Šta je novo?

AMD Radeon RX 6000 Thread

Lecite posledicu a ne uzrok.

Kako stoje stvari sa 6700xt, koji su modeli pouzdani? Mada ne moze se sa sigurnoscu tvrditi sad kad se kupuje polovno svakako. Drug gleda nesto do 300e i nasao je Gigabyte Eagel i Sapphire pluse kao korektne ponude. Pa u njegovo ime pitam, da mu pripomognemo. Sapphire je 30e jeftinija.

Imas "sta da kupim" podforum pa probaj tamo da napravis temu.

Ne mozemo ovde da spamujemo 3 strane sta ko misli da je bolje od te dve karte, ili neke trece.

Koji se to parametri razlikuju u podesavanju koji mogu das uzrokuju coil whine? Imam 6700xt i cuje se kao stari hard disk stalno cak i kad sam u browseru i skrolujem npr. znaci nije preglasno ali ide na nerve.

Onda sam se preko praznika malo zezao sa linuxom i na linuxu komp necujan.

Na kraju ponovo bootojem windows gde mi se vrati whine, updatujem driver za gpu i whine se smanji podosta.

Ima li neko ideju sta se tu moze razlikovati pa tera gpu da whinuje?

Meni se cini da je coil wine poceo da se desava kako sam ubacio ova dva arktik kulera, jedan bocni i jedan na CPU jer je bazicni sa lc powera oduvek pravio problem 🤔

U tom slucaju, koji Nes* opisuje bi moglo da bude falicno napajanje.

A tebi @Nikoldije posto u linuxu radi bez coil vajna, pretpostavljam da je do fazne jedinice na grafickoj. Sta ces, sa povecanom potrosnjom coul whine vise dolazi da izrazaja.
Posto je linux efikasniji od windowsa u smislu ustede energije za GPU, narocito za AMD (imam dual sistem sa win10 i mint-om pa kao znam) dosta efikasnije koristi i graficku u smislu da radi na nizim klokovima cak i pod opterecenjem. Dok win recimo pod opterecenjem tera konstantnih recimo 250W, linux svake stotinke gleda da li je tih 250W zaista potrebno i vrsi mikro korekcije.
Znaci menja i klokove i napon konstantno, nesto sto sam primetio kada sam konacno uspeo da aktiviram onaj hardware mon i vidim sta se desava iza kulisa.
Na prvu me je vrlo zabrinulo jer sam to video kod onih prvih AMD rajzen procesora, ali sam posle citao neke clanke od nekih pametnih ljudi, pa bi suma sumarum bila - to tako treba, taj kernel za amd gpu (znaci ne driver kao u win, vec sam kernel) je tako isprogramiran da koristi amd gpu i to radi uz blagoslov AMD inzenjera.

Zato verovatno tamo ne cujes coil vajn, jer se prakticno u linuxu sama undervoltuje i to efikasnije nego sto mi to izvodimo rucno u win.
Tako da eto, mozes probati sa blagim undervoltom u win i vidis kako stvari stoje.
Uzrok na svim modernim GPU koliko ja znam je ili naponska jedinica na grafickoj ili samo napajanje koje snabdeva losom strujom velikog potrosaca u vecini slucajeva, ali se desava cak i sa kulerima.

Zna li neko koliko dugo 6700 xt nije dostupna po zvanicnim radnjama? Par dana se interesujem za nju, ali nigde nije dostupna, pa cak ni na Amazonu.

Trenutno je u modi 7700XT, 6700XT je vec zastarela tehnologija. Ne trosi vreme, dodaj kes i uzimaj 7700/7800XT dok ih jos uvek ima. Jeftnije nece da budu.

@Markomaniax moguce, to je u sustini u tek po kojoj igri sreca ne meni najbitnijoj, ali uskoro ide kuciste pa cemo videti (raijntek arcadia III)

i tu ima jedan vent uz njega.

p.s inace nisu dodata jos dva nego zamenjena, to u vezi napajanja sto si napisao 🍀

Poslednja izmena:
Jasno, kuciste ti nece to nista promeniti, mozda samo malo bolje izoluje zvuk.
Mnogo ljudi isto mesa zvuk coil whine sa drndanjem lose zavijenog ventilatora, ili hard drajva. Uglavnom uredjaja koji proizvodi vibracije tokom rada.
undervolt to uglavnom sredi jer kao sto si rekao - ne desava ti se stalno vec u nekim igrama. Kladim se samo u zahtevnim?

Ma jok, u nekim 3 match games a i zanimljivo u poslednjem serloku holmsu

Cudno. Proveri ti ventilatore na samoj grafickoj dok radi.
Gurni neko ogledalce ili telefon sa upaljenom flesom. Mozda je neki crko.
Coil whine se cuje slicno kao los ventilator, ali za razliku od ventilatora, whine postaje izrazeiniji sa povecanom potrosnjom.

Trenutno je u modi 7700XT, 6700XT je vec zastarela tehnologija. Ne trosi vreme, dodaj kes i uzimaj 7700/7800XT dok ih jos uvek ima. Jeftnije nece da budu.
U modi :) A, koliko je to 6700XT zastarela tehnologija u odnosu na 7700XT...sitnica, slazemo se...Dakle ako imam prim. moja konf. - zaista nema potrebe za 7700XT, 6700 isti efekat ima na nju... Dakle kolega je sa slicnom konf., pa ako mu izleti dobra ponuda za 6700XT- preporuka ;)

Nepune 4 godine. Ako gledas bang for buck, 6700XT je jeftinija nego sto je sporija, a 7700XT je prosto bolja (ali skuplja) karta...
A i tesko ces naci 6700XT novu, vecinu su koristili u rudnicima.

Poslednja izmena:
Zna li neko koliko dugo 6700 xt nije dostupna po zvanicnim radnjama? Par dana se interesujem za nju, ali nigde nije dostupna, pa cak ni na Amazonu.
Ja se secam pre jedno 20 meseci je udarila u minimum cena na Amazonu, od onda je krenula na gore, pa nestala, tada je bila i za 280$, kad se vidi da šije b580 lagano zamsili koja je to kupovina pre skoro 2 godine...

Moja 6700XT je bila 200 rudarska, ali za te pare me boli uvo, iskreno.

Ja sam skoro uzeo 6800XT, radi kartica odlicno, ali mi bas bode oci onaj hotspot, koji ide i do 110 stepeni. Ne vidim da kartica obara takt tad, ali mi to bas smeta.

undervoltuj malo. neces izgubiti nikakve perfomanse a oborices hotspot temp za 20+ stepeni.

Moras zamijeniti pastu, a i termalne padove ako su u losem stanju.

Polako, neka se malo upozna sa kartom. Vidite da ne zna nista o njoj a vi bi ste odmah da je otvara i gazi garanciju.
Prvo unddervolt, ima lepo tutoriale na yt bas za njegov 6800xt (vram ne dirati za sad) pa cemo videti kako stvari stoje.

Ja sam skoro uzeo 6800XT, radi kartica odlicno, ali mi bas bode oci onaj hotspot, koji ide i do 110 stepeni. Ne vidim da kartica obara takt tad, ali mi to bas smeta.
Imao sam 5700XT na kojoj je Hotspot išao do 110 lagano. Prodao je i kod čoveka i dan danas radi bez problema, posle 5 i po godina. Posle toga sam imao 6800 (ne XT) hotspot oko 100 i, evo, tri godine kasnije sve radi najnormalnije kod mog kuma. Imao sam i 7900XTX, ali to je druga priča...
Kada se grafički čip pregreje osetićeš to u radu grafičke, dolaziće do seckanja, gubljenja i derasterizacije tekstura, interpolacije, plavog ekrana ili bilo čega drugog VIDLJIVOG. Ako sve radi normalno nema potrebe da se prepadaš, ali ako ti je to problem vrlo je lako uraditi undervolt iz samih drajvera.

to je pump out klasican koji se uvek desava na ovim karticama, nece to da ubije karticu ali ce spustati efikasni clock i bice bucna jer amd softver podesava brzinu obrtaja po hotspotu, jedino trajno resenje je kao sto sam rekao ptm7950 ili recimo thermal grizzly phasesheet, zamena paste ce privremeno resiti problem ali ce se vratiti nakon par nedelja. undervolt ce mozda malo popraviti stanje ali opet problem postoji.

Da ne citiram sve prethodne odgovore, ali, odradio sam undervolt odmah, na 1080, isao je i do 1050, ali se desavalo da kresuje drajver, tako da sam ostavio ovako. Vec sam gledao gomilu klipova vezanih za taj problem sa serijom 6000, i jesam spreman da odradim repaste i promenim padove, ali htedoh da pitam, ima li smisla da samo zamenim pastu na procesoru, bez padova, da vidim ima li kakvog uticaja to, pa makar drzalo i dve nedelje, dok ne nabavim padove i kvalitetniju pastu. Kod mene trenutno imam samo mx-4.

I da, undervolt, nije oborio temp hot spota. i dalje ide na 110, dok je u mirovanju par stepeni preko gpu temp, znaci oko 50 stepeni.

A da namestis fan curve prvo? Moja 6800 xt referentna na 105C drži silent ventilatore. Malo podesimo fan curve I ne prelazi 85C.

Nazad
Vrh Dno