Šta je novo?

AMD Radeon RX 6000 Thread

Meni pravi problem na svakoj igri koju sam probao, postaje nestabilna

Eto to je razlika u toj konstalaciji

Prilozi

• nggg.jpg
    nggg.jpg
    39.6 KB · Pregleda: 76
  • sg.jpg
    sg.jpg
    30.2 KB · Pregleda: 76
Interesantno da 6700XT ima lošiji min FPS.

Heaven je prepun stuttera sam po sebi, da prodjes bench nekoliko puta svaki put bi imao malo drugaciji min FPS.

isto kao kod ostalih benchova gde se scene menjaju.

Heaven stutteruje i bez menjanja scene

kod mene ne, a cak i sa staterom rezultat ne moze ovoliko da varira za istu masinu.
mozda se radi o nekom windows procesu, pokrene se AV scan, krene neki auto update i slicno..

Na dosta masina na kojim sam vrteo taj bench, u 90% slucajeva ima stutter na ovom delu benchmarka, moze se primetiti i na ovom videu oko 3:46

ovim videom ne dokazujes niti pokazujes ista.
koliko vidim ovde stutera nema.. nije savrseno smooth ali od kud znam, mozda je do yt kompresije kad se frejmaza konvertuje.
lepo i ljudski sa nekim hw monitorom i ovo lepo da ti se vidi kao kod mene
1776262768199.png

Nah fam, dovoljno se vidi na YT videu, a vec smo i dovoljno zatrovali temu nebitnim raspravama.

I za nas sa 6000 kartama jedna lepa vest ali tek sledece godine 🙂

Samo neka kartice požive još koju godinu.🤓
Gledajući da nema mnogo zanimljivih novih igara, a to što ima zanimljivo i dalje radi dobro na 6000 seriji, nema potrebe za upgrade-om u skorije vreme. Ovo će taman dati dodatni boost, da poguraju još koji nov naslov.
Zero fan isključen, novi ventilatori stoje u rezervi i čekamo početak godine.🤣

Nema razloga da ne pozive. Samo redovno odrzavanje i povremena provera temperature i nema zime.
Cene komponenti otisle dodjavola, devovi sad moraju da obrate paznju na optimizacije.

Da ne lajem, al dosta korisnika je "overklokuj!", "overvoltuj!" "ko je j, zamenicu je za 2 godine!"... i onda nema da se kupi nista za normalne pare posle 2 godine kad ripi karta.

I tako vec ko zna koja miner / korona / ai boom kriza sa hardverom...

Malopre sam imao mini ludilo sa racunarom i resio sam polovicno (na srecu meni bitniju polovinu) ali ne kapiram sta se desilo (navodno sinhronizacija izmedju GPU, drajvera i monitora) ali opet, apsurdna situacija.

Komponente:

GPU - Powercolor Fighter 6700XT - undervoltovana underclockovana
Monitor - Gigabyte GS27QC 27" 165Hz 2K uboden preko Displayport-a
PSU - FSP HV Pro 550W - okvirno C tier ali gura sve ovo

Opis situacije:

7 dana nisam palio racunar jer sam bio na letovanju, vratim se kuci, upalim standardno racunar da Macrium Reflect odradi automatski bekap dok popijem kafu s rodjakom.

Vratim se za komp posle 30ak minuta, probudim monitor iz sleep-a, prikljucim telefon da se puni i krece ludilo.

Posle manje od 30 sekundi odjednom slika na monitoru nestaje kao da grafika umire, bukvalno je fade out i prelaz u zeleno i izlazi mi No display detected.

Gasim racunar na silu, palim ga, izbaci No display ali slike nema, cuje se Welcome zvuk Win 11 i to je to.

Gasim ga opet, palim, pali se VGA dioda, jedan dugi i dva kratka beep-a ali sad vise nema ni No display detected na monitoru i to me jos vise zbunjuje.

Proucim patern beep-ova i navodno problem je sa GPU (ali ne mora da znaci) pa krenem redom:

• probam drugi slot - isto,
  • zamenim redosled kablova napajanja na 8+6 pin konektorima - isto
  • izvadim sve RAM stapice i probam druge pozicije jedan po jedan - isto
  • ugasim racunar, izvucem kabl iz napajanja, probam praznjenje kondenzatora sa 60 sec drzanja power dugmeta - isto
  • izduvam slot za GPU - isto
  • probam druge portove za display - isto
  • otkacim displayport kabl sa 6700XT - isto

Ovde vec krecem da se mirim sa sudbinom da neocekivano moram da pljunem kes za GPU iako mi racunar treba odmah.

Ali, ocajnicki potez - hajde da probam da povezem PC na TV preko HDMI porta.

Racunar se prokleto upali bez problema, nema upaljenog VGA LED-a, nema bipova osim standardnog jednog beepa pri POSTovanju i sve radi normalno.

Medjutim, monitor odbija poslusnost i i dalje ne izbacuje nista iako sam probao da bacim signal sa laptopa na HDMI port.

LED dioda na monitoru treperi, racunam da ceka signal ali jos ne pokusavam da ponovo povezem GPU na displayport monitora za svaki slucaj.

Posto sam ovde totalno sludjen, treba mi objasnjenje pametnijeg - sta se desilo ovde, neki problem sa sinhronizacijom koji je zbunio i GPU i monitor?

Ja sam nedavno imao slican problem sa 6900 XT. Nije mi pozeleneo ekran ali se iskljucio kao po obicaju posle 10min. Posle toga nema sanse da se dobije slika. U sustini sve sam odradio kao i ti i prvo je pomagalo samo na hdmi portu. Pa je posle toga pomagalo samo kada iskljucim kabel od napajanja iz uticnice. I sto je zanimljivo bilo je slike dogod se racunar ne iskljuci, restartuje ili dok se ekran ne iskljuci posle 10min. Cim se nesto od toga desi opet se ponavlja problem. Posle svega toga apsolutno nista nije pomagalo i jednostavno nikako nije bilo slike, na nijednom portu, na tv-u, na monitorima, ma ama bas nicemu.
Odneo sam kod jednog servisera i on je rekao da zna sta je problem i da ce resiti. U sustini problem je bio iza backplate-a gde se nakupila neka sitna prasina i ulja i to je valjda pravilo neki kratak spoj. Rasturio je graficku i ocistio je u ultrazvucnoj kadici, stavio nove pad-ove i pastu. Ne verujem da je bilo do pad-ova ili paste jer postovao sam na prosloj stranici kako sam to radio prosle godine sa PTM7950 i UPSiren padovima i da budem iskren graficka je radila na znatno nizim temperaturama nego sto je sada sa njegovim padovima i pastom. Jednostavno graficka bez PTM7950 u odredjenim igrama ne moze da ne ide ispod 100 stepeni ako ce ventilator biti na 1700 obrtaja kao i pre.
Za kraj je flesovao BIOS i graficka sada radi skroz ok. I dalje mi je doduse ostao jedan problem koji sam imao od ranije. Imam jedan noviji i jedan stariji Dell monitor na HDMI konekciji. Kada ovaj noviji Dell monitor ugasim, drugi stariji prelazi da bude main display i jednom u pet puta slika se skroz zamrzne. Puknu drajveri graficke. Takodje i taj stariji kada se ugasi vidi se i dalje u Display settings-u dok ostali monitori kada se ugase tamo ih nema. Rekao bih da je problem do monitora ali pre ove graficke sam koristio MSI 1070 ITX i nisam imao tih problema.

Bice da je kod mene izgleda odapeo monitor, odnosno neka od komponenti, malo nesrecno ali bar je jos uvek u validnoj domacoj garanciji.

Ostavio sam ga da odstoji par sati iskljucen sa povadjenim kablovima ali nikako ne dobijam No display input ili sta je vec pisalo cak i kad je sve otkaceno ni posle toga.

Tako da moracu privremeno da premostim TVom pa cemo da vidimo sta je problem posle reklamacije

Moderim grafikama treba povratni signal signalo na HDMI (1.2 i naviše) id DP da bo mogle da se nameste na rezoluciju i frekvenciju iz prve, još u BIOS-su pa tek posle drajver preuzima. Ako monitor nešto ne valja. onda nema ni slike.
Elem, pre jedno 2 meseca me je to isto uplašilo, posle per 2 godine mi je naprasno crkla skoro nova Rx6600, jednostavnno se ugasila i to je bilo to. Dobio sam zamensku, sadašnju 6600XT u rekordnom roku ali 5800x nije imao IGPU.
Pre 2 meseca nestade struje na nekoliko sati i kada se vratila ista ta igra sa signalom, hoće-neće, hoće-neće, Već sam se pomirio sa kupovanjem nove kartice i odem da skuvam ručak. Vratim se kada ono monitor se pali i gasi sa slikom iz BIOS-a, i PCIE u istom ritmu. Onda se setim da priključim na IGPU koji 7900x ima i ista stvar, probam monitor na TV box, isto, probam na kamerama (DVI) isto, znači monitor sigurno. Ostade on tako da se pali i gasi još pola sata dok sam ručao, vratim se isve je u redu. Imam i gomilu kablova ali sa svim isto. Monitor, stari LG 27" ima i VGA pa kada ga prikačim na matori HP laptop onda sve radi kako treba. To paljenje i gašenje nije do pozadinskog osvetlenja nego se potpunopali io gasi ali samo na HDMI i DP, znači da se njegov BIOS zablesavio.

Mene je inicijalni sok bacio na pogresnu stranu posto nikad nisam video ovako nesto a da je uzrok sam monitor.

Kao što Sherlock Holms napisa, kada se sve logično odbaci, ono što ostane mora da bude tačno.

Nazad
Vrh Dno