Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

Jedno pitanje.
Ali, zar ne postoji neki univerzalni API kod, pa se onda prave i Mantle, ali i api za XBox 360 i Sony 3( tad nije postojao nikakav Mantle), zar to nije logicnije.?

Postoji. DX12;)
I za buduce konzole ukoliko ih bude bice koriscen DX12 zato i jeste univerzalni API a ne kao Mantle nedonosce :d

Jos da ga je nvidija napravila eh srece :D

AMD je poprilično u bedaku kako stvari stoje. Najavili su na E3, PC Gaming Show koji oni sponzorišu i tu pokušavaju da privuku što više dev timova. Jedan do tih timova je CIG koji pravi Star Citizen što je najpopularniji crowdfunding projekat koji su AMD između ostalog pomogli sponzorstvima i više puta im izašli u susret kada su problemi tehničke prirode u pitanju.

Nažalost, CIG neće biti u mogućnosti da se pojavi zbog snimanja sinematika za single plejer verziju igre i to su rekli AMDu ali ovi i dalje njih drže na spisku timova koji će učestvovati na PC Gaming Show. Potez očajnika, tako se to zove.

Ovo je vec linkovano jednom i tice se rasprave Mantle vs. DX12, ali mislim da gomila ljudi nije videla...

https://pbs.twimg.com/media/CBBu9COWwAAPzZB.jpg:large

Svako naravno moze da izvlaci svoje zakljucke iako ovaj rezultat ne ostavlja mnogo prostora za proizvoljno tumacenje.

Nekada su se na ovom forumu za ovolika odstupanja od tebe lupali poeni i zaključavala tema uz brisanje nerelevantnih postova.

Tema je AMD Radeon Rx serija. Nisam na prethodnih nekoliko strana pričitao ništa o njoj.
Dok Mantle i Performance DX12 teme postoje u ovom istom podforumu tako da bi, ako ništa drugo, mogli raspravu da preselite tamo.

Bar cene da se srozaju :cigar:...

Poslednja izmena:
Skok na 8GB vram-a i impresivnih 384 GB/s bandwitha nije losa stvar, pogotovo ako CENA bude dobra. Still, i dalje me najvise interesuje posto ce biti entry model za HBM, znaci R9 390 [non X] sa aircoolerom i 4GB HBM-a.

Šta god bilo, bez novih čipova u celoj seriji je jadno. Meni se nije sviđalo ni što je sadašnja serija uglavnom rebrand. Novi čip, HBM, entry level za igranje u 1080p, srednja klasa za 1440p,
i high end koji može 4K. Ovolika stagnacija je jadna, postoje 5K monitori, biće 8K ubrzo.
A mi nemamo ništa da to pokrene, novi Note verovatno će da ima 4K ekran.

A te 4K-8K monitore će imati koliko % igrača do kraja godine? Vrv ne više od 1-3%, e za te su te najjače karte od 500+$. Po meni rebrand u srednjoj klasi nije toliko baš loše AKO CENE budu dobre, Hawai sa 8giga ram-a uopšte nije slabo. Ja se super igram sa 280X na 1080p. Btw naravno da bi svi voleli nove karte koje troše kao upaljač, ali novčano slabašan AMD koji gleda da prištedi gde može, izgleda ne želi i ne može sa ovom serijom da izvede..

Meni ovo sve izgleda jos ne potvrdjeno i nagadjanje, kad bude nesto zvanicno onda se moze diskutovati, bolje bi bilo kao sto chabex kaze da karte trose ko upaljac da su extra brze i jeftine svi bi mi rekli bravo AMD ali treba sagledat realnost, ovi sajtovi videocardz, wccftech meni ovo lici da neko od admina pusta masti na volju pa se zaigra sa specifikicaijma objavi, i vjerovatno time privlace posjete na sjat, nista ne vjerujem dok ne potvrdi AMD.

To nije tuga, to je dobra stvar. Imacemo Hawaii refresh sa 8gb rama. Sto ce reci da ce mozda ici u 380(x) seriju, a ne prljava Tonga.
Jedino sto to nije karta za fullHD, vec 1440p i navise.

To je dobro mozda u nekom tvom svetu.
Sada izbaciti rebrend u situaciji u kojoj jesu pored silnih rebrendova do sad?!

Karte koje su usle u klasu GTX970/980 sa ogromnom potrosnjom i bespotrebnih 8GB.
Specifikacije nisu dovoljne da se izbore sa GTX970/980 nema sanse. Ta R390X ce tesko dobiti
GTX970 u mnogim igrama jer je razlika dosta veca u korist GTX970. A kad na to sve uzmemo potencijal u
overkloku kod Maksvela jasno je kud to vodi.

To treba da parira envidiji? I dalje ce se GTX970/980 prodavati u ogromnom broju dok ce ove
njihove karte ici u nekim smesnim kolicinama a za to ce biti sami krivi.

Daj Boze da podignu trzisni udeo za 2-5% u odnosu kako sad stoje.

Nadao sam se da ce ipak biti nesto novo a ne jos jedan rebrend.
Dve nove karte iz vise klase im nece vaditi prosek. Ovo nije tuga nego uzas.

Bice odlicno ako su ovo samo dezinformacije. To ce biti dobra stvar ;)

To je dobro mozda u nekom tvom svetu.
Sada izbaciti rebrend u situaciji u kojoj jesu pored silnih rebrendova do sad?!

Karte koje su usle u klasu GTX970/980 sa ogromnom potrosnjom i bespotrebnih 8GB.
Specifikacije nisu dovoljne da se izbore sa GTX970/980 nema sanse. Ta R390X ce tesko dobiti
GTX970
u mnogim igrama jer je razlika dosta veca u korist GTX970. A kad na to sve uzmemo potencijal u
overkloku kod Maksvela jasno je kud to vodi.

To treba da parira envidiji? I dalje ce se GTX970/980 prodavati u ogromnom broju dok ce ove
njihove karte ici u nekim smesnim kolicinama a za to ce biti sami krivi.

Daj Boze da podignu trzisni udeo za 2-5% u odnosu kako sad stoje.

Nadao sam se da ce ipak biti nesto novo a ne jos jedan rebrend.
Dve nove karte iz vise klase im nece vaditi prosek. Ovo nije tuga nego uzas.

Bice odlicno ako su ovo samo dezinformacije. To ce biti dobra stvar ;)

Odvalio bi se od smjeha ali dobicu ukor od administracije, ako si dosao da trolujes ide ti dobro samo nastavi, dok ne naleti neki admin :D
i tonga pro ima isti broj sp i specifikacije kao tahiti pro i uz 256bita i 2Gb bolja je nego tahiti pro sa 384 bita i 3GB, hocu reci ako cip ima iste specifikacije kao hawaii chip ne mora nuzno znaciti da ce imati iste performanse, trcite pred rudu, sacekajmo da vidimo sta i kako pa cemo onda oplesti pa kud puklo da puklo.
Ako su tongu pro digli iznad hawaai pro cipa uz zadrzavanje isti specifikacija, onda mogu isto uraditi i sa hawaai chipom pogotovo ovde po ovoj tabeli sa videocardza vidim da je dignut takt za memoriju 250mhz i 50mhz za gpu, nije nista iskljuceno da takav chip dosegne GTX980, ali je prebaciti nece, i nece sigurno imati OC kakav ima GTX980, ali nece sigurno biti ni skupa kao GTX980 koju je Nv bas zabiberila.

Ovo sve sam napisao hipoteticki tema je odgovarajauca tako da se moze polemisati, ali ruku na srce ne vjerujem ovim sjatovima sto bubaju vjesti da skupe koji klik.

Mislio je na 380X, to sledi iz kontektsta sta je prico, o re-brendu, a to su 380 kartice, a ne 390 karte.:)

Da slucajno sam napisao 390x, nisam ni obratio paznju.
Mislio sam na ovaj Hawaii rebrend. Ne na novi cip sa HBM.

Poslednja izmena:
m i ja reko nije valjda ce i Fidzi izgubit od Gm 204 :D
mozda ce ove karte nazvati R9 385 i R9 385X i tongu pro su oznacili kao R9 285 mozda ce i ove novije oznacavat tako, a fiji mozda bude R9 395 i 395X moja masta kao i ovog admina na videocardzu :d nema jos nista ni blizu provjerenog sve je ovo jos samo nagadjanje, malo mi je cudno ako ce karte izac polovinom juna da se bas jos nista ne zna previse tajnosti!

A to obično znači teško ****** ili mnogo dobro.

Bilo u drugoj temi okasnio si :p
Sad malo gledam R9 285 brza od R9 280X ovo izgleda bolje radi na karti koja ima bolju tesalacijsku jedinicu, GTx960 brza od GTX770, vec po forumima gajmeri ogorceni...
Govorio sam u onoj susjednoj temi kako AMd karte lose rade gdje je tess. bitna, izgleda da R9 285 znatno bolje radi taj posao od R9 280X iako je i slabija na papiru i ima manje rama uzu magistralu, nadam se da ce nova R9 3xx serija da bolje odradjuje tess, valjda na tom polju mogu da poprave stvar.

Poslednja izmena:
Kakve veze to ima sa tvojim smehom glede tvrdnji Dark Messiah-a? Ispade da čak i njegov lapsus više odgovara istini.

Pa i treba, imaju prednost boljeg procesa i bolju memoriju.

Ako bude 390X vs 970 samo 40%, nece moci da stigne titance, mora to da ide jos gore.:whip:

Hm ovde 290x i 970 egal.... Nisam probao ovu igru jer mi je sam izgled glavnog lika presmesan ... Jel valja icemu gameplay? Ono jel button mashing ili mora malo mozak da se koristi? Gledao sam neke klipice tu i tamo.... Potsetilo me malo ba resident evil jos sa sonija keca... ;) Jel da se cimam da probam ili jok?

Poslednja izmena od urednika:
Pa, zasta si kupio karticu, nije sigurno za tetris, samo napred i udri ove zmajeve.:smack:

Vrh Dno