nemam šta je to. Drugo Zen o kom se priča nije APU, nego high end procesor naslednik trenutnih FX.
A novi APU će imati HBM, jer ako čitaš i vidiš koliko malo mesta i struje troši. Lako se integriše u APU, i ubija depenciju od RAM-a.
Zato i uvode novi socket. Jer za razliku od Intela koji izmišlja novi socket, da prodaju druge ploče. AMD uvodi kada je potreban, DDR4, novi high end i APU na istoj platformi i podrška za HBM.

Poslednja izmena:
A kad ce taj novi "APU" 2017 ?
sta ce nova generaciju AMD cpu-va imat od grafike "zen" ?

Najtuznije je po AMD sto hypuje sa slajdovima proteklih 6+ godina... najavljuje sve i svasta bez i jednog datuma, izlaska... Kao sto intel radi na 7nm, sad treba da objavi kakav ce to procesor biti i da krene sa ovakvim sjaldovima, poenta je da to rade ocajne kompanije jer drugih sredstava za borbu nemaju, nazalost

Poslednja izmena:
Taj fiji kakav god bude ne zahtjeva sigurno HBM ne bi fiji gusila ni DDR5, ali dosta se pise o tome da ce HBM doprinjeti nizim latencijama, a to znaci bolji uzitak u Gamingu,, sa druge strane smanjice troskove manji pcb, smanjice potrosnju, sto je za AMD karte jako bitno, mozda tebi izgleda da je ovo prije vremena, ali po AMD ovo je jako bitan momenat zbog svega navedenog plus kad se jos doda marketing, jasno da ce pogurat prodaju ;)

Po anadtech-u, 4GB HBM trose ~15w, dok 4GB na 290x trose 30w, znaci usteda 15w, manji PCB neverujem da puno toga stedi jer ce i dalje morat velik cooler i jak VRM
Ono sto se dalje i spekulise da u startu nece biti 8GB verzije sto je po meni pogubno, mada se nadam da je ovo kasnjenje dovesti do toga da predstave i 8GB verziju bar na papiru ako nista drugo

Nije pogubno, jer je potpuno druga memorija u pitanju, pre svega ima ogroman propusni opseg.
Memorija na GDDR 5 troši 20% struje, što je mnogo.
Pri tome pričamo o manjem procesu...to da troši mnogo nema šanse.

O kom nizem procesu? Taj Fiji koji ce biti predstavljen je takodje u 28nm. Koliko god da optimizuju cip stvarna potrosnja
na one specifikacije ne moze da bude ispod 350w.

Drugo HBM je skup za implementaciju pored toga sto je Fiji cip velik i podize troskove proizvodnje.
Manji PCB nece mnogo pomoci na ustedi u finaliziranju konacne cene takve karte.

Ja racunam da ce ispod 600€ tesko biti.

Mislim da ce biti ispod 350w. Negde izmedju 250-300w. GloFo proces bi trebao da donese bolji odnos potrosnja/performanse plus novi chip koji je mozda optimizovaniji nego hawaii. I HBM koji manje trosi.
Pricali su o proizvodnom procesu HBM-a u odnosu na GDDR5 cini mi se.

I ja sumnjam da ce ispod 600e biti u Evropi. Negde 550$ u USA.

Danas mi je u busu trazio kartu lik sa AMD trakom oko vrata na kojoj visi legitimacija. Prvi covek kome sam rado dao kartu hahahaha

4GB nije problem, pa 980ka ima toliko. Bitnije je to koliko ima promena u arhitekturi ili je čisto umnožavanje resursa.

Ma puno je 350w, moguce je sve, ali 350w ne bi ohladio nijedan air coler, ne znam ne vjerujem da ce potrosnja biti tolika.... ako bude 600€ to bi bilo odlicno s obzirom koliko kosta Titan to bi jos bila super cjena.
Ako bude 4Gb onda mozda i bude oko 600€ ako stave 8GB HBM ode to preko 600€
Cip sa 4096sp sa 8 GB HBM u teoriji ne bi trebalo da je sporiji od GM 200 chipa koji je na trzistu sa 999$, ako Fiji XT zaista dodje sa specifikacijama kakve kruze po netu, 699$ bice sasvim realna cjena 300$ jeftinije od Titana bila bi opet bolja kupovina pogotovo taj marketing kad pocnu 8 Gb HBM UHD bla bla jos ako ubace neku igru tipa GTA V da dolazi uz karte bice vrelo ljeto :d

GloFlo ne moze pomoci ne znam koliko. Tu su razlike jedva "oku primetne".
Oni mogu da redukuju potrosnju na unapredjenju arhitekture ako je ista radjeno na tom polju, ako se ne radi samo na cistom prosirivanju. Novi Maksvel ni u snu ne mozemo ocekivati.
Takodje bitan i najodlucujuci faktor jeste sam proces, tj. 28nm. Da je nizi pa da se neka drasticna poboljsanja ocekuju. Ne treba ulagati previse nade.
Ako uspeju da se odrze na 300w i to ce biti veliki uspeh. Po meni ni to nije realno u ovom trenutku.

Generalno nije AMD najveci krivac, vec 28nm treba reci sebi da bez novog procesa nema radikalnih stvari.... i NV i AMD nam prodaju muda za bubrege :d

Sigurno bez nizeg nm procesa nema napredka, maxwel je obecavao min 2x bolje performanse vjerovatno bi se to obistinilo da je dosao u nizem nm procesu ovako dobili smo to sto smo dobili, kad nije Nv sa potpuno novom arhitekturom mogla izvuci vise od 50% nece moci ni AMD koji ostaje na istoj arhitekturi.
Jedino sto mozemo ocekivat su iste ili slicne performanse po nizoj cjeni (mislim na FIji XT vs GM 200)

Ako ovo sto je goldi okacio ima neko istinito uporiste onda situacija nije bas najbolja.
U tom slucaju ja ovde vidim specifican scenario.
Kartu koja bi trebala da bude AMD Titan sto ce znaciti da ce takva verovatno doci sa tim vodenim hladjenjem, 8GB HBM i bice u limitiranim kolicinama sa jacom cenom.
U tu pricu 600 eur ne ulazi. To ce biti znantno skuplje. Mozda i celih 800 eur. Nagadjam. Bice svakako jeftiniji od TitanX. To je cilj.

Sa druge strane bice jeftinija varijanta Fiji sa 4GB HBM, vazdusnim hladjenjem u saradnji sa partnerima.
Powercolor je vec objavio dolazak:
http://videocardz.com/55539/powercolor-announces-first-fiji-giveaway

Referentni modeli ne moraju uopste da se pojave. Lansiranje moze da se odradi u okviru partnera i njihovih resenja hladjenja. U tom slucaju 300-350w bi moglo da se ohladi.
Sve ovo na ovaj nacin koji sam predstavio ima logike ukoliko su glasine bar malo istinite.
Najgore je sto zaista nista ne znamo. Samo neki mizerni nagovestaji.

Update: Evo upravo sad sam video ovu vest :

http://www.fudzilla.com/news/graphics/37790-amd-fiji-aims-at-849-retail-price

Poslednja izmena:
Guraju pre vremena, i sami su kazu u slajdu da ce memoriju gusiti GPU "uskoro".... znaci tek sa 14/16nm imacemo stvarnu potrebu za brzom memorijom....

@Dark Magician
Gde si ti video da ce nov APU imat HBM?, zadnji info je da zen nece imat HBR, inace za tvoj info intel je sa iris pro vec obisao AMD, toliko o AMD-u
I sada postoji potreba za brzom memorijom, uglavnom za HPC. A taj APU sa HBM-om je zapravo najavljen za HPC, za nas obične smrtnike idu standardni modeli. I Intel je brzu memoriju uveo još pre 2 godine, kada su stavili eDRAM na procesor. Pa je tako mobilni i7 bio brži od Xeona u nekim HPC aplikacijama. Upravo zato je i Iris Pro brži od IGP-a u Kaveri-ju - zbog memorije, a ne zbog čipa. Čipovi su manje više istih performansi (GT3 i R7)

Pa tacno za "jace" integruse treba veci memorijski protok, ali realno u sferi PC bas me briga za integruse (desktop)...... glupost nevidjena!
Ti sto se igraju na istima o njima imam tako isto misljenje pa nek se ljute :)

Iskreno zelim opet CPU bez GPU-a! i sa bar 8+ jezgara, zato se i nadam da ce zen ici i na tu varijantu i tako primorat intel da malo poveca lepezu procesora

Naravno intel i amd ovo rade samo zbog mobile segmenta jer je izgleda tu $$$ pre svega tablet-i, telefoni, itd, tu najvise zaostaju za arm-om

Nisu glupost, ali je glupost Intel logika da stavlja jače integruše u skupe procesore. Na kojima nikada neće biti korišćene. Kad to ima smisla da stave u donji segment.

Nema potrebe za nadanjem.
Zen će biti bež, a za srednji i donji segment sa integrisanom.

To je delimično tačno. Neki programi mogu da koristi paralaleno sve raspoložive resurse (CPU, IGP, dGPU) A to će biti situacija i sa DX12 igrama. E sad, koliki dobitak može dati prosečan IGP sa DDR3/DDR4 memorijom grafičkoj koja ima HBM, to je drugo pitanje :D

Možda će imati koristi sa IGP koji ima HBM.

Njih GPU kao odvojena sekcija ne vadi nesto posebno iz problema u kojima se nalaze... koliko god da prodaju cipova (odnosno da uzmu sada i dodatnih 30% discrete GPU trzista, tj zamene poziciju sa NV) i dalje ce biti u problemu jer CPU divizija posluje (jako) lose. Fiji nije spasilac, daleko od toga, i nece nista mnogo promeniti na trzistu, ali moze biti jedna kockica u mozaiku ako uspeju da ga sklope u narednom periodu. Nova CPU arhitektura + iGPU + HBM = dobitna kombinacija (makar u teoriji ;)).

Neki teoretski quad core (nova arhitektura, naravno) APU sa 2GB HBM memorije i GPUom na nivou oslabljenog Pitcairna ili pojacanog Bonaira u novom proizvodnom procesu mogao bi da bude fenomenalan all-round chip koji bi celu industriju pogurao napred.

Vrh Dno